Roeland Lelieveld vergroent Kenia

v1JYmt7W_400x400

www.africawoodgrow.com

Op de Facebookgroep van permacultuur (11.000+ leden) zijn een heleboel interessante en actieve mensen te vinden. Roeland Lelieveld is daar eentje van. Naast zijn werk in Nederland is hij bezig met het herbebossen van verdorde stukken land in Kenia.
Hij doet dit via zijn eigen bedrijf: 
www.africawoodgrow.com
En ze motiveren ook andere boeren in de regio om hun land te herstellen op deze manier via de stichting: 
www.forestmarketfoundation.org

Op de manier van Groen Goud is hij met zijn Keniaanse zakenpartner stukken verdorde grond aan het herbebossen. Met behulp van eetbare bostuin technieken verbouwen ze naast bomen voor de lange termijn voor de verkoop, ook verschillende soorten voedsel in meerdere lagen voor mens en dier.

Interessant om te zien is dat sinds ze in 2011 begonnen zijn het aanplanten van de bomen, het gebied al sterke veranderingen heeft ondergaan; het is het hele jaar door groener, er is meer bruikbare productie voor de bewoners en door de meerdere lagen begroeiing en verbetering van de bodem komen er ook meer wilde dieren het systeem in.  Onder meer een flink aantal vogelsoorten heeft de laatste jaren een plekje gevonden in het herbeboste gebied.

Hieronder twee korte filmpjes die laten zien wat ze doen.


Roeland Lelieveld is oprichter van Africa Wood Grow (AWG). Na vijf jaar onderzoek richtte hij dit innovatieve bosbouwbedrijf op, in samenwerking met een lokale partner. Inmiddels zijn er bijna 30.000 bomen geplant, en is er rond de 320.000 m2 land gerestaureerd. Naast zijn full-time baan als cultuurtechnicus bij een ingenieursbureau in Den Haag, heeft hij zijn vrije tijd (en spaargeld) geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze droom. Het gebied dat hij nu met duurzame bosbouw in combinatie met voedselproductie (agroforestry) ontwikkelt, was totaal ontbost en uitgeput. Het positieve effect van het restauratieve business-model op de omgeving is enorm. Het levert lokale werkgelegenheid op, de biodiversiteit wordt aangetrokken en versterkt en de sociale cohesie binnen de lokale gemeenschap stijgt.

~Fragment uit Simon Jelsma Award 2014

Voor mensen die vragen hebben over dit project en er meer van willen weten, voel je vrij contact op te nemen met Roeland Lelieveld via zijn website: africawoodgrow.com/contact.
Ook kun je vragen stellen in de reacties onder dit artikel. Ik zal Roeland bij reacties op de hoogte brengen zodat hij kan kijken of hij kan reageren.

Moge dit inspirerende voorbeeld van Roeland vele anderen motiveren om ook met hun eigen dromen aan de gang te gaan!

Aanverwante informatie: 
-) Website Africa Wood Grow
-) Website www.forestmarketfoundation.org
-) Winnaar Simon Jelsma Award 2014 – Roeland Lelieveld met African Wood Grow
-) Facebook – facebook.com/africawoodgrow
-) Gezonde levende gronden
-) De 7 lagen van een eetbare bostuin
-) Ecosysteem herstel is simpel – deel 1
-) Facebookgroep van permacultuur (11.000+ leden)

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie of vrijwillig abonnement.

Eén gedachte op “Roeland Lelieveld vergroent Kenia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *