Bouw je eigen geodome broeikas

gd45_fulldomeBuckminster Fuller was een man met vele constructieve uitvindingen. De geodesic-dome; ook wel geodome genoemd is daar eentje van. Via het internet is er inmiddels een boel te vinden hoe mensen zelf een geodome kunnen bouwen, bijvoorbeeld om als broeikas te dienen en zo het seizoen waarin je zelf gezond, vers en lokaal eten kunt verbouwen flink kunt verlengen. Onderstaand filmpje (2 min) geeft een mooie time-lapse registratie van iemand die met simpele materialen zijn eigen geodome kas in elkaar zet.

Geodesic-domes zijn supersterk, materiaal efficiënt en je kunt ze relatief gemakkelijk zelf leren bouwen. Deze Engelse website heeft alle benodigde informatie voor de enthousiaste doe-het-zelver die nog een leuk project zoekt: www.geo-dome.co.uk.

En voor de mensen die nog een paar stappen verder willen gaan. Bigelow Brooks Farm bouwde een geodesic-dome met daarin een aquaponics systeem en een aangelegen ruimte. Op onderstaande video een mooie rondleiding waarin een prachtig geïntegreerd systeem een heleboel vis en gezonde verse groente produceert:

Deze twee filmpjes en website zijn slechts een kleine greep uit wat er allemaal voor praktische informatie te vinden is over het zelf bouwen van een geodome. Zijn er mensen in Nederland die zelf al ervaring hebben met het bouwen van een geodome en hun ervaringen wellicht kunnen delen? En wellicht zijn er mensen die deze herfst en winter aan de gang willen met het bouwen van een eigen dome? Samenwerken en -leren kan wellicht handig zijn in dat geval.

Vanuit Achter de Samenleving zijn we een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je een boek koopt via de onderstaande link gaat 6% van de aankoop naar Achter de Samenleving. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

[bol_product_links block_id=”bol_56a1351889c8f_selected-products” products=”9200000021928385,1001004001457025,1001004006159748,9200000019671925″ name=”Buckminster fuller” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”560″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Aanverwante informatie en artikelen: 
-) www.geo-dome.co.uk
-) Instructables – Geodesic dome greenhouses
-) Do It Yourself (DIY) projects A Geodesic Dome for $300
-) Bigelow Brooks Farm
-) Nederlandstalige permacultuur facebook groep met over 5000 leden
-) Gezonde levende gronden
-) De 7 lagen begroeiing van een eetbare bostuin
-) Buckminster Fuller Institute

Het Eden Project in Cornwall, Engeland kent een prachtige verzameling enorme geodomes.

Het Eden Project in Cornwall, Engeland kent een prachtige verzameling enorme geodomes.

 

Eén gedachte op “Bouw je eigen geodome broeikas

  1. Driepinter

    Onder een vorig artikel had ik al even een link geplaatst naar http://rivendellvillage.org/ zonder verder commentaar.

    Hier is ook een schat aan informatie te vinden over permacultuur, ecodorp/familiedomein en ook allerlei informatie over ongeveer dezelfde onderwerpen als waar deze site over gaat. Deze man heeft echt heel veel informatie verzameld over allerlei praktische oplossingen en achterliggende principes.

    Het lijkt me een prima site om permanent naar toe te linken, aangezien het ook in het nederlands is en voor zover ik kan beoordelen ook helemaal op dezelfde lijn ligt met deze site. Echt de aandacht waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *