Geweldloze / Compassievolle Communicatie

Compassievolle communicatie, ook wel bekend als geweldloze communicatie leert mensen constructiever met zichzelf en elkaar communiceren.

Het stelt mensen in staat om duidelijker en eerlijker te zijn over hun eigen gevoelens en behoeften. Vervolgens leren mensen hoe ze op een constructieve en compassievolle wijze deze behoeften naar anderen kunnen communiceren waarbij de andere partij vervolgens open kan reageren vanuit zijn of haar gevoelens en behoeften etc.

Op deze manier kunnen we effectiever, helderder en vriendelijker met elkaar leren communiceren. In mijn ervaring is het iets waar je op alle fronten in je leven je voordeel mee kunt doen. model_geweldlozecommunicatie

Compassievolle Communicatie (CC) ook wel Geweldloze communicatie (GC) of Nonviolent Communication (NVC) is een wijze van communiceren waarvoor Marshall Rosenberg een model heeft ontwikkeld. Rosenberg werd geïnspireerd door Carl Rogers en door vredesdenkers als Mahatma Gandhi en Martin Luther King.

De vier elementen van het gedachtegoed geweldloze communicatie zijn:

Waarneming
Gevoel
Behoefte
Verzoek

geweldloze-communicatieToelichting op de elementen

Hier een korte toelichting op de vier fasen van een situatie waarin een conflict speelt, want dan ‘komt het erop aan’. Het voorbeeld is: Klaas zit in de kroeg, terwijl hij zijn vriendin Karin had beloofd dat hij om etenstijd thuis te zijn.

de Waarneming = Feiten

Door feiten te (be)noemen schept men een gezamenlijke uitgangspositie voor het uiten van het ongenoegen. Als de ander de feiten anders heeft beleefd of geïnterpreteerd, blijkt dat snel. Hierdoor kunnen misverstanden worden voorkomen. Belangrijk bij deze fase is dat men neutrale termen gebruikt, de feiten benoemt zoals die zich voordoen en niet zegt dat iemand slordig of onhandelbaar is. In dit voorbeeld belt Karin Klaas op en spreekt een bericht in: “Je bent nog niet thuis, dat ervaar ik als strijdig met onze afspraak.”

Gevoelens

Door gevoelens te benoemen maakt men duidelijk wat de feiten voor iemand betekenen. Karin zegt bijvoorbeeld: “Ik word hier onrustig van, ik zou vandaag koken en dat heb ik ook gedaan. Mijn verwachting was dat we een gezellige avond thuis hebben, maar nu heb ik het idee dat we eerst weer een moeilijk gesprek zullen hebben.”.

Behoeftes

Door behoeftes te uiten vertelt men waarom het belangrijk voor diegene is. “Ik heb behoefte aan zekerheid en vertrouwen dat afspraken worden nagekomen.”

Verzoek

Door het uiten van een verzoek neemt men de verantwoording voor het vinden van een oplossing die tegemoetkomt aan jouw behoeftes. Een verzoek is altijd een voorstel, de ander kan het overnemen of (deels) afwijzen. In dat laatste geval kan men ervoor kiezen om akkoord te gaan met een tegenvoorstel of om te gaan onderhandelen. Door het doen van een concreet verzoek maakt men duidelijk wat voor diegene op dat moment belangrijk is. Tot slot zegt Karin op de voicemail van Klaas “Ik wil dat je me direct terugbelt of eigenlijk dat je hier binnen vijf minuten voor de deur staat”.

Als het goed is laat Klaas van zich horen. Het kan zijn dat hij de tijd is vergeten, dat hij pech heeft met zijn fiets of dat er een noodsituatie was waardoor hij niet in staat was te laten weten dat hij later zou komen. Het kan ook dat Klaas de afspraak anders heeft geïnterpreteerd en dat er onderhandeld moet worden over het tijdstip dat hij thuiskomt.

Bron:  Wikipedia – Geweldloze_communicatie

Hieronder een videoserie met Marshall Rosenberg waarin hij zijn gedachtegoed uitlegt.

Vanuit Achter de Samenleving zijn we een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je op één van de onderstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld, dan gaat 6% van het aankoopbedrag naar Achter de Samenleving. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

[bol_product_links block_id=”bol_56cb2e0609afe_selected-products” products=”1001004010930167,1001004004823116,9200000015494004,9200000040677186″ name=”vrede” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”560″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Aanverwante informatie en artikelen: 
-) Center for Nonviolent Communication
-) Nederlandse groep bezig met compassievolle communicatie
-) Langere video’s op youtube over Nonviolent Communication
-) Een praktische manier om je relaties (aanzienlijk) te verbeteren

non-violent

Artiest: Even Skaranger http://evenskaranger.com/

4 gedachten over “Geweldloze / Compassievolle Communicatie

 1. Douwe Bericht auteur

  Om meer helderheid te krijgen in de Geweldloze Communicatie staat er een film op YouTube over de Geweldloze Communicatie. De grondlegger Marshall Rosenberg geeft hierin een schat aan informatie. Het mooie is dat het sinds kort Nederlands ondertiteld is.

  Geweldloos communiceren workshop met Marshall Rosenberg
  https://youtu.be/Pd6Y136TSu0

 2. Perspectief

  Ja, echt goed he. Het is alleen of je Chinees leert zo vreemd is het.

  Ik kwam voor het eerst tegen op freiwilligfrei.de.

  De filmpjes drie delen.
  https://www.youtube.com/watch?v=7hCUOnVfUK8
  https://www.youtube.com/watch?v=-dScmuP9eQ0
  https://www.youtube.com/watch?v=jMUha9hkaR0

  Omdat je dit artikel geschreven hebt voel ik mij blij en hoopvol
  Omdat je mensen informeert, en hiermee meewerkt aan een vrediger en vrijere wereld met minder geweld. m.a.w. Dank je

 3. Douwe Bericht auteur

  Om meer helderheid te krijgen in de Geweldloze Communicatie staat er een film op YouTube over de Geweldloze Communicatie. De grondlegger Marshall Rosenberg geeft hierin een schat aan informatie. Het mooie is dat het sinds kort Nederlands ondertiteld is.

  Geweldloos communiceren workshop met Marshall Rosenberg
  https://youtu.be/Pd6Y136TSu0

 4. Douwe Bericht auteur

  Making Life Wonderful. DVD1/4 – Nonviolent Communication workshop
  An intermediate training in Nonviolent Communication with Marshall Rosenberg, Ph.D. Improve relationships with yourself and others by increasing fluency in NVC. A two-day training session in San Francisco filled with insights, examples, extended role plays, stories, and songs that will deepen your grasp of NVC. This set of four DVDs runs over eight hours. (4 DVD set)
  https://youtu.be/DUzpxryMdmk

  Making Life Wonderful. DVD2/4 – Nonviolent Communication workshop
  https://youtu.be/Zh1G4_rbRH4

  Making Life Wonderful. DVD3/4 – Nonviolent Communication workshop
  https://youtu.be/3LBDm7fpuD8

  Making Life Wonderful. DVD4/4 – Nonviolent Communication workshop
  https://youtu.be/0awp8Y7dWeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *