Esperanto en het internet houden van elkaar

Met de komst van het internet is de uitgangspositie van het Esperanto revolutionair veranderd. Esperanto en het internet houden van elkaar.

ed1b957127712f8625c691730e4d8690

Alle zelfstandige naamwoorden eindigen op een O in het Esperanto. ūüôā

Voor de mensen die niet bekend zijn met Esperanto en korte inleiding. Esperanto werd in 1887 gelanceerd door een Poolse oogarts, Zamenhof. Zijn idee was om een gemakkelijk te leren, politiek neutrale taal te scheppen die nationaliteit overstijgt om zo open communicatie en begrip tussen mensen met verschillende moedertalen van over de hele wereld te stimuleren.

Een ambitieus plan. ūüôā
-) Bekijk een eerste les in het Esperanto

Esperanto (About this sound listen (help·info)) is the most widely spoken constructed international auxiliary language. Estimates of Esperanto speakers range from 100,000 to 2,000,000 active or fluent speakers worldwide, including perhaps a thousand native speakers who learned Esperanto from birth as one of their native languages. 

The first¬†World Congress of Esperanto¬†was organized in France in 1905. Since then congresses have been held in various countries every year with the exception of years in which there were world wars. Although no country has adopted Esperanto¬†officially, Esperanto was recommended by the¬†French Academy of Sciences¬†in 1921 and¬†recognized¬†in 1954 by¬†UNESCO¬†(which, in 1985, recommended it to its member states). In 2007 Esperanto was the 32nd language that adhered to the “Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment (CEFR)”, which rates a language in skilllevels from A1 to C2.

On February 22, 2012, Google Translate added Esperanto as its 64th language. With about 184,000 articles, Esperanto has the 32nd-largest Wikipedia as measured by the number of articles, and the largest Wikipedia in a constructed language.

eog21

Voor de komst van het internet moest het Esperanto eigenlijk altijd de concurrentie aangaan met de nationale taal van een land of met die van de op dat moment dominantie buitenlandse cultuur. Het nut voor een individu om Esperanto te leren was redelijk miniem op het moment dat hij of zij niet ook een flink aantal mensen in zijn of haar directe omgeving wist over te halen. Dit is echter radicaal verandert sinds de opkomst van het internet.

basic_esperanto_words_by_moosader-d560010Een individu die nu het Esperanto leert heeft toegang tot een zee aan mogelijkheden om de taal online te leren. Lernu.net, een platform om Esperanto te leren en waar Esperanto in meer dan 41 verschillende talen wordt onderwezen.

Ook is het nu niet langer nodig dat “de buurman en buurvrouw” de taal ook leren want met dank aan o.a. twitter, skype, ¬†facebook, etc. kunnen mensen direct met andere Esperantosprekers van over de gehele wereld in contact komen. Zo is er onder meer een facebook groep met meer dan 22.500 Esperanto sprekers¬†van over de hele wereld waar 24 uur per dag op gesproken en gediscussieerd wordt.

En als mensen dan vervolgens naast het contact via het internet in het echte leven Esperanto sprekers willen ontmoeten is er onder meer het wereldwijde reisnetwerk Pasporta Servo en kunnen mensen in bijna elke uithoek van de wereld Esperanto congressen bezoeken.

Pasportaservo1

Hoe zinvol of zinloos het is voor een individu om Esperanto te leren is hiermee eigenlijk helemaal losgekoppeld geraakt van wat het collectief om hem of haar heen doet. En dat is een enorme vooruitgang voor het individu die interesse heeft om mensen van over de hele wereld te ontmoeten en daarmee te praten in deze gemakkelijk te leren en nationaliteit overstijgende taal.

Of Esperanto ooit de collectieve wereldtaal zal worden is onduidelijk maar voor het individu die een oprechte interesse heeft in andere mensen, landen en culturen en daarnaast avontuurlijk is ingesteld en van reizen houdt is dat ook helemaal niet meer nodig. Esperanto heeft zich voor die groep mensen met dank aan het internet ontwikkeld tot een wereldwijd gereedschap wat al volop gebruikt wordt. Door het internet worden er elke dag meer kruisverbanden tussen wereldburgers van over de gehele planeet aarde gelegd met gebruik van het Esperanto.

stergroot

Mochten mensen meer willen weten over Esperanto, stel je vraag in de reacties. Als persoonlijk ervaringsdeskundige zal ik proberen alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Like ons op facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Bekijk een eerste les in het Esperanto
-) facebook groep met meer dan 22.500 Esperanto sprekers
-) Overzicht van manieren om Esperanto te leren
-) Wereldwijde reisnetwerk van Esperanto –¬†Pasporta Servo
-) Lernu Platform, leer het Esperanto online (vanuit 41 verschillende talen)
-) Veelgestelde vragen over Esperanto

Esperanto_kidschain

9 gedachten over “Esperanto en het internet houden van elkaar

 1. Wat is waar

  Esperanto wordt ondersteund door de UNESCO. Een UN organisatie.
  Ik heb het niet zo op de UN en hun aanverwante organisatie. Het zijn allemaal voertuigen van de NWO en haar pleitbezorgers.
  Waarom ben jij een pleitbezorger van Esperanto Douwe?

  1. Douwe Bericht auteur

   Ik heb het geleerd toen ik net studeerde, het idee om een gezamenlijke universele taal te hebben die gemakkelijk te leren is sprak me erg aan. Vervolgens heb ik verschillende Esperanto (jeugd)congressen bezocht en zo heb ik een boel leuke mensen leren kennen van China tot aan Brazili√ę. En ik heb mijn huidige liefde, een Noor, ook via het Esperanto leren kennen in Duitsland en dat is de reden waarom ik tegenwoordig in Noorwegen woon. En wij reizen eigenlijk nog steeds wel jaarlijks met Esperanto. Zo zijn we o.a. in Kiev en in het noorden van Itali√ę geweest dankzij Esperanto de afgelopen jaren.

   Ik vond de taal voortkomen uit een goed idee en de Esperanto wereld en de mensen die ik daar heb leren kennen is me erg goed bevallen. In die zin kan ik het dan ook eenieder aanraden die het leuk vind om te reizen en open en avontuurlijke mensen te leren kennen van over de hele wereld. Op het moment dat je met mensen kunt communiceren zie je daarnaast ook hoe gelijk mensen eigenlijk zijn. En helemaal met de komst van het internet is het nut van Esperanto enorm toegenomen omdat je nu direct kunt spreken met mensen uit Rusland, China, Vietnam etc via bijv. facebook, twitter, skype etc. die ook het Esperanto meester zijn.

   Persoonlijk zou ik vooral naar een idee zelf kijken en naar de inhoud van dat idee.

   Mi rekomendas lerni Esperanton al cxiuj! ūüėÄ

   1. Wat is waar

    Weet jij ook waarom De UNESCO het ondersteunt?
    Welk doel hebben ze daarmee voor ogen.
    Ik denk dat de NWO er zelf ook van willen profiteren. Zo bepleiten ze ook één wereld religie.
    In principe vind ik dat geen probleem als je iedereen vrij laat. Maar ik heb niet het idee dat dat de bedoeling is.

    Iets anders.
    Ik ken scientology niet. Heb er alleen maar negatieve stukken over gelezen. En waar het op neer komt is dat ze afhankelijk maken en financieel uitkleden. Tot zover wat ik weet. Op Zaplog wordt je er om verkettert. Maar wat vind jij dan positief aan de scientology theorie dat je het niet afzweert.

    1. Douwe Bericht auteur

     Ik durf je niets te zeggen over de motieven van Unesco. De man die het verzonnen heeft is daarnaast een Joodse oogarts die eerst zelf zionist was. http://en.wikipedia.org/wiki/L._L._Zamenhof Toen hij echter genoeg met mensen van andere landen en inzichten kennis heeft leren maken is hij van zijn zionistische geloof afgevallen en is hijzelf op spiritueel vlak het idee van Homaranismo begonnen. http://en.wikipedia.org/wiki/Homaranismo Het idee dat alle mensen op aarde broeders van elkaar zijn.

     Een idee wat overigens weinig aanhang heeft genoten. In de praktijk heeft hij vooral een gereeschap gemaakt om op een simpele en relatief neutrale manier wereldwijde communicatie tussen mensen van persoon tot persoon mogelijk te maken en het is volledig afhankelijk van het individu wat hij of zij met de taal wil en in de praktijk ook doet. Het internet heeft alle fysieke barrieres van communicatie opgelost buiten de taalbarriere. Als je die taalbarriere oplost waar Esperanto zeer geschikt voor is zijn we als mensheid voor het eerst in staat globaal zinvolle dialogen met elkaar te kunnen voeren. Ik denk persoonlijk dat dat een heel goed idee is. Maar goed, ik zou vooral voor jezelf kijken of het je nuttig en leuk lijkt en je verder niet te veel aantrekken van wat andere mensen er allemaal wel of niet van vinden.

     Dan over je andere vraag. Ik heb inderdaad een tijdje intensieve interesse gehad in Scientology en heb een boel van hun boeken en ander materiaal gelezen. Zoals elke religie hebben ze best interessante kennis in huis. En ik heb hun kennis op verschillende vlakken van mijn leven zeer nuttig kunnen gebruiken. Maar goed dan moeten mensen wel de moeite nemen zich eens in de inhoud te verdiepen. Ik ken maar heel weinig mensen die zich ooit eens in de inhoud van Scientology verdiept hebben. Terwijl ze een heleboel informatie gewoon gratis online hebben staan en als je handig bent met torrentz je ook een boel van hun boeken wel in PDF formaat kunt vinden.

     Wat de organisatie betreft, dat zou goed kunnen, in mijn ervaring zijn georganiseerde religieuze organisatie per definitie een beetje duister. Of het nou de Islam, de Katholieke Kerk is etc. Maar het is niet mijn persoonlijke ervaring, als jij gewoon goed aangeeft wat je wel en niet wilt dan werd dat in mijn ervaring altijd gerespecteerd. Ik ben persoonlijk overigens niet betrokken bij de organisatie en heb inmiddels al in jaren geen kerk van ze meer bezocht. Over mijn ervaringen met Scientology en mijn visie op de organisatie heb ik voor visionair al eens een wat langer stuk geschreven. Dat artikel kun je hier vinden.
     -) Scientology, sekte, religie of geloof?

     Wat een paar mensen op Zaplog doen is vooral trollen, iemand continue, herhaaldelijk en volkomen voorspelbaar volledig op de persoon aanvallen en ze gebruiken alles daarbij wat ze nuttig lijkt. Scientology vinden ze blijkbaar een goed wapen op het moment om daarmee mij op de persoon aan te vallen. Maar goed persoonlijke aanvallen zijn altijd drogredenen en een rode vlag voor trolgedrag. Het is een bewuste afleidingsstrategie. Ik ben zelf meer ge√Įnteresseerd in het bespreken van de inhoud van de idee√ęn die gereflecteerd worden. Maar goed als je andere mensen van die inhoud af wilt leiden dan is de persoon die de informatie deelt aanvallen de meest basistechniek om dat proberen voor elkaar te krijgen. Vrij doorzichtig als je vaker met dat bijltje gehakt hebt.

     Ik heb overigens van veel religies en filosofie√ęn de inhoud bekeken en daar voor mezelf over nagedacht en datgene wat me nuttig leek ge√Įntegreerd en de rest laten varen. O.a. het christendom, de islam, het hindusime, het boedhisme, het taoisme en ook modernere religies als scientology, new age en sjamanistische, verder heb ik ook actieve interesse en lucide dromen en vind ik psychedelica erg interessant en de effecten die dat kan hebben zoals DMT en Ayahuasca. Ik heb verschillende psychonaut vrienden die zeer interessante ervaringen kunnen delen. Tegenwoordig ben ik mezelf een boel aan het verdiepen in gechannelde materialen zoals van Bashar via Darryl Anka en Abraham via Esther Hicks. Dat ze me daar nog niet op aanvallen verbaasd me eerlijk gezegd want dat lijkt me nog idioter dan Scientology maar goed dat komt vast nog wel als ze moe worden van mij op de persoon aanvallen met Scientology. ūüėÄ

     Ik kan anderen alleen maar aanraden zelf op onderzoek uit te gaan. Maak je bekend met kennis, neem dat tot je en denk er zelf over na. En zolang je dat doet is er maar 1 persoon die controle over je heeft en dat ben je zelf. Zodra mensen stap 1 en stap 2 in hun bewustzijnsgroei hebben gezet zouden ze nooit meer bang hoeven te zijn voor kennis en hebben ze daarnaast vertrouwen in hun eigen kritische denkvermogen zodat een extern persoon je simpelweg nooit met kennis kan controleren. Maar goed zelf nadenken is blijkbaar heel eng voor een aantal mensen. ūüôā Het is dan blijkbaar veiliger of gemakkelijker om de persoon die nieuwe informatie naar je reflecteert maar aan te vallen. In mijn ogen zit daar angst achter vanuit die mensen, dat kan eigenlijk niet anders en angst sluit mensen automatisch af zodat ze ook niet verder zullen groeien in hun bewustzijn.

     Zie eventueel ook deze twee artikelen daarover.
     -) Een einde aan de slavernij, stap 1: Liefde & Angst
     -) Een einde aan de slavernij, stap 2: Kennis & Onwetendheid

     Ik hoop dat deze antwoorden wat helderheid scheppen.

 2. monika

  http://www.youtube.com/watch?v=u4YlUjW_CWk

  Freundeskreis 99, (in) Esperanto,international verständlich, Yeah, Yeah,
  Wir ‘besetzen Botschaften in totgesagten Wortsch√§tzen
  Esperanto hält Einzug in bundesdeutschen Vorstädten
  (und) Freundeskreis wird zu Amikaro
  der 2pac Amaru des Stuttgarter Barrios
  unser Lingo ist der Ausdruck dieses Schmelztiegels
  wir bring’n euch Hip-Hop Sound in dem sich die Welt spiegelt
  weil wir den Blick bewahrten und wir selbst blieben
  das ist f√ľr die heads die raps aus 0711 lieben
  miliano mondano mit der mischpoke
  don philippo und frico, dem discjockey
  die philosophie streetpoetrie
  ‘ne lingua franca f√ľr alle linken und einwanderer
  wir schreiben ’99, heut is rap universell,
  a&r’s sehn aus wie b-boys die kultur zerschellt am geld
  die mediale definition von hip-hop is ne farce
  wir tun was wir immer taten nur der kontext is im arsch
  ich krieg’ Kopfschmerzen von zuviel Popkonserven
  doch FK lässt sich nicht in diesen Topf werfen
  es gibt nichts was uns z√ľgeln kann, nichts was uns h√§lt
  wir spreaden’s √ľber stuttgarts H√ľgel in die Welt, Esperanto.

  – refrain – Esperanto, c’est la langue de l’amour, (que)
  tout tout vient parler
  esperanto, et ce jour l’espoir est ne
  Esperanto

  Esperanto, Standpunkt unsresgleichen
  von denen die die und nicht nur sich an der Kultur bereichern
  ein Synonym f√ľr lasst hundert Blumen bl√ľhn
  hundert schulen in rapcyphers miteinander wetteifern
  esperanto: antwort auf den kulturellen bankrott,
  musik ist weltsprache, keine schnelle geldmache
  esquchar el lenguache raps belcanto
  fiedel dem biz wie castro die erste geige zu seim’ letzten tango
  esperanto: eloquente definition:
  ein schnellerlernter lingo zur verst√§ndigung der nation’, (er)
  basiert auf romanisch, deutsch, jiddisch, slawisch,
  kein sprachimperialismus oder privileg des bildungsadels
  esperanto: wenn ihrs nicht gleich versteht,wichtiger ist, dass ihr zwischen den Zeilen lest
  euch unser style beseelt f√ľhlt was mein input ist
  ich sei lyricist internationaler linguist
  miliano soulguerillo
  der texterpartisane der letzte mohikaner
  am mikro amigos estaj representando
  fk amikaro, motto esperanto.

  pour tous les gens de tous pays
  pour tous les gens qui sont ici,
  esperanto neuf, neuf
  les temps vient changer avec ce son neuf
  et si tu aimes ce son l
  amikaro et dborah
  c’est qu’un debuttu peux conter la dessu
  nous on croit en esperanto.

  Freundeskreis – Esperanto

 3. monika

  Hoi Douwe,

  Heb ik iets verkeerds (met versturen) gedaan of wilde je mijn reactie niet plaatsen?
  Het was een liedtekst die over esperanto ging…een bekende Duitse hip-hop (met breins :)) band.
  Want ik heb me al 25 jaar geleden met esperanto bezig gehouden.
  Voor mensen die een talenknobbel hebben is het te leren, maar voor de rest wordt het moeilijker.
  Mooi dat je het oppakt. Ik heb net als Wat is waar, ook gehoord dat de opzet van de ‘verkeerde’ kant kwam. Maar goed. Als je plezier hebt en mensen leert kennen….

  Dit hoef je ook niet te plaatsen…..

  1. Douwe Bericht auteur

   Het is handig in het vervolg even aan te geven wat je post en waarom, het was me nu niet duidelijk wat je doel van de reactie precies was. Ik heb het inmiddels goedgekeurd.

 4. Douwe Bericht auteur

  Leuk recent artikel over Esperanto

  Esperanto language making a comeback
  http://www.mprnews.org/story/2015/06/14/npr-esperanto-making-a-comeback

  Esperanto creates a kind of “level playing field,” because it’s a second language for almost everyone who speaks it, says Humphrey Tonkin, an English professor at the University of Hartford in Connecticut. He taught himself Esperanto at age 14, and then used it to travel across Eastern Europe and beyond.

  “The result is that you’re kind of lifted out of your own cultural limitations,” Tonkin says. “And you’re really in an authentically international environment.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *