Hoe we ecosystemen kunnen repareren met Permacultuur en Voedselbossen

Ik heb een playlist samengesteld op YouTube met een heleboel kennis over hoe we de planeet kunnen repareren met permacultuur en voedselbos achtige ontwerpprincipes.

Er zijn goede educatieve videos te vinden die de theorie heel helder en duidelijk uitleggen en daarnaast zijn er vele videos te zien die laten zien hoe dit succesvol in de praktijk is gebracht in verschillende delen van de wereld zoals o.a. China, India, Rwanda, Ethiopie, Jordanie, Saudi Arabie, Portugal, Oostenrijk, de VS, etc.


Als de bovenstaande afspeellijst niet werkt kun je deze ook vinden via deze directe link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdxP6iuL11wZCv_qlzDYlOc1RvR7v8mfU

Deze video’s laten zien dat mensen overal ter wereld in staat zijn om in meer harmonie met de natuur te leven. In Nederland kunnen we ook onze tuinen meer inrichten met eetbare noten- en fruitbomen. Met daaronder eetbare bessenstruiken en groentes of kruiden als bodembedekkers.

In plaats van maisakkers of eentonige grasvelden wat allemaal pioniers ecosystemen zijn kunnen we meerjarige voedselbossen planten wat veel minder fossiele brandstof kost en op termijn ook grote hoeveelheden hoge kwaliteit voedsel kan opleveren.

Wat als we 20% van het Nederlandse open oppervlak zouden omzetten in complexe biodiverse ecosystemen met een hoge functionaliteit voor de mens?

De oplossingen voor een gezondere mensheid en een gezondere planeet zijn ruimschoots beschikbaar. De vraag is hoe we deze informatie bij de goede partijen krijgen en hoe we het vervolgens toe kunnen passen in onze eigen leefomgeving.

Alle tips en ideeën hierover zijn van harte welkom in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Tuinieren zonder eigen grond.
-) Stadstuin van 55m² ingericht als een eetbare bostuin.
-) De kruidenspiraal.
-) De gemakkelijke (permacultuur) moestuin.
-) Voedselboswachters en voedselbosboeren gezocht!
-) Permacultuur Facebookgroep met meer dan 24.000 leden
-) Voedselbossen Facebookgroep met meer dan 35.000 leden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *