Vraag en antwoord/reflectie sessies met o.a. Pieter Stuurman

Recent kwam het idee in mij op dat het wellicht interessant kan zijn om vraag en antwoord/reflectie sessies te houden via Achter de Samenleving.

Communiceren is elkaar mogelijkheden laten zien. Door open vragen te stellen en reflecties daarop te delen kunnen alle deelnemende partijen hun bewustzijn groeien.

Communiceren is elkaar mogelijkheden laten zien. Door open vragen te stellen en reflecties daarop te delen kunnen alle deelnemende partijen hun bewustzijn groeien.

Communiceren is elkaar mogelijkheid laten zien. Door deze vorm kunnen we open en constructief met elkaar communiceren over onderwerpen die mensen zelf bezighouden op dit moment. Door elkaar mogelijkheden te laten zien kunnen we zo met zijn allen ons bewustzijn op bepaalde gebieden uitbreiden als we willen. Uiteraard dienen aangeboden reflecties altijd door de vragensteller zelf afgewogen en op waarde te worden geschat.

exchange-ideas

Gezichtspunten met elkaar uitwisselen kan het bewustzijn van alle betrokken partijen vergroten!

Zelf heb ik enorm veel geleerd van de heldere artikelen van Pieter Stuurman en daarom heb ik hem ook voor dit idee gepolst en hij heeft toegezegd hier graag aan mee te willen werken. Het idee is als volgt. Bezoekers kunnen vragen stellen over zaken waar ze mee zitten of waar ze nieuwsgierig over zijn en Pieter Stuurman en ikzelf (en ook andere bezoekers zijn van harte welkom) geven daar vervolgens hun reflecties op. Op die manier kunnen we gezichtspunten met elkaar uitwisselen op onderwerpen die bij mensen zelf op dit moment spelen.

Als mensen dit idee aanspreekt stel dan vooral je vragen in de reacties. Ik denk dat we eerst gewoon de vragen in de reacties ook gaan beantwoorden en in bijzondere gevallen kan een vraag als apart artikel worden behandelt maar eerst maar even kijken of en hoe het balletje gaat rollen.

Dus heb je iets wat je jezelf al langere tijd afvraagt, een prangende vraag of een brandende nieuwsgierigheid over iets, stel je vraag of geef je statement dan in de reacties en dan gaan we ervaren wat voor reflecties daarop terug komen!

stock-vector-exchange-of-ideas-76491178

70 gedachten over “Vraag en antwoord/reflectie sessies met o.a. Pieter Stuurman

 1. Hathor

  Fantastisch Douwe,
  dit is zo mooi laten zien hoe de kennismaatschappij er in de nieuwe tijd gaat uitzien.
  Uitwisseling in de “commons”, de gezamenlijke weide, midden in het dorp. Voor en met alle dorpsgenoten. Peer to peer. Mens met mens.
  Het andere alternatief: betalen voor kennis, die bij de grote transnationals in eigendom is, kan alleen zo gekeerd worden. Het industriële proces in onze scholen kan, als we zelf de baas over onszelf willen blijven, op deze manier langzaam transformeren tot het levenslang leren. Levenslang leren als attitude, als houding. Dat we allemaal een voorbeeld willen zijn.
  dank

 2. Douwe Bericht auteur

  Het leek Pieter en mijzelf ook een interessant iets om uit te proberen. Maar het kan pas beginnen als er vragen zijn. 😀 Dus aan eenieder stel je vraag of geef je statement hieronder.

 3. Aladin

  Mooi initiatief! Ik heb het ook al eens voorgesteld aan vrienden en bewuste lotgenoten, via Facebook en zo, maar als je er goed over nadenkt is het niet zo eenvoudig om met een goede vraag te komen. Voor wie echt onderzoek doet, wil doen en nieuwsgierig is, is er zo veel aanbod op internet en google geeft ook altijd een antwoord. De vraag zal dus een persoonlijk karakter hebben of krijgen. Mijn vraag luidt: Hoe ga jij om met alle verworven kennis en bewustwording. Een uitspraak van Bram Vermeulen: „Vreselijk het inzicht”. Als je je eenmaal ergens van bewust bent gaat dat nooit meer weg. Het is soms bijna als een jaloers gevoel richting iemand die nog lekker voor de lol leeft en zich nergens in verdiept of om bekommert. Als je zo’n persoon iets heel voorzichtig probeer te vertellen stuit je op een muur van afkeur, onwil en ongeloof omdat ze er nog niet ‚aan toe zijn’. Het is dus het lot, of taak van de bewuste mens om met deze frustratie te leren omgaan? Ieder op zijn of haar manier. Als wij op die ‚goedgelovige ontkenners’ moeten wachten zal de wereld niet snel een haar beter worden….

 4. Douwe Bericht auteur

  Hoe ga jij om met alle verworven kennis en bewustwording?

  Ik heb recent een interessant interview van The Moore Show met David Icke gezien en David Icke merkte daarin op dat kennis hebben van negatieve zaken op zich heel positief is. Immers de wereld en de vaak leidende psychopaten daarop beter begrijpen stelt je beter in staat de motieven en methoden beter te doorgronden en zo kun je deze effectiever beïnvloeden en anderen ervan op de hoogte brengen.

  Bashar geeft daarnaast aan dat als je in staat bent meer van de duisternis van de wereld te begrijpen en tot je te nemen je aan de andere kant ook in staat bent om meer licht je wereld binnen te laten. In die zin is het een kwestie van de balans vinden voor jezelf. En dat heeft in mijn ervaring een boel te maken met kijken waar stress voor je zit op die negatieve zaken en dat eventueel te onderzoeken en om te keren zodat je leert begrijpen hoe die duisternis je in een bepaalde manier van dienst is.

  Wel is het belangrijk dat je met dit bredere inzicht ook begrijpt dat je eigen focus telkens belangrijker wordt. Doordat je algemene bewustzijn breder en groter wordt heb je als het ware meer ervaringen om uit te kiezen en daarom is het des te belangrijker dat je bewuster en bewuster gaat kiezen waar je je eigen focus en nadruk op wilt leggen voor je eigen leven. Je zult je eigen onderscheidingsvermogen in die zin meer en bewuster dienen te gaan gebruiken wil je niet verdrinken in de bewustzijnsgroei op het ‘negatieve vlak’.

  Ik ben zelf nu op meerdere fronten bezig, mensen informeren hoe en waarom de psychopaten doen wat ze doen zodat mensen daar beter inzicht in krijgen. En daarbij mensen informeren hoe ze hun eigen leven gelukkiger en bewuster kunnen leven. Ik doe dat zelf door mijn eigen interesse en passie meer en meer te gaan volgen. Voor mij heeft dat onder meer geresulteerd in veel informatie bekijken van onder meer Bentinho en Bashar maar ik kan me voorstellen dat dit heel persoonlijk is. Maar vergeet in die zin niet dat je doordat je je bewustzijn uitbreid je ook aan de lichtkant meer ruimte krijgt. Vergeet niet dat voor jezelf te ontwikkelen en daar ook op te focussen zou ik zeggen.

  Maar voor mij is het altijd heel erg samengegaan, meer leren over ‘de duistere zijden’ van het bankensysteem, mainstream media, heersende klasses, etc. heeft voor mij voor een bewustzijnsgroei gezorgd die mij ook heeft geopend voor veel positieve en constructieve zaken zoals Byron Katie, Bashar, Bentinho etc.

  1. Aladin

   Dank voor je reactie, Douwe. Het heeft voor mij ook alles te maken met focus en balans en aanwezig blijven in het moment, waar of met wie je ook bent. Als je net als ik plezier hebt om te leren en bewust te worden van allerlei soms duistere zaken moet je ook de grenzen eerbiedigen, wat jij of een ander, kan of wil bevatten of geloven. Niet te veel willen, dan bedoel ik anderen beïnvloeden en zo. bv discussies over 9-11 of zijn wel nou wel of niet op de maan geweest…? Dat is soms moeilijk voor een no-noncense ‘oplossingsman’. 😉 De belevingswereld bewust klein maken en simpel, is soms erg heilzaam. ‘Verbeter de wereld…’ etc. Het is als rijden op een elektrische fiets, rijdt heerlijk en ontspannen, zelfs met tegenwind, maar wil je te hard wilt dan gaat dat ding tegenwerken, gaat de rem erop, probeer het maar eens. Kan je jouw zin verder toelichten: “…zodat je leert begrijpen hoe die duisternis je in een bepaalde manier van dienst is.” Groet, Aladin

   1. Douwe Bericht auteur

    Ja voor mij idd ook, het is een oefening die balans en focus vinden maar het gaat voor mezelf telkens beter. Ik merk dat ik tegenwoordig veel bewuster en verantwoordelijker ben in mijn eigen focus dan dat ik twee jaar geleden was bijvoorbeeld. Ik ben veel sterker mijn eigen passie gaan volgen en veel bewuster van mijn eigen frequentie en hoe ik die hoog kan houden.

    Met de zin hoe de duisternis je van dienst is is iets waar ikzelf achter kwam via vooral The Work van Byron Katie. Via de omkeringen kwam ik eigenlijk systematisch tot het inzicht dat waar ik het niet mee eens was in de wereld iets was waar ik nog wat van kon leren.

    Om een praktisch voorbeeld te geven. Ik vond dat andere mensen geen oorlog moesten voeren in de wereld. En door die gedachte te onderzoeken en om te keren zag ik in dat ik dan bij mezelf moet beginnen. Dus ik zou geen oorlog moeten voeren met de wereld. En ik kan dat doen door mijn eigen stressvolle gedachten zo goed mogelijk te onderzoeken en om te keren en daarnaast mijn eigen passie zo goed mogelijk te volgen. Ik leerde inzien dat ik oorlog aan het voeren was met de mensen die oorlogen voerde en in die zin deed ik precies hetzelfde als de mensen waar ik boos op was. Ik probeerde vuur met vuur te bestrijden.

    Echter mensen voeren oorlog omdat ze geloof hechten aan hun stressvolle gedachten, ze willen anderen domineren omdat ze geloven dat ze zelf niet de capaciteit hebben om een plezierig en verbonden leven te kunnen leven. Oorlog komt altijd voort vanuit angst en gebrek gebaseerde gedachten binnen een persoon zelf. Het willen domineren is een externe projectie van die interne staat van zijn.

    Ik leerde daarmee inzien dat hoe meer ik mezelf verlicht hoe beter ik daarmee de wereld om mij heen in die zin mee van dienst ben. Op het moment dat je vrede maakt met het feit dat sommigen mensen oorlog voeren heb je opeens de ruimte om die innerlijke staat van vrede uit te dragen. Je hebt als het ware het water gevonden om het vuur op termijn eventueel mee te kunnen doven.

    Het negatieve kan altijd als leermeester dienen van wat we niet willen, en daarmee richting geven aan wat we wel willen. Alleen moeten we dan wel leren onze focus en aandacht en arbeid te stoppen in het bouwen van wat we wel willen inplaats van strijd te blijven voeren tegen wat we niet willen.

   2. Pieter Stuurman

    @ Aladin,

    Met kennis komt verantwoordelijkheid. Als je ergens kennis over hebt, word je vanzelf geconfronteerd met de vraag “wat ga ik ermee doen?”. Bijvoorbeeld, ga ik er überhaupt iets mee doen, of niet? Beide keuzes hebben een consequentie.

    Omdat veel mensen huiverig zijn voor verantwoordelijkheid, zijn ze vaak ook afkerig van kennis. Maar ook de keuze kennis te vermijden, heeft consequenties, en voor die keuze zijn mensen uiteindelijk ook verantwoordelijk.

    Het best zag je dat in de opmerking van veel Duitsers, na WO 2: “Wir haben es nicht gewusst”. Door hun niet-weten (of liever-niet-willen-weten) konden de nazi’s (meer) hun gang gaan. Dat maakte de niet-wetenden dus medeplichtig aan de wreedheden.

    Je ziet dat verantwoordelijkheid uiteindelijk dus niet te vermijden is. Om op een goede manier verantwoordelijkheid te kunnen nemen, is een mate van besef nodig, of in ieder geval handig. Hoe meer besef/bewustzijn, hoe gemakkelijker het wordt om je resultaten in overeenstemming te krijgen met je intenties.

    1. raymond

     Verantwoordelijkheid heeft ieder individu op aarde.
     Ongeacht waar je in geloofd of hoeveel kennis je hebt.
     Zelfs blind vertrouwen in gezag/regering geeft iedereen die (bewust) stemt medeverantwoordelijkheid voor alles wat de overheid doet. Ook oorlog voeren.
     Het is jammer dat de MSM heel veel belangrijke kennis bewust verzwijgt.
     Waardoor vele mensen niet eens dit besef hebben…….

     1. Douwe Bericht auteur

      Onderdrukking van kennis en het verspreiden van verkeerde informatie is essentieel voor een heersende klasse. Vroeger werden religies daarom vaak bewust geinfiltreerd en gekaapt of zelfs opgezet met zeer beperkende denkbeelden. Tegenwoordig werd de mainstream media daarvoor gebruikt.

      Ik heb alleen zelf met de komst van het internet het idee dat de controle over ideeen telkens meer aan het eroderen is. Volgens mij ook precies de reden dat meer en meer mensen niet langer de mainstream media en de politiek vertrouwen omdat ze nu gewoon zelf leren inzien dat ze voorgelogen en geparasiteerd worden.

 5. Aladin

  @ Budh
  “Aan bewust & wakker worden is al veel gedaan.
  Deuren moeten nu eens echt worden ingetrapt.”

  Precies waar ik op doel…maar wie zal het zijn? Wie neemt verantwoordelijkheid? Wie offert zich op, wordt klokkenluider, gaat op de bres? De knuppel in het hoenderhok? Wie wordt de luis in de pels? En is dat dan nodig of wenselijk of is het voldoende om passief te blijven ‘navelstaren’? Gelijk een interessante vraag 2?

  Natuurlijk zijn er al een heleboel moedige mensen, daarvoor alle lof! Wie de schoen past trekke hem aan.

  1. Pieter

   De inrichting van de samenleving is het gevolg van wat alle mensen bij elkaar opgeteld doen (of laten). Wanneer die inrichting tot een ongewenste situatie leidt, dan is dat dus een collectief probleem.

   Een collectief probleem is alleen op te lossen door collectieve verandering. Het collectief bestaat nergens anders uit, dan uit individuen. Pas wanneer voldoende individuen anders gaan denken en doen, ontstaat er een merkbare collectieve verandering.

   Wil je als individu dus bijdragen aan collectieve verandering, dan zit er niks anders op dan zelf anders te gaan denken en doen, en daarnaast andere mensen te inspireren om dat ook te gaan doen.

   Als het aantal mensen dat daadwerkelijk anders gaat denken en doen toeneemt, wordt de collectieve verandering groter en zichtbaarder.

   1. Aladin

    @Pieter
    „De inrichting van de samenleving”

    Ja, zo voelt dat ook vaak, de samenleving als inrichting een ‚open inrichting’ oftewel gekkenhuis. Maar ook daar is een directie die bepaald wat er gebeurt, die de regels maakt en lijntjes uitzet en als je niet meewerkt dan…

    Er is altijd minstens één ‚gek’ nodig die dwars ligt, zie de film: ‚One flew over the cuckoo’s nest’ idd om mensen te inspireren, motiveren en te informeren.
    Voor mijn idee werkt ‚Het honderdste aapje effect’ alleen als die eigenwijze aapjes ook daadwerkelijk van zich laten horen en luidruchtig door de gangen dansen. Ze worden wel talrijker maar het is nog lang niet genoeg.

    Mensen zijn wel van goede wil, als je ze stuk voor stuk zou vragen, al het goede voor hunzelf en hun dierbaren en zelfs de buurman maar daarvoor zijn ze niet bereid ‚gek’ te doen (althans niet in Nederland.) Dan hoor je een reactie in de trant van:
    „De kachel brand, de koelkast is vol, er is amusement op tv en de 3e vakantie staat gepland dus wat zeur je nou?”

    Grrrrr!

    Ondertussen mediteer ik maar even door op wat ik wil… Is dat niet voor ieder de moeilijkste (gewetens)vraag om te beantwoorden?

    1. Pieter

     Collectieve verandering (bijvoorbeeld verandering ten aanzien van de bereidheid om aan “de directie” te gehoorzamen), kan alleen als voldoende mensen erin meegaan en eraan bijdragen.

     Ik zou zeggen: laat van je horen, dans luidruchtig en inspireer daarmee zoveel mogelijk mensen! 🙂

     Dat is wat we hier (op onze manier) ook proberen te doen. Hoe meer mensen er komen die van zich laten horen, hoe meer anderen erdoor geïnspireerd kunnen worden. En hoe groter die groep wordt, hoe groter de invloed op de collectieve inrichting.

  2. Talla Maris

   Hoi ik ben van mening dat kennis met de memsheid gedeeld moet worden als 15 jaar geleden de mensen hun kwnnis over deze tijd niet met mij gedeeld hadden zou ik ook nu nog slapen .1 van de redenen dat wij terug gaan naar nederland is dat ik het zat ben om passief te zijn .Ik ga huiskamerlezingen geven en mij met gelijkgestemden verenigen om o.a. jonge moeders aan te spreken over vaccineren wat ik overigens al doe, verscheidene moeders hebben hun kids niet laten enten en zelfs laten ontstoren tinus smits methode .Als ik bij de supermarkt in nl sta vertel ik een beetje luid dat ik altijd contant betaal omdat ze ons geld af willen pakken en zeg daarbij kijk maar eens op handje contantje als ze me ongelovig aankijkt.Ik ga mn auto bestickeren met de vraag bent u al wakker ? En zet verschillende www sites eronder.niets doen is voor mij geen optie.Ben ook heel blij als ik terug ben .

 6. Hathor

  Als je het belangrijk vind, moet je het voeden, dus: voila:
  Hoe ga jij om met alle verworven kennis en bewustwording

  Als Aspergerachtige weet ik niet of dat ook zo bij anderen gaat, maar misschien herken je toch iets. Aangezien ik geen deel heb aan “het emotionele moeras” (ik heb ook wel pijn hoor) en ik behoorlijk obsessief ben met “wie ben ik”, hoe ben ik gelukkig” en “wat is de mooiste wereld/kosmos voor ons allemaal” deel ik dit graag met je.
  Terwijl een guru (die ik meemaakte) zichzelf steeds verhoogt in de oneindige dimensies van de hemelen, dacht ik: goh, ik heb alleen maar voortschrijdend inzicht en daar ben ik heel blij mee. (Wat een domme dingen dacht ik soms zo’n 10, 20 jaar geleden. En wat een domme dingen kan ik nu nog steeds doen en zeggen. En wat ben ik sommige mensen dankbaar voor wat ik van ze geleerd heb.)
  Ik ben een echt TOE-mens, ik zoek de Theory of Everything, van Ken Wilber tot de Tao, anderen noemen dit weer de Eeuwige Waarheid of The Perennial Philosophy. Misschien komt dit voort uit de dogmatische scholing van mijn jeugd.
  Ik heb daar (gewoon gekregen) een hele mooie hersenstruktuur voor: ik heb een heldere overzichtelijke mindmap, waarin alles met alles te maken heeft en toch overzichtelijk blijft. Dat betekende dat ik op alle scholen mislukt ben en bijna nog nooit “geleerd” heb, mijn spelen was leren en alles kwam op een goed terugvindbare logische en goed verbonden plek in mijn mindmap terecht. Ik “leer” niet, – “ik vergeet niet!” Dat betekende voor mij wel dat ik automatisch op z’n plek ben met organische systemen, maar dat ik bij kunstmatige systemen in verwarring raak, omdat daar mijn logica niet inzit. De natuur is Mijn Moeder en Mijn Leraar geworden. Als ik daardoor een afwijkende mening geef, wordt dat meestal niet op prijs gesteld, maar het is mijn waarheid.
  Soms denk ik wel eens: ik zie andere dingen dan andere mensen, ik zie energiestromen/patronen en onderliggende wetten. Als ik ben bejaardenwemmen ontmoet ik in het banentrekbad een totale demonstratie van de chaostheorie en denk dan verwonderd, weten ze niet die logistieke basiswet dat als je in dezelfde baan heen en weer wilt gaan, dat je dan het maximale aantal botsingen hebt. Daarom hebben we toch fietspaden en zo uitgevonden. En dan laat ik het los, ben hoffelijk en gelukkig als ik ontspannen zwem.
  Ik heb steeds meer moeite dingen uit te leggen zoals ik ze zie. De wereldmap van de mensen rond mij is anders en veel van mijn leeftijdsgenoten wille daar niet meer mee bezig zijn en trekken zich terug in een klein wereldje. “Wat ik niet kan veranderen, daar praat ik niet meer over”, terwijl ik denk: alleen als je het onderzoekt en communiceert kan je het veranderen. Maar we groeien uit elkaar, als je met mij praat komt bij elk onderwerp mijn visie op hoe de kosmos in elkaar zit mee. En dat is geen one-liner en vallen dus weer veel mensen af.
  Maar ik koester mijn “leraarschap” , ik leg het graag uit (under the teachingtree) aan mensen die het wel willen weten.
  Met een paar vrienden, blijf ik me verwonderen, leren en bespreken.
  En, met dank aan Bruce Lipton, ben ik me steeds meer bewust van welke hormonen ik stimuleer in mijn lichaam. En van de TAO (Osho, Chia, Sha) leerde ik: houd het klein – des te groter naar de ene kant, des te groter de tegenkrachten. En ikzelf ervaar dat des te kleiner ik het houd, des te makkelijker ik “door het gaatje” kan, me kan verbonden voelen in mijzelf en in de kosmische eenheid.
  Maar het grootste van alles is: alleen als ik gelukkig ben, kan ik de wereld rond me ook gelukkig maken. En ik kan alleen maar gelukkig zijn als de wereld rond me gelukkig is.
  Ikzelf bereik dit door mijn I, mijn Eye, mijn ik, mijn “zelf”, mijn waarnemingsmachine niet te lokaliseren in mijn lichaam, maar mijn observatie en ervaringspunt te leggen in het Cosmische Systeem.

  1. Aladin

   @Hathor
   Dank voor je uitgebreide reactie. Mooi om te lezen hoe je het aardse pad loopt en hoe je dit ervaart.
   Groet, Aladin

 7. Douwe Bericht auteur

  //Precies waar ik op doel…maar wie zal het zijn? Wie neemt verantwoordelijkheid? Wie offert zich op, wordt klokkenluider, gaat op de bres? De knuppel in het hoenderhok? Wie wordt de luis in de pels? En is dat dan nodig of wenselijk of is het voldoende om passief te blijven ‘navelstaren’?//

  Ik krijg het idee dat je hoe je deze vraag stelt de overheid nog te veel macht geeft. Ieder mens kan zijn of haar leven volgens de eigen vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken gaan inrichten. Dus gewoon je eigen leven zo goed mogelijk gaan leven volgens je eigen inzicht en eventueel innerlijke sturingssysteem is volgens mij het beste wat je kunt doen.

  En in mijn ervaring hoef je dan niet een luis in de pels te worden en je blijft op die manier ook niet passief navelstaren. Je gaat meer en meer je eigen leven lijden vanuit je eigen vrije wil en vrijheid. Voor mij persoonlijk had en heeft dit een boel te maken met mijn eigen balans en evenwicht vinden in onderscheiden wat ik niet wil en duidelijk krijgen wat ik wel wil en daar vervolgens zelf actief mee aan de gang te gaan.

  Duidelijk krijgen wat je niet wilt is een belangrijke stap omdat het je kan helpen om duidelijk te krijgen wat je dan wel zou willen. Maar bevechten wat je niet wilt, zelfs als zou dat succesvol zijn, is niet hetzelfde als krijgen wat je wel wilt.

  Door je verantwoordelijkheid te nemen en daarmee in te zien dat je altijd zelf je vrijheid in handen hebt gehad wordt het in mijn ervaring althans des te belangrijker dat je duidelijk krijgt voor jezelf hoe je die vrijheid wilt gebruiken. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat jij belangrijk vindt, waar jij blij van wordt, waar jij gelukkig van wordt en hoe je vervolgens je denken en doen in lijn kunt brengen daarmee.

  Als je eenmaal duidelijk hebt wat je zelf wel wilt dan kun je je energie op een constructieve manier besteden om de benodigde informatie en andere resources te verzamelen om dat te gaan bewerkstelligen.

  1. Aladin

   @Douwe
   Nee, ik geef de overheid geen macht, maar een feit is dat ze het (nog) steeds voor het zeggen hebben. (als spreekbuis van de elite) En daar zijn grote groepen mensen in meer of mindere mate ernstig de dupe van. Denk alleen maar aan de bezuinigingen op allerlei gebied voor groepen kwetsbare mensen.

   Ik snap je reactie, o.a. gebaseerd op de lessen van Bashar erg goed. Ik zou deze reactie zelf gegeven kunnen hebben) en het klopt ook helemaal wat je zegt als het alleen zou gaan om ‚mij’ maar ik mis toch de betrokkenheid en verantwoordelijkheid en mededogen voor anderen in het betoog.

   Ik heb ook veel geluisterd naar lezingen van Bashar en daar is geen spelt tussen te krijgen, maar het is zo naar ‚mij’, ‚ik’ gericht. Van een pilletje voel ‚ik’ mij ook beter maar daar wordt niemand behalve ikzelf beter van.
   Natuurlijk is het leuk en ben je sneller ‚door de rivier als je met de stroom mee zwemt’, maar als je de stroom wilt veranderen of bij de bron wilt komen, zul je m.i. af en toe moeite moeten doen…tegen de stoom inzwemmen of er een grote steen in te gooien…

   Bewustzijn vergroten moet idd gepaard gaan met uitbreiding van je ‚lichtkant’, wat ik voor het gemak spiritualiteit noem.
   Van Bentinho kan je wat opsteken maar als ik er lang naar kijk krijg ik er persoonlijk, met alle respect, wel ‚jeuk’ van.

   Maar hoe reageren die mensen als jij ze iets vertelt over psychopaten? (uit ervaring, je moet wel weten tegen wie je iets zegt)

   1. Douwe Bericht auteur

    Het is iets waar ikzelf ook nog druk mee bezig ben de persoonlijke realiteit en de collectieve realiteit en hoe die twee eventueel met elkaar samenhangen.

    Maar mijn ervaring is wel dat hoe meer ik mijzelf richt op mijn eigen nieuwsgierigheid, mijn eigen interesse en mijn eigen passie volgen hoe minder relevant de buitenwereld en wat anderen doen wordt voor mij. Daarbij kan dat wellicht worden gezien als arrogant of oogkleppen op doen maar ik wordt zelf ook heel blij van andere mensen informeren over permacultuur en voedselbossen dus het volgen van je eigen passie kan heel goed samengaan met het assisteren en van dienst zijn van andere mensen.

    Daarbij kan je eigen passie volgen je naar plaatsen brengen en met mensen in contact brengen waarvan je geen idee had voor de tijd. Je kennis en dus ook je mogelijkheden nemen op die manier ook toe. Ik woon tegenwoordig in Noorwegen omdat ik ooit mijn passie voor Esperanto heb gevolgd. Dus opeens is de hele overheid van Nederland veel minder relevant voor mij. Ik heb via de permacultuur contacten over grote delen van Europa en zelfs daarbuiten waar ik altijd een paar maanden voor kost en inwoning mee kan werken.

    Zelf probeer ik zo goed mogelijk de vrije wil en vrijheid van andere mensen om hun eigen keuzes te maken te respecteren. En daarbij probeer ik zo goed mogelijk mijn eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie te volgen. En voor de duidelijkheid dat is voor mij ook uitzoeken hoe valse vlaggen werken en daarover publiceren. Ik ben oprecht nieuwsgierig en geinteresseerd in social engineering bijv.

    En het klinkt wat lullig wellicht maar zolang mensen onbewust zijn en hun volle vertrouwen leggen in de mainstream media en de politiek dus kortom zowel hun denken als handelen uitbesteden aan externe partijen dan is de enige logische reflectie die die mensen terug kunnen krijgen een negatieve omdat het universum ze probeert duidelijk te maken dat ze zelf dienen na te denken en zelf verantwoordelijkheid dienen te nemen.

    Dat bedoel ik ook een beetje met leren zien hoe het negatieve ons dient. Liegende politici laten iedereen zien dat ze hun verantwoordelijkheid voor hun denken en doen niet langer kunnen uitbesteden. En zodra mensen leren dat zij zelf dienen na te denken en dat ze zelf hun doen in lijn dienen te brengen met wat ze willen pas dan kan de wereld veranderen zowel op individueel als op collectief vlak. Het feit dat de politiek zo openlijk corrupt is op het moment is eigenlijk een teken dat die oude structuur druk bezig is met instorten.

    Daarbij is het meer en meer mijn ervaring dat je persoonlijke ervaring van het universum buitengewoon positief en expanderend kan zijn en dat als je dat doet je ook meer en meer anderen de reflectie geeft dat dat ook voor hun mogelijk is. Ondanks dat je veel mensen om je heen ziet die nog volledig in slaap zijn. Het moeilijk voor mij is vooral mijn eigen balans hierin vinden, openstaan dat mensen wegvallen uit je omgeving, openstaan dat nieuwe relevante mensen je leven binnenwandelen etc. Ik merk dat ik meer en meer verantwoordelijk moet nemen, meer en meer mijn eigen onderscheidingsvermogen dien te gebruiken, meer en meer op mijn eigen input dien te vertrouwen etc. Dat kan soms eng zijn, het kan soms lijken alsof het isolerend werkt maar je bent er altijd zelf bij. Je mag altijd een stap op de plaats maken maar goed ik merk dat mensen die eenmaal zien dat de mainstream media liegt, dat overheden valse vlaggen plegen maar zelden weer teruggaan naar hun oude staat. En als mensen zien dat als ze hun passie gaan volgen en vervolgens synchronisiteit in de praktijk zien gebeuren dan zullen ze minder snel geneigd zijn hun eigen innerlijke sturingssysteem te verwerpen omdat iemand in hun omgeving dat probeert te doen.

    1. Pieter

     @ Aladin

     Een merkwaardige (maar toch heel gangbare) gedachte is, dat je OF zou moeten kiezen voor je eigen geluk, OF voor het helpen/ondersteunen van anderen.

     Wanneer mededogen voor, en betrokkenheid met anderen voor jou (net zoals voor mij) van belang is, en dus deel uitmaakt van jouw passie, dan zul jij gelukkiger zijn als je daarnaar leeft. Evenals die anderen.

     Het één sluit het ander dus niet uit. In tegendeel.

     1. Aladin

      @Pieter
      Misschien een oude ingesleten katholieke gedachte….gaf Jezus niet het goede voorbeeld….

 8. Aladin

  @Douwe, Pieter

  Je passie volgen is heel mooi maar door het verlies van banen komt voor veel mensen, in deze tijd van automatisering en robotisering, allerlei zaken die voorheen als normaal werden beschouwd, steeds meer in gevaar.

  En dan doel ik natuurlijk niet alleen op (genoeg) geld kunnen verdienen maar ook op het gevaar van het verlies om datgene te kunnen doen waar je goed in bent. Daarmee ook verlies van zelfvertrouwen, aanzien, van interesse en passie. bv Als je met veel plezier in een fabriek aan een mooi product werkt en je werk wordt overgenomen door een robot of wegbezuinigd naar een ‚lage lonen land’. Of je bent wapenleverancier met hart en ziel en er breekt ineens een hardnekkige vrede uit. 😉

  Mijn stelling:
  Je interesse en passie volgen zou voor mensen een stuk makkelijker zijn met een ‚onvoorwaardelijk basisinkomen’. Daar wordt overigens hard aan gewerkt, voor meer info zie:
  http://basisinkomen.nu/obi/

  Wat zijn jullie gedachten hierover?

  1. Douwe Bericht auteur

   Het kan zijn dat je welliicht opnieuw moet calibreren als persoon, wie je bent, wat je bent, wat je definities zijn en in welke richting je jezelf wilt gaan ontwikkelen. Maar dat is iets wat ikzelf nu ook regelmatig heb omdat als je je passie begint te volgen dan verandert dat ook weer vaak. Dus het blijft een continue staat van openstaan en luisteren naar je hart.

   Als je je aangetrokken voelt tot het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen dan zou ik me daarop gaan richten. Kijk waar je actie op kunt nemen qua dat onderwerp zodat je dat onderwerp wellicht verder kunt integreren in de Nederlandse maatschappij. Maar onthou wel het zonder verwachtingen gedeelte.

   Voor mezelf is een rode lijn in mijn passie bijvoorbeeld, connectie met de natuur en proberen een gezondere relatie daarmee op te bouwen. Permacultuur is voor mij daarin een onderwerp wat al lange tijd mijn interesse heeft gehad en blijft hebben tot op de dag van vandaag. Daar is onder meer de website http://www.permacultuurnederland.org uit voortgekomen en op het moment zijn er een boel mensen die gebruik maken van die informatie. En afgelopen twee jaar zijn er telkens meer mensen die ook actief voedselbossen beginnen aan te leggen in hun eigen omgeving. Maar ook bijvoorbeeld recent mensen via eetbare wilde planten uit de natuur een optie te geven om die connectie met de natuur weer meer en meer te maken.

   Dus in die zin als een basisinkomen je aanspreekt kijk waar je daar zelf actie op kunt nemen en ga daarmee aan de gang en kijk hoe zich dat verder gaat ontwikkelen. Op die manier volgen we onze eigen interesses, nemen zelf acties op wat wij interessant en belangrijk vinden, en door dat te doen bouwen we (wellicht) de structuren die de huidige systemen meer en meer overbodig kunnen maken.

   Als ik dit zelf drie jaar geleden zou hebben gehoord zou ik het waarschijnlijk te simplistisch hebben vinden klinken maar ik heb de afgelopen jaren meer en meer gezien dat het echt zo simpel werkt.

   Voor de duidelijkheid, ik zie heel duidelijk dat er psychopaten zijn en dat er huidige structuren zijn in onze wereld die verre van optimaal zijn maar in mijn gezichtspunt is de snelste en beste manier hoe we die kunnen updaten en gaan vervangen simpelweg onze eigen passies gaan volgen en ons denken en doen in lijn brengen met wat wijzelf willen en daarbij open blijven staan voor continue feedback uit de praktijk zodat we dit kunnen integreren etc. Dit in tegenstelling tot onszelf bang laten maken en verlammen en vervolgens vanuit angst en afhankelijkheid de systemen van de huidige elite volgen en daar onze tijd en arbeid in blijven steken.

   Persoonlijk ben ik heel nieuwsgierig wat het idee van het basisinkomen gaat doen in de praktijk. Lijkt me erg interessant om hier experimenten mee te zien en te zien hoe mensen er vervolgens in de praktijk op reageren.

  2. Pieter

   @ Aladin

   Door je aandacht te richten op je passies leer je deze kennen. Je wordt je er bewust van (je kunt je nou eenmaal alleen bewust worden van dingen waarop je je aandacht richt).

   Wellicht kun je (een deel van) je passie(s) beleven in je werk, maar daarbuiten kan het altijd ook. Anders gezegd: om je passie(s) te beleven, ben je niet alleen afhankelijk van de baan die je hebt.

   Als geld verdienen geen rol zou spelen, zou het inderdaad gemakkelijker worden om passie als enig motief te gebruiken voor de keuze van hetgeen je doet. Maar een basisinkomen vind ik desondanks geen goed idee. Het verruilt de ene afhankelijkheid voor de andere, namelijk (financiële) afhankelijkheid van een baan, voor afhankelijkheid aan de verstrekker van dat inkomen (de overheid).

   Daarnaast moet iemand die basisinkomens dan (verplicht) gaan betalen. De overheid heeft zelf geen geld, en heeft dus geen andere keuze dan het af te dwingen van de bevolking. Het wordt daarmee een sigaar uit eigen doos.

   1. bernadette

    Pieter..
    Nu we het toch even over het basis inkomen hebben.
    Het blijkt toch dat de overheid/ belastingdienst ons al jaren aan het leegzuigen zijn.
    Dan mogen wij op z’n minst wel eens wat terug verwachten / terugvorderen.
    Ik lees net op irmaschiffers.nl

    70 miljard verdwenen (AWBZ); hoe krijgen wij dit terug?
    25 Mrt

    Afgelopen woensdagavond hadden we in onze radio-uitzending Rob Otten te gast van ‘De omkering’. Hij legde het plan uit, waar een aantal mensen die betrokken zijn bij ‘De omkering’ al een tijdje mee bezig zijn en vooral hoe wij -dus ook jij- een terechte en dus rechtsgeldige claim kan neerleggen bij het ministerie van Financiën c.q. de belastingdienst. Je kunt onderaan de hele uitzending terugluisteren waarin hij o.a. ingaat op vragen als ‘wat zijn de achtergronden van de mensen die hier actief mee bezig zijn’ en ‘waarom het verdwenen bedrag blijkbaar niet traceerbaar is en dus teruggevorderd kan worden’. Daarnaast schreef Rob even een stukje voor dit artikel, waarin hij precies uitlegt wat je moet doen. Het kost je niets, behalve een heel klein beetje tijd en twee postzegels. Je krijgt absoluut bericht terug!

    Rob Otten:

    U kunt nu € 5.400 terugvorderen bij de belastingdienst!gelddoorhetafvoerputje

    In oktober 2015 verscheen het rapport van Henk van Gerven (2e kamerlid van de SP en ex-huisarts). Uit dat rapport werd duidelijk dat gedurende de periode 2001 tot en met 2013 een bedrag van € 70 miljard aan ontvangen AWBZ-premie niet is besteed aan de zorg. Terwijl dit geld daar wel voor bestemd is. Geen wonder dat de zorg in Nederland onbetaalbaar is geworden.

    Vorig jaar augustus heeft de Omkering http://www.de-omkering.org besloten dat deze teveel en ten onrechte betaalde premie terugbetaald dient te worden aan de belastingbetaler. Inmiddels hebben ruim 30.000 mensen deze claim ingediend bij het ministerie van Financiën, en het moeten er nog veel meer worden!

    Deze claim is eenvoudig in te dienen. Op de website van de Omkering is deze standaardbrief te downloaden. Ga naar http://www.de-omkering.org/werkgroep en volg de instructies.

    Indien dit problemen oplevert is ook het versturen van een mail voldoende. Stuur de mail naar werkgroep@de-omkering.org. Als onderwerp uw BSN nummer invullen en als tekst naam, adres, postcode en woonplaats en eventueel het telefoonnummer. Binnen 2 werkdagen wordt de ingevulde brief teruggestuurd. Printen, ondertekenen en op de bus. Meer hoeft er niet te gebeuren.

    Geheel vrijblijvend en en het schept geen enkele verplichting.

    Dus gewoon doen!

    © Rob Otten
    De Omkering

    1. Pieter

     @ Bernadette

     De overheid parasiteert inderdaad op de bevolking.

     Als een parasiet zijn gastheer leegzuigt, dan is het bijvoeden van die gastheer niet de oplossing. Het verwijderen van de parasiet wel.

     1. Aladin

      @Pieter

      Dus, wat stel je voor? Hoe verwijder je een parasiet?

      Ik ga bv al nooit meer stemmen…geef het geen voeding meer.

   1. Aladin

    @Raymond
    Ja, Jacque Fresco en zijn Venus Project, in een woord geweldig!
    Dat is nu zo’n geniaal persoon met dromen en een heldere toekomstvisie die iedereen zou mogen omarmen en nastreven. Hij legt de vinger op de zere plek maar biedt ook de creatieve oplossingen. Daar gaat mijn frequentie van omhoog.

 9. Douwe Bericht auteur

  //Nu we het toch even over het basis inkomen hebben.
  Het blijkt toch dat de overheid/ belastingdienst ons al jaren aan het leegzuigen zijn.
  Dan mogen wij op z’n minst wel eens wat terug verwachten / terugvorderen.//

  Als je in leert zien dat overheden parasieten zijn dan is dat denk ik een terechte conclusie. Iets wat ook duidelijk naar voren komt in de boeken van Larken Rose en Jeremy Locke en ook heel helder uitgelegd in dit filmpje van Larken Rose over hoe heersende klasses altijd geweld en dwang nodig hebben om te kunnen blijven voortbestaan.

  Larken Rose – If You Were King
  https://www.youtube.com/watch?v=z0HtWSlFCAQ

  Maar verwachten dat een dief zijn gestolen waar vrijwillig terug zou geven is vrij irrationeel. En die club aanwijzen om het gestolene gelijkmatig te verdelen onder de mensen die ze overheersen lijkt me eerlijk gezegd de omgekeerde wereld.

  Volgens mij moeten we juist elkaars vrije wil en vrijheid meer gaan respecteren. En voor onszelf beter en beter in beeld krijgen wat wij willen bijdragen wat in lijn is met onze eigen nieuwsgierigheid, interesse en passies.

 10. Hathor

  Deze topic zou over iets nieuws gaan, maar in de commentaren/discussie ziet het er inmiddels uit als elk ander topic.
  Veel praten over en theoretische (en artistieke) observaties. Wel goeie tips en bevestigingen, maar weinig berichten vanuit het zelf en het eigen handelen. Mijn hoop voor een “kennistafel”, waarbij we kennis weer delen als iets wat we aan verbonden zijn en ons stuurt en waaruit mijn handelen voortkomt en waarvoor ik handel: de feiten zijn weer woorden geworden. De verbinding met de zielsenergie (die achter elk woord en “iets” is, de “cosmische verbinding”) is weer helemaal verdwenen. Past weer helemaal in dat wat we kunnen tellen, het Wetenschappelijk Paradigma. Daarom mijn verzoek, kunnen jullie – in dit topic – meer “ik” boodschappen geven. Meer met je ziel aanwezig zijn. Als blijkt dat wij, mensen die echt wat willen en daar ook de benodigde talenten en kennis voor hebben het niet kunnen neerzetten, kunnen we dan op z’n minst hier daarin oefenen, inplaats van weer in ons oude gedrag te vervallen.
  Mij kan je altijd vragen (als ik in het land/AMS ben) te lunchen, jij regelt een tafel met geïnteresseerde mensen (en transport) en ik deel met je mijn visie op de wereld. En vooral zal ik met je delen hoe het land/ de wereld eruit ziet waar ik graag in wil leven. Want die beelden zijn bij heel veel mensen niet zo uitgewerkt dat ze scheppingskracht krijgen en dan gaan we klagen (zoals ik nu 😉). Natuurlijk wil ik ook aandacht besteden aan welke technieken/gereedschappen we hebben, maar dat zal altijd situationeel bepaald zijn.

  Externe hulpmiddelen – ik geef alleen rants:
  – Voor het belang van “narratives” (verhalen) om verandering te bewerkstellen verwijs ik even naar het boek van David Korten: Change the story, change the future. Het boek zelf demonstreert zelf helaas ook hoe krachtig het huidige (neo-liberale) Verhaal is en dat we nog steeds geen verhalen van kracht hebben om “the future” te veranderen. Dank Douwe dat jij daar zo’n platform voor schept.
  – Voor het verdwijnen van de ziel uit onze woorden is op You Tube de vid van Leonard Shlain over het Alphabeth and the Godess.

  Bernadette, mooi die link van de grote transitie. Allemaal actiepunten waar mijn hart van gaat gloeien. Kan je “het verhaal” geven waarom deze punten allemaal over hetzelfde gaan, zodat we geen nietus wellus hoeven te doen per punt. Bv op het punt basisinkomen, vanuit gelddenken en schaarste een eng experiment, maar vanuit het verhaal dat hoe we een eenheid zijn en als cultuur slechts verder komen als we een goed substraat hebben (samen met de hele comos) want daar komen de mooiste planten van. (In het klimaat van angst voor “de klop op de deur” en in de huidige vernederingsindustrie/angst die in de vogelaarswijken zichtbaar is kunnen mensen nooit goed leren en mooi groeien – zelfs ook al hebben sommigen dat nu helemaal niet in zich. Daarom is mijn kennistafel ook gratis aangeboden – ik heb een pensioentje)

  Maar misschien heb ik het helemaal niet goed begrepen, “ga zo voort dan” zou ik zeggen.

 11. Douwe Bericht auteur

  Volgens mij moeten we in eerste instantie uitgaan van het individu. Ieder individu heeft een vrije wil en de vrijheid om zijn of haar eigen keuzes te maken. Die keuzes worden gemaakt door individuen op basis van waarvan zij geloven dat het ze meer geluk zal brengen.

  Het uitwisselen van ideeën en gezichtspunten kan mensen inspireren om zo hun eigen denken en handelen meer in lijn te brengen met wat ze vanuit hun eigen vrije wil en vrijheid zouden willen. Maar uiteindelijk dient elk individu zelf verantwoordelijkheid te nemen voor dat handelen omdat eenieder uitiendelijk zijn of haar verantwoordelijkheid draagt voor wat mensen scheppen met hun handelen ook in deze collectieve realiteit.

  We kunnen elkaar dus inspireren door met elkaar te communiceren en we kunnen zelf onze wereld gaan scheppen en uiteraard kunnen we ook met elkaar co creeeren maar ik heb het idee dat we als mensen vaak nog te veel geloven dat een ander gaat handelen of een ander “het voor ons dient op lossen”.

  Persoonlijk geloof ik dat 98% van de mensen prima in staat is om zijn eigen vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken op een verantwoorde en morele manier kan gebruiken. En als die gewone mensen zelf gaan denken, zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gedachtenwereld en gaan doen wat in lijn is met hun moraliteit en eigen vrije wil dan gaan we volgens mij automatisch een wereld in die meer en meer in lijn is met zowel onze individuele als ons collectieve wensen.

  Maar in die zin denk ik niet dat je meer kunt verwachten dan andere gezichtspunten van mensen en in die zin komt het niet verder dan praten. Al mag je wat mij betreft hier ook gerust oproepen doen om dingen te doen. Het vergt wat tijd maar ik merk vanuit de permacultuurgemeenschap dat mensen elkaar daar meer en meer vragen om mee te helpen met voedselbossen aanplanten etc. 😀

  Dit plaatje van Mark Passio legt het wat mij betreft erg goed uit. Door meer informatie te hebben kunnen mensen beter selecteren wat relevant is voor ze en wat in lijn is met hunzelf en met ze resoneert. Door te communiceren hierover, elkaar dus mogelijkheden te laten zien kan iedereen dus een betere selectie in die stappen maken en zal daar vervolgens zelf dus waarschijnlijk betere keuzes kunnen maken. En als mensen met betere kennis, betere keuzes maken voor hun handelen en zal dat vervolgens een andere/betere inrichting van de wereld weerspiegelen.

 12. Aladin

  @ Hathor,

  “Kan je “het verhaal” geven waarom deze punten allemaal over hetzelfde gaan”

  Jan Terlouw vatte het probleem goed samen. (jammer dat er niemand meer naar hem luistert) “De aarde wordt uitgeput ten bate van de onnoemelijke rijkdom van een paar mensen.”
  Voor mij is het belangrijkste punt toch de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.
  Daarna zullen alle andere actiepunten als vanzelf volgen.

  voorbeeld:
  Midden en kleinbedrijf is bijna verdwenen omdat ze gewoon niet meer kunnen concurreren met de grote bulk-winkels. Deze verkopen goedkoop spul van zeer lage kwaliteit met minimale winstmarges maar wel in enorme hoeveelheden. Fabrikanten worden gedrongen tot deze werkwijze en gaan voor productie naar de lage lonen landen. Het gevolg is daar: slechte werkomstandigheden, kinderarbeid en dat er veel grondstoffen verkwanselt worden en niemand hier uiteindelijk beter van wordt. Arbeidsplaatsen verdwijnen in eigen land, meer werklozen, kortom een neerwaardse spiraal.

  Het basisinkomen heeft zich al bewezen in tal van (kleinschalige) projecten die allemaal erg succesvol waren. Er moet alleen veel meer bewustzijn komen bij mensen over de ongekende mogelijkheden die dit oplevert. Denk aan de zorg voor ouderen, de ontwikkeling en delen van eerlijke kennis, invoering van schone energie, duurzame gezonde landbouw en veeteelt etc. etc. Het verdelen van geld is niet het probleem, en na de invoering van OBI zal zelfs het hele idee van geld op den duur verdwijnen als in de tv serie StarTrek. Daar wil ik graag in geloven want het idee is al geboren.
  https://www.youtube.com/watch?v=8rh3xPatEto

  Ik hoop dat de gevolgen van de invoering van een OBI eens door meer mensen serieus bekeken en overwogen gaat worden. Het is namelijk de enige oplossing …zodat we niet binnen zeer korte tijd de aarde echt onleefbaar maken en alle post-apocalyptisch speelfilms waarheid worden…

  https://www.youtube.com/watch?v=pkNLui2HP5U

  1. Douwe Bericht auteur

   De grote transatlantische corporaties winnen vooral terrein op het midden en kleinbedrijf omdat nationale overheden het MKB over het algemeen aanzienlijk belasten terwijl Nederland juist de grote bedrijven belasting laat ontduiken. Kortom de Nederlandse overheid berooft het Nederlandse MKB veel sterker dan de grote internationale bedrijven. Het is dus de Nederlandse overheid die met dwang en geweld en via het belasting is diefstal principe het MKB om zeep helpt omdat het volkomen ongelijke voorwaarden schept waarin bedrijven met elkaar concurreren.

   Jeremy Locke omschrijft heel mooi dat overheden en grote bedrijven maar al te graag samenwerken en richting kartellen en monopolies werken om zo de kleine en middelgrote bedrijvigheid de nek om te draaien. Ik sta open voor experimenten met een basisinkomen maar het geloof in een rechtmatige heersende klasse is het geloof dat een partij die dwang en geweld toevoegt in een maatschappij op de een of andere manier die maatschappij beter zou maken. En dat is volkomen irrationeel.

   Een basisinkomen voor iedereen stelt juist die heersende klasse centraal en in die zin als belangrijkste centrum van de menselijke activiteit. Ik betwijfel of het een goed idee is onszelf nog afhankelijker te maken van een heersende klasse. Volgens mij moeten we juist precies de andere kant op, dat mensen meer en meer op zichzelf en elkaar gaan vertrouwen en zo de heersende klasse die altijd alleen maar geweld kan toevoegen en parasiteren eruit kunnen werken. 😀

   Hier de gratis te downloaden PDF van Jeremy Locke over deze materie in het Nederlands beschikbaar gemaakt. http://achterdesamenleving.nl/wp-content/uploads/2014/10/Het_Einde_van_al_het_Kwaad_Eindversie_03.pdf

   Maar goed ik sta open voor experimenten. Volgens mij wordt nu op verschillende schalen getest met een basisinkomen en ik laat me graag overtuigen. 😀 Maar gratis geld voor iedereen gedistribueerd door 1 centraal georganiseerde partij waarvan iedereen dus afhankelijk van gaat worden…

 13. Aladin

  Nee, Douwe dan heb je een verkeerd beeld van die ‚nieuwe’ overheid. Het beeld van een overheid als ‚vadertje staat’ in een ivoren toren moet je laten varen. De overheid wordt dan niet meer dan een administratie kantoor die zaken regelt voor ons allemaal.

  Die nieuwe overheid zijn wij zelf, de burgers als collectief. Zaken kunnen worden geregeld via referenda… Echte democratie. Dus er is dan ook geen centrale macht meer als zodanig die jou bv jouw inkomen kan afpakken. Het OBI is dan een grondrecht geworden waar niemand aan kan tornen. Omdat geld als pressiemiddel zal verdwijnen zal ook de uitvoerende politie en leger haar corrupte macht gaan willen verliezen. Geen burger heeft immers baat bij een oorlog. Niemand gaat meer een systeem dienen waar ze niet achter staan want waarom zou je met een basisinkomen dat jou bestaansrecht geeft ten alle tijden?

  Mensen kunnen weer echt gaan doen wat ze willen, werken of zorgen of hun creatieve ideeën uitvoeren, noem maar op. De aarde kan in no time letterlijk van een vergiftigde planeet transformeren in een schone en inspirerende mooie plek. (alle technieken al dan niet ‚van ET’ zijn er) Het aardse paradijs zoals het oorspronkelijk bedoelt was kan er komen. Het was bijna gelukt in de tijd van Atlantis maar toen ging het mis….nu hebben we een nieuwe kans om het te gaan redden.

  Ik kan nog heel veel voordelen van een OBI opnoemen….bv economische vluchtelingen. Met een basisinkomen zouden ze wel gek zijn om uit hun vaak zonnige landen naar het vervuilde overbevolkte west Europa te komen…

  1. Douwe Bericht auteur

   Dat klinkt positief. En dat lijkt me zeker iets om naartoe te werken.

   En als ik deze Tegenlicht documentaire goed begreep heeft hernieuwbare energie zoals zonne-energie en wind energie inmiddels ook fossiele brandstoffen als aardgas en olie qua prijs verslagen. Lijkt me ook een stap de goede richting in, goedkope hernieuwbare energie waar we niet om hoeven te vechten.

   Het staat niet in de krant, maar er trekt een stille revolutie door de wereld: duurzame energie is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat betekent in toenemende mate dat een keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische. En dat zal de overgang naar duurzame energie sterk versnellen

   In landen als Brazilië, Australië, Chili en delen van de Verenigde Staten is de overweging om over te gaan op duurzame energie nu al een puur economische geworden. De komende jaren zal de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo verder dalen. En daarna zal het aantal landen waar het omslagpunt voor duurzame energie doorbroken wordt bereikt, verder toenemen.

   Verrassende nieuwkomer is Marokko waar de overheid verwacht in 2020 al meer dan 40 procent van de elektriciteitsvraag met zonne-energie te kunnen voldoen. In Spanje is zonne-energie al goedkoper maar de verwachting is dat dat binnenkort ook voor windenergie zal gelden. Duitsland verwacht in 2017 het duurzame omslagpunt te bereiken.

   http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/de-doorbraak-van-duurzaam.html

   Volgens mij zijn er best veel puzzelstukjes van de oplossingen beschikbaar. Nu is wellicht een kwestie van die gezamenlijk vooruit helpen om de puzzel completer te maken van wat we wel willen en hoe we dat al co-creërend concreet voor elkaar kunnen krijgen.

  2. Pieter

   Om een basisinkomen te betalen, zal het benodigde geld toch echt eerst opgehaald moeten worden bij de bevolking. Ook een “nieuwe overheid” zal dat moeten afdwingen, en heeft daarvoor dus machtsmiddelen nodig. Die machtsmiddelen zullen we die overheid dus moeten verlenen.

   Zelfs al staat de hoogte van het basisinkomen vast, en is dat onvoorwaardelijk, dan zal de kostenkant (wat we ervoor moeten betalen) niet vaststaan, en dus niet onvoorwaardelijk zijn. Lood om oud ijzer dus.

   Anders gezegd: als we iedereen 1000 euro in de maand geven, dan zal iedereen gemiddeld 1000 euro in de maand moeten betalen. De kosten van de benodigde overheidsorganisatie zullen hier ook nog uitgehaald moeten worden. Dat betekent dat we altijd minder terugkrijgen dan we betalen.

   Alleen kijken naar de voordelen, zonder de keerzijde te bezien, is gewoon niet handig.

   Daarnaast is een basisinkomen overbodig als er niet meer geparasiteerd wordt. De gemiddelde burger zal dan namelijk zo’n 10 keer meer te besteden hebben als nu, of maar 1/10e van de tijd hoeven te werken bij gelijkblijvende welvaart. Of iets er tussenin.

   1. Douwe Bericht auteur

    Ja daar is rationeel weinig tegen in te brengen.

    Ik ben zelf pas vrij recent ook in die zin helemaal afgestapt van geld als indicatie van mijn geluk, iets wat ik voorheen wel altijd heb gedaan. Nu is mezelf goed voelen belangrijker als geld. En de grap is dat ik me vaak juist heel goed voel als ik iets bij kan dragen, via permacultuur, via een blog, via het delen van kennis met een vriend hier in Noorwegen.

    Ik heb het idee dat nog teveel mensen geloven dat geld hebben een voorwaarde is om zichzelf gelukkig mogen voelen en zolang mensen vol in dat geloof zitten is het natuurlijk heel verleidelijk om te geloven dat een autoriteit je gratis geld geeft en je dus gelukkig zult zijn. Maar het is ook een bizar onvolwassen gezichtspunt. Namelijk een externe autoriteit dient mij gratis geld te geven en dan zal ik gelukkig zijn.

    Gelukkig zijn kun je nu al doen ongeacht de hoeveelheid geld waar je toegang tot hebt en in mijn ervaring wordt ik persoonlijk het meest gelukkig als ik merk dat ik iets kan bijdragen aan andere mensen terwijl ik tegelijkertijd mijn eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie volg.

    Vanuit rationeel oogpunt bekeken is het idee dat een centrale partij/heersende klasse onder dwang en geweld iedereen mag belasten/bestelen om dat vervolgens via een basisinkomen te verdelen onder al de mensen die daardoor worden overheerst niet moreel. Je zult via dit systeem wat met belasting zal moeten werken de vrije wil en vrijheid van andere mensen moeten onderdrukken en vernietigen. Dat gaat lijnrecht in tegen Natural Law.

    En zoals jij het ook laat zien Pieter slaat het rekenkundig niet echt ergens op. (Al moet ik zeggen dat ons huidige economische systeem dat ook niet doet waardoor het wellicht wat ondoorzichtig wordt althans voor mezelf wat eventueel minder slecht en onderdrukkend is) Een heersende klasse voegt zelf niets toe en kan dus alleen maar mensen een sigaar uit eigen doos geven.

    Gratis geld voor iedereen beloven als heersende klasse is wellicht wel een slimme manier om wakker wordende mensen in een richting te leiden die niet tot het verwijderen van die heersende klasse zal lijden. Misschien proberen ze hun eigen voortbestaan en machtsbasis nog wat te rekken met deze materie.

    Ik ben mezelf meer en meer aan het focussen op waar kan ik bedragen terwijl ik tegelijkertijd ook mijn eigen interesse en passie volg. Dus hoe kan ik mijn individuele realiteit en collectieve realiteit zo goed mogelijk laten samenvallen op een zo hoog mogelijke frequentie van mezelf. Dit is pas sinds een paar maanden het geval dus we zullen zien hoe het werkt denk ik.

    Toch denk ik dat veel mensen zowel het geloof van Statisme als het geloof in Geld nog aanhangen. En dat is mensen ook moeilijk kwalijk te nemen omdat ik precies hetzelfde deed nog geen 2 jaar geleden. In die zin hebben andere mensen die hun visies hebben gedeeld en ook nu nog delen mij enorm vooruit geholpen in mijn begrip en ik hoop dat dit individuele bewustzijnsproces als genoeg mensen daar stappen in zetten ook zal beginnen door te schijnen in de collectieve realiteit.

    Maar gelukkig zijn en kijken waar en hoe we willen bijdragen is iets wat we nu al kunnen doen ongeacht het huidige economische systeem en ongeacht of er eventueel wel of niet een basisinkomen zal komen.

    1. Pieter Stuurman

     Precies Douwe

     Het is onze gehechtheid aan geld die ons afhankelijk houdt. En daarvan wordt uiteraard dankbaar misbruik gemaakt door de eigenaren van het geldsysteem. Zolang we blijven geloven dat geld het belangrijkste is dat we nodig hebben (en er dus om smeken bij een “hogere macht” – hetzij de “werkgever” hetzij de “overheid”), zal dat zo blijven, of erger worden.

     Anders gezegd: zolang de slavenmentaliteit (“zorg voor ons!”) blijft bestaan, zal slavernij altijd een vorm vinden.

     De bedoeling van slavernij, is de slaven meer af te nemen dan ze krijgen (ervan profiteren / erop parasiteren dus). Je kunt dat doen door (een groot deel van) de opbrengst van hun arbeid (inkomen) af te nemen, zoals nu.

     Je kunt het ook omdraaien. Dan garandeer je de slaven een vast inkomen, en daarvoor laat je ze vervolgens meer betalen dan ze krijgen.

     Onder de streep maakt het voor de slaveneigenaar niks uit. Behalve dan dat de slaven in eerste instantie tevreden zullen zijn met hun “onvoorwaardelijke” vaste inkomen. Totdat ze de consequenties gaan ervaren…

     Zolang we blijven geloven afhankelijk te zijn van geld, zal geld ingezet worden als slavernij-instrument. Linksom of rechtsom.

  1. Pieter

   @ Aladin

   //Alles is ooit begonnen als een idee en zonder de dromen (passie) van visionairs en pioniers was de mensheid nooit zover gekomen.//

   Dat is natuurlijk zo.

   Maar het zou zeker niet de eerste keer zijn dat mensen achter een idee aanliepen dat achteraf toch niet zo doordacht bleek. En van een koude kermis thuiskwamen (zachtjes uitgedrukt).

   Anders gezegd: dromen zijn geen garantie voor succes.

 14. bernadette

  Pieter en Douwe e.a .
  Wat vinden Jullie hier dan van ?

  Op 15 maart 2017 staan de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal in Nederland gepland. Ook al vormt politiek in de huidige vorm een onderdeel van het probleem en nadrukkelijk niet van de oplossing, toch hebben we in 2012 gemerkt hoeveel meer mensen we kunnen bereiken dan alleen via de alternatieve media. Wil jij, op welke manier dan ook, helpen om de Nederlanders ‘wakker’ te maken, neem dan contact met ons op via sopn@pateo.nl

 15. Aladin

  @Bernadette

  “If you can’t beat them join them”

  Dit is met SOPN onder leiding van Johan Oldenkamp al (moedig) geprobeerd. Dat zou kunnen hebben gewerkt maar het ontbrak Johan aan politieke kwaliteiten. Dat kun je zien als een aanmerking maar ook als een compliment.

  Ik zelf houd mij niet meer bezig met politiek, geef de parasieten geen voeding meer dan vervalt vanzelf hun macht.

 16. bernadette

  Aladin ,
  Wij kunnen , als mensen, samen met steeds meer groeiende groepen toch in verbondenheid met elkaar dingen ondernemen in de samenleving , om de structuur zo te veranderen , zodat de door de politiek verzonnen regeltjes en wetten , langzaam aan gaan verdampen.
  Dat is ook in het gedachtegoed van Johan Oldenkamp . Dat hij zich totaal niet wil meten met de politieke machtkakkerlakken. Daarom staat SOPN ook niet voor een politieke partij , maar voor Souverein Onafhankelijke Pioniers Nederland . Dat zijn wij de Nederlandse bevolking .
  We kunnen achter ons computertje elkaar wel ontmoedigen , en sávonds weer in ons bedje kruipen maar we zullen onderling toch initiatieven moeten gaan ondernemen , zoals Johan ook moedig bezig is.
  We hoeven ons heel simpel maar aan de sluiten o.a bij SOPN of
  http://platformdse.org/lezingen-en-cursussen/ of we are change Rotterdam .
  Advokaat Sven Hulleman in Den Haag is ook Burger Activist en zet zich ook heel moedig in ;

  https://www.youtube.com/watch?v=v2XdlEzrkIQ

  http://www.stopderestschuld.nl/

  http://www.geldstelselhervormen.nl/bsn-dossier.html

  Wij kunnen onze individuele unieke tools aan elkaar doorgeven , zodat onze financiële economie gestaag verandert in een menselijke economie 🙂
  To be , or not agree ?

 17. bernadette

  Tilasmi Frigge ook een moedig mens ;

  Gepubliceerd op 15 dec. 2014

  Mensen, het is zaak te beseffen dat de staat onze vijand is. Ze kunnen alleen blijven functioneren als wij ze betalen. Het is te zot dat we dit blijven doen. Daarnaast maakt het ons mede verantwoordelijk voor hun misdaden. Zoals wij ALLE Duitsers veroordeelden na WWII zo zullen wij allen als Nederlanders moeten bloeden voor de misdaden begaan door deze criminelen. Wij zijn altijd de lul. Het wordt tijd dat we de problemen niet meer vooruitschuiven zodat onze kinderen de troep mogen opruimen, maar dat wij als volwassen mensen de verantwoordelijkheid nemen voor de troep die wij hebben laten ontstaan!

  Ik betaal geen belasting en verzekering uit een moreel en ethisch besef. De staat is een terrorist. De democratie een farce. Oproep tot algehele weigering nog mee te doen.
  Op je reet blijven zitten lost niets op!

  https://www.youtube.com/watch?v=_hDv_JJdNIE

  1. Pieter

   Dat heeft Tilasmi mooi gezegd.

   Lang hebben we erop vertrouwd dat de regering/politiek/overheid voor ons zou zorgen. Nu dringt het in toenemend tempo tot ons door dat het een instrument was om van ons te profiteren.

   We kunnen nu twee dingen doen:

   1- Roepen om een overheid die “deze keer ECHT voor ons zorgt”.
   Of
   2- Beseffen dat er niemand voor ons gaat zorgen, behalve wij zelf.

   Ik ga voor optie 2.

   Degene die zich als “Sinterklaas” voordeed, blijkt een oplichter geweest te zijn. Beseffen dat Sinterklaas werkelijk niet bestaat, lijkt me stukken beter dan roepen: “Wij willen nu de ECHTE Sint!”.

   Het is daarom zinloos om verbetering via de politiek te verwachten, of proberen te verkrijgen. De enige optie is om nu zelf verantwoordelijkheid voor ons doen en laten te gaan nemen, in plaats van te blijven verlangen naar “betere” politici, in de hoop dat die vervolgens wel voor ons zullen gaan zorgen.

 18. bernadette

  Gepubliceerd op 19 mei 2014

  We hebben GEEN contract met de staat. We zijn niet verplicht belasting of boetes te betalen.

  En met het weggeven van de soevereiniteit van Nederland aan de EU heeft onze volksvertegenwoordiging LANDVERRAAD gepleegd. Dat is de hoogste misdaad!

  Stop met degene te betalen die je bedriegen, bestelen en je rechten compleet aan het afbreken zijn!

  Nederlanders, mannen en vrouwen die opstaan voor hun land en hun recht, voor democratie, mensenrechten en gelijkheid, Nederlanders, samen staan we sterk!

  Mijn droom is dat we dit massaal gaan doen en op Youtube zetten!
  Als 1.000 dit doen is het een statement.
  Als 10.000 het doen wordt het een probleem voor de landverraders in Den Haag.
  Als 100.000 dit doen hebben we Nederland terug!

  Ik zeg arresteren die hap, het hele kabinet, eerste en tweede kamer. Samen met de corrupte bankiers, de directeuren van de Internationale grootbedrijven. Ministeries overnemen en samen gaan zitten hoe we dit vastgelopen systeem kunnen gaan verbeteren voor de mensen die dit land hebben opgebouwd, de zwakkeren en de mannen en vrouwen die keihard werken voor dit land! Kijk op de site De Ommekeer.

  -We willen eerlijke vermogensverdeling (Taxeren rijken tot aanvaardbaar niveau)
  -Schulden sanering (Banken maken geld uit lucht en lenen dat uit aan man en staat tegen rente. ABSURD!)
  -Geldschepping nationaliseren. (Commerciele banken maken geld uit lucht op het moment dat een krediet wordt afgesloten. 97% van al het geld in omloop is door deze banken gemaakt, niet door de centrale banken. )
  -Rentevrije economie (Als je geld creeert op het moment van krediet verschaffing hoef je niet zulke absurde hoge onkosten vergoeding te vragen in de vorm van rente)
  -Referendum instellen (Bindend en blijvend.)
  -Onvoorwaardelijk Basis inkomen
  -Al die ministeries drastisch verkleinen, en die mirade aan wetjes afschaffen
  -Jeugdzorg tot 10% terug brengen
  -Al die pedofielen nu eens echt aan gaan pakken
  -Mensenrechten als leidraad voor ALLE Nederlanders.
  -Staatsbedrijven terug

  Zaken kabinet bepalen ipv dit systeem van leugenaars, rappe praters en populisten.

  De Ommekeer;
  http://ommekeer-nederland.nl

  Burgerlijke Ongehoorzaamheid op facebook;
  https://www.facebook.com/pages/Burger

  Sticker voor op envelop;
  https://www.facebook.com/169116179839

  Stop met belasting betalen!
  https://www.youtube.com/watch?v=IXnigRfBbVI

 19. Aladin

  @Bernadette

  Alhoewel ik het er helemaal mee eens ben, zolang het overgrote deel van de bevolking nog gelooft in de noodzaak om te betalen zal het weinig effect hebben. Het is net als met andere vernieuwende ideeen, (zoals het basisinkomen) mensen moeten de informatie tot zich (willen) nemen, erover nadenken en dan kunnen de zaadjes eventueel ontkiemen tot een niet meer weg te schoffelen boom en een groot bos.

  Overheden proberen ons niet voor niets dom te houden. Aan het eind van een opleiding wordt de student wijsgemaakt dat ‘ie met het halen van zijn diploma is ‘afgestudeerd’. Een mens is natuurlijk nooit af- of uitgestudeerd!

 20. Aladin

  Bij gebrek aan andere vragen nog maar eentje van mij.

  stelling: “De samenleving veranderd alleen als het collectief veranderd.”

  Volgens dr. Rupert Sheldrake bestaat er er zoiets als ‘Morphic fields’.
  Denk aan zwerm vogels of school vissen die in een groep van vele duizenden nooit in botsing komen.
  https://www.youtube.com/watch?v=JydjryhEl5o

  Bij mensen geeft elk massaal gebeuren zoals een opruiming bij een warenhuis al direct chaotische toestanden. 🙂
  Staat een mens niet (meer) in contact met soortgenoten of is hij dat vermogen kwijt geraakt en kan hij zich nog uitsluitend verlaten op zijn denkvermogen?.

  Dan moet dat toch een keer mis gaan met die mens juist nu die collectieve organisatie zo gewenst is?

  1. Douwe Bericht auteur

   Dit onderwerp blijft me wel fascineren, hoe individuele realiteit en collectieve realiteit samenhangen. Ik moet toch vaak denken aan Bashar die zegt dat Circumstances don’t Matter, State of Being Matters. Oftewel verander je eigen frequentie, en zo je individuele realiteit en daarmee verander je ook je deeltje in de collectieve realiteit.

   Circumstances Don’t Matter Only State of Being Matters
   https://www.youtube.com/watch?v=yQU1nFucCPc

   1. Aladin

    @Douwe
    idd fascinerend. Het is heel mooi en inspirerend wat Bashar daar beweerd maar voorlopig is de wereld hier nog steeds hetzelfde, toch?

    Dat kan een paar dingen betekenen:
    Wie nog klaagt is het nog niet gelukt. En zo wij ervaren, wij stumpers, al vele generaties lang dezelfde dualistische aarde.

    Of, de mensen die dit succesvol doen zijn (n)ooit op aarde geweest. (zoals Bashar)
    Of, een deel van mij weet wel hoe het moet en ervaart een totaal andere aarde… waar dit deel van mij geen weet van heeft.

    Wie het uiteindelijk lukt om zijn ‘State of Being’ te laten materialiseren zal hier nooit van kunnen getuigen omdat hij zich nooit zal realiseren dat dat nodig is.

    Net als diegene die niet ‘wakker’ zijn, zich niet realiseren dat de wereld in werkelijkheid heel anders in elkaar zit dan hij zich voordoet.

    Als u begrijpt wat ik bedoel.

    1. Douwe Bericht auteur

     Ik heb het idee dat wat Bashar zegt vrij goed opgaat voor hoe individuele realiteit en collectieve realiteit samenhangen. Het collectief is een reflectie van wat alle individuen doen. En aangezien jij het meeste controle hebt over je eigen leven kun je het collectief dus het meeste beïnvloeden door je eigen leven zo goed mogelijk in lijn te brengen met je eigen interesses en passies etc.

     Niet alleen ‘verbeter’ je daarmee je eigen leven en daarmee je individuele realiteit maar het is ook het punt waarop je de collectieve realiteit het meeste kan beïnvloeden. En tot slot kan jouw voorbeeld anderen wellicht ook weer inspireren.

     In principe is er niemand in het collectief die jou tegenhoudt om je eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie te volgen toch?

     Of wat zou er in het collectief dienen te veranderen zodat jij een gelukkiger leven zou kunnen lijden?

     Ik krijg zelf het idee dat veel mensen de collectieve realiteit de schuld geven van wat er mis is in de wereld als excuus om zelf geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor hun individuele realiteit. En doordat mensen dat massaal doen kan de collectieve realiteit niets anders reflecteren dan een boel onverantwoordelijkheid.

     Zolang wij niet zelf veranderen is het onwaarschijnlijk dat de collectieve realiteit dat wel zal doen.

     1. Pieter

      Daar sluit ik me helemaal bij aan Douwe.

      Het collectief bestaat uitsluitend uit individuen. Verandering van de collectieve realiteit kan dus alleen gedaan worden door individuen.

      Als individuen niet veranderen (bijvoorbeeld omdat ze wachten tot het collectief verandert) dan is collectieve verandering dus onmogelijk.

 21. bernadette

  Ja..dat zo fascinerend om onder water die grote scholen vissen tollend probleemloze shifts te zien maken,zonder dat ze tegen elkaar op zwemmen.
  En vogels ook , b.v zwermen zwaluwen van links haaks op weer naar rechts zowel van verticaal opwaarts naar horizontaal .
  En ja..Aladin , staat een mens (niet)meer in contact met soortgenoten of is hij dat vermogen kwijt geraakt door van kleins af aan schoolse indoctrinaties / religies / media mindcontrole zo van elkaar afgescheiden te leven ,ieder in zijn eigen appartementen hamsterhokje / huisje.

  Wat net in mij op kwam toen jij met het bovenstaande vraagje , plaats ik daar ook nog maar een vraagje boven op.
  Jij ;
  Dan moet dat toch een keer mis gaan met die mens juist nu die collectieve organisatie zo gewenst is ?
  Toen kwam bij mij op , zouden zij daarom die CERN daar gereed voor hebben staan ?

  https://www.google.nl/search?q=cern+hadron+collider&hl=nl&rlz=1T4ACPW_nlNL393NL378&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CC0QsARqFQoTCNqwheLtqscCFcRcFAodE-4Nfw&biw=1920&bih=924

  De CERN hadron collider zal tot zijn maximale output worden gestuwd op de 15e. Het doel hiervan is om de verbinding van de mensen met hun bron te verbreken.

  De Aarde heeft een natuurlijk bioritme dat stijgt en daalt; zoals een surfer op een surfbord op een golf beweegt heeft de hadron collider de intentie om te bewegen op de natuurlijke bioritmegolf van de Aarde.
  Dit is duidelijk geen goede zaak.
  Het heeft met een sterk magnetisch veld te maken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *