Mainstream media – Wie betaalt, bepaalt!

“Whoever controls the media, controls the mind”
~Jim Morrison

Het is belangrijk om te beseffen dat het belangrijkste doel van veel (zo niet alle) mainstream media is om geld te verdienen. Mainstream media zijn gewoon commerciële bedrijven waarbij het hoofddoel gericht is op geld verdienen.

Objectieve informatievoorziening is ondanks wat veel mensen denken, en sommige mainstream media zelf claimen, niet het hoofddoel van nieuwsmedia. Zeker als geld verdienen direct in conflict staat met de waarheid laat de praktijk zien dat er door de mainstream media stelselmatig voor geld inplaats van voor de waarheid wordt gekozen.

news

Zwarte Piet discussies die verdelend werken op de bevolking worden gestimuleerd terwijl onderwerpen zoals banken die geld als schuld uit het niets scheppen en daar vervolgens ook nog eens rente over vragen worden genegeerd door de ‘mainstream media’.

Als mensen dat eenmaal snappen is het ook goed te begrijpen dat veel mainstream nieuwsmedia gemakkelijk te beïnvloeden zijn door partijen met veel geld.

De Nederlandse ‘mainstream media’ wordt dan ook net als veel ‘mainstream media’ wereldwijd grotendeels gecontroleerd / sterk beïnvloed door de (internationale) bankenelite, de corporatocracy en overheden,  juist omdat die een boel geld te besteden hebben. Dit gebeurt via verschillende paden.

11698599_472163056242068_5248300381231588969_nAls eerste bijvoorbeeld via aandeelhouderschap, waarbij winst behalen de belangrijkste prioriteit is van een bedrijf. Een nieuwsbedrijf dat genoteerd is op de beurs lijkt dan ook direct in tegenspraak te zijn met een “vrije onafhankelijke pers”. Daarnaast zijn veel banken tegenwoordig aandeelhouders van deze nieuwsbedrijven zodat ze via die positie een directe invloed hebben op de media.

Ook vindt controle/beïnvloeding plaats door regelmatige plaatsing van advertenties van grote bedrijven in media of subsidies vanuit overheden. Deze bedrijven stoppen met adverteren of draaien de subsidiekraan dicht bij eventuele negatieve publicaties over het betreffende bedrijf of overheid zodat de media die kritisch zijn een deel van hun inkomstenstroom zien wegvallen. Zo wordt kritisch zijn direct bestraft en niet kritisch zijn en even wegkijken en iets niet publiceren als een adverteerder of overheid dat graag wil beloond.

Veel mediabedrijven zijn daarbij net als andere bedrijven leningen aangegaan bij de banken en afhankelijk van deze banken voor hun financiering en daarmee hun directe voortbestaan. Kritiek hebben op deze banken of zaken publiceren die nadelig zijn voor deze instituten zoals bijv. mensen uitleggen hoe het huidige economische systeem daadwerkelijk werkt zou kunnen betekenen dat kredietverstrekking wordt stopgezet en zo het hele bedrijf ten onder gaat.

En de controle kan nog veel directer. In 2012 werd bijvoorbeeld falend ex-bankier Rijkman Groenink voorzitter van de Raad van Commisarissen van het ANP (algemeen Nederlands persbureau).  Een veel duidelijker voorbeeld van de connecties tussen de bankenwereld en de Nederlandse pers is er bijna niet te vinden.

Zie voor een uitgebreide analyse van de invloed van internationaal opererende banken op de Nederlandse nieuwsmedia, onderstaande aflevering van De Wereld Verklaard. Zij laten zien hoe nieuwsmedia relatief gemakkelijk kunnen vergroeien met de machtscentra die ze in een ideale wereld juist kritisch zouden moeten volgen.

 

Het ANP is een privaat bedrijf

10440959_10152520466055522_7484067358637494717_nDe grootste profiteurs van het huidige geldsysteem hebben doordat ze zoveel geld hebben een enorme invloed weten te krijgen in de Nederlandse en Europese mainstream of 1%  media.

Zo was het Algemeen Nedelands Persbureau (ANP) lange tijd volledig in handen van het grootste familiebedrijf van Nederland, de familie Fenteren van Vlissingen. De oplettende lezer herkend deze naam wellicht en dat klopt, want deze familie kwamen we eerder tegen als een partij die medecontrole heeft over de Nederlandse Centrale Bank

Echter net zoals de controle van de Nederlandse Centrale Bank geïnternationaliseerd is naar de Europese Centrale Bank is ook het bezit van het ANP inmiddels richting Europese mediagiganten overgegaan.

Op 28 mei 2010 is het ANP overgenomen door V-Ventures, een investeringstak van Veronica wat zelf weer onderdeel is van SBS Broadcasting BV en dat kort in eigendom was van het Duitse ProSiebenSat.1 Media.AG, het 2 na grootste mediabedrijf van Europa.

Op 29 Juli 2011 is het eigendom echter overgegaan naar Sanoma, een Europese mediagigant die hiermee zowel de meest bezochte nieuwssite nu.nl als het ANP als ook het overgrote deel van de Nederlandse tijdschriften in handen heeft.

Interessant is het wellicht om op te merken dat de inmiddels voormalig hoofdredacteur van Nu.nl op 18 November 2011 werd ontslagen wegens een intern meningsverschil over de redactievrijheid met de eigenaren.

Ik vond het persoonlijk heel bizar om erachter te komen dat een instituut zoals het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) die met hun naam doen overkomen alsof ze een soort publieke functie vervullen voor Nederland dat helemaal niet zijn maar daarentegen in handen zijn van private belangen…

En opeens wordt het als je deze informatie hebt ook duidelijk waarom het uitgerekend een falende ex-bankier als Rijkman Groenink is die voorzitter wordt van de Raad van Commisarissen van het ANP. Geen grap, dit gebeurt gewoon onder ieders ogen in Nederland. Deze bankier krijgt na de ellende die hij bij de ABN heeft aangericht en waar het hele volk voor mocht betalen om de problemen op te lossen, nu één van de hoogste posities binnen de gecentraliseerde persdienst van Nederland…

Diversiteit Europese medialandschap uiterst beperkt

Is de media vooral een zendkanaal van de 1% om de mening van de grote meerderheid van het volk te beïnvloeden? Helaas lijkt dit het geval te zijn.

Het Europese medialandschap is slechts zeer beperkt. Berlusconi lijkt een amateur vergeleken met het bereik en concentratie van deze Europese media imperia. Alles is uitermate geconcentreerd en in handen van een paar private personen aan de absolute top.

Kortom private belangen beheren verreweg het grootste deel van de nieuwsmedia in Europa…

Het is vreemd om te moeten constateren dat de mainstream media niet zo mainstream blijken te zijn maar vooral lijkt te dienen als een zendkanaal van de 1% om zo de denkbeelden van de 99% te kunnen beïnvloeden. Denk hier nog eens aan terug als u wederom niets hoort over de jaarlijkse Bilderbergconferentie, de BIS Bank of The Council on Foreign Relations maar wel dagenlang in detail alles te horen krijgt over de één of andere overleden popartiest. U zult nooit iets horen over hoe banken geld als schuld uit het niets scheppen en daar rente over vragen zodat u 30 jaar lang mag werken voor uw hypotheek, gezeur over zwarte piet is echter prima en kunnen we vele jaren herhalen…

Maar goed dit komt in de “beste democratieën” voor…

Oplossingen(?)

Denk heel goed na of je nog wel tijd, energie en geld wilt steken in de oude of 1% media. Een krant is zo opgezegd, een tv zo weggedaan. Daarbij zijn alternatieve nieuwsmedia met dank aan het internet inmiddels in overvloed aanwezig en groeit deze tak nog steeds aanzienlijk. Overzichten hiervan zijn o.a. te vinden via: hoezithetnuecht.nl/laatstenieuws,
nieuwemedianieuws.nl  &  zaplog.nl/zaplog/blog.

what_can_we_do_to_lessen_the_grip_of_fear_from_terrorism-156063

Doe je TV weg. Goed voor de geestelijke gezondheid en je kunt tegenwoordig vele films en series gewoon downloaden, scheelt ook nog eens veel ergerlijke reclame.

Voor mensen die de negativiteit van veel media zat zijn en zich meer willen richten op goed en hoopvol nieuws zijn de sites happynews.nl en hetkanwel.net een goed vertrekpunt. En voor mensen die vooral van humor houden zijn “nieuws” websites als speld.nl en het Engelse TheOnion.com een mooi startpunt.

Een interessante open source burger journalistiek nieuwssite in het Engels is: www.corbettreport.com. Dit is een platform waar iedereen kan meehelpen met het uitzoeken van bepaalde zaken. Zeer de moeite waard om je eens wat verder in te verdiepen.

Qua internationale nieuwssites zijn Russia TodayAl Jazeera, Press TVThe Real News Network, Natural News en Stratfor aan te raden om een wat breder beeld te krijgen van de situatie in de wereld. Niet dat deze nu zo onafhankelijk zijn maar ze hebben in ieder geval andere politieke belangen dan de bij ons dominante media zoals NOS, BBC en CNN waardoor je in ieder geval wat meer kanten van een verhaal te zien krijgt.

En tegenwoordig zijn er via het internet op veel plekken interessante documentaires te vinden met informatie die de 1% media lang niet altijd halen. Hieronder een aantal:

-) Hollanddoc.nl
-) Filmsforaction.org
-) Topdocumentaryfilms.com
-) Sprword.com
-) Documentarywire.com

bppDaarnaast zijn er ook websites te vinden met boeiende presentaties uit de wetenschappelijke wereld zoals TED.com. En ook zijn er sites waar je zelf veel kunt leren door zelf online lessen te volgen in verschillende wetenschappen zoals The Khan Academy of leer programmeren met behulp van The Code Academy. Kortom er zijn tegenwoordig vele manieren om nieuws en kennis op te doen over de wereld naast de 1% media.

Verdere tips voor een meer onafhankelijk nieuwsbeeld zijn van harte welkom in de reacties.

“It may be true that you can’t fool all the people all the time,
but it surely seems you can fool enough of them to rule a large country.”
~Will Durant

Aanverwante artikelen en informatie:
-) 10 aantoonbare leugens van de zichzelfbenoemde ‘mainstream media’
-) Grote doofpotaffaires in de mainstream media
-) Mainstream media liegen eigen volk voor onder druk geheime diensten zoals de CIA
-) Wikipedia – Concentration of media ownership
-) Nieuws zonde van de tijd
-) Hoe werkt ons huidige economische systeem eigenlijk?

Op de hoogt blijven van nieuwe berichten? Like ons op facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie/vrijwillig abonnement.

9 gedachten over “Mainstream media – Wie betaalt, bepaalt!

 1. wunjo

  Ik vind het al vreemd dat het vermelden van een reeks geselecteerde gebeurtenissen als “Nieuws” gelabeld wordt. Veelal is het niets nieuws, maar steeds weer dezelfde boodschap in weer een andere verpakking.
  Het leidt nogal af van waar het werkelijk om gaat en ik moet toegeven dat het best lastig is om een juiste balans te geven aan de diverse aandachtsgebieden.

 2. Treowd

  Dit zijn ook wel interessante linken aangaande alternatieve media, maar vergeet niet om kritisch te blijven denken en zelf te filteren en te onderzoeken wat men presenteert als nieuws zijnde want ook in de alternatieve media infiltreert men om hun macht over het nieuws te kunnen behouden.

  Allereerst een youtube video , hij is al een paar jaartjes oud maar de linken zijn nog redelijk actueel :
  Top 10 Alternative News Sites
  https://www.youtube.com/watch?v=MEpqs6T9Rsg

  Dit is een verzameling van alternatieve sites waar nog wat meer linken op te vinden zijn , vergeet niet om de comments of reacties in onderstaande link na te kijken daar worden ook nog wat linken geplaatst die waardevol zouden kunnen zijn.
  ithp.org/articles/bestalternativemediawebsites.html

  tracesofreality.com
  stormcloudsgathering op youtube
  globalresearch.ca

 3. cornelisdegoede

  als het straks gaat vriezen kunt u uw zinnen weer verzetten aan de hand van de mainstream media. het journaal zal er vol mee zitten

 4. Johan Bosman (werktuigkundige)

  In de loop van jaren zag ik steeds duidelijker dat de invloed van de MSM veel groter was dan ik aanvankelijk dacht. Mensen worden echt gemáákt door de media. En als politici niet tevreden zijn met het volk dan maken ze met de media gewoon een ander volk dat wèl bevalt.

  “Zo, en nu moet ik gauw naar het 6-uur journaal gaan kijken. Want anders heb ik niet eens een mening!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *