Een voedselbos voor ieder gehucht, dorp en stad!

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen en plukroutes sterk laten toenemen.

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

forest-garden1De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig.

Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: Openbaar groen wordt oogstbaar groen. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen, dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.
Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie. Ook is sinds januari 2017 deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw vrij te bekijken op YouTube.

Op de recent gelanceerde website www.voedselbosbouwnl.nl (voorjaar 2017) kun je een boel informatie over voedselbossen vinden.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±12.500 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±4.500 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken  is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Wouter van Eck en Xavier San Giorgi zijn al vele jaren actief en hebben verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie plantenlijst).

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Forest_Garden_TCP

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt.  Daarom deze oproep naar voedselboswachters. 

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geinteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen. Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website van Van Akker naar Bos waar vele voedselbossen op staan. Vind een voedselbos in je buurt en ga daar eens langs om inspiratie op te doen.

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
– Leer meer op de website www.voedselbosbouwnl.nl
De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
Openbaar groen wordt oogstbaar groen
– Vrij te downloaden – Handboek aanleg en beheer van voedselbossen (mirror)
– Vrij te downloaden – Studie over voedselbossen door de provincie Flevoland (mirror)
– Vrij te downloaden – Ambitie document; Eetbare Woonwijk met Voedselbossen Rijnvliet in Utrecht (mirror)
– Bekijk op YouTube deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw.
– Er zijn verschillende goede boeken beschikbaar over het aanleggen van een voedselbos:
[bol_product_links block_id=”bol_573b68e0855db_selected-products” products=”9200000037719502,9200000049771947,9200000026872787,1001004000761032,1001004007797939,1001004002588672″ name=”food forest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
Permacultuur facebookgroep (±12.500 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (±4.500 leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden.
–  Bekijk de Voedselbossenkaart van Nederland en België om een voedselbos in je eigen buurt te vinden.
-) Contacteer je eigen buurt op eigen initiatief om zo lokaal mensen te vinden die enthousiast zijn over het aanleggen van een voedselbossen. Mocht het klikken dan kunnen je met ze samenwerken om lokaal een voedselbos te realiseren. Hieronder een voorbeeld hoe je dat zou kunnen doen.

14102218_10206470678557272_9094475795034045845_n

Een mooi voorbeeld van wat je kunt doen om mensen uit de buurt bij het project te betrekken en zo gezamenlijk met geïnteresseerde mensen uit de buurt een lokaal voedselbos kunt beginnen te realiseren.

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten- en paddenstoelendatabase om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stekplanten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

Mocht je vragen hebben, stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen, gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. 🙂

Dit bericht is overgenomen van: Permacultuur Nederland

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

 

5 gedachten over “Een voedselbos voor ieder gehucht, dorp en stad!

 1. Benhur

  Klinkt goed een voedselbos, maar op dit ogen blik zijn we CO2 neutraal het Nederlandse en toegevoegd buitenlandse bossen aan het opstoken omdat dat besloten is in het milieu overleg teParijs 2016. De Nederlandse regering heeft 1,5 miljard aan de energie leveranciers gegeven omdat te bewerkstelligen. Diegene die dit bedacht hebben moeten echt wel wel krankzinnige kortzichtige natuur en cultuur barbaren zijn.

  Dus het klinkt goed een voedselbos, maar zolang er eliten zijn die niks met de natuur hebben en meer met geld en alleen maar roofbouw plegen en de bossen afstropen om te kunnen kappen onder het mom van we stoken alleen maar resthout wat pertinent niet waar is ( zie Zembla programma hierover ) dan hollen we alleen maar achteruit.

  Wat dat chinese spreekwoord betreft werken we in Nederland reverse. Eerst alle bomen zoveel mogelijk door premie geld opkopen en kappen en dan investeren in nieuwe aanplant uitstellen. Hartstikke geschift. Nederland is net een zware roker door zijn vervuiling in de lucht. En wat ga je dan doen !?. Je stopt niet met roken maar verwijder uit voorzorg zijn longen.

  1. Douwe Bericht auteur

   Ik zou gewoon datgene doen waar je zelf blij van wordt. Ongeacht wat overheden wel of niet doen. Waarom zou je een externe partij zoveel kracht en macht geven over je eigen levensgeluk.

   Als je punt is dat overheden niet deugen dan ben ik dat volledig met je eens. Zie eventueel ook dit artikel over hoe mensen zelf soeverein kunnen worden en hun geloof in overheid los kunnen laten.
   -) Een einde aan de slavernij – Stap 3; Soevereiniteit & Verwarring

   Maar begin juist vanuit eigen initiatief aan een voedselbos in je eigen buurt want je gaat er gezonder door eten, je helpt jezelf ermee vooruit, je buren, de lokale eetbare biodiversiteit, de natuur etc. Er zijn zoveel voordelen te vinden aan voedselbossen en ze zijn zo leuk en lekker dat we iedereen oproepen met interesse hierin om zelf lokaal stappen te gaan zetten om er eentje in hun eigen buurt te gaan realiseren.

   Voedselbossen zijn een prachtige manier om zelf verantwoordelijkheid te nemen en de wereld vanuit je eigen omgeving een stukje mooier, beter en lekkerder te maken! 🙂

  1. Douwe Bericht auteur

   Je kunt prima een voedselbos beginnen op je eigen private terrein als je bang bent dat anderen van de opbrengst gaan profiteren. Dan weet je zeker dat alle oogst voor jezelf is en kun je zelf eventueel wel of niet weggeven wat je wilt. Maar je hebt dan zelf de volle controle.

   En voor mensen die dat minder belangrijk vinden, die kunnen voedselbossen en plukroutes aanleggen op gemeenschapsgrond waar andere mensen er vrij van kunnen plukken.

   Zo kan iedereen een voedselbos aanleggen naar eigen voorkeur. En hoe meer voedselbossen er zijn hoe meer overvloed in oogst er zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *