Top 10 eetbare bloemen voor in de (permacultuur) tuin

Er zijn verschillende planten met prachtige bloemen die prima eetbaar zijn.  Heerlijk voor op salades, rijstgerechten, toetjes of om zo vers van de plant te eten.

Hier een overzicht!


Daglelie

De bloemen van de daglelie zijn zeer goed eetbaar. Ze zijn fris en knapperig en kunnen licht zoet tot ietwat pittig smaken. Het doet een beetje denken aan frisse ijsbergsla met een ietwat zoetige of juist ietwat pittige smaak. Je kunt ze ook vullen met een mousse, puree of een zachte kaas. De bloemen vormen verder een prachtige versiering in salades.

Er zijn vroege, middelvroege en late bloeiers. De vroege Hemerocallis bloeit in juni, de middelvroege in juli en de late in augustus. Door slim aan te planten, kun je de hele zomer bloeiende daglelies hebben en er van genieten zowel met de ogen als met de maag.

Meer informatie over daglelies vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Kaasjeskruid

De bladeren kunnen gekookt worden als spinazie, maar kunnen ook rauw in salades worden gegeten. De plant produceert nieuwe bladeren van het voorjaar tot in het midden van de zomer.

Kaasjeskruid bloeit met roze bloemen. De bloemen zijn goed eetbaar en staan mooi in een salade. Er kan ook een thee van worden gezet.

De jonge zaden kunnen ook rauw of gebakken gegeten worden als ze nog groen zijn. Ze hebben een nootachtige smaak.

Meer informatie over kaasjeskruid vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Oost-Indische kers

Zowel de bladeren als de bloemen en de vruchtjes zijn eetbaar. De plant bevat veel vitamine C.

De bladeren smaken peperig en zijn heerlijk toegevoegd aan de salade.

De bloemen smaken zoeter en zijn  heel decoratief in gerechten. De vruchtjes, die vormen nadat de bloemen zijn bestoven, kunnen als kappertjes in azijn ingemaakt worden.

Meer informatie over Oost-Indische kers vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Tuinhibiscus

In zonnige zomers kan de tuinhibiscus van augustus tot oktober bloeien, maar in regenachtige zomers kunnen de ongeopende bloemknoppen afvallen.

De jonge bladeren kunnen rauw en gekookt worden gegeten, rauw een welkome aanvulling in een salade en gekookt bereiden zoals spinazie.

De bloemen zijn ook eetbaar, prachtig als kleurrijke garnering of in de salade. Er kan ook thee worden gezet van de bladeren en de bloemen.

Meer informatie over tuinhibiscus vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Goudsbloem

De oranjegele bloemen zijn geschikt om te eten. Zowel rauw als in gekookte en gestoofde gerechten.

De bloemblaadjes kunnen onder meer worden toegevoegd aan salades en er kan ook thee van worden gezet.

De bloemen kunnen gedroogd worden en worden toegevoegd aan soepen en aan bakwaren zoals cake. Ze kunnen ook gebruikt worden om kleur te geven aan rijst.

Meer informatie over goudsbloem vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Kluwenklokje

De bladeren kunnen vers worden gegeten in salade en kunnen ook worden gekookt als spinazie.

De vrolijke blauw/paarse bloemen van het kluwenklokje zijn eetbaar en staan vrolijk in een frisse salade.

Meer informatie over kluwenklokje vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Dropplant

De blaadjes van de dropplant zijn te gebruiken in salades, als garnering bij gerechten en is ook lekker om thee van te zetten. Ze hebben een dropachtige geur en smaak.

De bloemen zijn ook te eten en staan mooi in een verse salade of op een toetje.

Meer informatie over dropplant vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database. 


Teunisbloem

De jonge wortels kunnen als groente gegeten worden, de plant wordt ook wel hamwortel genoemd omdat de wortels dezelfde kleur hebben als ham. Ze hebben een peperachtige smaak.

Jonge stengels kunnen als salade gegeten worden.

De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen als kleurrijk element in salades worden gebruikt.

Meer informatie over de teunisbloem vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database.


Maarts Viooltje

Het maarts viooltje bloeit al vroeg in het jaar, waar het de naam aan dankt. De bloemen worden in de keuken gebruikt vanwege hun geur en decoratieve kwaliteiten. Ook als smaakmaker worden ze toegevoegd aan pudding.

Gesuikerde bloemen: Doop de bloemen, met de steel eraan, eerst in geklopt eiwit en dan in fijne suiker; laat de bloemen een paar dagen drogen op vetvrij papier. Daarna in goed afgesloten doos te bewaren in de koelkast.

Meer informatie over het maarts viooltje vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database. 


Bottelroos

De gewone soort Rosa rugosa bloeit vanaf juni met lilaroze bloemen, die aan het einde van de middag een heerlijke zoete, kruidige geur verspreiden. Insecten zoals bijen en hommels zijn er dol op. De bloemen zijn eetbaar en kunnen een salade sieren, ook kan er thee van worden gezet.

In augustus verschijnt een overvloed aan rozenbottels. De bottels bevatten veel vitamine C. Lekkere rozenbotteljam verkrijg je door honderd gram vruchten in te koken met vijfendertig gram suiker. Voeg daaraan een eetlepel citroensap en een geplette kruidnagel toe. De tot moes gekookte rozenbottels overgieten in een zeef. Plet met een lepel het moes en wrijf het door de zeef. De ingedikte gelei vervolgens filteren door een doek om de haartjes, die rondom de zaden zitten, eruit te halen. Giet de jam vervolgens over in een jampot en sluit het af met het deksel. Koel weggezet kan de jam enkele maanden goed blijven.

Meer informatie over eetbare rozen vind je in de eetbare planten en paddenstoelen database. 


Wil je naast deze 10 soorten eetbare bloemen nog andere soorten leren kennen? Je kunt meer dan 40 verschillende  soorten eetbare bloemen vinden in de Nederlandstalige eetbare planten en paddenstoelen database van Permacultuur Nederland.


Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *