Eetbare bostuinen, ook wel bekend als voedselbossen, zijn een populair onderdeel van permacultuur. Door verschillende ontwerpprincipes van de permacultuur te gebruiken is het voor iedereen mogelijk om een bos te ontwerpen vol met eetbare en andere nuttige planten. Download gratis het Nederlandstalige: “Basishandboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen”, door Anastasia Limareva.
Denk aan verschillende lagen noten- en fruitbomen zoals tamme kastanjes, walnoten, hartnoten en appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan zoals hazel– en lambertsnoten, frambozen, bosbessen, rode en zwarte bessen etc. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan Japanse wijnbes, braam, boysenbes of zelfs een Siberische kiwi. Daaronder of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als kruizemunt, daslook etc. En laten we niet de knolgewassen vergeten als aardperen en yacon. En als laatste zijn er nog de bodemkruipers zoals aardbeien en vele leden uit de pompoen familie (Cucurbitaceae) die over de bodem kunnen kruipen.
Het grote voordeel van een eetbare bostuin is dat alle ecologische niches gevuld worden. Hierdoor wordt de zon en de bodem optimaal gebruikt door de verschillende lagen nuttige planten en is onkruid een veel kleiner probleem. Door verschillende lagen voedsel onder elkaar te groeien zoals in dit systeem wordt ook de opbrengst per vierkante meter groter. Ten slotte heb je met een eetbare bostuin op termijn telkens minder onderhoud omdat het een ecosysteem is wat grotendeels in balans is net zoals natuurlijke climax-ecosystemen. Door slim de permacultuur ontwerpprincipes toe te passen kun je een eetbaar bos maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Dit heeft voordeel voor de mensen en voor de natuur.
(Voor meer details, download gratis het Nederlandstalige: “Basishandboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen”, door Anastasia Limareva)
Hier twee filmpjes met rondleidingen door twee eetbare bostuinen. Als eerste Martin Crawford met zijn Forest Garden. Hij heeft hierover een boek boordevol praktische informatie gepubliceerd met de titel: “Creating a Forest Garden“.
Meer videomateriaal van Martin Crawford over zijn bostuin – een 12 delige videoserie – is te vinden op youtube.
Daarnaast heeft Robert Hart een model voor een Eetbare Bostuin opgericht op ongeveer 500 vierkante meter op zijn farm in Wenlock Edge in Shropshire, Engeland. Hij geeft aan dat dit net zo goed in een normale stadstuin mogelijk is. Hij zegt:“Mijn Bostuinmodel is in staat om een familie voor de tijd van minstens 7 maanden per jaar te laten genieten van overwegend uit zichzelf groeiend en onderhoudend voedsel, en heeft maar een minimale zorg of bewerking nodig”. Op deze plattegrond is te zien hoe deze bostuin ingericht is. In de korte onderstaande te bekijken documentaire Forest Gardening with Robert Hart legt hij de principes van het ontwerp van zijn bostuin uit terwijl hij erdoorheen loopt.
Een uitgebreid boek mede gebaseerd op deze tuin is: “How to make a Forest Garden“, geschreven door Patrick Whitefield (1949 -2015).
Ook in Nederland zijn er telkens meer initiatieven om particuliere maar ook publieke eetbare bostuinen aan te leggen. Zo heeft www.foodforestry.nl zich hierin gespecialiseerd. Ze hebben in Nederland al meerdere eetbare bostuinen helpen ontwikkelen en aanleggen. Moge er nog vele volgen.
Daarnaast hebben in Amsterdam een groep buurtbewoners het Sarphatipark onder handen genomen en een stuk eetbaarder gemaakt. In het bestaande park zijn o.a. notenbomen, fruitbomen en vele soorten fruitstruiken aangeplant. De fotoreportage met korte teksten illustreren dit mooi.
Is dit een welkome invulling van toekomstig openbaar groenbeheer van Nederland? Eetbare bostuinen in het beheer van de buurt die er het voordeel van hebben, ze kunnen genieten van de natuur en tegelijkertijd veel vers voedsel hieruit halen. Een win – win situatie voor de mens en de natuur door slim samen te werken aan de hand van de principes van permacultuur!
Vanuit Achter de Samenleving zijn we een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je een boek koopt via de onderstaande link gaat 6% van de aankoop naar Achter de Samenleving. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀
Aanverwante informatie:
-) Download het gratis beschikbaar gestelde: “Basishandboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen“, door Anastasia Limareva.
-) Online – Eetbare Planten en Paddenstoelen Database
-) Website Food Forestry Nederland – www.foodforestry.nl
-) Voedselbos plantenkwekerij Arborealis
-) Het Eetbare Bostuin – kookboek
-) Permacultuur facebookgroep (9500+ leden)
-) Bekijk de vrij downloadbare introductiecursus over Permacultuur
Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht!
Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.
Bostuinen helpen ook tegen opwarming van de aarde (schaduw). Dat is ook een storend punt wat ik ervaar, dat men maar bossen en alles omzet naar akkers en dan gaat ‘klagen’ dat de aarde teveel opwarmt en het Co2 gehalte te hoog is. En veel van die productie vanaf die akkers wordt verkocht aan het buitenland en heeft niets te maken met het eigen volk te voeden.. Deze permacultuur moeten we hard doorzetten want dit is toch de eerste stap naar de complete onafhankelijkheid. Nu ‘moeten’ we nog zelf energie opwekken en zorgen voor producerende machines als 3D printers. Uiteindelijk hebben we alleen nog wat grondstoffen nodig die we ook zelf kunnen winnen als we toestemming daarvoor afdwingen bij de regering.
Ja inderdaad, waar ik zo langzamerhand echt pissig om kan worden is dat continue alle problemen maar worden rondgetoeterd rond het klimaat etc via de mainstream media maar dat ze nooit eens hun mond opentrekken over de oplossingen die er gewoon al decennia lang zijn en zich volledig bewezen hebben.
VPRO Tegenlicht is gelukkig een hele positieve uitzondering. Afgelopen week hebben zij net een tweede deel van Groen Goud uitgestuurd waarin ook nogmaals wordt aangetoond dat als je de bodem tot leven brengt door continue organisch materiaal toe te voegen en daarnaast meerdere lagen begroeiieng aanbrengt zoals volgens de principes van dit bostuinmodel je elk stukje aarde weer kunt vergroenen.
Beide afleveringen zijn te vinden op hun site.
Groen Goud II – http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/groen-goud-2.html
Groen Goud I – http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Groen-Goud.html
Laten we die documentaires en oplossingen als permacultuur, agroforestry, agro-ecology overal gaan verspreiden! 😀
Lieve permacultuur vrienden,
Hierbij ontvangen jullie finale versie van mijn afstudeerwerk over voedselbossen in gematigd klimaat. Ik heb genoten om het te schrijven met heel mijn hart. Ik wens dat je ook van geniet om het te lezen. Via deze links kun je this werk downloaden en verspreiden:
http://tinyurl.com/Foodforests-research-Anastasia
http://tinyurl.com/Voedselbos-planten-Anastasia
Mogen onze dromen over onze Aarde gedekt met voedselbossen en permacultuur tuinen en goedaardige, Natuur liefhebbende mensen het uitkomen in het nu en hier. Margaret Mead kon het niet beter zeggen: “Twijfel niet dat een kleine groep van bewogen, aanhoudende mensen de wereld kan veranderen. Sterker nog, het is het enige dat die wereld ooit veranderd heeft”.
Durf te dromen!
Lieve groet,
Anastasia
ik wil graag meer informatie en gratis boek over voedsel bossen
Het boek kun je downloaden door op de volgende link te klikken.
https://drive.google.com/file/d/0BznRIYxR0GnLNllsVDJGdm9GcEE/view
Artikel over voedselbossen in tijdschrift Oase van Vakgroep Wilde Weelde – met mooie foto’s van lente, zomer, nazomer in Foodforest Ketelbroek (om te zien, te lezen zelfs, onderstaande link aanklikken)
http://www.stichtingoase.nl/doc/pdf/2015_voorjaar_voedselbossen.pdf
Eet wat je plant en blijf bij je gezonde verstand.
dan bied Gaia Sophia van binnenuit je de helpende hand .
en als meer en meer dit doen komt er vanzelf iets moois tot stand.
Maar nou weet ik niet veel van de hoed of de rand,
maar ik ga al bijna een eeuwigheid met vader en moeder door het leven maar wel hand in hand.
want zonder hun was ik allang in het woud der illusie beland.
@ Witte Wolf
Eet wat je plant en blijf bij je gezonde verstand.
dan bied Gaia Sophia van binnenuit je de helpende hand .
en als meer en meer dit doen komt er vanzelf iets moois tot stand.
Maar nou weet ik niet veel van de hoed of de rand,
maar ik ga al bijna een eeuwigheid met vader en moeder door het leven maar wel hand in hand.
want zonder hun was ik allang in het woud der illusie beland.
Tja in het land van illusie beland ,
deze illusie zag ik net voorbij komen,
zouden we hier ook eetbare bostuinen op kunnen beplanten ?
https://www.ncscooper.com/inter-dimensional-vortex-briefly-appears-above-sacramento/
Mooi .. om zo’n stuk land te hebben en daar je gang te kunnen gaan .
https://www.youtube.com/watch?v=TxASYYqRHak
En prachtig dit ;
Jonathan Dodd of Nebraska is jammin out his 5 acre homestead with permaculture abundance: Market gardens, fruit and nut trees, chickens, ducks, geese, pigs, sheep and ALL kinds of goodness. It’s hard to believe just how much one can do on only five acres of land.
https://www.youtube.com/watch?v=ADZD3hhqzzY
http://ecotopia.org/trail/homeless-garden-project/
Permaculture Boomgaard .
Wat een gezellig leerzaam avontuur filmpje ,
Groot Beeld opzetten maakt het toch prettiger om te kijken 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=b9Bf4F25Hbw
Cliff of Spiral Ridge Permaculture show us his Permaculture Forest Garden
(takes just 2 hours of maintenance per year).
Plus, his OFF contour swales, agroforest, Pig/Goat operation and permaculture ducks!
Mooi vijvertje erbij met Brul kikkertjes , e,d zoals ook dat het libelle’s e.d aantrekt .
Evenwicht terug brengen op natuurlijke wijze , ook mooi én leerzaam dit ;
https://www.youtube.com/watch?v=7MIx5q_zbko