Levende gronden voor gezond voedsel!

Een gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem.

Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen.

Hoe wij onze grond behandelen heeft een directe impact op de kwaliteit van ons voedsel en daarmee op onze eigen gezondheid en de kwaliteit van ons leven.

Door continue voedsel te blijven telen op gronden die elk jaar opnieuw worden doodgespoten met gif en voornamelijk worden gevoerd met kunstmest loopt de hoeveelheid mineralen en vitaminen in groentes en fruit meer en meer terug. Tijd om daarom de landbouw om te vormen, laten we terug gaan naar levende gezonde gronden voor voedingsrijke groenten en fruit!

Door voedsel te telen op gronden die elk jaar opnieuw worden doodgespoten met gif en voornamelijk worden gevoerd met kunstmest loopt de hoeveelheid mineralen en vitaminen in groentes en fruit meer en meer terug.

Deze prachtige documentaire, Dirt! The Movie, die terecht overladen is met prijzen, laat in 80 minuten het belang van gezonde gronden zien en legt helder uit hoe je zelf kunt zorgen voor levende, gezonde bodems.

Eigenlijk zou iedereen deze documentaire in ieder geval 1 keer moeten bekijken. Prachtig gemaakt, inspirerend en buitengewoon leerzaam. 😀

Binnen de permacultuur en biologisch dynamische landbouw is de bodem een zeer belangrijk onderwerp omdat de gezondheid van de bodem aan de basis ligt van al het andere leven in het ecosysteem en het voedsel wat daaruit geoogst wordt. De kwaliteit van het voedsel heeft een directe impact op de gezondheid van de mensen die dat voedsel eten. Gezond en lekker eten begint met gezonde levende bodems.

11737985_10153554461881995_8517193096069977750_n

Hoe hebben we ooit kunnen geloven dat het een goed idee was om ons voedsel te groeien met behulp van gifstoffen?

Als je niet goed voor de bodem zorgt, zul je nooit een gezond ecosysteem kunnen opzetten. Maar hoe zorg je voor een levende bodem? Hoe herstel je een bodem die geen bodemvoedselweb meer heeft door jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest? En bovenal: wat leeft er in een bodem en wat is de functie van al die organismen?

HetBodemvoedselweb250-212x300Je krijgt een antwoord op al die vragen in Het Bodemvoedselweb – Alle kleine beestjes helpen, de vertaling van de bestseller Teaming with Microbes. Na het lezen van dit boek weet je dat alle kleine beestjes helpen.

Slimme tuiniers weten dat de bodem allesbehalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. De bodem onder onze voeten is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten.

Het boek is onder meer te bestellen bij GroeneBoekenShop. Met hartelijke dank aan Marc Siepman voor de vertaling!

Marc heeft zelf ook een interessante site waar mensen ook een boel nuttige informatie kunnen vinden over het belang van een gezond bodemleven en hoe je dit praktisch voor elkaar krijgt. En bekijk ook de online cursus Humisme eens!

Overzicht van de verschillen tussen voedsel verbouwt met gif en kunstmest vs voedsel wat verbouwt is op levende bodems.

Na het zien van deze film en het lezen van dit boek over de bodem zul je nooit meer hetzelfde naar de grond kijken. En voor al die mensen die graag een steentje willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld, begin bij de grond onder je eigen voeten!

[bol_product_links block_id=”bol_5607020bca424_selected-products” products=”9200000028104113,9200000032860694,9200000006545561,9200000026872787″ name=”Meer informatie:” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

We zijn een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld, dan gaat 6% van het aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

72360_894374957336908_1097918270640040481_n

Aanverwante informatie:
-) Boek – Op je gezondheid! – door (huis)arts H.C. Moolenburgh
-) Boek – Het Bodem Voedselweb
-) Website Dirt! The Movie
-) Website Marc Siepman met o.a.  een gratis online cursus Humisme

10436189_10152752719373149_4013817821727320539_n

Aanverwante artikelen:
-) Permacultuur Facebookgroep 13.000+ leden
-) Eetbaar Nederland; lokaal, vers en gezond voedsel voor iedereen!
-) Tuinieren zonder eigen grond
-) Gezonde levende gronden
-) De kruidenspiraal
-) De gemakkelijke moestuin
-) Van grasveld tot groentetuin
-) De buurtmoestuin
-) De 10 voordelen van gemeenschapstuinen
-) De eetbare bostuin
-) Peer to peer zaden- en plantenruilnetwerk
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Permacultuur, een introductie
-) Bekijk de vrij downloadbare introductiecursus over Permacultuur
-) Permacultuurnetwerk in het Nederlandse taalgebied

11 gedachten over “Levende gronden voor gezond voedsel!

 1. Pingback: Gezonde, levende gronden! | HumanPetCare

 2. Douwe Bericht auteur

  In de facebook groep van permacultuur waren verbaasd over de grote verschillen in voedsingswaarde tussen groenten verbouwd op gezonde levende gronden en doogespoten met kunstmest gevoerde monoculturen. Hier een reactie die ik hier graag ook even deel.

  En laten we hier zelf ook eens even goed over nadenken.

  Vele landbouwgronden produceren in Nederland jaar na jaar na jaar over vele decennia achter elkaar. De meeste landbouwgronden worden voornamelijk bemest met kunstmest waar buiten stikstof, kalium en fosfor weinig extra wordt teruggegeven aan de bodem.

  Daarbij worden vele van deze bodems meermalen per jaar bespoten met allerhande giffen die het bodemleven doodmaken. Als je het boek – Het Bodemvoedselweb – wat in het artikel ook staat doorleest dan begrijp je dat juist het bodemleven essentieel is om planten goed te kunnen voeden juist als het op micronutrienten aankomt.

  Kortom als je zelf groente en fruit verbouwd op gezonde levende gronden waar de bodem continue gevoerd wordt met organische materialen en meststoffen met een rijk en gezond bodemleven waardoor de planten goed worden gevoed door die bodem. En je zet dat tegenover doodgespoten landbouwgronden die planten voortbrengt die worden geforceerd te groeien met kunstmest vele decennia achter elkaar…

  Ik denk kortom dat deze getallen helemaal niet zo raar zijn als je er zelf eens rustig over nadenkt.

  Wat vervelend is aan de getallen is dat het ons confronteert met de (bizarre) methodes die wij momenteel gebruiken en het drukt ons met de neus op de feiten dat onze huidige manier van landbouw niet alleen destructief is voor moeder aarde maar ook buitengewoon ongezond voor onszelf in verhouding met landbouw die de natuur en mensen wel respecteert.

  1. Douwe Bericht auteur

   Graag gedaan en aan iedere bezoeker hier deel artikelen die je aanspreken vooral zelf ook via je eigen netwerken om de informatie zo bekend te maken bij zo veel mogelijk mensen die er wellicht ook interesse in hebben.

   En voor de duidelijkheid dit artikel mag ook vrij worden overgenomen op andere blogs, websites etc. Spread the Word! Pay it Forward!

 3. Douwe Bericht auteur

  Dat laten ze op alle gronden achter vrees ik. De enige manier hoe je daaraan ontkomt is om in afgelegen gebieden te gaan wonen waar geen vliegverkeer langskomt.

 4. wessel

  In europa worden ongeveer 235 chemische produkten bij de wet toegestaan.
  Het BIO label,zoals in de supermarkt en biologische winkels incluis mag volgens de Europese normen beschikken over 35 van deze chemische produkten.
  Een teler die het biolabel hanteert,zal misschien 1 produkt gebruiken om bij voorbeeld zijn tomaten te beschermen tegen een ziekte,maar ook zijn sla,aardappelena etc. Bij elkaar opgeteld een aanzienlijke hoeveelheid op je bord. Bovendien hebben proddukten in de mono cultuurdoor de mand genomen een 2 en een 1/2 maal mindere voedings waarde.,zoals uit het tabel blijkt,,voor bio geldt dit in mindere mate.

  Het landbouw monocultuurareaal zou dus navenant kleiner kunnen zijn als men de niet gecultiveerde gewassen zou telen! Gewassen met een beter immuun systeem,,sterker en beter bestand tegen droogte etc

  Mijn advies:ga zoals ik eens op bezoek bij een organische teler die meerdere eigen produkten teelt en verkoopt in zijn winkel, voor een rondleiding op zijn bedrijf ,geef je ogen goed de kost en vraag hem op de man af, hoe hij hiermee omgaat,of hij dus chemische produkten hanteert.
  Ik heb er een gevonden,,waar ik eens een paar dagen gewerkt heb,na 3 jaar zei hij mij dat hij zijn druiven toch weleens spuit ,zij het dan met een 10 maal meer verdund oplossing dan gebruikelijk.,maar toch…
  Hoe dan ook voor gezonde produkten is er geen label, en het bio label is niets meer en minder dan een kreet ,voor mij althans en ook nog eens duurder.
  Originele ,oude gewassen hebben een beter ingebouwd immuunsysteem dan modernere en ik gebruik alleen Eiffelgold,een vulkanisch poeder met veel sporen elementen,waar de zware metelen zoals cadmium ed. uit zijn gefilterd.
  Ze zijn dan nog beter beschermd tegen ziektes.Bovendien zijn alle produkten ,ook in biowinkels tegenwoordig verpakt in plastic,,waarbij tijdens het verpakken de warme folieook nog eens een hoeveelheid PCB”s in je eten achterlaat.
  Een amerikaans onderzoek ,waarbij een familie 1 maand lang onverpakte en gezonde produkten gratis mocht eten wees uit dat de hoeveelheid ,PcB in het bloed na 1 week met de helft was afgenomen.
  Resumerend>
  De procesindustrie,de supermarkt ( weinig voedinswaarde voor je geld),,de verpakkingsindustrie…. chemisceindustrie,transportindustrie
  Help,help zegt mijn boer als ik daar aan denk heb a la minuut een aspro nodig,hij heeft een bordje waarop staat
  ENREPRISE AGRICULTURE CERTIFIEE PAR UN FERMIER CERTIFIEE,wat zoveel wil zeggen als
  Ik heb mezelf gecertificeerd omdar er in Europa geen label bestaat voor werkelijk gezonde produkten.
  Maar waarschijnlijk heb ik jullie niets nieuws verteld.
  wessel

  1. Jos

   Salut Wessel, e.a.

   Vergeet bio van de winkel maar.
   Ook die industrie is volledig ingekapseld door de grote industrïen.
   Een goede vriend van mij kweekt appels en peren in Kent.
   Hij heeft een biologisch label en levert aan Sainsbury supermarkten ( what’s in a name; Sain-sbury?)
   Chemische appels worden zo’n 40 x bespoten. Hij is verplicht om ze 14 x te spuiten met de gangbare giften.
   Mensen in de winkel denken dat ze onbespoten appels kopen…….
   Als hij deze giften niet gebruikt, verliest hij zijn label i.v.m. de volksgezondheid.
   Hier in la France krunnen biologische boeren ca. 6 x/ jaar controle verwachten, onaangekondigd.
   Verderop zit hier een v$chemieboer met 700 Ha, die thans bezig is nieuwe schuren te bouwen t.w.v. 2 miljoen euro, om permanent 370 melkkoeien te huisvesten en daarnaast één met 70 mestkalveren die de dag van geboorte van de moeders gescheiden worden en dode melkpoeder krijgen i.p.v. moedermelk.
   Kalf en moederkoe staan een week te huilen om elkanders gemis.
   Dit soort ‘boeren’ drijven op subsidies, betaald door belastinggeld wat van de werkende mensen is afgenomen.. Een groot deel van de graslanden worden thans omgeploegd, want de koeien blijven vanaf nu binnen.
   Verder verbouwd hij de gebruikelijke rotzooi gewassen van Monsanto, mais, wintertarwe en koolzaad.
   Niets te eten voor de dorpsbevolking en niets te eten voor zijn dieren want de hele oogst gaat naar de coperaties. Dierenvoer dient hij bij diezelfde coöperaties te kopen.
   Hij koopt dus zijn eigen produkten…..
   Dit soort vernielers van de moeder Aarde worden dus vorstelijk betaald om gif te verspreiden, want al die antibiotica, preventieven medicijnen en groeihormonen, komen via het voedsel in de koe en via de koe op Uw bord.
   Genocide, vandaar dat dergelijke wezens nooit contrôle krijgen, het is precies de bedoeling.
   Ik ben ooit eens op bezoek geweest bij de Chambres d’ Agricole, ter info voor een label.
   Wel, het is het einde van mijn vrijheid.
   Ik controleer zelf onze boerderij wel en al wat er leeft, wij zijn daar immers zelf verantwoordelijk voor en niemand anders.
   En weet U, alles wat hier verbouwd wordt, is 100 x voedzamer en gezonder dan wat je in de winkels aantreft, hetzij chemisch, hetzij bio.
   De biologische landbouw is een farce, het heeft niets met het herstel van de authentieke waarden van doen.
   De goedwillende daar gelaten, maar als je mee doet met hun spel, kun je je eigen spel niet meer spelen.
   U bent wat U eet.
   Verdiep jezelf ook in de wilde planten wereld.
   Als je kennis hebt van welke wilde planten je kunt eten, hoef je nooit geen honger meer te hebben en eet je gratis biologisch.
   Bedenk dat alle groentes uit de wilde natuur komen, totdat de mens er mee ging knoeien.
   We hebben er een zooitje van gemaakt.
   Aan ons de schade te herstellen.
   Permacultuur geeft alle informatie dit op een verantwoorde manier te doen.
   Er komen zware tijden aan, beter zorgen dat je geen honger krijgt.

   Succes,

   Jos.

 5. Pingback: Voedselzekerheid en het belang van grond | Cassandraclub

 6. Jos

  Voedselfraude op ongekende schaal
  In Italië is men in de streek Campanië (rondom Napels) gewend geraakt aan grootschalige fraude. Zo is de lokale maffia er al tientallen jaren actief in grootschalig industrieel afvalbeheer. Wat dat inhield?
  Wat je afval ook was, je betaalde een prijs en dan werd het giftige chemische afval door de maffia ‘verwerkt’.
  Meestal constateerde een lokale boer dat er ineens graafmachines op zijn land actief waren die iets in de grond stopten. Jezelf laten zien, was jezelf dood laten schieten, dus vragen werden niet gesteld. De boer deed dus alsof er niets gebeurd was en bleef gewoon op dat land groente verbouwen.
  Maar wat de maffia allemaal onder de grond schoffelde was afval van drugslabs, chemisch afval en zware metalen. Wat ze ook veel doen, is het afval langs de weg dumpen en in de fik steken. De gifstoffen kwamen zo in de lucht, in de grond en in het water.
  Bij testen van het voedsel uit de streek blijkt steeds dat de groenten tot wel 23.000 keer de toegestane hoeveelheid aan bijvoorbeeld lood, koper, tin, zink en ijzer in de bladeren hebben zitten.
  Het is dus af te raden om groenten uit die streek te eten.
  Nu moeten groenten gelabeld zijn, dus u kan makkelijk in de winkel zien waar de bloemkool vandaan komt…
  Maar de boeren uit de streek begrijpen ook dat hun groenten een marketing probleem hebben en wat ze nu dus massaal doen, is de producten een label geven uit een andere streek.
  De Italiaanse overheid test maar weinig, net als welke overheid dan ook. Immers is vooral de Nederlandse overheid extreem door de mand gevallen met alle voedselfraudes in Nederland.
  Ondertussen eten wij dus Italiaanse groenten die mogelijk veel te veel metalen bevatten, maar zitten die vervuilde groenten ondertussen ook in producten zoals ketchup en sauzen. Immers is daar de herkomst al helemaal niet meer te bepalen en onderzoek op zware metalen in zoiets als ketchup, daar zal nog geen overheidsinstantie opgekomen zijn.

  Zowel de handel in chemisch afval als de handel in chemische vervuild voedsel is een miljardenmarkt geworden. Hoe goedkoper je het afval kan ‘verwerken’ des te meer winst blijft er voor je over. De allergoedkoopste manier van verwerken is en blijft een gat graven en dumpen of een stapel er van maken en in de fik steken. Je kan daarnaast politici omkopen, maar als je jezelf laat kiezen, dan kan je op dat punt ook geld besparen. En zo wordt in Campanië als jarenlang iedere poging om er wettelijk iets tegen te doen gefrustreerd door de politiek, die in feite de maffia zelf is. Een situatie die we overigens in Brabant ook steeds meer gaan herkennen. Het is allemaal niet zo ver weg als we denken… De trend is meer fraude, niet minder…

  http://deanderewaarheid.blogspot.nl/2016/01/voedselfraude-op-ongekende-schaal.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *