Voor wie het de interesse geniet (VI)

Het belang van een kritische massa en netwerking is werkelijk niet te onderschatten, het burgerinitiatief – dat weliswaar lokaal start – kent een mondiale dimensie en dient dan ook zo gepercipieerd te worden. Netwerking begint bij kennisdeling en het vormen van een beter begrip, vervolgens kan de informatie de ronde doen door tal van communicatielussen opdat de sociale innovatie aan kracht kan winnen. Het burgerinitiatief is als de spreekwoordelijke knop omdraaien, het is een proces van continue (zelf)lering, brainstorming en transformatie zoals ook het Elaboration Likelihood Model weerspiegelt.

Kwaliteit

Het mag alvast duidelijk zijn dat het burgerinitiatief tot nogal wat wenkbrauwgefrons en twijfel kan leiden, dit geldt zeker voor wie nog niet vertrouwd is met de aangeboden remedies. Tegelijk zal duidelijk worden dat we ook rekening dienen te houden met allerhande desinformatie die de bevrijdende boodschap kan/zal overschaduwen. In de vakliteratuur wordt hier ook gewag van gemaakt, zo kunnen we denken aan spelbrekers zoals de zwijgspiraal, repressieve tolerantie en de tirannie van de meerderheid.

P2P

Inzake netwerking kunnen we alvast een leuke suggestie of opdracht opperen, dit in een P2P (person to person) omgeving. Ook hier de eenvoud zelve, stel dat één persoon twee anderen inlicht over het burgerinitiatief, op dat moment zijn alvast drie mensen op de hoogte. Deze drie mensen zetten dit proces verder, telkens opnieuw worden twee anderen op de hoogte gebracht. De interessante vraag stelt zich dan hoeveel stappen er nodig zijn om heel de wereld geïnformeerd te hebben? We laten het verder aan uw verbeelding, schroom vooral niet om de oefening ook in praktijk om te zetten.

Media

In de P2P omgeving zijn we uitgegaan van een ideaal scenario, de informatie werd gedeeld en telkens – zonder al teveel obstakels – verder gedragen. Realisme is aan de orde om te stellen dat het zo eenvoudig niet zal verlopen, vaak is – om verschillende redenen – het tegendeel waar. Anderzijds, de rol van media komt hiermee wel in de schijnwerpers te staan, het bereik van mainstream media is immers vele malen groter dan bij de geopperde 2P2-oefening.

Procesversneller

Op voorwaarde dat media ook open staat voor het burgerinitiatief zou dit proces dus aanzienlijk kunnen versneld worden. In theorie zien we dus niets dan goed nieuws, onverhoopt kan het economische herstel versneld z’n intrede doen op basis van co-creatieve samenwerking en de politieke bereidheid daartoe. Of we hierin ook zullen slagen hangt dus niet af van de aangeboden remedies dan wel ons begrip hierover, finaal een kwestie van democratische waarden, normen en (financiële) ethiek. Voor wie het de interesse geniet, punt.

Eerder verschenen

Eén gedachte op “Voor wie het de interesse geniet (VI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *