Hier een nieuwe vraag en antwoord/reflectie sessie op achter de samenleving. Zolang deze vraag en antwoord/reflectie sessies nog volop vragen en interessante onderlinge uitwisseling opleveren gaan we er vrolijk mee door. Dus ook deze week weer een nieuwe mogelijkheid om al je vragen te stellen, observaties te delen, statments te maken etc.
Communiceren is elkaar mogelijkheid laten zien. Door deze vorm kunnen we open en constructief met elkaar communiceren over onderwerpen die mensen zelf bezighouden op dit moment. Door elkaar mogelijkheden te laten zien kunnen we zo met zijn allen ons bewustzijn op bepaalde gebieden uitbreiden als we willen. Uiteraard dienen aangeboden reflecties altijd door de vragensteller zelf afgewogen en op waarde te worden geschat.
Zelf heb ik enorm veel geleerd van de heldere artikelen van Pieter Stuurman en daarom heb ik hem ook voor dit idee gepolst en hij heeft toegezegd hier graag aan mee te willen werken. Het idee is als volgt. Bezoekers kunnen vragen stellen over zaken waar ze mee zitten of waar ze nieuwsgierig over zijn en Pieter Stuurman en ikzelf (en ook andere bezoekers zijn van harte welkom) geven daar vervolgens hun reflecties op. Op die manier kunnen we gezichtspunten met elkaar uitwisselen op onderwerpen die bij mensen zelf op dit moment spelen.
Als mensen dit idee aanspreekt stel dan vooral je vragen in de reacties. Ik denk dat we eerst gewoon de vragen in de reacties ook gaan beantwoorden en in bijzondere gevallen kan een vraag als apart artikel worden behandelt maar eerst maar even kijken of en hoe het balletje gaat rollen.
Dus heb je iets wat je jezelf al langere tijd afvraagt, een prangende vraag of een brandende nieuwsgierigheid over iets, stel je vraag of geef je statement dan in de reacties en dan gaan we ervaren wat voor reflecties daarop terug komen!
Wouww ..komt het boven beschreven gedicht , zomaar uit jou Brein .. Buth ?
That is stunning.
Op zoek naar wat meer positieve gedachten voor mijn Breintje ,
kwam ik deze site net tegen;
http://www.voorpositiviteit.nl/
“Zijn deze stellingen krom? En hoe gaan de meesten hiermee OM ?”
De taoïstische benadering:
Als een winterjas in de zomer, die hang je in de kast tot het weer koud wordt.
Is misschien wel de wijste oplossing voor dingen waar je niks aan kan doen.
‘Mensen stellen alleen de vragen waar ze de antwoorden al op weten.’
Uit angst om een antwoord te krijgen dat ze niet bevalt?
En als je dan een mooie authentieke vraag hebt, waarom zou je hem dan willen verpesten met een antwoord? 😀
@ Budh, ik weet niet of ik je vraag mag samenvatten in de zin van hoe gaan we om met zaken die we waarnemen in de wereld om ons heen en niet prefereren, niet onze voorkeur hebben?
Zelf probeer ik zo veel mogelijk te leren van alles wat ik veroordeel. Bijvoorbeeld de gedachten, mensen zouden geen valse vlaggen moeten plegen en geen oorlogen moeten beginnen. Ik probeer dat naar mezelf te spiegelens. Hoe gebruik ikzelf soms heimelijke zaken om mijn eigen belangen te dienen, hoe en wanneer begin ik te strijden, oorlog te voeren met anderen, met de wereld om mij heen. Het is niet per se je ogen sluiten voor deze materie maar vooral kijken of en hoe je hier zelf ook een bijdrage aan levert. Op die manier kun je als het ware vanuit je spiegel je eigen ziel zuiveren, purer maken.
Daarnaast klinkt het wat flauw maar uiteindelijk is het ook een kwestie van waar je je eigen focus en aandacht op plaatst. Blijf je jezelf focussen op de volslagen voorspelbare psychopate machtsspelen van de heersende klasses die niets anders doen dan anderen proberen te domineren en in die poging de vrije wil en vrijheid van mensen om hun eigen keuzes te maken beperken en vernietigen?
Of leg je inplaats daarvan je focus op wat jezelf als daadwerkelijke nuttige zaken vindt. Ga je meehelpen met een bijdrage leveren aan een wereld met meer voedselbossen, met meer lokale hernieuwbare energie, met het verhogen van je eigen frequentie door je eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie meer en meer te volgen en daar actie op te gaan nemen.
Uiteindelijk, wederom een cliche maar wel waar volgens mij is dat de realiteit volkomen neutraal is. Zelfs massamoord komt in moeder natuur op dagelijkse schaal voort op vele plaatsen in het planten, dieren en mensenrijk. Wij kunnen in die zin kiezen wat voor labels we aan de realiteit die we zien hangen. Die kunnen we als negatief bestempelen maar dat is altijd onze kleuring ervan. Wellicht dat deze reflecties van Bashar ook nog kunnen helpen.
Bashar – How do we Design our Reality
https://www.youtube.com/watch?v=3_OJR7PSWOs
Het is makkelijk gezegd dan gedaan maar voor mij persoonlijk is wel gebleken dat als ik mijn eigen nieuwsgierigheid en interesse etc respecteer en volg ik dan over het algemeen een leuker en relevanter pad voor mijn voeten krijg geworpen dan dat ik een week lang allerlei nieuwssites afstruin en ik me zorgen maak over de 1001 zaken waar mensen volledig terecht zorgen kunnen over kunnen maken in de wereld.
//Ziek & Moe is Moeder Aarde //
Tot steeds meer mensen dringt het door dat de wereld zoals wij die hebben ingericht, in crisis is. De mooiste definitie van crisis vind ik deze:
Crisis is een situatie waarin de bestaande gedachten en overtuigingen niet meer voldoen.
Die situatie wordt gekenmerkt door het ervaren van problemen (waarvan jij er een aantal opsomt). Die problemen zijn daarmee een signaal dat het tijd wordt om onze bestaande overtuigingen te herzien. Dat het tijd wordt om anders te gaan denken, en van daaruit anders te gaan doen. Problemen wijzen ons er dus op dat we verkeerd gedacht hebben. Dat we denkfouten gemaakt hebben.
We zijn langzaam (maar wel steeds sneller) aan het beseffen dat we dingen gedacht en gedaan hebben waarvan het resultaat niet overeenstemt met onze intentie (dat is de definitie van een fout: iets doen dat een ander resultaat oplevert dan bedoeld was).
Het is dus niet moeder aarde die ziek en moe is, maar het is onze oude mentaliteit en onze oude manier van doen die ziek en moe is, en die aan herziening toe is. Het leven heeft een volmaakte manier om ons daarop te wijzen. Het signaal dat het leven ons hiervoor geeft, kennen we onder de noemer “probleem”.
De huidige verzameling problemen in onze wereld, wijst ons er dus op dat het tijd wordt om anders te gaan denken en doen, en zo onze resultaten meer in overeenstemming te gaan krijgen met onze intenties, oftewel minder fouten te gaan maken.
Via de facebook van een gesprek met Pieter Stuurman. Wat woorden van Pieter die wellicht ook nog wat opheldering kunnen geven.
Vrijheid betekent dat je zelf je beslissingen neemt. Wie anders dan jijzelf is er dan verantwoordelijk voor?
Vrijheid zonder verantwoordelijkheid kan niet bestaan.
Jij kiest er zelf elke dag voor om door te gaan met je leven. Je hebt immers de keuze er mee op te houden.
Verder kan ik me alleen maar aansluiten bij Pieter. Vrijheid komt voort uit verantwoordelijkheid, en vice versa. 😀 In dit artikel de uitgebreide visie op de materie:
http://achterdesamenleving.nl/verantwoordelijkheid-is-vrijheid/#.VzThg_mLSUk
Dan kies je er toch voor om met de flow te gaan. Je zou er immers ook voor kunnen kiezen dat niet te doen. Daar ben je vrij in. Maar beide keuzes hebben een gevolg. Omdat jij degene bent die kiest, ben jij degene die daar verantwoordelijk voor is.
Verantwoordelijkheid is dus onvermijdelijk. Of je dat nou wilt of niet. Maar zelfs dat (wel of niet verantwoordelijk willen zijn) is een keuze.
Kies je voor het laatste (niet verantwoordelijk willen zijn), dan is het echter onmogelijk om je resultaat in overeenstemming te krijgen met je intentie. Verantwoordelijkheid is nou eenmaal onlosmakelijk verbonden aan de keuzevrijheid die mensen inherent hebben. Het onderscheidt ons van (bijvoorbeeld) een berg.
De enige mogelijkheid om vrij te zijn van verantwoordelijkheid, is het volledig opgeven van je keuzevrijheid. Maar zelfs dat zou een keuze zijn, met een consequentie/resultaat. En daar ben je dan weer zelf verantwoordelijk voor 🙂
@Budh
Wederom ik weet niet wat voor begrippen jij hanteert voor vrijheid en verantwoordelijkheid, maar zoals Pieter het omschrijft is het alleen maar volkomen logisch dat vrijheid alleen kan voortvloeien uit het nemen van verantwoordelijkheid. Maar wellicht kun je je eigen definities die jij hanteert eens geven om eventuele verwarring te verkomen.
Verwar verantwoordelijkheid overigens niet met schuld. Maar het verschil tussen die twee begrippen is hierboven ook al aan de orde geweest.
Wat je claimt gefilterd door de begrippen die Pieter aan vrijheid en verantwoordelijkheid komt op mij volslagen irrationeel over in ieder geval.
Iedereen heeft een eigen vrije wil, iedereen heeft een emotioneel sturingssysteem, iedereen kan begrijpen dat je de vrije wil en vrijheid van andere mensen om hun eigen keuzes te maken, dient te respecteren. Door daar gebruik van te maken maak je keuzes die logischer en meer win win situaties voor alle betrokken partijen tot gevolg hebben.
Mensen zelf zijn altijd de beste persoon om te beslissen over hun leven simpelweg omdat zij de meeste informatie hebben over zichzelf en wat ze willen. En zelfs als mensen uit wat voor gronden die vrijheid denken te willen of kunnen delegeren aan een andere partij is dat een illusie, ze zitten alsnog zelf met de gevolgen daarvan, zij ervaren immers de gevolgen ervan in hun eigen leven.
Verantwoordelijkheid ontkennen is volgens mij voornamelijk de mindset van zowel de slaaf die zichzelf de ketens omdoet als de nazi die roept ich habe ess nicht gewisst. En dat lijkt me onplezierig gezelschap om jezelf mee op een lijn te zetten.
Is onze zogenaamde ‘vrije wil’ wel zo vrij?
https://www.youtube.com/watch?v=_g3ez20UIG0
Het enige wat wij m.i. kunnen ‘doen’ is proberen ALERT te zijn en AANWEZIG in de hoop dat de juiste keuzes gemaakt worden…
Buth..
Wat een prachtige opnames ( mountains are calling )
Ik krijg er weer heimwee naar….
(Heb zelf ook zo’n 6 maanden tussen the lakes and mountains door gebracht
in Wyoming en Yellostone park en Colorado – in the year 1983 )
Ja ..nature is calling us every moment of the day.
Daar hebben wij mensen zeker de vrijheid in , om ons daar in te begeven en te beleven.
Achter de computer zitten is ook een vrij keuze.
Maar being Free in the mind.. in Nature , Thats it !! 🙂
de vrije wil bestaat wel/niet
Jac Hielema
https://www.youtube.com/watch?v=46EPou9aC9c
@Pieter, Douwe
De wetenschap en de filosofie zijn er zelfs nog niet uit. Daarom zou ik mensen nooit zomaar de verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven als: ‘eigen schuld dikke bult’…
Aladin,
Zie de eerdere reactie hierboven over het verschil tussen verantwoordelijkheid en schuld.
Ja..Aladin
Die Tony Parsons is direct in het indirecte .
Vele mensen luisteren naar zijn uit-een- leggingen.
En zeker proberen Alert te zijn , in bewust keuzes maken in aanwezigheid.
Ikzelf heb gisteren ook een bewuste keuze gemaakt om 1 certificaat te kopen voor 100,-
Om samen in ons collectief ,,ons eigen Bank,, op te zetten.
Luister aandachtig naar deze interne radio uitzending met o.a Ronald Bernard
http://www.findingvoicesradio.com/index.php/NL/radio-archief/from-the-unseen-worlds/from-the-unseen-worlds-archief-2016.html
https://deblijeb.nl/
@Bernadette
Ja, goed interview weer op Findingvoices.com. Ik probeer als het even kan te luisteren, ik ken Jeroen trouwens persoonlijk. 🙂
Prachtig om te horen dat zelfs de ‘banksters’ de psychopaten in de geldwereld door een groeiend bewustzijn tot gedragsverandering en zuiver geweten kunnen komen.
Maar je hoort deze Ronald Bernard wel zeggen dat dat vaak pas gebeurt als het dieptepunt is bereikt.
Dus de wal keert het schip.
Precies ..Aladin
En mooi ook dat jij Jeroen persoonlijk kent.
Deze is prachtig uitgelegd door Jac Hielema.
Leugens kunnen we meteen loslaten.
En de waarheid in je Hart laten wonen 🙂
Het voorbeeld met zijn handgebaar beginnende op 11.50
https://www.youtube.com/watch?v=mgZlYW1-M0k
Mooie positieve gedachten verhaaltjes hier ;
http://www.voorpositiviteit.nl/verhalen/
Hier nog eens de langere dialoog tussen Pieter en mij op facebook over schuld en verantwoordelijkheid.
—
Pieter: Ja, precies. Wat ik veel zie, is dat mensen verantwoordelijkheid verwarren met schuld. En daarom verantwoordelijkheid vermijden, om schuld te ontlopen.
Douwe: Ja idd, en ik zie het ook andersom zo nu en dan dat mensen een soort boetekleed aantrekken en daarmee zichzelf zo slecht laten voelen dat ze helemaal geen verantwoordelijkheid meer kunnen nemen bijna. Ze geloven dat hun eigen lijden de wereld op de een of andere manier dan beter zal maken of zij in ieder geval goede mensen zijn als ze zichzelf laten lijden.
Blijkbaar niet gemakkelijk voor iedereen om een goede balans te vinden in deze materie.
Schuld en verantwoordelijkheid lijken misschien op elkaar, maar zijn elkaars tegengestelden. Schuld is een gedachte tekort te schieten (“wat ben ik toch dom/slecht/zwak, want ik heb een fout gemaakt”). Verantwoordelijkheid is weten dat je van een fout kunt leren, en het ook op de juiste manier kunt doen.
Schuld is een gedachte over ontoereikendheid. Verantwoordelijkheid is besef van potentieel.
Mooi verwoord idd, misschien ook wel zinvol om dat er nog even bij te zetten of heb je er toevallig al een losstaand stukje over want ik merk dat dit bij veel mensen een boel verwarring veroorzaakt juist deze twee begrippen. Ik heb het idee dat schuld en verantwoordelijkheid soms wellicht met opzet worden verward om zo mensen een schuldgevoel aan te praten vanuit de heersende klasse om ze daarmee juist hun vrijheid af te pakken. Terwijl je alleen verantwoordelijkheid kunt nemen als je de vrijheid hebt om zelf te kunnen handelen en dat houdt ook in dat je fouten kunt maken omdat je daarvan leert hoe je het beter kunt gaan doen.
Dat gebeurt inderdaad voortdurend. Zonder overtuiging van ontoereikendheid onder de bevolking, kan macht niet bestaan. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid kan niet bestaan, maar ook andersom, kan macht (en dus onvrijheid) niet bestaan als mensen verantwoordelijkheid nemen. De macht heeft dus geen andere keuze dan te proberen mensen te laten geloven in schuld en de bijbehorende ontoereikendheid.
In die zin dus niet zo raar dat er zoveel misverstand over deze materie heerst bij de mensen?
Nee, het is er eeuwenlang ingepompt. Maar het niet zonder meer geloven wat ons wordt verteld, is het belangrijkste onderdeel van het nemen van verantwoordelijkheid.
Zelf nadenken en je eigen onderscheidingsvermogen gebruiken is essentieel idd maar zolang je mensen bang kunt houden en ze kunt laten geloven dat ze ontoereikend zijn om dingen zelf op te lossen en zelf na te denken…
Precies. Dat is de strategie. Geen enkele machthebber kan zijn macht behouden als mensen hun eigen potentieel kennen.
Ze zullen er altijd alles aan doen om dat te voorkomen.
Ik vraag me soms af hoe je mensen uit die situatie kunt krijgen. Ik merk op dat sommige mensen nog steeds in die ‘slachtofferrol’ blijven hangen.
Het is een groeiproces. Dat heeft de tijd nodig die het nodig heeft. Wat van belang is, is dat het kan groeien. En, naar mijn waarneming, is dat het geval. Wel is het een exponentiële groei, dat wil zeggen eerst erg langzaam, maar dan steeds sneller en uiteindelijk heel snel. We kunnen eraan bijdragen, maar daarvoor moeten we wel het geduld opbrengen om het proces zich te laten voltooien.
Ja idd, geduld en opnieuw uitleggen.
Wij hebben het proces zelf ook doorgemaakt…. Ook dat had enige tijd nodig.
Ik vond het wel heel leuk om te zien dat Gigi Young hier ook heel uitgebreid op inging. In een totaal andere setting overigens maar ook dat mensen zolang ze niet bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen denken en handelen ze simpelweg niet verder zullen komen. En dat in die zin in de slachtofferrol zitten voor mensen die dat doen bepaalde voordelen lijkt te hebben voor ze waardoor sommigen er zo sterk aan vast houden.
Naarmate meer mensen dat gaan doen, wordt het voor de achterblijvers gemakkelijker om het ook te doen. Verantwoordelijkheid nemen, bedoel ik. De slachtofferrol lijkt voor veel mensen “aantrekkelijk” omdat ze dan zichzelf nergens de schuld van hoeven te geven. Maar de slachtofferrol wijst daarmee ook verantwoordelijkheid af, en houdt daarmee zijn eigen ellende in stand.
Compleet mee eens.
Daarom zijn vele mensen bezig elkaar te informeren op allerlei wijze.
We gaan het met ons allen doen.
Het wordt een almaar langere mars naar Unity for all.
Zie hier ook o.a op financieel gebied ;
https://deblijeb.nl/over-ons/lezingen.html#lezing