Gezond en gelukkig met eetbare wilde planten uit de natuur!

wildplukken

Wildplukken is een goed excuus om regelmatig de natuur in te gaan! Het is heerlijk ontspannend om lekker rond te slenteren in de velden en de bossen en de lokale ‘superfoods’ die je kunt wildplukken vormen een gezonde aanvulling op je dieet!

Contact maken met de natuur wordt genoemd als meest gebruikte methode door mensen om zichzelf goed/beter te laten voelen. In verbinding staan met de natuur is plezierig en werkt erg ontspannend. Daarnaast  zijn eetbare wilde planten supergezond, het zijn ‘superfoods’ uit de eigen lokale omgeving. 😀

Door eetbare wilde planten te leren herkennen en te gebruiken kun je zowel je mentale als je lichamelijke gezondheid verbeteren. En daarbij zul je zien dat je ook op de lange termijn een betere band opbouwt met moeder aarde. Iets waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben.

Kortom het is een ideale manier om je leven leuker en gezonder te maken! Lekker de natuur in om eetbare wilde planten te zoeken is zowel interessant om in je eentje te doen als met vrienden en/of het hele gezin. Het is daarbij een goed excuus om je kinderen een tijdje achter de computer weg te krijgen. Je leert hen zo ook hoe ze op een positieve en constructieve manier contact kunnen maken met moeder aarde.

Voor de mensen die willen leren welke wilde planten er allemaal eetbaar zijn in hun eigen omgeving en hoe ze die vervolgens kunnen gebruiken zijn er verschillende goede bronnen van informatie beschikbaar. Hier een beknopt overzicht:

elderberries

Van Vlierbessen kun je heerlijk sap produceren. Ook is de bloesem van de vlierbes te gebruiken om een lekkere limonade van te maken!

-) Er is onder meer een grote facebookgroep specifiek over dit onderwerp met meer dan 19.000 leden. Deze facebookgroep is te vinden op:  facebook.com/groups/eetbare.wilde.planten. Meelezen met de groep doet je plantenkennis enorm toenemen en daarnaast kun je er ook al je eigen vragen over eetbare wilde planten kwijt. Interessant, leerzaam en praktisch! 

-) Een algemene bron van informatie over eetbare planten is De Nederlandse Planten- en Paddenstoelen database met meer dan 400 verschillende soorten. Hierin zijn ook verschillende wilde eetbare planten te vinden zoals de Lindeboom, Brandnetel en Paardenbloem.
Ook de Engelstalige Plants for a Future Database met meer dan 7000 verschillende soorten planten bevat vele wilde eetbare planten.

-) Daarnaast is in 2014 het best beoordeelde wildpluk boek uit Duitsland naar het Nederlands vertaald en ook hier zijn mensen er zeer enthousiast over. In het boek kunnen mensen 200 van de meest voorkomende eetbare wilde planten die in onze eigen omgeving groeien leren herkennen en gebruiken. Hier een paar recensies:

Ik gebruik de originele Duitse versie alweer enige tijd. Ik heb nu ook deze Nederlandse en hij is super.Wilde planten zijn makkelijk op te zoeken: via de index of via bladvorm. Per plant is een redelijk uitgebreide beschrijving, soms met tekeningen en schetsen. Vindplaats, wat er eetbaar is (bloem, wortel, blad) hoe het kan worden gebruikt en de voedingswaarde.

Untitled

Het best gewaardeerde wildpluk boek in Duitsland en Nederland! In dit boek staan 200 eetbare wilde planten die talrijk aanwezig zijn in de eigen omgeving. Het boek legt helder uit hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken.

De auteurs (en de bewerkers voor het Nederlandstalige gebied) weten waar ze het over hebben. Er wordt duidelijk gewaarschuwd voor verwarring, de giftige planten hebben een aparte sectie – opdat we die ook herkennen. De rode lijst met zeldzame planten wordt gerespecteerd.

Kortom: een uitstekend boek om op zak mee te nemen of in je eigen tuin de “onkruiden” anders te leren waarderen. Lof, lof, lof. (Maar dat vond ik ook al van het Duitse boek.)

De titel van dit boek maakt haar belofte waar!

De drie auteurs van dit boek is het gelukt om op een compacte, uitputtende wijze de planten en bomen te beschrijven, zodat een leek met eetbare planten en bomen uit de voeten kan. Alles is overzichtelijk: waar kun je de plant vinden, wanneer, welke onderdelen kun je van de plant gebruiken, duidelijke uitleg over de giftige dubbelgangers. Een kalender waarin staat wanneer je de bladeren, de stengels, de wortels, de zaden of de vruchten kunt verzamelen.

Daarbij nog een hoofdstuk met uitleg over de verschillende plantenstoffen. En voor iedereen die nog de geneeskundige toepassingen van een plant wil weten, krijgt tevens uitleg welke toepassingen er zijn in de volksgeneeskunde en de homeopathie.

Bovendien hebben de schrijvers het boek een compact formaat gegeven, waardoor je het makkelijk op wandelingen kunt meenemen als naslagwerk.

Kortom: een onmisbaar boek voor elke natuurliefhebber!

De benodigde informatie om een succesvolle wildplukker te worden, zelfs als je op dit moment (nog) een grote leek bent op dit gebied, is volop aanwezig. Trek de stoute wandelschoenen aan en maak diepgaander kennis met de natuur door je te verdiepen in hoe je eetbare wilde planten kunt leren herkennen en gebruiken!

[bol_product_links block_id=”bol_590e05e398db4_selected-products” products=”9200000027451765,9200000067415752,9200000046155104,9200000018221252″ name=”sd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
We zijn een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld, dan gaat 6% van het aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Als mensen zelf nog interessante bronnen van informatie hebben over wildplukken deel die dan vooral in de reacties! Aanvullingen zijn zeer welkom.

Aanverwante artikelen en informatie: 
-) Facebookgroep Eetbare Wilde Planten
-) Nederlandse Planten en Paddenstoelen Database
-) Engelse Plants for a Future Database
-) Voedselboswachters gevraagd!
-) Een gezonder leven begint bij jezelf, eet jezelf gezond en oud!
-) 10 veelgebruikte manier hoe mensen zichzelf goed/beter laten voelen

Schermafbeelding-2015-04-22-om-10.21.04

Paardenbloemen zijn slechts één van de vele eetbare wilde planten die volop in onze eigen omgeving aanwezig zijn.

6 gedachten over “Gezond en gelukkig met eetbare wilde planten uit de natuur!

  1. Douwe Bericht auteur

    Een reacite van facebook:

    Ik vind dat je een hele mooie inleiding hebt gegeven, Douwe Beerda. Wat ik er nog aan toe wou voegen: naast dat het fijn is om wild te plukken, zijn heel veel planten ook geneeskrachtig. Als kind gingen we nooit naar de dokter, hooguit om een diagnose te stellen als het echt heel erg was. Mijn moeder wist veel van kruiden en kon overal alles vinden in de natuur. Hierdoor was onze weerstand enorm hoog. Ik probeer hetzelfde te doen met mijn kinderen. Het is fijn om te zien dat als ze zich prikken aan een brandnetel ze automatisch smalle weegbree pakken of bij keelpijn salie kauwen. Daarom wou ik nog deze aanraden: http://www.geneeskrachtigeplanten.be/

  2. Ra-Apis

    Dit is een test van Budh om mijn Vriend Bert te introduceren Hij is o.a. leraar in de Tai-Chi Chuan. en kan vele tips geven als er om gevraagd wordt.
    Groets Budh.

    Heya Bert je ligt nu op bed.
    ’t-Leven is niet altijd pret.
    Wacht niet op vragen,
    maar click op reageren als je ergens iets uit heb te dragen.


    Vind je deze goed ? Kan ook zonder wietblad als het moet.
    Voor Paard is Hennep zijn Graan,
    maar voor Stier of Bij Apis weet ik niet hoe ze gaan.
    Wil je een Bij ? Maakt niets uit voor mij. 🙂
    Groets Army.

    1. Ra-Apis

      heya Army nee ik lig nog niet op bed.Ja ik vind wel dat je ontwerp geslaagd is.Kom maar langs om het bij mijn naam te zetten.Okay wel te rusten ,C U,

      🙂 O.K. Morgen +-zelfde tijd.
      Ik neem ook wat “groente” mee voor de Geit.
      O-ja hier wou je nog iets onderzoeken
      Click op deze link dan komt die uit de doeken.
      http://achterdesamenleving.nl/channeling-erik-laat-zien-wat-transchannelen-inhoudt/#comment-36367
      We hopen dat je Meester ergens nog iets over zeggen kan.
      Dan lezen wij het hier met z’n allen wel dan.
      Dan neem ik ook mijn zelfgemaakte Colloidale Zilver mee.
      Voor die man uit Groningen voor z’n moeders inhalator verstuivings-spray.
      Groets Army.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *