3D printers zorgen voor een ware revolutie en de ontwikkelingen gaan momenteel razendsnel. Wat deze revolutie bijzonder maakt is dat iedereen die wil, mee kan denken en bouwen aan een open source 3d printer genaamd de Makerbot.
Op het onderstaande filmpje komt voorbij hoe in Eindhoven een club fanatici gezamenlijk tips en ervaringen uitwisselen en zie je een hele serie Makerbots in actie. Het stuk over de Makerbots begint na 1 min. 28 sec.
Naast de hardware van Makerbot worden ook vele 3D ontwerpen open source met elkaar gedeeld. Op www.thingiverse.com een uitgebreid overzicht waar dagelijks nieuwe ontwerpen aan worden toegevoegd. Bijv. het vogelhuisje hier rechts op de foto. Voor het exacte ontwerp en de stappen wat het huidige model doorlopen heeft via verschillende ontwerpers zie hier. En mocht je zelf nog een handige verbetering hebben dan kun je dit gemakkelijk toevoegen in het ontwerp, de boel weer uploaden en kan iedereen een nog beter vogelhuisje uitprinten. Samen producten ontwerpen was nog nooit zo gemakkelijk.
Alle ontwerpen die op thingiverse te vinden zijn, zijn vervolgens te downloaden en kun je met de Makerbot uitprinten. Tussen de ontwerpen staan onder andere al verschillende verbindingsstukken van Ikea meubelen die als ze nu breken gewoon bij te printen zijn in je eigen huiskamer. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Grote kans dat Planned obsolescence geen enkele kans zal maken in dit open source ontwerpmilieu.
Voor de mensen die willen leren 3D ontwerpen te maken kan de gratis software van Google SketchUp, Tinkercad en 3DTin wellicht uitkomst bieden. Op blender.org is uitgebreide open source 3D modeling software te vinden voor eenieder die zelf aan de gang wil met 3D ontwerpen. Deze revolutie is er dus echt eentje waar iedereen die wil vrolijk vanuit de eigen huiskamer zelf aan mee kan doen!
Aanverwante informatie:
-) Youtube over 3d Printing en Additive Manufacturing
-) TED.com over 3d Printing
Is makerbot nog open source, ik dacht van niet
Goede vraag, dit kan ik er momenteel over vinden.
http://www.linux.com/component/content/article/200-libby-clark/785250-three-open-source-hardware-projects-challenges-and-successes/
En hier informatie wat lijkt te bevestigen dat hun nieuwste model idd niet langer open source is maar dat ze wel kijken hoe ze het zo open mogelijk kunnen houden. http://www.makerbot.com/blog/2012/09/20/fixing-misinformation-with-information/