Bernard Lietaer; waarom het geldsysteem moet veranderen

Bernard Lietaer legt heel helder uit wat de structurele fouten in ons huidige geldsysteem zijn.

-) Geld wordt door private partijen uit het niets geschapen in de vorm van leningen.
-) Deze private partijen mogen vervolgens ook nog eens rente hierover vragen.
-) Hierdoor is er altijd meer schuld aanwezig in het systeem dan geld om het af te lossen.
-) Het systeem werkt in de hand dat armen armer worden en rijken rijker.
-) Het economische systeem is in de historie door de elite gereset met grote vernietigende oorlogen.

quote-greed-and-competition-are-not-the-result-of-immutable-human-temperment-greed-and-fear-bernard-lietaer-79-46-81

Hebzucht en competitie zijn niet het resultaat van de menselijke natuur. Hebzucht en angst voor schaarste worden geschapen en versterkt door hoe ons economische systeem werkt. Een directe consequentie daarvan is dat we elkaar moeten bevechten om te overleven.

Altijd interessant en buitengewoon relevant. De lezing is interessant en ook de vraag en antwoord sessie na de tijd is zeer de moeite waard. Tijd om het geldsysteem te veranderen!

Lietaer heeft ook vele interessante boeken geschreven over deze materie. En heeft meer lezingen op YouTube staan.

Het geldsysteem faalt. Slechts 2% van het geld is tastbare economie, 98% is zuiver speculatief. Van 1970-2010 kenden 145 landen een bankwezencrisis, 208 een monetaire crisis en 72 een staatsschuldencrisis. Gemiddeld één crisis per maand!

9780983227496Het geldsysteem is funest voor de duurzaamheid, want het maakt elke crisis erger dan nodig, stimuleert korte termijn denken, vereist oneindige groei in een eindige wereld, concentreert de rijkdom bij een kleine elite en breekt de natuurlijke saamhorigheid tussen mensen af. Net nu we met een vergrijzende bevolking moeten investeren in een postkoolstofmaatschappij, loopt het geldsysteem op zijn laatste benen.

We moeten naar een monetair ecosysteem dat tegen een stootje kan en duurzaamheid bevordert. Dat kan met extra muntsystemen die allerlei doelen dienen: betere gezondheid, onderlinge samenwerking, milieubehoud, florerende lokale economie, enz. Die muntsystemen zijn niet alleen goed voor arme landen, niet alleen goed voor landen in crisis, maar ook goed voor ons eigen land.

Dit boek is eenrapport van de Club van Rome voor Finance Watch, met instemming van de World Business Academy en de World Academy of Art and Science.

Bernard Lietaer werkte o.a. bij de Centrale Bank van België en Gaia Hedge Funds, en is nu hoogleraar aan de Universiteit van Californië en de Universiteit van Financiën in Moskou.

[bol_product_links block_id=”bol_56a72382f1403_selected-products” products=”1001004006855809,9200000009652552,9200000020980586,9200000027713655″ name=”Geld” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”560″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
 

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website: www.lietaer.com
-) De florijn, een geldsysteem in handen van de Nederlandse burger!
-) Eerdere artikelen over economie op achter de samenleving

4 gedachten over “Bernard Lietaer; waarom het geldsysteem moet veranderen

 1. formidabele

  Banken hebben niks dan verderf gezaaid met hun verfoeilijke swaps en rente derivaten?
  Achteraf gezien mag de burger daar de zure vruchten van oogsten?

 2. Hans

  Hopelijk is er in de nieuwe wereld geen geld..
  Hopen en geen.. zijn de twee meest gebruikte woorden en gedachten in creatie, in gewenste toekomstige situatie.
  Allebei worden ze door creatie anders verstaan.
  Net als geld zijn woorden aardse energie, weet wat u wenst.

 3. Douwe Bericht auteur

  Geld komt uit het niets, geeft nu ook Jeroen Dijsselbloem toe:

  “De bank doet dat [een lening toekennen] door aan de activakant van de balans de schuld van het bedrijf of de persoon bij te schrijven en aan de passivakant van de balans een deposito bij te schrijven waarmee betalingen kunnen worden verricht. Hiermee ontstaat giraal geld.”

  Het is dus NIET (meer) zo dat een bank het spaargeld van de één uitleent aan een ander.

  Voor degenen die de echtheid van de brief van minister Dijsselbloem, waarvan een quote in een andere post werd gepubliceerd, willen toetsen:
  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/kamerstukken/2016/02/01/kamerbrief-met-kabinetsreactie-ons-geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *