Het militair industrieel complex schept oorlogen om hun wapens te verkopen

e58d54fe63712fb4ca3c7d6e4cc2d88aOnderstaande documentaire geeft een duidelijke inkijk in de internationale wapenhandel van vandaag de dag. Het aparte is vooral dat er helemaal niets schimmigs aan is. Gewoon een grote tent middenin Jordanië waar wapenfabrikanten van de VS, Rusland, China, etc. vrolijk naast elkaar staan en hun wapentuig aan generaals van over letterlijk de hele wereld proberen te verkopen.

Wat daarbij opvallend is, is dat de VS een boel “ontwikkelingsgeld” geeft aan een flink aantal landen in deze regio, en dat die landen er vervolgens hier wapens van kopen van voornamelijk producenten uit de VS. Wat daarbij goed om te weten is, is dat die wapens niet zozeer tegen andere naties worden gebruikt maar vooral worden gebruikt door die overheden tegen de eigen bevolking om deze zo onder de duim te houden… Een bijzonder dubieuze manier kortom van het geven van ontwikkelingssteun door de VS…

Al met al een verbijsterende inkijk in het hedendaagse militair industriële complex.

SOFEX is where the world’s leading generals come to buy everything from handguns to laser-guided missile systems. It stands for “Special Operations Forces Exhibition Conference” and it’s essentially a trade-show where just about anyone with enough money can buy the most powerful weapons in the world.

Dat oorlog een goede handel is, is overigens niet nieuw. Triest genoeg wordt het telkens duidelijker dat de 2de wereldoorlog ook een paar grote profiteurs kende. Internationale bankiers maar ook grote corporaties steunden vrolijk de oorlog aan beide kanten en verdienden zo ook aan beide kanten flink. In het boek van de Belgische auteur Jaques Pauwel: Big Business met Nazi-Duitsland (2009) komt in detail aan bod hoe deze bancaire en corporate belangen lagen. Om een indruk te krijgen van dat boek is dit online artikel een goede introductie: “Geen Blitzkrieg zonder Ford, IBM en General Motors“.

Hieronder een korte omschrijving van het boek zelf.

Hitler kwam aan de macht dankzij de steun van de traditionele elites, vooral die van de grote industriëlen en bankiers. Duitslands big business werkte nauw samen met Hitlers regime en profiteerde van zijn oorlogspolitiek. Het Derde Rijk was een hel voor de gewone mens, maar een Shangri-La voor het grootkapitaal.10419418_968011773233546_580357849972951356_n

Ook in andere landen snakte big business naar de komst van een ‘sterke man’. In Frankrijk bijvoorbeeld, in België en in Nederland. En ook in de Verenigde Staten, waar de grote bedrijven dankzij Hitler grof geld verdienden met de export van brandstof en rubber naar nazi-Duitsland. Nog meer winst leverden hun filialen in Duitsland zelf, zoals de Fordfabriek in Keulen, waar oorlogsmaterieel voor de nazi’s werd geproduceerd.

De bedrijfsleiders hadden al snel door dat nog meer geld verdiend kon worden door leveringen aan álle oorlogvoerende landen, inclusief Engeland en de Sovjet-Unie. Oorlog betekende winst, van welke kant het geld ook kwam. Big business met nazi-Duitsland legt uit hoe Amerika’s big business verslaafd raakte aan oorlog, en dat tot op de dag van vandaag gebleven is.

Kortom oorlog voeren is al een hele tijd gewoon duidelijk aanwijsbaar in het belang van een vrij selecte “toplaag”. De middenklasse mag betalen voor de oorlogen via directe belastingen en rente op de opgelopen staatsschuld door de oorlog, en de onderklasse mag het kanonnenvoer leveren… Iedereen blij… toch?

Heeft Costa Rica het dan toch beter bekeken met de afschaffing van het leger en de focus op hernieuwbare enerige, natuurbescherming en het aantrekken van toeristen?

 

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Overzicht van 54 gedocumenteerde valse vlaggen van Zweden tot aan de VS
-) Vice homepage – SOFEX: The Business of War
-) SIPRI – Top 100 wapenproducenten wereldwijd
-) Snelcursus: Waarom is er oorlog?
-) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
-) Wie vormen het internationale private bankenkartel?
-) De oorlog vanuit de Verenigde Staten tegen democratie
-) Bekentenissen van een economische huurmoordenaar
-) 100 jaar mindcontrol experimenten
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Bankieren met Hitler
-) Nazi’s all over the place
-) Oorlog is cashen voor de elite
-) Wereldvrede visionair of utopie?
-) Wereldvrede dankzij internetporno?
-) The Greatest Truth Never Told
-) The Liberty Academy
-) Why we Fight – Documentaire

10426313_471614582987445_3942107380324697779_n

11230223_821017427985600_2628685476423411701_n

8 gedachten over “Het militair industrieel complex schept oorlogen om hun wapens te verkopen

 1. only you

  Die les zullen ze, zal men, nooit meer vergeten, maar of ze er iets van geleerd hebben, blijft altijd the big question ?

 2. bernadette

  ” jhon ”

  Er is zoveel wat de mensen wereldwijd niet weten ,
  zo corrupt zit alles met elkaar verbonden,
  de waarheid daar in gaat zich steeds verder openbaren .
  Vele zo/genaamde whistleblowers willen hun ervaringen toch openbaar vertellen.

  http://www.abeldanger.org/

 3. bernadette

  En dan te bedenken dat we allemaal als een Wonder des Levens geboren worden.
  Kan toch nooit de bedoeling zijn … om door een tunnel des Levenslicht.,
  geboren te worden om elkaar te doden hier op deze Planeet.
  Dan hebben diegenen die andere het Leven ontnemen ,
  toch wel een flinke Hersen-Spoeling gehad .
  And what for use did it had….

  Was that the meaning of life here on Earth ?

  GROOT beeld opzetten bij onderstaand avontuur is de moeite wel waard .

  https://www.youtube.com/watch?v=5bz8PWyZb0Q

  1. Douwe Bericht auteur

   Het is een beetje een onbalans als je gelooft dat je leven op de een of andere manier beter zal worden als je dat van andere mensen kan beperken door hen vroegtijdig te doden.

   Van de andere kant, als je dat altijd al eens hebt willen ervaren is planeet aarde wellicht een goede keuze.

  2. bernadette

   Ouwww , Budh

   Je bent me er eentje 🙂
   Ik kan je gevoel van wat cynisme in humor zeer waarderen 🙂
   Grappig , die Alien Birth.
   Had ik nog nooit mogen aanschouwen op deze wijze.

   Je hebt me weer laten glimlachen vandaag.

 4. Douwe Bericht auteur

  The Shadow World: Inside the Global Arms Trade
  https://youtu.be/hCjZXCYD_8c

  In this Wall Exchange lecture Andrew Feinstein draws back the curtain on the shadow world of the global trade in weapons—its systemic corruption, highly technical nature, and the pervasive secrecy in which deals are concluded.

  Andrew Feinstein is Executive Director of Corruption Watch, an NGO that details and exposes the impact of bribery and corruption on democracy, governance and development. Andrew was named amongst the 100 most influential people in the world working in armed violence reduction.

  Andrew was an ANC Member of Parliament in South Africa for over seven years where he served under Nelson Mandela. He resigned in 2001 in protest at the ANC’s refusal to countenance an independent and comprehensive enquiry into a multi-billion dollar arms deal which was tainted by allegations of high level corruption. Along with two colleagues, he was voted South Africa’s anti-corruption hero of 2014.

  His critically-acclaimed book “The Shadow World: Inside the Global Arms Trade” reveals the corruption and malfeasance at the heart of the global arms business, both formal and illicit. A documentary feature film of the book premiered at the Tribeca Film Festival in New York in April 2016, and was awarded Best Documentary Feature at the Edinburgh International Film Festival, the Valladolid International Film Festival and the Belgian Ensor Award.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *