Maak alles zo eenvoudig mogelijk maar ook niet eenvoudiger dan dat en de mensheid krijgt haar problemen niet opgelost met dezelfde manier van denken dat ze veroorzaakt, zo stelde Einstein. In praktijk vinden we veel uitspraken met dezelfde grondsmaak die direct van toepassing zijn op het burgerinitiatief van de Stichting Ons Geld. A priori is het cruciaal om te (h)erkennen dat een volledig andere denkpiste gevolgd wordt, net hierin schuilt de kracht en doeltreffendheid van de voorgestelde remedies. Voor wie het de interesse geniet, het zit in kleine dingen, letterlijk.
Eenvoud
Wanneer we onze problemen aan de bron aanpakken dan wordt het logisch om te verklaren waarom alles eenvoudiger wordt, net zoals een wijziging aan de bronconfiguratie tot een heel andere uitkomst leidt. Binnen de systeemwetenschappen is dit gekende materie, toegepast op de economische crisis wordt de impact des te transparanter, zelfs schokkend. De sleutel tot succes ligt besloten binnen de eenvoud van de remedie, de aangeboden methode behoeft daarom ook geen onbegrijpelijke modellen dan wel volstaat een goed begrip van hoe het principe werkt. Finaal spreken we over een boekhoudkundige ingreep die een kind van zes begrijpen kan, een beeld zegt meer dan duizend woorden.
Varianten
Hierboven zien we het voorstel van Stichting Ons Geld, alle schulden worden inderdaad herleid tot nihil en overheden krijgen het monopoly op geldschepping dat nu wel ten dienste staat van het algemeen belang. Het voorstel is echter niet limitatief, op voorwaarde dat we anders gaan denken kunnen we nog veel meer varianten bedenken, vaak gaat het over minieme verschillen die telkens een andere interpretatie vergen.
Reverse Debt System
Onderhavig treft u het Reverse Debt System, een idee dat ook slechts een boekhoudkundige ingreep vergt om te realiseren. In beide gevallen wordt ‘het systeem’ gebruikt waardoor de last op de reële economie – en daarmee ook op de bevolking – wegvalt. De grondsmaak is dezelfde, met het Reverse Debt System wordt de schuldrelatie ontbonden zodat elke boeking onafhankelijk van elkaar kan doorgevoerd worden. Ook hier volstaat een vereenvoudigd model van de werkelijkheid.
Chaos
Meerdere varianten of combinaties zijn te bedenken, het ontbreekt derhalve niet aan oplossingen dan wel dienen ze ontvankelijk verklaard te worden door de samenleving. En hier knelt vaak het schoentje, als a priori deze opties niet gekend zijn dan is het ook niet mogelijk om ze naar inherente waarde in te schatten. Een bijzonder aandachtspunt is de chaotische verwarring die kan ontstaan wanneer verschillende ‘mindsets’ door elkaar heen gebruikt worden, elke methode vereist immers andere interpretatieregels waardoor communicatiekloven kunnen ontstaan.
Elaboratie
Ook hier is het Elaboration Likelihood Model bruikbaar, waar aandacht en ontvankelijkheid primair zijn, dienen we ook deze opties correct te verwerken om niet te verzanden in een ‘ratjetoe’ van misinterpretaties en meningsconflict – derhalve niet omwille van een schaarste aan opties maar nu net omwille van het overaanbod aan variaties. De proef op de som maakt snel duidelijk dat er nood is aan synchronisatie en consensus, een verantwoordelijkheid die toekomt aan politieke overheden die – als vertegenwoordigers van het volk – het algemeen belang dienen. Anders gezegd, het bedenken van sociale alternatieven is op zich niet zo een grote kunst, dit alles omzetten in praktische plannen en de coördinatie daarvan is het echte werk.
Valkuilen
Tijdens dit proces dienen we rekening te houden met tal van valkuilen, niet in het minst speelt de menselijke psyche – onze manier van denken in algemene zin – een cruciale rol. Op deze manier wordt duidelijker wat Einstein bedoelde, de aangeboden remedies kunnen dan wel getuigen van een sierlijke eenvoud, door het mengen van de verschillende ‘mindsets’ raken we mogelijks verstrikt in een complexiteit die tot een impasse leidt. Een dergelijk scenario kan leiden tot heel wat wederzijds onbegrip, frustratie en onenigheid, het betekent ook dat intussentijd de belangen van de bevolking niet gediend worden – met een stijgend wantrouwen jegens politieke overheden tot gevolg.
Naar mijn mening is het nodig deze ideeën transparant te maken. Mogelijk teruggaan naar een reële basis, waar consensus bestaat, en het van daaraf op te bouwen. B.v. dat menselijke inspanning waarde heeft.
Mee eens Wunjo, dit alles transparant maken leidt vaak tot nogal wat wenkbrauwgefrons, verschillende emoties kunnen hierdoor geactiveerd worden. Ook ontkenning en ongeloof hoort daartoe, het is immers niet altijd een pretje om onze eigen gevangenschap te moeten (h)erkennen.
Beste Werner, ik merk op dat je een herstart hebt gemaakt, dat is op zich geen probleem, toch nog even vragen of de link naar dat eerder geplaatste pdf toch wel welkom is ? Hoe breder het leespubliek, des te meer aandachtsgeneratie (niet bedoeld als stok in het wiel). 🙂
Misschien begrijp ik je niet volledig hier, je bedoelt herstart om structurele hervormingen op de politieke agenda te krijgen? Er is vooralsnog weinig beweging daar, ik probeer elke dag iets te posten in de hoop dat iemand constructief wil participeren in het debat. Je bedoelt dat ik die pdf ook moet plaatsen?
Excuus Werner , je hebt gelijk dat je mij niet helemaal kunt begrijpen in deze, klopt. Heb even gekeken. De laatste artikelen lijken best veel op elkaar en ik dacht zodoende dat er iets mogelijkerwijs niet goed uitgekomen zou zijn en dat je een artikel opnieuw begonnen zou zijn. Ik doelde op het artikel oproep tot participatie , had daar overheen gekeken. Je mag/kunt deze laatste reacties wegmodereren als je wilt. Mijn fout 🙂
Mag gerust blijven staan, de laatste artikelen horen tot een reeks waarin het Elaboration Likelihood Model centraal staat. Wat het finaal zegt is dat nieuwe informatie niet steeds wordt opgepikt door het collectieve bewustzijn, op deze manier wordt het verklaarbaar waarom tragisch absurde situaties – ondanks alle beschikbare remedies – gewoon blijven verder duren.
Kan het niet zo zijn dat jouw artikelen qua taal/ onderwerp- technisch te zware of pittige kost kan zijn en overall te moeilijk te begrijpen is ? Is het dan niet mogelijk ook dat pdf erbij te halen juist voor een wat breder publiek te kunnen bereiken. Het is ook zoals je zelf al beaamde een helder maar tevens eenvoudig te begrijpen artikel/pdf. Mogelijk is het te gebruiken als leidraad / voorbeeld voor je eigen materie mogelijk krijgt het dan een niveau waarmee je een breder publiek kunt aanspreken.
Het probleem is nog iets fundamenteler dan dat Treowd, dat is ook waarom het Elaboration Likelihood Model centraal wordt gesteld. Wat Stichting Ons Geld voorstelt gaat finaal over een transformatie (ic herstel) van onze hersenen, iets dat plots – wanneer de uitnodiging daar is – veel moeilijker blijkt dan de theorie laat vermoeden. Het is een bijzonder proces, veel vaker niet begrepen dan wel. Op deze manier wordt het schijnbaar ‘zware kost’, het tegengestelde blijkt waar wanneer we deze informatie daadwerkelijk toelaten tot ons bewustzijn.