5 richtlijnen voor een ellendig en miserabel leven!

Geluk is overgewaardeerd, daarbij is het laatste wat we willen een wereld vol tevreden en gelukkige mensen. Daar kun je niet mee zeuren, ze schuiven hun verantwoordelijk niet af op externe partijen en er valt ook weinig aan te verdienen. Kortom je hebt er niets aan.

Vandaar deze praktische handleiding die reeds door vele mensen op dagelijkse basis wordt beoefend. Met deze 5 richtlijnen ligt een miserabel leven binnen eenieders handbereik!
c0da7c03d84ebfd2d450af879bceff6b

1) Als er een conflict bestaat tussen hoe de realiteit is en hoe je gelooft dat deze dient te zijn, weet dan dat het altijd de realiteit is die ernaast zit.

2) Negeer je innerlijke sturingsmechanisme zo goed als je kan, onderdruk het desnoods met verdovende middelen zoals alcohol, antipsychotica, heroïne, etc.

3) Wees oneerlijk tegen andere mensen en, nog veel belangrijker, wees oneerlijk tegenover jezelf.

4) Geloof dat anderen, bijv. je partner, je godsdienst of de overheid, beter weten wat goed voor je is dan jezelf. En omgekeerd werkt deze richtlijn ook. Wees ervan overtuigt dat jij beter weet dan mensen zelf wat goed voor ze is.

5) Volg de kudde en streef acceptatie, goedkeuring en liefde na van andere mensen uit die kudde.

Everything-happens-for-a-reason

Het volgen van 2 van deze richtlijnen zou reeds genoeg moeten zijn voor een leven vol onnodig lijden, maar als je zeker wilt zijn van een ellendig leven, volg dan al deze 5 richtlijnen nauwkeurig en systematisch.

En voor diegenen die aan deze 5 tips nog niet genoeg hadden…
Hier nog 10 tips van JP Sears: How to ruin your life!


Mochten mensen zelf nog structurele adviezen hebben, deel ze vooral in de reacties!

Op de hoogt blijven van nieuwe berichten? Like ons op facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie/vrijwillig abonnement.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Onderzoek het geloof wat je hecht aan stressvolle gedachten die je lijden veroorzaken
-) De moeder van alle stressvolle gedachten, de gedachte dat gebrek kan bestaan
-) Leer je innerlijk sturingssysteem, wat via emoties werkt, optimaal te gebruiken
-) Omarm je negatieve emotie, het is je wegwijzer naar meer vrijheid en persoonlijke groei
-) Wat maakt een mens goed of slecht?..
-) YouTube kanaal JP Sears

1a0b065993855a9326e2c0f0264bf46c_middle

30 gedachten over “5 richtlijnen voor een ellendig en miserabel leven!

 1. Douwe

  Het – er zijn slechts twee mogelijkheden – is een veelgebruikte en welbekende drogreden. Die van het valse dilemma: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vals_dilemma
  De wereld is niet of zwart of wit, er zijn vele tinten grijs en daarnaast zijn er ook nog alle kleuren van de regenboog. En dan blijken er ook nog frequenties te zijn die we alleen met andere instrumenten kunnen waarnemen zoals ultraviolet en infrarood.

  Hetzelfde geld voor bewustzijn en haar oneindige aantal staten. Je kunt wakker zijn, slapen, dagdromen, lucide dromen, trippen op Ayahuasca en tal van andere middelen met alle hun eigen effecten. Verdwaalt zijn in je denkhoofd wat in mijn eigen ervaring in vele gradaties mogelijk is, is net zo goed een vorm van bewustzijn als wakker zijn dat is.

  Verder snap ik niet helemaal wat je opmerking met het bovenstaande artikel te maken heeft. Wellicht kun je dat verder toelichten?

  1. Aladin

   Nee nee, beste Douwe, dat is zeker geen drogreden. In essentie zijn er maar twee staten van Zijn.
   Dat is of totaal en aandachtig aanwezig in het NU (dan zwijgt de geest en is er een moment van vrede zonder gedachten) of je bent simpelweg niet ‘aanwezig’. Dan ben je bezig in het denkhoofd. Met lelijke-, oordelende-, keurende-, vergelijkende-, mooie- of zelfs spirituele gedachten….gedachten van spijt, jaloezie, zelf minachting, of je bent bezig met een onderzoek naar al die gedachten waardoor je dus ook weer niet aanwezig bent…kunt zijn.
   Luister aandachtig naar Leonard Jacobson, die legt het heel mooi en duidelijk uit en…hij doet het voor! (of Eckhart Tolle als die persoon je meer ligt).
   https://www.youtube.com/watch?v=1nhhluFwGUU

   Jouw artikel is natuurlijk cynisch bedoelt…want ik kan mij niet voorstellen dat je je echt ellendig wilt voelen, toch? 😉

   1. Douwe Bericht auteur

    De uitspraak er zijn slechts twee staten van zijn klopt gewoon niet. Het is misschien voor het grote gehersenspoelde publiek handig om zulke zwart-wit zaken te roepen maar het is volkomen onwaar en in mijn ogen ook onnozel als je dat soort uitspraken serieus neemt. Laat staan dat je ze zelf doet.

    Bewustzijn kent een groot aantal verschillende staten van zijn. En dat kan iedereen voor zichzelf controleren. Iedereen dagdroomt welk eens, iedereen slaapt, iedereen dut weleens, iedereen is weleens druk aan het werk en helemaal gefocused op iets, etc. Dat zijn allemaal verschillende staten van zijn. Tel daarbij op als mensen wel eens mediteren, zelfregressie doen, lucide dromen, channelen of entheogene middelen gebruiken, dan heb je nog een hele subset bewustzijns staten.

    Daarnaast vroeg ik je om uitleg waarom je die uitspraak hier doet onder dit artikel want ik zie de connectie er zo direct niet van.

    Als het je bedoeling is om onder artikelen dit soort blanket statements te doen die volslagen onwaar zijn als – water is altijd vlak – en – bewustzijn kent slechts twee staten – die daarbij geen aansluiting hebben op het onderwerp van het artikel zelf dan verzoek ik je hierbij vriendelijk doch dringend om ontopic te reageren.

    Ik krijg zo langzamer hand het idee dat je gewoon aan het trollen bent en daar heb ik 0 behoefte aan.

    1. Aladin

     Douwe, als je vind dat iets niet waar is, waarom onderzoek je het dan niet?

     Ga naar de waterkant van een rivier, een meer of de zee en gebruik je zintuigen!
     Je plaatst vaak goede en prikkelende artikelen waar de meningen over kunnen verschillen, dat is prima, maar dan kan je niet verwachten dat iedereen uitsluitend met complimenten komt.

     Jij vraagt je lezers om een reactie of hun zienswijze, die kun je ook gewoon naast je neer leggen… Als die gespeend dienen te blijven van kritiek, oke dan zal ik niet vaak meer reageren.

    2. Douwe Bericht auteur

     Er is ook een categorie van trollen waar mensen gewoon onder artikelen offtopic reageren met onzin om zo enige zinvolle discussie over het artikel zelf onmogelijk te maken. Zo kaapte je in principe al een eerder artikel door via die methode te werk te gaan en nu lijk je hier hetzelfde te doen.

     Ik snap nog steeds niet wat je reactie(s) te maken hebben met dit onderwerp en na twee keer specifiek een vraag van mijn kant aan je om die connectie duidelijk te maken reageer je daar niet op. Hoe hebben jouw opmerkingen betrekking volgens jezelf op het oorspronkelijke artikel hier? Als je daar geen antwoord op geeft dan beschouw ik je reacties hier als offtopic en dan ga ik die verwijderen.

     Ik vind het prima als je in mijn ogen volslagen onnozele standpunten wilt ventileren zoals de aarde is plat, water is altijd vlak en bewustzijn kent slechts 2 staten. Maar doe dat lekker op je eigen platform en niet in de vorm van ontopic reacties op artikelen die ik schrijf die heel ergens anders over gaan. En als ik vervolgens zo stom ben om uit beleefdheid wel op je offtopic statements te reageren en daar vervolgens oprecht en inhoudelijk op in ga dan zeg je vervolgens simpelweg nietes en als onderbouwing zeg je dat iemand in een YouTube filpmje dat zegt. Dat heeft in mijn ogen niets met inhoudelijke discussie te maken. Ik zou zeggen als dat je passie is bouw dan lekker je eigen website daarvoor. Ik heb geen zin om dat soort in mijn ogen trolgedrag hier verder de ruimte te geven.

    3. Aladin

     Douwe
     Wat ik met mijn allereerste reactie wilde zeggen is dat het natuurlijk onnodig is om je ellendig te voelen. Ik snap dat het artikel cynisch bedoelt is, maar toch. Daarom haak ik daar op in door het statement te maken zoals ik deed.

     Er zijn in essentie, als twee hoofd categorieën, maar twee staten van zijn; Wakker of in een vorm van onbewust. Als je wakker bent zou je kunnen zeggen dat dat leidt tot vreugde. In het moment van Nu.
     “De vreugde van Zijn is Bewust Zijn” (Tolle)

     Onbewustheid (in waaktoestand), dus even afgezien van alle vormen van bewusteloosheid zoals slapen of onder narcose zijn, leiden tot ellende (…)
     Misschien wat kort door de bocht, maar dit is wat ik voor de goed verstaander probeerde duidelijk te maken.

     En hoelang ben ik nu al een reactie gever op jouw blog? Ik dacht en hoopte dat je mij nu wel zo’n beetje zou kennen en misschien waarderen?? Als je geen belangstelling meer hebt om iets te horen waar ieder iets van zou kunnen opsteken…dan moet je dat maar zeggen, dan zal ik mij vanaf nu hier onthouden van commentaar. Jammer hoor. Leren is m.i. altijd twee richting verkeer.

     Zoals Treowd al zei, het ga je goed.
     Groet,
     Aladin

    4. Douwe Bericht auteur

     Daar kan ik meer mee inderdaad, dan wordt in ieder geval helderder wat je precies probeert duidelijk te maken en hoe dat in relatie staat tot het originele artikel. Ik denk dat voor mij je eerdere opmerking inderdaad wat te kort door de bocht was. Ik waardeer de reacties van iedereen zolang ze ontopic en inhoudelijk zijn en mensen bereid zijn ze toe te lichten en te beargumenteren. Hartelijk dank dat je dat nu dan ook doet.

     Maar begrijp ook dat als ik mensen in mijn ogen herhaaldelijk bepaalde statements zie doen die ik niet kan linken aan het beginartikel en dan op een bepaalde manier zie argumenteren bij mij dan de rode vlaggen omhoog gaan. Waarom mensen dat precies doen kan verschillende oorzaken hebben maar dat is in die zin niet zo interessant omdat het allemaal hetzelfde gevolg heeft namelijk dat het offtopic discussies oplevert. En daar zit ik niet echt op te wachten.

     Binnen de uitleg die je nu geeft kan ik het een en ander veel beter plaatsen en zie ik ook hoe het ontopic is. Als je zegt dat wakker zijn een betere staat van zijn is om geluk te ervaren dan zijn we het daarbij ook nog eens volledig met elkaar eens.

     In mijn ogen is echter ook de staat van wakker zijn in heel veel staten weer op te delen. Binnen wakker zijn kun je steeds wakkerder worden en kun je ook steeds gelukkiger worden. Het is in mijn ogen niet een 0 of een 1 maar meer een oneindige schaal die nooit ophoudt. Je kunt altijd verder in alignment komen met jezelf. Dat is een niet stoppende reis, ontvouwing in mijn ervaring, met een grote diversiteit aan uitingsmogelijkheden in die ontvouwing.

    5. Aladin

     Ja dat klopt, Douwe.
     Wakker worden is een doorgaand proces. Jacobson noemt dat ‘deepening into precense’

     Deepening into Presence
     https://www.youtube.com/watch?v=RbOk85azNJI

     Als je de grootste blokkade, het ego, hebt overwonnen, dwz een goede relatie krijgen met het ego.
     Het ego wil/kan niet in het hier en nu zijn…
     Die denkt dat íe zichzelf alleen gelukkig(er) kan denken.
     Dat is de grote paradox. 🙂

    6. Douwe Bericht auteur

     Het ego dient inderdaad geen meester te zijn, maar tegelijkertijd is het ego een onmisbaar element om deze realiteit waarin we ons bevinden te kunnen navigeren. Bashar omschrijft ego als een duikmasker om deze realiteit te kunnen beleven, ervaren en navigeren. Echter als mensen zichzelf met het gereedschap identificeren inplaats van begrijpen dat ze onderdeel van eenheidsbewustzijn vormen dan kan het een onplezierige boel worden omdat je innerlijke sturingsmechanisme je er op zal wijzen dat je jezelf mis-identificeert en het wijst je daar op door je slechte emotie te laten voelen omdat je perspectief op dat moment out of alignment is.

     Daarbij is besef van eenheidsbewustzijn en dat jij daar zelf intrinsiek een onderdeel van uitmaakt een nieuw beginpunt, niet een eindpunt. Sommige mensen zien dit als de overgang van 3th density naar 4th density.

     Vanuit eenheidsbewustzijn kun je vanuit je eigen perspectief nog steeds het beste je eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie gaan volgen om zo het meeste te halen uit je huidige geïdentificeerde gezichtspunt. En om dat te doen zul je je huidige realiteit nog steeds dienen te navigeren en je ego is daar een onmisbaar instrument bij.

     Expansie houdt nooit op. En in mijn ervaring is het handig als je zowel je ego en het besef van eenheidsbewustzijn daarbij zo goed mogelijk met elkaar integreert.

     En daarom vind ik zwart wit uitspraken van of dit of dat niet alleen onnozel maar ook gevaarlijk omdat die manier van redeneren juist weer werkt met de dualiteit van het of dit of dat mechanisme wat vooral door het ego en ons denken wordt gebruikt. Vandaar dat ik een beetje begin te steigeren als ik dat soort dingen lees in reacties.

     Vanuit eenheidsbewustzijn is het overduidelijk dat er een oneindig aantal mogelijkheden zijn en o.a. jij en ik zijn beide 1 van die mogelijkheden. Eenheidsbewustzijn is hoe ik het althans zie het beste nog samen te vatten als het inzicht in het eindeloze potentieel wat er continue is in een oneindige diversiteit.

    7. Hans

     //Leren is m.i. altijd twee richting verkeer.//

     En dat houdt in dat men de mening van een ander niet moet afwegen op gelijk of ongelijk naar jouw inzicht, maar informeer hoe die ander aan dat inzicht komt en waarop dat gebaseerd is.
     Zoek de verbanden en leer je juist te verdiepen in alles wat anders is dan hoe men zelf beweerd.
     Verdiep je in de reacties, zoek de essentie van de reacties ipv alleen de woorden.
     Men heeft geen flauw idee met wie men communiceert..

 2. Hans

  Ik stel voor dat je nog eens heel aan- en indachtig het werk van Tolle en aanverwante gaat bestuderen en reflecteren.
  Probeer dan eens de manifeste werkelijkheid en hoedanigheid NIET vanuit diezelfde hoedanigheid te verklaren, dan zal je ook anders de vraagstellingen van Douwe en mij interpreteren en begrijpen.
  In essentie is er een onbegrensde beleving van de werkelijkheid vanuit een onbegrensde staat van Zijn waarvan bol of plat louter een perceptie is afhankelijk van jouw geloof en overtuiging in jezelf vanuit jouw identificatie met die essentie.
  De wereld of wat dan ook in een bepaalde vorm als belangrijk ervaren, als fundamenteel voor je beleving ervan, geeft jezelf een duidelijk signaal van je identificatie, je staat van Zijn..
  Ga hiermee aan de gang, verdiep je in de vraag waarom dit belangrijk voor je is, wat is de waarde hiervan voor jou.
  Je zoekt een duidelijk verstandelijk concept voor iets wat je niet kan plaatsen en je noemt het onderzoek.. Je onderzoekt niet, je zoekt een neiuw geloof op basis van de meest voor jou passende informatie van derden.

  Het NU benoemen als een simpele staat van Zijn van vrede zonder gedachten is een zeer beperkend en misleidend geloof.op basis van een aanname van een autoriteit.
  Het NU is geen kwestie van .. Hoofd leeg en vredegevoelens… dat is een concept, een geloof die je jezelf laat beleven als zodanig.
  Je bent op weg, laat je niet afleiden door concepten, door aannames, maar probeer eens een dag te beleven in de wetenschap dat die aarde plat is.
  Doe hetzelfde morgen in de wetenschap dat ze rond is, wat veranderd er aan jouw beleving van jezelf? Ben je veranderd?
  Leef je in een wereld die vorm heeft, of leeft die vorm in jouw belevingswereld? Welke staat van Zijn kiest jij te zijn?

  Labeltje, labeltje aan de wand, leid me door Wie Ben Ik land…

  1. Wat is waar

   Kennen jullie een cursus in wonderen in het engels a course in miracles (acim)?
   In het kort:
   – Alles wat er is in onze wereld is liefde en wat daar uit voortkomt of mee in verband staat of angst en alles wat daar uit voort komt of mee in verband staat.
   – Liefde brengt ons in alingment met God, de bron of hoe je het noemen wilt en angst brengt scheiding tussen God en ons. Eenwording met God is het doel.
   – Zonde is een misvatting over wat waar is. Het geeft dat je verder van je doel komt.
   – De wereld die we beleven is een illusie.
   – De wereld die we beleven hebben we zelf gecreëerd met onze gedachten.
   – Alles waarmee wij een relatie hebben (zowel mensen als dingen) zijn een spiegel hoe we ons beleven en zegt ons dus niets over de ander. Als we boos zijn komen we boze mensen tegen, als we liefde uitstralen komen we mensen tegen die liefde geven.
   – Sleutel om te ontwaken is niet het volgen van je gedachtengangen of wat je van anderen leert, maar van je gevoel.

   Earl Purdy legt in deze video de de meeste belangrijke ideeen uit A Course In Miracles op hilarische wijze uit. Cabaret met een mooie boodschap:
   https://www.youtube.com/watch?v=qpuQipbIgXM

   1. Hans

    Hallo Wat is Waar,

    Heb het een lange tijd geleden eens doorgenomen, het is gechanneld werk dat erg non-dualistisch gericht is.
    Zoals de meeste werken, lees het, proef het en haal eruit wat je raakt.
    Wat nieuw voor je is en je niet raakt is net zoveel waard, het bevestigd en breidt uit wat je al als waar ervaart.

    // Sleutel om te ontwaken is niet het volgen van je gedachtengangen of wat je van anderen leert, maar van je gevoel.//

    Nog altijd het beste om je gedachten over te laten gaan.
    Een overvloed aan kennis is niet altijd intelligentie, het overstemt graag je intuitie, de stem van je gevoel, het innerlijk weten.

 3. Aladin

  Het is heel simpel Hans, Leonard Jacobson heeft mij laten zien en gewezen op wat ik altijd al wist.
  Het is geen concept maar een realisatie. Toe te passen in het dagelijks leven.

  Als je echt aanwezig wordt(…) zul je de prachtige wereld zien zoals die altijd geweest is.
  Net zoals de platte aarde geen concept is om ‘aan te nemen’ of ‘in mee te gaan’ maar een realisatie.

  Het is juist een bevrijding, een ware paradigma verschuiving.
  …maar dat moet je zelf ontdekken. 🙂

   1. Aladin

    Bernadette, Ja…ook Richard Sylvester, non dualiteit uit de school van Tony Parsons.

    Ik hoor het graag, en het grappige is dat er eigenlijk niets inhoudelijks wordt verteld, geen concepten, informatie, een leer of kennis.
    Het zijn slechts ‘pointers’ naar iets dat niet onder woorden te brengen is… 😀
    Je hoort het aan in ontspannen Zijn en Aanwezigheid. Het denkhoofd mag uit. Voor mij de enige weg tot geluk.

    En ondanks dat de insteek bij al die mensen net weer anders is, soms is het zelfs totaal tegengesteld, past het in, of, matched het met, een andere dimensie van jezelf…als je begrijpt wat ik bedoel.

 4. bernadette

  Missen WIJ ..
  Buth niet met zijn realistische woordkeuzes in ZIJN prachtige rijmverhalen.
  Ik hoop dat hij gelukkig en nog steeds easy going door het leven gaat.
  Gewoon go with the flow .. en we moeten onze gedachten gangen niet te serieus nemen.
  Soms betrappen we onszelf er op dat onze gedachten stroom op sommige momenten ,
  gewoon een loopje..met ons neemt. Als je , jezelf daar dan soms op analyseert .
  En dan ook nog die mooie zelf gecreëerde fantasie erbij 🙂
  Kan je er gewoon luchtig om lachen .

  Hier hebben we Louise Hay
  Even lekker ontspannen achterover liggend op de bank , bed of stoel , met gesloten ogen.
  En luister naar haar mooie stem ;

  https://www.youtube.com/watch?v=jUEOCViympg

  Have a nice day .

  1. Douwe Bericht auteur

   Ik heb Budh al een hele tijd niet meer gezien hier.
   Dus ik zou niet op hem rekenen. Geen idee waar hij gebleven is. Wellicht is hij zijn (andere) passie(s) gaan volgen 😀

 5. bernadette

  Douwe ,
  Ik heb zo het gevoel..dat dit jou wel zal aanspreken ,
  en wellicht anderen ook 🙂

  Wat zou het mooi zijn als wij ook hier in Nederland een stuk grond grond gebied zouden hebben,
  om met elkaar in Harmonie verbinding kunnen maken in Freedom with each other.

  In USA – Nevada woestijn vind hier jaarlijks het festijn ,,Burning man ,, plaats.
  Kijk hier zonder meteen te oordelen , doe net alsof je het mee mag maken op een afstand .

  Groot beeld opzetten is aanbevolen, om een totaal inzicht er van te krijgen ;

  https://www.youtube.com/watch?v=5KG21Gvmc5U

  Als wij Nederlanders ons oude leefpatroon los kunnen laten ,
  en er voor zouden kunnen gaan kiezen om elkaar onderling gewoon te accepteren,
  zoals we gewoon zijn , dat geeft gewoon een fijn innerlijk samenhorigheids-gevoel.

  https://www.youtube.com/watch?v=LsbOhv-acLI

  De creatieve elementen die daardoor ontwikkelt worden in samen werken met elkaar
  kan ons leven alleen maar aangenaam maken ;

  https://www.youtube.com/watch?v=NvgrGFFzUUU

  Amerika loopt er op voor , en is hier een mooi voorbeeld in.
  Zou het niet geweldig zijn, om gewoon jezelf te mogen zijn met elkaar
  I am you ..and we are everywhere ;

  https://www.youtube.com/watch?v=BkzMfl6ShVk

  Douwe ..wat vindt je ervan?
  Ben benieuwd naar jou visie 🙂

  1. Douwe Bericht auteur

   Als het je passie heeft 🙂 Volg het dan zou ik zeggen.

   Ikzelf heb het nooit zo op groepen mensen. Daarbij als jij andere mensen echt volledig accepteert hindert het niet of ze jou ook accepteren of niet. Als je ze alleen accepteerd als ze jou accepteren dan ben je conditioneel bezig. 🙂 Iets wat bij mij op mijn pad kwam via Byron Katie.

   Tot slot geloof ik niet zo in de groep. Ik geloof veel meer in individuen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en daarbij de vrije wil en vrijheid van andere mensen om hun eigen keuzes te maken verder respecteren. Maar wederom. Als iets je aanspreekt ga er dan lekker mee aan de gang en kijk wat eruit komt. Ik denk dat een boel mensen blij en gelukkig worden van Burning Man in de VS dus als zoiets in Nederland op te zetten is kun je daar vast een boel mensen hier blij en gelukkig mee maken.

 6. Johan Bosman (werktuigkundige)

  “Geluk” is inderdaad overgewaardeerd. We moeten allemaal zo nodig gelukkig worden, het liefst natuurlijk door het aanschaffen van allerhande troep die we niet nodig hebben. “Nederland staat op de vierde plaats van de gelukkigste volkeren op aarde” heet het vanuit Den Haag. Of we horen op het radiojournaal: “De Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld”.

  Grote onzin. Alle filosofen weten dat er helemaal niets op deze wereld is waaraan de mens een constante mate van geluk kan ontlenen. Tevreden zijn is denk ik de hoogste score en soms -héél even maar- een gevoel van geluk. Méér zit er niet in en daar heb ik vrede mee. En het mooie is: tevredenheid is voor iedereen bereikbaar en geluk is dat niet.

  1. Douwe Bericht auteur

   Ik heb inmiddels best wat van de wereld gezien en ik denk dat veel van de berichtjes van de Nederlandse overheid dat Nederlanders zo gelukkig zouden zijn en nogal hoog Wij van WC eend gehalte hebben. Als je de schapen op je boerderij kunt aanpraten dat zij op de mooiste boerderij zitten en de gelukkigste schapen zijn dan zijn ze denk ik gemakkelijker onder controle te houden.

   Ik heb een jaar geleden of zo het boek – Op naar Geluk! – gelezen en daar stond idd in dat innerlijke vrede verreweg de grootste correlatie heeft met een gevoel van geluk. 0.8 geloof ik zelfs. We kunnen in dat opzicht een boel van bepaalde oosterse tradities leren. Vond het overigens oprecht een leuk en leerzaam boek. Veel open deuren voor mensen die zich hier wellicht al eens wat in verdiept hebben maar het geeft een heel helder overzicht van geluk en wat wel en niet gelukkig maakt. Materialisme wordt heel duidelijk als bron genoemd die niet gelukkig maakt.

 7. Keyboard

  Geluk en tevredenheid zijn interessante begrippen om over te filosoferen, je zou er een bibliotheek mee kunnen vullen.

  Geluk kun je hebben, tevredenheid kun je voelen.
  Geluk lijkt mij dan ook meer een projectie van de wereld op jou (geluk hebben in je omgeving), en tevredenheid meer een projectie van jou op de wereld (tevreden voelen in je omgeving).

  Het hangt er natuurlijk van af welke definities en context je hanteert of bovenstaande klopt, maar om hier nog even op door te gaan; zou het zo kunnen zijn dat als je geluk hebt, je niet perse tevredenheid hoeft te voelen. En omgekeerd; je kan je prima tevreden voelen als je geen geluk hebt.

  Natuurlijk kan je zeggen dat je ook geluk kunt voelen, maar als ik dit voor mezelf beschrijf in die context is de definitie van geluk het zelfde als die van tevredenheid, echter werkt dit omgekeerd niet; tevredenheid kun je niet hebben.

 8. bernadette

  @ Keyboard ,
  en alle gelukzalige zielen 🙂

  Als kleine kleuters waren we allen blij en vaak happy ,
  fijn buiten spelen met mooi weer , helemaal geen verantwoordelijkheden in ons – zijn .

  Wat hebben het gelukzalige gevoel en tevredenheid met o.a innerlijke gedachten te maken.

  En zou het kunnen zijn , dat ons innerlijke gemoed wereldwijd beïnvloed wordt,
  door Chemtrails ( gebrek aan zonlicht ) en al die verspreide cellphone towers ( strallingen )

  De onderbelichte kant van Chemtrails – nanopartikles )

  https://www.youtube.com/watch?v=Q3I40JNZEKo

  Wat geeft zonlicht het affect op ons innerlijk gemoed ,

  https://www.youtube.com/watch?v=2LKx1T2y9UA

  Als geboren Humorist én zonnestraaltje bied ik , jullie allen deze tune 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=-mGV_nI06q0

  Én ook belangrijk is dit bericht van Rob Vellekoop .
  Zal natuurlijk ook aan innerlijke tevredenheid kunnen voldoen voor alle mensen.

  http://www.dlmplus.nl/2017/12/12/iedere-gemeente-basisinkomen-invoeren-zonder-haag/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *