Kunnen we de wereld op een vreedzame en vrijwillige manier verenigen?

Stel je voor …

Iedereen zou naast de eigen regionale en nationale taal,
dezelfde gemakkelijk te leren,
politiek neutrale,
internationale taal praten.

Zou dat niet ongelooflijk gemakkelijk zijn?

Geen moeilijke naamvallen meer,
geen onlogische uitzonderingen,
geen rijtjes met werkwoorden.

Maar toch kunnen praten met mensen
uit de hele wereld,
op gelijke voet
en met wederzijds begrip en respect.

De voordelen?
Gemakkelijk vrienden maken over de hele wereld,
goedkoop op wereldreis,
internationaal flirten…

Waarom eigenlijk niet?
Esperanto opent de wereld!

Meer weten over Esperanto; Wat is Esperanto?
Bekijk de vele mogelijkheden om Esperanto te leren!
Wat kun je allemaal met Esperanto? Van alles!

b97b34325560d574ce8dc08eed873a70

Het onderstaande filmpje laat duidelijk zien wat Esperanto is en wat je er allemaal mee kunt.

Als de Nederlandse ondertiteling niet automatisch begint kun je deze rechtsonderin het filmpje inschakelen, via instellingen en dan op alfabet gesorteerd naar de N van Nederlanda gaan. 😀

(Bovenstaand fragment komt van de DVD Esperanto Estas, deze DVD is gemaakt door E@I wat staat voor Education@Internet.) Bekijk de overige delen van deze film op: Youtube

Aanverwante artikelen en informatie: 
-) Eerdere artikelen over Esperanto
-) facebook groep met meer dan 17.000 Esperanto sprekers
-) Overzicht van manieren om Esperanto te leren
-) Bekijk een eerste les in het Esperanto
-) Wereldwijde reisnetwerk van Esperanto – Pasporta Servo
-) Lernu Platform, leer het Esperanto online (vanuit 41 verschillende talen)
-) Veelgestelde vragen over Esperanto

Esperanto_star_14

Dit bericht werd geplaatst in Esperanto op door .

Over Douwe

Overige projecten: www.PermacultuurNederland.org / www.InnerPeaceOuterJoy.com / www.Mensenrechten.org / www.EetbaarNederland.nl / www.esperanto-jongeren.nl / www.AchterDeSamenleving.nl / www.StarseedHub.com

20 gedachten over “Kunnen we de wereld op een vreedzame en vrijwillige manier verenigen?

    1. Douwe Bericht auteur

      Je kunt er Nederlandse ondertiteling bij aanzetten. Door rechtsonder in het filmpje te klikken op het tandwiel en dan naar ondertiteling te gaan en daar op Nederlands te klikken. 😀

      Vind het zelf een heel goed filmpje qua uitleg over wat Esperanto is en het laat mensen ook direct Esperanto horen. En bewonderenswaardig als je zonder ondertiteling uberhaupt zaken begreep 🙂

      1. Werner

        Enige minpunt zie ik in de basis die enkel op Europese ‘Westerse’ talen is gebaseerd, kan me voorstellen dat anderen daar een probleem van willen maken. Het doet echter geen afbreuk aan het idee op zich.

  1. formidabele

    Daar heb je een taal als Esperanto subiet echt niet bij nodig!~
    Wel, de wil van alle mensen te bundelen om de wapenlobby uit te bannen.
    En door concensus, overleg met elkaar tot vreedzame oplossingen te kunnen komen

    1. Douwe Bericht auteur

      Als je een vrijwillig en vreedzaam verenigde wereld wilt helpt het in mijn ervaring enorm als je als persoon met die andere personen van de wereld kunt communiceren. Maar goed dat is aan eenieder zelf om daar ervaring mee op te doen en dan te bekijken wat ze denken dat handig is.

      Waarom ik denk dat Esperanto hier een belangrijke rol in kan spelen is omdat mensen met elkaar zullen moeten communiceren en niet via politici en mainstream media maar van persoon tot persoon. En op dit moment zijn we technisch in staat met de hele wereld in contact te staan maar is er nog steeds een enorme taalbarrière.

      Op deze facebookgroep van Esperantisten met inmiddels meer dan 18.000 leden kan ikzelf direct met mensen uit vele landen communiceren in een taal waarin we allen gelijkwaardig zijn. https://www.facebook.com/groups/esperanto.grupo/?fref=ts Iedereen heeft deze taal zelf geleerd, en is door haar logica en eenvoud een stuk gemakkelijker te leren dan welke nationale taal dan ook, maar goed dat komt uitgebreid en prachtig aan bod in het filmpje.

      Maar het is aan mensen zelf. Esperanto verbindt sinds 1887 al mensen op een vreedzame en vrijwillige manier met elkaar. En het is beschikbaar en direct bruikbaar voor eenieder die zin heeft om zelf in contact te treden met haar mede-aardbewoners van over de hele wereld. Vreedzaam en vrijwillig gaat ook op voor het wel of niet willen leren van Esperanto.

  2. Treowd

    Daar kan ik me ook wel in vinden Douwe, goed dat je er aandacht aan besteed. Communicatie is een erg belangrijk middel in alle gevallen eigenlijk. Het brengt de mensheid wat dichter bij elkaar als je elkaar beter kunt begrijpen in een unversele taal die ook nog eens gemakkelijk te leren is.

    1. Werner

      Het doet me denken aan een voorstel in België, het zogeheten taalconflict zou opgelost kunnen worden door een vreemde taal (bv esperanto) te implementeren. Probleem was dat je beiden taalgroepen tegen je krijgt omdat ze beiden iets anders moesten aanleren, op deze manier wordt een oplossing opnieuw een probleem. Ik weet het, het is bedenkelijk, dit om het woord ‘absurd’ niet te moeten gebruiken.

      1. Douwe Bericht auteur

        Het is aan mensen zelf. Als er geen behoefte, geen vraag is zullen ze er niet aan beginnen. Maar Esperanto heeft inmiddels de tand des tijds wel aardig overleeft en verbindt al meer dan 125 jaar mensen bij wie de behoefte er wel is om globaal met elkaar te communiceren op een respectvolle en gelijkwaardig wijze.

        Ik heb er veel plezier van gehad en ga er nog veel plezier aan hebben verwacht ik. Ik gun dat anderen ook van harte dus vandaar dat ik deze mogelijkhied nog eens onder de aandacht breng bij mensen hier. Maar het is volledig aan hun eigen vrije wil of ze deze inslag willen nemen of niet. Het enige wat ik belangrijk vindt is dat mensen op de hoogte zijn dat deze mogelijk er is. Het is aan hun of ze er wel of niet gebruik van willen maken.

        1. Werner

          Mee eens Douwe, communicatie is belangrijk binnen de samenleving, een eenheidstaal kan daarbij helpen maar is – zoals we maar al te vaak merken – geen garantie op wederzijds begrip. Stel dat alle hedendaagse economen en politici esperanto zouden spreken. 🙂

      2. Treowd

        Volgens mij moet deze Unversele taal ook als iets grens/drempel overstijgend bezien naast de ‘moeder’taal , dan is het respecteren van elkaars oorsprong tevens als een basaal respect gewaarborgd. (goede woordkeuze? – basaal respect )

        1. Werner

          Weet niet of het een goede woordkeuze is maar begrijp intuïtief wel wat je wil zeggen. Ongeveer hetzelfde als het ‘buikgevoel’ waardoor we weten dat er ‘iets’ niet klopt in het verhaal, is ook universeel. Alles gaat in dezelfde richting. 🙂

  3. Treowd

    Vergat het woord worden na het woord bezien erbij te schrijven, er is heel wat gaande in ons sterrenstelsel 🙂

    1. Werner

      Het staat in de sterren geschreven maar niet iedereen leest dat boek blijkbaar. Hoe dan ook, met esperanto wordt het alvast eenvoudiger om dat mondiaal aan elkaar te laten weten. Ook politici kunnen dit onmogelijk blijven ontkennen, de druk wordt met de minuut groter.

    1. Werner

      Een eenheidstaal is slechts één van de vele attractors die leiden tot een zogeheten overkoepelende waarheid, dit is een nieuwe paradigma met een evolutionair aangepaste modus operandi. Ondanks veel eenvoudiger is het een moeizaam proces aangezien veel mainstream geplogenheden losgelaten dienen te worden. Traditioneel komt dit met veel verzet, eerder uit angst voor het ongekende waardoor unieke kansen quasi letterlijk gemist worden.

      1. Douwe Bericht auteur

        Ik denk dat mensen zich wat meer op zichzelf moeten richten en wat minder op wat anderen wel en niet doen. Als je je eigen handelen wel of niet afhankelijk maakt van het wel of niet handelen van anderen dan houdt iedereen elkaar als het ware gevangen in de status quo en doet niemand wat en verandert er niets.

        Ga voor jezelf na waar je nieuwsgierigheid, je interesse, je passie ligt en ga daarmee aan de gang. Ga kortom zelf handelen op datgene waar je interesse in hebt en gepassioneerd over bent, en doe dat totaal onafhankelijk van wat andere mensen wel of niet doen en wel of niet naar handelen.

        Om Esperanto als concreet voorbeeld te gebruiken. Als je Esperanto leert dan kun je direct met 18.724 mensen van over de hele wereld spreken via de al eerder genoemde facebookgroep.
        https://www.facebook.com/groups/esperanto.grupo/?fref=ts

        18.724 / 365,25 = 51 jaar. Kortom je kunt meer dan 50 jaar lang elke dag met een nieuw persoon kennismaken in Esperanto alleen al via die facebookgroep. 😀 Pure overvloed vanaf het eerste moment dat je ervoor kiest je Esperanto meester te maken.

        Laat jezelf niet gijzelen door een collectief. Ga van je eigen kracht en eigen interesse uit en ga je eigen pad volgen. Juist door zo goed mogelijk jezelf te zijn dien je ook het totale collectief het beste. Alsthans als ik de formule van je nieuwsgierigheid, interesse, passie volgen goed begrijp. 😀

        1. Werner

          Grotendeels met je eens Douwe, we raken verzadigd wanneer we alsmaar naar schuldigen zoeken, het lijkt er sterk op dat we hiermee de sociale alternatieven alsmaar naar de achtergrond verdrijven waardoor er schijnbaar helemaal niets gebeurt. Het zijn denkclusters waar we idealiter zelf eens dieper over nadenken om er correct over te kunnen oordelen. Knap lastig is dat, veel moeilijker dan de theorie laat vermoeden. 🙂

  4. Treowd

    Om even terug te grijpen naar een leidend bedoelde zin uit een goed geschreven boek, is het gelijk aan het niet oordelen over anderen. Toch staan er wel dingen in geschreven die de tand des tijds hebben doorstaan, het is slechts de interpretatie ervan welke voor perikelen kan zorgen. Dat beetje ruimte geven kan grote effecten hebben en het kan zelfs komen vanuit een meedogende of altruistische inslag zolang je maar geeft en acteert vanuit je hart, zoals Douwe ook aangeeft vanuit je passie leeft, dan leef je zelfs vanuit die ruimte. Als je de ruimte laat creeer je tegelijk plaats voor vriendschap (pen) . 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *