Slim ontworpen kassen voor een grotere oogst

Dit artikel is in overleg overgenomen van gogreenbuddy.com

Half ondergrondse kassen zijn kassen die deels ondergronds zijn om een stabielere temperatuur in de zomer en winter te creëren. Normale kassen zijn in de zomer bijna altijd te heet en in de winter moet er veel worden bijgestookt. Dit bijstoken kost geld en geeft milieu of geopolitieke problemen die we met een slim design kunnen vermijden.

ondergrondsekassenDit design lost dit probleem grotendeels op aangezien de aarde en stenen muren functioneren als een ‘warmtebatterij’ die gedurende de dag warmte opneemt en afgeeft in de nacht. Dit effect is erg herkenbaar als men in de zomer een oude kerk inloopt die altijd aangenaam koel blijft. De dikke muren warmen langzaam op en koelen langzaam af.

Er zijn veel verschillende ontwerpen maar altijd blijft de basis hetzelfde de ramen zijn gericht op de zon uit het zuiden, de noordkant is van grond/baksteen/autobanden die de warmte vasthouden en het is deels ondergronds. Dit is natuurlijk ook een geschikt ontwerp voor een verwarmde garage, terras of aanbouw om je huis passief te verwarmen.

In de schematische weergave zie je dat deze kas 1 meter diep is dit is deels afhankelijk van je waterspiegel in sommige gebieden in Nederland is het beter niet te graven maar een ‘’berg’’ te creëren we willen niet dat de kas onder water komt staan. In Nederland is isolatie ook aan te raden onze zon kan vaak in de winterdagen niet genoeg verwarmen zonder isolatie..

Veel van deze kassen zijn low budget gebruik van 2e hands ramen, oude zandzakken, autobanden etc. komt veel voor. In een kleine tuin waarin men de kas constant ziet is het aan te raden het wat netter te bouwen en als de ruimte het toelaat er een klein terras bij te bouwen zodat men langer buiten kan zitten in de herfst en lente.

Als men alle materialen heeft verzameld kan men beginnen met uitgraven het is zwaar en traag werk. Je kan de uitgegraven grond deels gebruiken om het omliggende gebied te verhogen zodat men minder diep hoeft te graven.

Onder het looppad graaft men extra diep dit wordt een zogenaamde ‘’coldsink’’ waar de koudste lucht zich verzameld dit helpt de temperatuur te verhogen rondom de planten. Dit is gebaseerd op het natuurkundige verschijnsel dat koude lucht daalt en warmte lucht stijgt. Vervolgens bouwt men een plateau zodat je zon 40 cm boven de grond van de coldsink loopt.

ondergrondse kassen

Benodigdheden:
• Ramen
• Watertanks
• Isolatie
• irrigatie
• zandzakken/bakstenen
• gravel
• automatic vent arm

De watertanks zijn optioneel maar als men regenwater wilt opvangen en de tanks wilt gebruiken als warmte opslag is dit aan te raden. De tanks verminderen temperatuurschommelingen en het water kan gebruikt worden voor irrigatie. Water heeft ongeveer een viermaal hogere soortelijke warmte dan steen wat wilt zeggen dat water 4maal zoveel energie kan opnemen en afstaan dit maakt het erg geschikt voor temperatuur regulatie.
De automatische vent is een buis die uitzet als het warm word en daarmee een luik kan openen dit voorkomt ook temperatuurschommelingen het grote voordeel is dat het automatisch is en de planten dus nooit zullen verdorren in de heetste zomerdag.

De afmetingen
De afmetingen variëren per situatie in Nederland kan je niet alle gebieden diep graven en moet je dus een heuvel creëren & isoleren. Alsnog zijn veel afmetingen redelijk dezelfde zoals de deur, sta ruimte, coldsink en de groei ruimte voor planten.

In mijn situatie bouw ik op de Veluwe en kan ik zo ongeveer 2 meter graven voor ik de waterspiegel bereik. Ik graaf hier dus maximaal 1,5 meter diep voor de coldsink.
Om uw eigen afmetingen te berekenen begin je bij de coldsink die moet zon 80cm breed zijn en 50cm diep. Hierboven staat een persoon dus de totale lengte moet richting de 2,5 meter zijn.
De groeibed voor de planten is zo’n 1,5 meter diep je wilt niet te ver voorover buigen de breedte is afhankelijk van hoe groot je de kas wilt bouwen. Een mogelijkheid is om plateau in het midden aan te brengen en aan beiden kanten een groeibed te hebben.
De zijaanzicht van de meeste kassen is dus vergelijkbaar en de lengte pas je aan, aan de ruimte die je hebt.

Planten
Een kas creëert zijn eigen eco systeem en het is belangrijk dat de keuze van planten elkaar niet tegenwerken aardappels zijn bijv. slecht te combineren met tomaten. Dit noemt men in het engels ‘companion planting’ planten kunnen elkaar aanvullen of tegenwerken.

Mijn advies is voornamelijk de duurdere planten zelf te groeien en geen aardappels, wortels of uien. Ik heb zelf gekozen voor broccoli, bloemkool, boerenkool, dille, echte salie, rozemarijn, knoflook, selderij en sla.

Dit zijn relatief duurdere groentes je kan dit aanvullen met meer groentes zolang je maar tomaten, pepers, bonen vermijd met bovenstaande groentes.

Bronnen:
The earth-sheltered solar greenhouse book Auteur Mike Oehler
Building a Solar-Heated Pit Greenhouse Auteur Greg Stone
the-meal.net/graph/manuel_walipina_benson.pdf
inspirationgreen.com/pit-greenhouses.html
motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/build-pit-greenhouse
naturalbuildingblog.com/earthbag-pit-greenhouse-plans/
irisherbal.com/psg/content/process.html
apreppinghomestead.com/a-pit-greenhouse-produce-all-year/
rivendellvillage.org/The_Earth_Sheltered_Solar_Greenhouse_Book.pdf

[bol_product_links block_id=”bol_56a2973ee0726_selected-products” products=”9200000045555085,9200000011669478,9200000021929255,9200000021928385″ name=”broeikas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”560″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 gedachten over “Slim ontworpen kassen voor een grotere oogst

  1. gogreenbuddy

    Daar heb je helemaal gelijk in El-Ekim. Het is in principe het zelfde ontwerp, maar in Nederland is het te vochtig of te laag onder de zeespiegel voor earthships.

    Er staat er een in Zwolle ondanks dat het niet het beste ontwerp is voor het Nederlandse klimaat. 🙂

  2. Treowd

    Pure logica en mooi gevonden ook . Daar moeten we als mensheid ook naar toe als er op de aarde gekweekt gaat worden kunnnen we beter met onze (de mensheid, Universele wezens) aarde samen werken in plaats van het als een afgescheiden proces te beschouwen. Evenals dat we in de cycli van de maan kunnen zien wanneer hij waxende is, dus groeiende is, stevigere planten zullen krijgen of tijdens de start ervan zelfs meer opbrengts zullen hebben van uitkomende zaden dan werken we samen met de natuur.
    Het zal even wat zoeken zijn hoe het nu precies zit met de waxende en de wanende maan, maar op het wereldwijde web zal dat wel te vinden zijn.
    Harmonie met elkaar en onze omgeving is de les die we hier als het ware in werking zien evenals perma-cultuur op zich een perfect voorbeeld is van een harmonieuze samenwerking met de natuurlijke omgeving en de werking van de natuur.

  3. Douwe Bericht auteur

    Wat aanvullende tips uit reacties uit de permacultuur facebookgroep.

    De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw?
    http://www.lowtechmagazine.be/2015/02/passieve-tuinbouwkas-zonne-energie.html#more

    A Taste for the Exotic – Pineapple cultivation in Britain
    http://www.buildingconservation.com/articles/pineapples/pineapples.htm

    What’s a Walpini? Underground Greenhouses 101
    http://thehomestead.guru/whats-a-walpini-underground-greenhouses-101/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *