Maandelijks archief: augustus 2024

Israël beging een etnische zuivering in Palestina in 1948 volgens Israelische veteranen en historici.

In dit artikel drie bronnen die stuk voor stuk laten zien hoe Israël een Etnische Zuivering pleegde op de Palestijnen in 1948.

Als eerste een Israëlische documentaire die ingaat op de moordpartijen die plaatsvonden na de overgave van de lokale bevolking in Tantura. Verteld vanuit het gezichtspunt van Israëlische veteranen. Vervolgens een boek van de Joodse historicus Ilan Pappe. Hij gaat diep in op deze materie en komt met een sterk boek vol met bronnen over de etnische zuivering van Palestina. En tot slot een documentaire die het verhaal vanuit de Palestijnse hoek belicht. Het is een 4 delige serie over wat in de Arabische wereld bekend staat als Al Nakba oftewel De Catastrofe.

Persoonlijk vond ik het zeer leerzaam en vanuit deze hoek gezien is wat er momenteel in Gaza gebeurt ook beter in context te plaatsen.

The Tantura massacre of took place on the night of 22–23 May 1948

Around 40–200 Palestinian Arab villagers from Tantura were massacred by Israel’s Haganah, namely the Alexandroni Brigade. The massacre occurred following Tantura’s surrender, a village of roughly 1,500 people in 1945 located near Haifa. The victims were buried in a mass grave, which today serves as a car park for the nearby Tel Dor beach.

In the war of 1948 hundreds of Palestinian villages were depopulated. Israelis call it ‘The War of Independence. Palestinians call it ‘Nakba”‘. The film examines one village- Tantura and why “Nakba” is taboo in Israeli society. Watch the documentary here: Lees verder