Het grote model van psychologische evolutie; Spiral Dynamics

Ik heb mezelf de afgelopen maanden wat meer verdiept in Spiral Dynamics. Dit is een model wat de evolutie van psychologische groei die mensen doormaken omschrijft. Ze zeggen eigenlijk dat mensen de wereld waarnemen door een bepaalde kaart/bril die wordt gevormd door het huidige psychologische stadium waarin mensen zich op dat moment bevinden.

En als mensen psychologisch groeien dan verandert die kaart/bril ook over de tijd. Ze groeien psychologisch gezien naar het volgende stadium, naar de volgende kaart/bril.

Volgens dit idee kun je met dit model mensen inschalen waar ze ongeveer zitten qua psychologische evolutie en zo kun je beter met ze communiceren en ook is het zichtbaar wat hun volgende stap in de ontwikkeling waarschijnlijk zal zijn. Je kunt het model in die zin ook voor jezelf gebruiken om je eigen psychologische groei te bevorderen.

In deze onderstaande video van het YouTube kanaal van Actualized.org wordt het hele idee vrij helder met voorbeelden uitgelegd.

Naast deze basisuitleg heeft hij ook 5 losse video’s gemaakt van de stadia van blauw, oranje, groen, geel en turqoise.

Ik vind het idee zelf fascinerend al durf ik nog weinig te zeggen in hoeverre het daadwerkelijk de realiteit omschrijft. Wel merk ik dat simpelweg jezelf verdiepen in deze materie al zo een overzicht van gezichtspunten geeft dat dat alleen al mijn eigen kijk op de zaken verbreedt heeft en in die zin psychologische groei veroorzaakt.

Aanverwante artikelen en informatie: 
-) YouTube kanaal Actualized.org over Spiral Dynamics
-) Innerlijke vrede, je passie volgen & multidimensionaliteit
-) Volg je nieuwsgierigheid, interesse en passie met integriteit en zonder verwachtingen
-) Van overleven naar voortbestaan in overvloed voor eenieder
-) Het begin en einde van goed en kwaad

Eén gedachte op “Het grote model van psychologische evolutie; Spiral Dynamics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *