Het beste pensioenstelsel ter wereld

Het Chicago Pension Plan is een afgeleide van het Chicago Plan Revisited zoals opgesteld door het IMF, het zegt ons finaal dat er absoluut geen pensioenprobleem is waardoor alle gelieerde beleidsmaatregelen dienen herzien te worden. Deze beleidsmaatregelen berusten op een economisch misverstand zoals het IMF deskundig in kaart brengt. In dit artikel een impressie, de sociale impact is van die orde dat we amper nog kunnen spreken van een ‘economische crisis’ dan wel van een ’tragische absurditeit’. We openen het debat met een video over het hedendaagse pensioenstelsel.

Chicago Plan Revisited (IMF)

Het Chicago Plan zegt uitendelijk heel eenvoudige dingen, het is een plan dat opgesteld werd in de periode van de Grote Depressie van net voor WOII. Het plan werd destijds niet ontvankelijk verklaard maar de actualiteitswaarde is vandaag nog even fris, zelfs prangend. De situatie anno 2015 is immers vergelijkbaar, quasi dezelfde remedies blijven dan ook van kracht om soortgelijke problemen te bezweren. In de samenvatting lezen we:

(1) Veel betere controle over de cycli van hoog- en laagconjunctuur
(2) Volledige eliminatie van ‘bankruns’
(3) Drastische verlaging staatsschulden
(4) Drastische verlaging private schulden

Het plan komt met veel detail dat de leek misschien eerder zal afschrikken dan aantrekken, wanneer we het herleiden tot z’n essentie dan valt een structurele systeemverandering onmiddellijk op. Namelijk, overheden krijgen terug het recht om zelfstandig geld te drukken, nog belangrijker is dat het schuld- en intrestvrij is en dat betekent dat een metamorfose van onze samenleving mogelijk wordt gemaakt.

Structurele systeemverandering

Deze eenvoudige ingreep maakt dat Centrale Banken geen controle meer kunnen uitoefenen op Nationale staten waardoor een waaier aan opties zich openbaart. Uiteindelijk wordt hiermee de neutraliteit van geld terug in ere hersteld, dit grondbeginsel stelt dat er geen oorzakelijk verband is tussen de geld- en goederenstromen. Anders gezegd, het Chicago Plan Revisited doorbreekt het monopoly van Centrale Bankiers en het daarbijhorende dogma ‘geld=schuld’, op deze wijze komt het geld – weliswaar via de overheid – terug naar het volk.

Chicago Pension Plan (CPP)

Deze structurele wijziging openbaart mogelijkheden die anders niet of nauwelijks gezien worden, toegepast kan het dienen voor zowat alles waar nu een vermeende schaarste aan geld bestaat. Op deze manier komen we tot het Chicago Pension Plan, lege pensioenkassen kunnen nu immers gevuld worden met geld dat Nationale overheden zelfstandig kunnen en mogen beheren. Het is bijna ongeloofwaardig hoe deze eenvoudige ingreep zoveel problemen kan oplossen, waar ‘gisteren’ de pensioenstekorten nog een ononverkomelijk probleem leken, is het ‘vandaag’ helemaal geen probleem.

Complementaire munten

Los van het vullen van de pensioenkas zegt het plan nog veel meer. Langs de ene kant vertoont het plan duidelijk overeenkomsten met de kwantitatieve verruimingen van Centrale Banken, ook hier wordt schuld- en intrestvrij gebruikt om ons economische bestel te helpen. Langs de andere kant – en dit is opzienbarend – sluit het aan bij het idee om complementaire munten in te voeren, de Bitcoin mag hier als het bekendste voorbeeld in rekening gebracht worden.

Wereldmunt

Deze Bitcoin zou – mits kleine aanpassingen aan het systeem – perfect kunnen fungeren als de Nationale munt van overheden waarvan het Chicago Plan gewag maakt. Finaal brengt het ons tot het idee van een wereldmunt, echter niet volgens traditie dan wel te begrijpen binnen een gewijzigd contextueel denkkader dat onvergelijkbaar anders is. Hoe dan ook, onze pensioenen zijn verzekerd op voorwaarde dat de voorgestelde structurele aanpassingen ook worden doorgevoerd. Handig om weten, maar wat nu? Gaan we nu met z’n allen een mailtje sturen naar de dienst pensioenen?

5 gedachten over “Het beste pensioenstelsel ter wereld

 1. Douwe

  //Anders gezegd, het Chicago Plan Revisited doorbreekt het monopoly van Centrale Bankiers en het daarbijhorende dogma ‘geld=schuld’, op deze wijze komt het geld – weliswaar via de overheid – terug naar het volk.//

  Dat lijkt me idd precies wat nodig is, de huidige macht van deze internationale private bankenmaffia breken.
  Op http://www.onsgeld.nu gaan ze ook uitgebreid in op hoe overheden het recht op geld als schuld uit het niets creatie terug in handen dienen te krijgen. Inmiddels zijn er in vele landen vergelijkbare organisaties de mensen aan het inlichten over ons huidige corrupte geldsysteem.

  1. Werner Bericht auteur

   Inderdaad Douwe, steeds meer organisaties hebben het over het opheffen van dat monopoly, zelfs binnen het IMF maar dat rapport werd (nog) niet geratificeerd. De reden daarvoor mag duidelijk zijn, het betekent de totale transformatie van hedendaagse geldsystemen. Het probleem is dus niet het gebrek aan alternatieven, wel het (vooralsnog) weinige begrip/kennis daarover. En dat is niet enkel een politieke kwestie, we verliezen mi immens kostbare tijd door het alsmaar over de schuldigen te hebben, op deze manier krijgen de alternatieven geen ruimte om te circuleren, zo blijft het bij ‘ongekend is onbemind’.

 2. Treowd

  Het hele idee dat men risico’s moet nemen op de beurs om iets te kunnen verdienen met pensioensgelden is in zijn geheel onzinnig te noemen. Dat geld wat werkenden ingelegd hebben hun hele leven kan niet verdampen op de ene of andere manier, en is zodoende net zoals het renteverhaal een boere-bedrog te noemen als men er logischerwijs naar gaat kijken.
  http://boinnk.nl/95280/zwarte-zwanen-over-gesjoemel-met-je-pensioengeld-nederland-zou-wakker-moeten-worden/

  1. Werner Bericht auteur

   De verontwaardiging is doorgaans groots voor wie dit een beetje aandacht geeft, net zoals we verbolgen staan wanneer blijkt dat de sociale alternatieven niet opgenomen wordt in het politieke besluitvormingsproces.

 3. Treowd

  Inderdaad aan oplossingen en alternatieven schort er niks Werner. De menselijke evolutie zelf zal het afdwingen, de aarde is aan een hevige zelf-analyse begonnen waarheid en oprechtheid zal hierin de weg wijzen. Het Universum manifesteerd zich op een mysterieuze wijze 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *