Nieuwe geldsystemen voor een nieuwe wereld

Een video over hoe we nieuwe geldsystemen voor een nieuwe wereld kunnen gaan ontwerpen van Bernard Lietaer.

Economic Stability-Outsourcing Location Selection Decision FactorsEen boel informatie over waarom ons huidige economische systeem zo instabiel is en hoe we een economisch stabiel ecosysteem kunnen gaan ontwerpen. De rol van de dollar en de belanghebbenden daarvan lijkt op dit moment instrumenteel te zijn in het zeer moeilijk maken van verstandige veranderingen op grote schaal. Dat hoeft ons echter niet te weerhouden om op regionale en wellicht zelfs nationale schaal aanvullende economische systemen uit te rollen die niet op monopolies, geld als schuld en rente gebaseerd zijn.

Bernard Lietaer – New Types of Currencies for a New World – compilation of original videos that were created for the book “New Money for a New World”: https://www.youtube.com/user/newmoney…

The core message of the professor has been for the last 25 years that we need more than one type of currency even on the global level…

 

[bol_product_links block_id=”bol_5807d1f9512a8_selected-products” products=”9200000009652552,1001004010944918,9200000006378232,9200000002250605″ name=”geld” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”555″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website: www.lietaer.com
-) Bernard Lietaer, Het geld van de toekomst (pdf)
-) De florijn, een geldsysteem in handen van de Nederlandse burger!
-) Eerdere artikelen over economie op achter de samenleving

12 gedachten over “Nieuwe geldsystemen voor een nieuwe wereld

 1. Wat is waar

  De bekende en treffende uitspraak van Einstein.. “Je kunt een probleem niet oplossen vanuit hetzelfde soort denken dat tot het probleem heeft geleid.”

  Jezus Zei “Je moet geen nieuwe wijn in oude zakken doen, want als de zak scheurt loopt de wijn weg.
  Nieuwe wijn moet je in nieuwe zakken doen.

  Met andere woorden Als je werkelijk iets nieuws wilt moet je dat niet via een oud systeem invoeren. Want het oude systeem is verrot en daardoor hetgeen de nieuwe ideeen laat bederven.

  Elk systeem dat met geld of een vervanger daarvoor wil werken is de dood in de pot en gedoemd te mislukken.

 2. Treowd

  Elk systeem dat met geld of een vervanger daarvoor wil werken is de dood in de pot en gedoemd te mislukken.

  Dat is vanuit een bepaald perspectief niet helemaal een juiste opvatting Wat is waar, er spelen juist veel meer zaken een rol waar op gelet wordt als men complementaire munten naast elkaar gaat gebruiken. Als men die verschilllende munten juist kan gaan inzetten, gaat de uitspraak van Einstein niet op in deze. Juist per onderdeel gaan inzetten geeft het geldstelsel de nodige draagkracht en flexibiliteit om de uitwerkende fluctuaties op verschillende gebieden op te kunnen vangen. Het kan zorgen voor een evenwichtigere verdeling.

  Waardoor b.v een crisis in het ene gebied door voorspoed op andere gebieden opgevangen kan worden door de kredietten / overschot welke daar mogelijk onstaan zijn toe te voegen aan het gebied waar de crisis zich manifesteert. Nu is er een economie gebouwd op schulden door rente vordering gestuwd, ook daar is het mogelijk het nodige aan te veranderen. Je slaat een compleet andere weg in door juist weg te gaan van de mono-cultuur waarop het het huidige geldstelsel op gebaseerd is, vandaar dat die uitspraak van Einstein hierop niet van toepassing is.

  Wel zou er gekeken moeten worden wie en op welke wijze deze geldstromen beheerst gaan worden, je kunt nl niet diegenen achter het roer laten staan welke het huidige geldsysteem hebben gebruikt aangestuurd door het mogelijke dillemma van eigenbelang voor eigen gewin. Maar er zijn ook aanwijzingen dat men hun kapitaal ingezet heeft op fraudeleuze en andere onethische wijzen. Dat moet zeker aan onderzoek en maatregelen onderworpen worden alvorens het roer volledig om te gooien.

 3. Treowd

  Geld – in dit geval verschillende munteenheden – zijn op zich als neutraal te bezien, het is de manier waarop men het inzet en er gebruik van maakt wat maakt dat het een ongewenste uitwerking kan hebben.

 4. Wat is waar

  ////Dat is vanuit een bepaald perspectief niet helemaal een juiste opvatting Wat is waar,////

  Dank je wel dat je ook inziet dat deze opvatting in het goede perspectief wel juist is!!!!!!

  /////er spelen juist veel meer zaken een rol waar op gelet wordt als men complementaire munten naast elkaar gaat gebruiken. Als men die verschilllende munten juist kan gaan inzetten, gaat de uitspraak van Einstein niet op in deze. Juist per onderdeel gaan inzetten geeft het geldstelsel de nodige draagkracht en flexibiliteit om de uitwerkende fluctuaties op verschillende gebieden op te kunnen vangen. Het kan zorgen voor een evenwichtigere verdeling. /////

  Zaken complex maken is typisch een truuk om de waarheid te verdoezelen. Maak het moeilijk en iedereen haakt af of ziet door de bomen het bos niet meer. In spiritualiteit wordt dit een ego trick genoemd.

  ////Wel zou er gekeken moeten worden wie en op welke wijze deze geldstromen beheerst gaan worden, je kunt nl niet diegenen achter het roer laten staan welke het huidige geldsysteem hebben gebruikt aangestuurd door het mogelijke dillemma van eigenbelang voor eigen gewin////

  Op wie stel je dan je vertrouwen? Waarom zouden nieuwe beheersers van het nieuwe systeem wel altijd eerlijk zijn?

  Alles wat bestaat is ontstaan als gevolg van een daad van liefde of een daad van angst.
  Geld is ontstaan uit angst. Bang om niet te krijgen wat denkt te verdienen om wat voor reden dan ook.
  Willen we met z’n allen een hemel op aarde creëren dan moeten we angst uitbannen door alleen nog maar daden van liefde doen.

  ///Geld – in dit geval verschillende munteenheden – zijn op zich als neutraal te bezien, het is de manier waarop men het inzet en er gebruik van maakt wat maakt dat het een ongewenste uitwerking kan hebben.////

  Geld op zich (bankbiljet, munten, cijfertjes op je bankrekening) is neutraal, maar het IDEE achter geld(systeem) is dat niet.

 5. Treowd

  Dank je wel dat je ook inziet dat deze opvatting in het goede perspectief wel juist is!!!!!!

  Dat is niet direkt wat ik aangeef maar daarom probeer ik het juist ook verder in de reactie met een bepaalde insteek te verduidelijken. 🙂

  Zaken complex maken is typisch een truuk om de waarheid te verdoezelen. Maak het moeilijk en iedereen haakt af of ziet door de bomen het bos niet meer.

  Nee hoor als je je een beetje inleeft in de materie dan concludeer je hetgeen ik hier aangeef: Als men die verschilllende munten juist kan gaan inzetten ,Juist per onderdeel gaan inzetten geeft het geldstelsel de nodige draagkracht en flexibiliteit om de uitwerkende schommelingen/marktwerkingen op verschillende gebieden op te kunnen vangen. Het kan zorgen voor een evenwichtigere verdeling. Zo verschrikkelijk ingewikkeld is dat niet. Wat er mist aan balans bij het ene onerdeel kan vanuit de verschillende andere onderdelen wat juist wel goed gaat aangevuld worden in overeenstemmming.

  Op wie stel je dan je vertrouwen? Waarom zouden nieuwe beheersers van het nieuwe systeem wel altijd eerlijk zijn?

  Dat is een goede vraag, dat zou men zeker in de regelgeving moeten verwerken door transparantie en openbaarheid voorop te stellen juist omdat de munteenheden door de bevolking zelf gekozen zijn en het een openbaar besluit betreft. Inzage moet bij wet een plicht worden waaraan men moet voldoen. 3 e dinsdag moet geen poppekastshow meer worden maar een dag van inzage op alle vlakken met totale transparantie. Dat kan men op een prima wijze zonder ingewikkelde boekhouding presenteren. Zoals een huiskas bijgehouden kan worden.

  Geld is ontstaan uit angst. Bang om niet te krijgen wat denkt te verdienen om wat voor reden dan ook.
  Willen we met z’n allen een hemel op aarde creëren dan moeten we angst uitbannen door alleen nog maar daden van liefde doen.

  Dat is nogal een aanname, geloof niet direkt dat angst een sturing is geweest eerder een ontwikkeling van vertrouwen, een misplaatst vertrouwen in lui die daar juist misbruik van hebben gemaakt, Het laatste gedeelte kan ik me helemaal in vinden evenals het laatste gedeelte in je reactie, Maar als je erop doelt dat je liever zou zien dat er zonder geld geleefd zou worden dan zou ik daarin ook mee gaan het is dan of zoals in het artikel naar voren gebracht of zonder geld.
  Zie in beide wel vooruitgang mits het aan de juiste voorwaarden kan voldoen en in volle overeenstemming met een grote meerderheid ook daadwerkelijk zo beslist. 🙂

 6. Wat is waar

  /////Zie in beide wel vooruitgang mits het aan de juiste voorwaarden kan voldoen en in volle overeenstemming met een grote meerderheid ook daadwerkelijk zo beslist./////

  Ik hoop niet dat we op een meerderheid hoeven te wachten. Dan kan verandering wel eens lang gaan duren. Maar er hoeft ook helemaal geen meerderheid te zijn om verandering in gang te zetten. Alles begint met een idee van (waarschijnlijk) maar één mens. Dat idee wordt gedeeld en met andere mensen. Deze mensen omarmen het idee en gaan er mee aan de slag als de tijd rijp is. Als er genoeg mensen meedoen wordt het idee vanzelf gemanifesteerd in de wereld.
  Zolang niemand wordt gedwongen wordt om mee te doen ben je helemaal geen meerderheid nodig., maar dat maakt het natuurlijk wel makkelijker en beter zichtbaar. Als het een idee is dat uit liefde voortkomt zal de wereld er na manifestatie van het idee een stukje “beter” uitzien.

  Als een idee niet omarmd wordt, zal het nooit worden uitgevoerd.

 7. jolo

  het wordt de burger verder onmogelijk gemaakt op een normale manier zijn financieel huishouden te regelen, of de banken weten precies welke geldstromen er zijn?
  En dat de ECB nog meer profijt heeft van de burger zijn geld, steekt mij enorm!
  sHUT HIM UP draghi?En dat Europa een eigen dergelijk systeem als het IMF wil, maakt het nog erger!
  Maw: ‘ Jullie werken als slaven en wij draaien’?

  1. Douwe Bericht auteur

   Tuurlijk, de bankenmaffia probeert hun systeem zo sterk mogelijk te centraliseren en er zo een groot mogelijk monopolie / cartel van te maken zodat iedereen ervan afhankelijk is. Zodat iedereen als ze dit niet begrijpen ongemerkt slaaf is van de eigenaren van dat geld uit het niets in de vorm van schuld en betaal er maar lekker rente over systeem. En als mensen het wel begrijpen maar geen alternatief hebben dan zijn ze net zo goed slaaf van het systeem.

   Alternatieve systemen worden zo goed als ze kunnen de kop ingedrukt, kennis over geldsystemen, waar geld vandaan komt hoe het wordt gemaakt etc wordt zo goed mogelijk verborgen. Kennis over alternatieven wordt verborgen en eventueel hardhandig de kop ingedrukt. Vergeet niet dat er al honderden jaren strijd wordt gevoerd over dit systeem.
   De documentaire: The Money Masters van Bill Still laat dit prachtig zien.

 8. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Het Duitse economische onderzoekbureau “Wissensmanufaktur”:

  Geld als ruilmiddel is één van de grote uitvindingen van de mensheid. Maar het geld dat we allemaal verplicht zijn te gebruiken (verplicht want “wettig” betaalmiddel) is met kwade opzet geperverteerd. Andere dieren dan mensen hebben geen geld nodig om te leven en dat is precies de reden waarom alle dieren boven de wet staan. Dit is belangrijk want hieraan zien we meteen dat het geld aan de basis van onze rechtsinrichting staat!

  “Gezond” geld is waardevast, heeft geen rente en een plafond voor het bezit ervan. Als aan deze drie voorwaarden tegemoet zou worden gekomen zou onze wereld er volkomen anders uitzien. Zo kan “gezond” geld helemaal geen politici en bankiers als tussenhandelaren gebruiken. Die zouden dan hun mooie baantjes kwijt zijn: politici en bankiers ontlenen hun bestaan aan de opzettelijke geperverteerdheid van het geld.
  Ik wil hier nog eens heel duidelijk stellen dat alles wat er volkomen onnodig heel erg mis gaat in onze wereld (onderdrukking, oorlogen, noem maar op) terug te voeren is op het gebrek aan kwaliteit van ons geld.

  Het best kan men zich “behelpen” met goudaankopen. Goud is al duizenden jaren het enige echte geld en de doodsvijand van het wettige betaalmiddel. Je kunt het echter alleen maar aanschaffen als je van tevoren weet dat je het voor wat langere tijd niet nodig hebt. Goud is een uitstekend anker voor uit arbeid verkregen vermogen.

  Laat deze info eens rustig op u inwerken.

  1. Douwe Bericht auteur

   Volledig mee eens, het is bizar dat private partijen dit geld uit het niets in de vorm van schuld in handen hebben en dat zelfs overheden daar totaal van afhankelijk zijn of worden gemaakt via weet ik veel wat voor bizarre chantage praktijken.

   Als de mensheid haar geldsysteem uit de handen van deze globale psychopate maffia weet te wrikken dan kunnen we heel snel hele grote stappen vooruit maken.

   Persoonlijk raad ik mensen aan als ze spaargeld hebben een hectare grond te kopen en daar een mooi biodivers voedselbos op te zetten. Prima investering voor de lange termijn. Daarnaast lokale hernieuwbare energie, eventueel een waterpomp. Zorg dat je de basisvoortbestaan principes eerst goed regelt in je eigen controle voor zover je dat kunt bewerkstelligen.

   Daarna kunnen fysiek zilver en goud inderdaad een goede oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *