De econognostiek gaat uit van een integrale en derhalve holistische kijk op de wereld, elk deel behoort tot het geheel waarbinnen accenten kunnen gelegd worden. De econognostiek streeft ‘het redelijke evenwicht’ na, een evenwicht dat vandaag volledig uit balans is. In een geldgedreven wereld is een monetaire reset HET middel om dit evenwicht te realiseren of te herstellen. Een monetaire reset (her)waardeert de neutraliteit van geld als economisch grondbeginsel, dit wil zeggen dat de geld- en goederenstromen volledig onafhankelijk van elkaar gezien kunnen worden, aansluitend met het idee ‘geld uit het niets’.
Maandelijks archief: december 2015
Megalithische bouwwerken en het eurocentrische paradigma (video’s!)
Het eurocentrisme is een manier van kijken naar de wereld waarbij er van uit gegaan wordt dat de moderne westerse cultuur superieur is, en voornamelijk ook is geweest. Eveneens worden andere culturen beoordeeld volgens een meetsysteem gebaseerd op westerse ideologieën.
Dit heeft ook invloed op hoe veel historici en archeologen de geschiedenis van de mens zien. De gehele menselijke geschiedenis van beschaving is in deze optiek een geleidelijke evolutie van holbewoners, naar bijgelovige Egyptenaren en Babyloniërs, gevolgd door de meer verlichtte Grieken en Romeinen en uiteindelijk het toppunt van de menselijke evolutie: De huidige westerse samenleving.
–> Afbeelding 1: Geschiedkundige eurocentrische tijdlijn. De Grieken en Romeinen zijn hier afgebeeld als de eerste hoog ontwikkelde beschavingen Lees verder
Econognostiek (I)
In dit artikel willen we het hebben over de ‘waan van de dag’, een veelgehoorde uitspraak die we gebruiken om allerhande mistoestanden te beschrijven. We hanteren een procesfilosofische aanpak, hierbinnen is het begrip ‘econognostiek’ een samenvoegsel van ‘economie’ en ‘gnostiek’. Het idee is eenvoudig, de gnostiek veronderstelt dat we in een staat van ‘dronkenschap’ verkeren, in hoeverre ligt deze toestand aan de basis van de aanslepende economische crisis van heden? En belangrijker, is het überhaupt mogelijk om hiervoor wakker te worden opdat een fluweelzacht herstelproces zich kan voltrekken? Als introductie een aantal vingerwijzingen en een mindmap om ons in de sfeer te brengen, het motto is ‘geloof niets zomaar, maar zie voor jezelf’.
Koningshuis boos over nieuwe liedje Lange Frans – Kamervragen 2
Lange Frans heeft een nieuw lied uitgebracht, Kamervragen 2. En Giel Beelen was zo vriendelijk om Lange Frans via zijn show op Radio 3FM een podium te geven om het nummer te lanceren vanochtend (15-12-2015).
Ook in Kamervragen 2 komen een aantal zaken voorbij die al jaren, soms al decennia, in de doofpot worden gehouden door krachten in Den Haag en in Paleis Huis den Bosch. Zo stelt Frans onder meer een paar vragen over de kindermisbruik doofpot van o.a. Joris Demmink die via Frits Salomonson ook directe contacten heeft tot midden in het Nederlandse koningshuis. Lees verder
Absurditeit van geld?
Eeuwenlang werden schelpen in grote delen van de wereld als volwaardig betaalmiddel geaccepteerd. Eén van de bekendste voorbeelden van schelpgeld is de kauri, een kleine witglanzende schelp van de porseleinslak Monetaria Moneta uit de Indische Oceaan. Nederlandse scheepslui kenden het ook. Ze noemden de kauri’s ‘boessies’ en kochten er aan de Afrikaanse Westkust slaven en andere handelsgoederen mee. De schelpen waren betrekkelijk uniform van afmeting en vorm zodat de waarde ervan makkelijk bepaald kon worden door ze te tellen.
Andere middelen
Goud is een ander middel dat kan fungeren als geld, net zoals de Kauri dienen we dat eerst te ontginnen om vervolgens in munten om te zetten. In zekere zin is dit moeilijker dan de Kauri, schelpjes vinden we namelijk afgewerkt aan het strand. Methodisch gezien is er geen verschil, het soort geld is een afspraak en we kunnen er handelsgoederen mee kopen. Net zoals met de Kauri kan je met goud slaven kopen. Papiergeld is nog makkelijker, het enige dat we nodig hebben is een printer. Als u morgen een nieuw soort geld creëert dan verdwijnen alle voorgaande vormen. Ook met uw nieuw verzonnen geld kunnen we handelsgoederen kopen, net zoals slaven. Geld is maar een afspraak, just an idea. Lees verder
Chaos, ineenstorting of doorbraak?
Filosoferen over wetenschappelijke en/of culturele revoluties mag een interessante bezigheid zijn, het gezegde 1% inspiratie en 99% transpiratie is hierop van toepassing. De proef op de som maakt dit snel duidelijk, toegepast op ons tijdsgewricht wordt de theorie als een loodzware opdracht die als een ware worsteling ervaren kan worden. Het is een proces van deel en geheel, van details, dynamieken en systemen die ons in vertwijfeling en crisis kunnen doen belanden. Paradoxaal genoeg ontstaat deze chaos niet door het ontbreken aan sociale innovaties maar net daarom, ze verstoren het mainstream denken in die mate dat vrijwel automatisch verzet wordt aangetekend.
Gratis rijk met computerscript?
In dit artikel wat misschien uw ongeloof mag tarten, we gaan (1) lenen aan onszelf om miljonair te worden en (2) het monetaire evenwicht herstellen zonder dat de rijken iets van hun kapitaal moeten afstaan. Het Reverse Debt System (RDS) biedt ons al deze flexibiliteit, om deze reden dan ook als neutraliserend en vreedzaam te beschouwen. Geloof niets zomaar, het is verbluffend eenvoudig.