Permies.nl een online platform voor mensen om (eetbare) planten en zaden met elkaar te ruilen.

Deel dit initiatief a.u.b. zo breed mogelijk!

Het in stand houden van een grote diversiteit gezonde, voedselgewassen ligt aan de basis van een gezonde, veilige en diverse voedselvoorziening voor een bevolking. Zie eventueel ook deze documentaire: Biodiversiteit de bouwsteen van ons leven.

Het is dan ook erg fijn dat er nu een platform is waar mensen onderling, zaden, planten, struiken etc. kunnen ruilen met elkaar. Dit platform heet Permies! We nodigen iedereen uit om hieraan mee te doen.

Om het ruilen van zaden en planten makkelijker te maken is het handig om kennis te hebben van technieken om planten te vermeerderen.

Ook is het nuttig om meer te weten over het oogsten, bewaren en ruilen van zaden.  Meer informatie daarover in de volgende links:

-) I – Zaden oogsten en bewaren
-) II – Het versturen van zaden via de post
-) III – Seed Saving Handbook

Doe mee aan een gezamenlijk peer to peer zaden en planten ruilnetwerk.

Hoe kan ik meedoen?

Ga naar Permies!, hier kun je je registreren en beginnen. Registreer de zaden, knollen, stekken, etc.  van eetbare planten die je over hebt en het delen kan beginnen.

Waarom dit initiatief?

Momenteel ligt het grootste deel van de planten en zaden diversiteit bij een beperkt aantal trans-Atlantische corporaties actief in de chemische sector die dit puur voor de commercie doen zoals Monsanto/Bayer, DuPont, Dow en Syngenta (zie deze pdf voor de details – seedindustry).

loesje-monsantoDeze bedrijven proberen de biodiversiteit van het leven zo veel mogelijk te monopoliseren / carteliseren en hiermee mensen afhankelijk van ze maken. Als dit eenmaal is gelukt is er een boel geld te verdienen voor deze bedrijven.

Hoewel deze strategie als bedrijfsmodel prima werkt is het letterlijk levensgevaarlijk voor de biodiversiteit en alle mensen die daarvan afhankelijk zijn voor hun directe voortbestaan.

De algemene diversiteit in eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en deze grote bedrijven die vaak beursgenoteerd zijn en over veel lobbykracht beschikken, weten zich in telkens meer onderzoeksinstituten (zoals de Universiteit van Wageningen) en overheden in te kopen en zo hun eigen agenda erdoorheen te drukken.

Wellicht het meest bekende voorbeeld hiervan is Monsanto, inmiddels overgenomen door Bayer. Een documentaire die de vele wanpraktijken van Monsanto belicht, gemaakt door een Franse onderzoeksjournaliste is: De Wereld Volgens Monsanto. (Met Nederlandse ondertitels)

Van de mensen voor de mensen!

Naast dat een peer to peer planten- en zadenruilwerk tussen gewone mensen erg leuk is, is het ook echt heel belangrijk omdat we zo de biodiversiteit van gewassen in stand kunnen houden en vrij toegankelijk kunnen houden voor eenieder!

Dit is te belangrijk om over te laten aan grote trans-Atlantische corporaties waarbij winst behalen het belangrijkste doel is.

Daarom nodigen we iedereen uit om mee te doen!

[bol_product_links block_id=”bol_5c7ecf9f92938_selected-products” products=”9200000049661865,9200000079189412,9200000027451765,9200000094402752,9200000028103980,9200000049771947″ name=”lko” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”552″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Aanverwante informatie en links:
-) Biodiverstiet – De bouwsteen van ons leven
-) Website – Permies!
-) Website Reclaim the Seeds NL – www.reclaimtheseeds.nl
-) Website De Nationale Proeftuin – www.denationaleproeftuin.nl
-) Overzicht van openbare biblioteken die inmiddels ook een zadenbank functie hebben – www.mijntuin.org/seed-libraries/all
-) Website Seedsavers – www.seedsavers.nl
-) Website – Seed Saving Handbook
-) Facebookgroep over Zaden Ruilen

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

Eén gedachte op “Permies.nl een online platform voor mensen om (eetbare) planten en zaden met elkaar te ruilen.

  1. only you

    Goed idee zeg, we moeten niet alles aan de multinationals en banken overlaten anders verworden we tot zombies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *