Snelcursus politicus

Dit artikel is geschreven door Pieter Stuurman

Met de verkiezingen voor de deur staat er weer een hele lichting nieuwe politici klaar. Graag wil ik daarom onze aanstaande leiders deze korte cursus politicus aanbieden.

Binnenkort wordt u politicus. Het beroep van politicus kan u vele voordelen bieden en is niet moeilijk. Om van de voordelen te kunnen genieten, doen aanstaande regeerders er echter goed aan om enkele handige voorwaarden en principes te kennen. Hieronder treft u de belangrijkste aan.

1- Neem nooit verantwoordelijkheid

download

Geef niets toe, ontken alles, maak tegen beschuldigen.

U als politicus gaat de regels maken. En uiteraard moet iedereen zich aan uw regels houden. Om die regels door het aan u ondergeschikte volk geaccepteerd te krijgen, moet u uitleggen waarom die regels in het voordeel zijn van diezelfde ondergeschikten. Vervolgens dwingt u, dreigend met straffen, het naleven van uw regels af.

U zult snel merken dat uw regels nooit in het voordeel zijn van de ondergeschikten (dat is ook niet de bedoeling van regels) en het gebeurt met enige regelmaat dat die ondergeschikten daar ook achter komen.

Het is dan geen probleem om toe te geven dat de regels niet in orde waren, maar het is van vitaal belang dat u nooit toegeeft dat u een fout gemaakt hebt. Als u politicus wilt blijven dan moet u afzien van het nemen van iedere vorm van verantwoordelijkheid. U geeft simpelweg anderen de schuld en stelt vervolgens nieuwe regels op om die anderen te bestrijden. U zult er verbaasd over staan hoe gemakkelijk dit is.

Merk daarbij op dat collega’s die (gedwongen; uit zichzelf zullen ze het niet doen als ze slim zijn) verantwoordelijkheid nemen, ogenblikkelijk hun verworven positie verliezen.

2- Lieg

vvd-300x192De mensen hebben u niet nodig. U hebt de mensen nodig. Zonder hen kon u geen politicus zijn, en dan verloor u uw positie. Het is echter van groot belang dat de mensen deze waarheid niet kennen. Uw bestaansrecht is gebaseerd op de leugen dat de mensen u nodig hebben. Om dat bestaansrecht te behouden, dient u voortdurend te liegen.

Waarheid is uw grootste vijand en daarom mag u alleen iets waars zeggen als dat uw leugens dient. U kunt bijvoorbeeld zeggen dat Nederland een land is waar betrekkelijk veel oudere mensen wonen. Dat is waar, en die waarheid kunt u gebruiken om te zeggen dat uw volk daarom meer belasting moet betalen omdat die oude mensen vervelende, nutteloze, zieke, geldverslindende individuen zijn. En dat is natuurlijk niet waar. Uw werkgever, de staat, heeft immers van niemand meer geld ontvangen dan van mensen die, hun hele leven lang, het grootste deel van hun inkomen hebben afgestaan aan uw baas.

Het is maar een voorbeeld, maar u snapt het wel. Zo niet, dan raad ik u aan een ander beroep te kiezen.

12033151_734748099991704_4927812291185780923_n

Dus, als wij liegen tegen de overheid is dat een misdaad. Maar als de overheid tegen ons liegt dan heet dat politiek.

U dient als politicus dus voortdurend te liegen, wilt u kans maken op een beetje een vruchtbare carrière. Als uw leugens zo nu en dan uitkomen, is dat geen probleem. De mensen zijn immers al eeuwen gewend aan politiek en denken daarom dat liegen gewoon bij het beroep van politicus hoort.

Omdat waarheid uw grootste vijand is, dient u ervoor te zorgen dat u waarheid altijd belachelijk maakt, zodat iedereen er hartelijk om kan lachen. Lachen is immers gezond.

Om effectief te kunnen liegen – dat wil zeggen liegen met het door u gewenste resultaat – zult u over de zaken waarover u liegt, zelf wel iets van waarheid moeten kennen. Dit is eigenlijk het enige punt dat het vak van politicus soms bemoeilijkt, maar met een beetje doorzettingsvermogen gaat het u waarschijnlijk wel lukken.

3- Denk strategisch

Overheid is een ziekte die zichzelf voordoet als het medicijn ertegen.

Overheid is een ziekte die zichzelf voordoet als het medicijn ertegen.

U hebt als politicus alleen bestaansrecht als u belooft om de dingen die niet in orde zijn, in orde te maken. Mensen gedogen uw bemoeiingen namelijk alleen als ze geloven dat u met uw beleid dingen zult ‘verbeteren’.

Dat zal nooit gebeuren en daarom moet u de aandacht van de mensen altijd gericht houden op een ‘betere’ toekomst, zodat ze de resultaten van uw beleid niet opmerken. Er komt namelijk een moment waarop de gevolgen van uw eerdere leugens zichtbaar kunnen worden in het heden en u wilt niet dat dit u aangerekend wordt. Zie hiervoor ook punt 1.

Uiteraard mag u nooit daadwerkelijk uw voorgestelde verbeteringen bereiken. U zou uzelf dan overbodig maken. Doordat uw beleid (uw strategie) nooit de gewenste resultaten oplevert, blijven de dingen niet in orde en blijft u dus nodig om ze alsnog in orde te maken. U belooft vervolgens dat te doen, maar doet het niet. Zo blijven de dingen niet in orde en blijft men denken u nodig te hebben.

Al eeuwenlang geloven mensen dat nieuwe politici het deze keer wel in orde zullen maken. Dit gebeurt uiteraard nooit. Het is wellicht merkwaardig dat de mensen dit blijven geloven terwijl de beloofde resultaten altijd uitblijven, maar zo werken mensen blijkbaar. Maak u hierover geen zorgen.

In sommige gevallen helpt het ook om dingen die wel in orde zijn, te saboteren. Zo creëert u problemen, en als er problemen zijn zullen de mensen u vragen om ze op te lossen. U kunt zo eenvoudig uw positie bestendigen.

4- Doe niets

U als politicus hoeft niets te doen. Het is zelfs beter als u niets doet want als u wel iets doet kunt u voor het resultaat aansprakelijk gehouden worden (zie punt 1). Een goed politicus doet dus zelf niets, maar laat anderen de door hem gewenste dingen doen. Bedenk daarbij dat geen van de grote machthebbers uit de geschiedenis (neem er een in gedachten; eentje met een markante beharing op de bovenlip en een doordringend stemgeluid, volstaat prima) ooit zelf iemand gevangen gezet of gedood heeft. Hij liet anderen dat doen.12190131_1191925694157564_185646567736950774_n

Het is niet uw taak als politicus om zelf iets te doen. Het is uw taak om anderen te laten geloven dat het opvolgen van uw bevelen in hun voordeel is, zodat ze het ook daadwerkelijk gaan doen. Uiteraard is dat niet werkelijk in hun voordeel, maar in uw voordeel. Zie hiervoor ook punt 2.

5- Heb rijke vrienden

Van politiek wordt u niet echt rijk. Toch hebt u ervoor gekozen om politicus te worden en dat hebt u niet voor niets gedaan. Wilt u een beetje profijt hebben van uw keuze, dan is het noodzakelijk dat uw vrienden goed voor u zorgen. Eén van de mooie kanten van het vak is dat het heel gemakkelijk is om rijke vrienden te krijgen. U maakt immers de regels en rijke mensen staan erom bekend dat ze uiterst royaal kunnen zijn als die regels hun belangen dienen. Denk dus bij het maken van regels altijd aan de belangen van uw rijke potentiële vrienden, en uw leven zal lange tijd aangenaam comfortabel zijn.

Uw titel is ‘volksvertegenwoordiger’ maar het is van belang dat u het volk niet dient, noch vertegenwoordigt. U vertegenwoordigt uw rijke vrienden, en het is uw taak om het volk uw rijke vrienden te laten dienen, zodat uw rijke vrienden u dienen.

6- Creëer angst en schaarste

Mensen hebben eigenlijk niet zulke bijzondere verlangens. De meeste mensen willen voornamelijk voor zichzelf en hun dierbaren kunnen zorgen. Door ervoor te zorgen dat dit voor de mensen moeilijk gemaakt wordt, blijft de aandacht van die mensen voortdurend gericht op overleven.

Door het creëren van schaarste zullen ze steeds veel harder moeten werken dan nodig is. Voor het creëren van de gewenste schaarste is het hebben van rijke vrienden (zie punt 5) een belangrijk voordeel. Door hen te bevoordelen krijgen ze de gelegenheid om op de rest van de mensen te parasiteren en zo ontstaat de schaarste.

quote-greed-and-competition-are-not-the-result-of-immutable-human-temperment-greed-and-fear-bernard-lietaer-79-46-81

Maak daarnaast mensen bang voor elkaar. Vertel voortdurend dat het wemelt van onverantwoordelijke criminelen, zowel in binnen- als buitenland. Zeg dat u de verantwoordelijkheid neemt om de mensen hiertegen te beschermen (zie punt 1 en punt 2).

Het creëren van angst en schaarste levert verschillende voordelen op. Ten eerste zullen de mensen angst en schaarste als probleem ervaren. U kunt uzelf dan opwerpen als de oplosser hiervan (natuurlijk niet werkelijk, maar zie hiervoor weer punt 2 en punt 3).

Ten tweede willen mensen het liefst voor zichzelf en hun dierbaren zorgen. Indien ze dat werkelijk zouden doen, dan zou iedereen voor iedereen zorgen, en dan hebben ze u niet meer nodig. Dit kan uiteraard niet worden toegestaan.

Angst en schaarste leiden de mensen af van hetgeen ze werkelijk drijft: liefde voor elkaar. Het is van het grootste belang dat mensen dit niet doorkrijgen anders wordt u overbodig. Door ze hun aandacht voortdurend op overleven te laten houden, blijft u in het zadel. Zorg er daarom voor dat mensen niet beseffen dat ze van elkaar houden, maar elkaar bestrijden (beconcurreren) omdat ze denken dat dit nodig is.

7- Lieg tegen uzelf

jamaican-proverb-quote-if-you-follow-a-fool-youre-a-fool-yourself

Een goede les voor alle mensen die braaf de politiek blijven volgen. 😀

U beseft goed dat uw macht gebaseerd is op uw leugens. Wanneer u dit niet begrijpt kunt u beter geen politicus worden. Toch is het ook voor u lastig om uzelf iedere ochtend in de spiegel te begroeten als u daar steeds het beeld van een leugenaar ziet. Lieg daarom ook tegen uzelf.

Zeg daarom tegen uzelf: ‘Mijn macht is goede macht, want ik ben goed!’
Zeg tegen uzelf: ‘Ik snap dat mensen creperen onder mijn beleid en dat niet iedereen dat leuk vindt, maar ik ben verantwoordelijk voor het grote geheel en moet soms harde maatregelen treffen om het goede te bereiken’.

U kunt vast nog wel enkele andere leugens verzinnen die u uzelf kunt laten geloven. Zo wordt uw bestaan minder onaangenaam en kunt het langer in het door u gekozen vak volhouden.

8- Tenslotte

45eed8616fc52750b6bdd579f1fea90bHet vak van politicus is niet echt moeilijk en stelt eigenlijk geen bijzondere eisen aan u. Wel is het handig om een goed geheugen te hebben. Wanneer u uw eerdere leugens kunt onthouden kunt u consistenter liegen en dan wordt u gezien als een politicus met ruggengraat. Daarnaast moet u kunnen onthouden wanneer u bepaalde zaken vergeten dient te zijn.
Zie hiervoor punt 1.

U zult op den duur zeker ongelukkig worden, maar u moet er iets voor over hebben. En bovendien, wie kan er nou werkelijk gelukkig zijn in een gecorrumpeerde, door leugens geregeerde wereld als deze…?

Ik wens u veel succes in uw nieuwe functie!

—–

Aanverwante artikelen en informatie:
-) http://pieterstuurman.blogspot.nl/
-) Frans Timmermans liegt heel Europa voor.., krijgt promotie!
-) Documentaire – The Power of Nightmares, The Rise of the Politics of Fear
-) Het Patroon van Tirannie; wees bang, wees bang, wees bang
-) De illusie van politiek 
-) Is stemmen zinvol?
-) De open source overheid deel I
-) De open source overheid deel II
-) De open source overheid deel III

quote-the-government-can-do-nothing-for-you-but-you-can-do-everything-for-yourselves-pierre-joseph-proudhon-114-3-0363

24 gedachten over “Snelcursus politicus

  1. Pieter Bericht auteur

   Punt 10

   Doet u dit toch, dan is dat misschien wat onaangenaam voor u, maar maakt u zich vooral geen zorgen. U kunt gewoon aanblijven in uw functie. Mensen zijn gewend aan domme opmerkingen van politici 🙂

 1. D. G. Neree

  Het is voor politici hoofdzaak, dat ze in geen van bovenstaande punten falen.
  In de meeste gevallen zullen falende politici door hun maatjes beschermd worden, aangezien het falen ook op hen zal afstralen. Als het falen niet tot hooivorken, pek en veren en guillotines leidt, bent u nog bruikbaar genoeg om zogenaamd even uw fuctie neer te leggen en via de achterdeur weer in een toppositie benoemd te worden.
  Het is dan zaak om goed in de gaten te hebben wanneer uw falen tot massale volkswoede leidt, zodat u tijdig naar het buitenland kunt vertrekken, waar u aan de guillotine kunt ontsnappen

  1. Pieter Bericht auteur

   Laatste paragraaf ook gelezen? 🙂

   (U zult op den duur zeker ongelukkig worden, maar u moet er iets voor over hebben. En bovendien, wie kan er nou werkelijk gelukkig zijn in een gecorrumpeerde, door leugens geregeerde wereld als deze…?)

   1. Werner

    Gelezen ja, ik zou op dat punt willen beginnen eigenlijk, voorbij aan de leugen en het zelfbedrog. De eerste campagne zal zijn om alle stropdassen aan de haak te hangen, dat werkt namelijk zo verschrikkelijk verstikkend. 🙂

    In het moderne leven onderdrukken we het kind meestal, want kinderlijkheid is een belediging voor het soort ego dat we bewonderen. We geven de voorkeur aan de welopgevoede, beheerste, aangepaste en nogal uniforme mens die heeft geleerd dat hij moet passen in de doelstellingen van onze maatschappij, die grotendeels vorm hebben gekregen door ons geloof in het Kapitalisme. We definiëren rijpheid in die termen en steunen een opvoedingssysteem dat die filosofie schraagt. Ons gebrek aan wellevendheid is grotendeels te wijten aan het onderdrukte kind dat ingaat tegen de harde eisen die door de maatschappij aan hem worden gesteld. Mensen zijn boos en gedeprimeerd om het vreugdeloze leven dat ze gedwongen worden te leiden en luchten hun frustratie door verwerpelijke manieren van asociaal gedrag, als waren ze kinderen die niet hebben geleerd wat het is om sociaal te zijn. Onze huidige maatschappelijk ‘donkere nacht’ is deels te wijten aan de onderdrukking van het kind in ons.

    http://www.bol.com/nl/p/de-donkere-nachten-van-de-ziel/1001004002095437/

    1. Pieter Bericht auteur

     Naar mijn visie is het belangrijkste gebrek, gebrek aan mentale volwassenheid. Volwassenheid die gekenmerkt wordt door het vermogen om eigen verantwoordelijkheid te dragen.

     Alleen om die reden worden politici toegestaan.

     1. Hent

      Kun je wel tot mentale volwassenheid komen als het kind altijd onderdrukt is geweest en het kind zijn dus nooit werkelijk is doorleeft?

     2. Hent

      Dat kan zeker niet als je gelooft dat je het niet kunt

      Daar zit wat in.

      Dus als je er in gelooft, kan je een mentale volwassenheid bereiken zonder het doorleven van het kind zijn, zonder het door te onderzoeken en ontdekken leren verantwoordelijk te zijn voor het leven?

      Ik denk dat je dat niet kan overslaan en als je dat wel denkt te kunnen, zoals politici, gewoon nog een onderdrukt kind bent dat vast zit in een realiteit die van buiten wordt bepaald.

     3. Pieter Bericht auteur

      Daar heb je wel een punt Hent.

      Eén van de belangrijkste taken die een ouder heeft, is het kind te begeleiden naar (mentale) volwassenheid. Het leren dragen van eigen verantwoordelijkheid is iets dat een kind geleidelijk moet leren, naarmate het ouder wordt. Maar ouders die zelf mentaal onvolwassen zijn, kunnen dit hun kind niet leren. Het is immers niet mogelijk om een ander iets te leren dat je zelf niet kunt.

      Zo blijft de mentale onvolwassenheid door de generaties heen bestaan. Tenzij de volwassenen de hiaat in hun opvoeding zelf aanvullen. Je kunt dat dus niet overslaan. Het is misschien lastig, en het ongetwijfeld was beter als het ons bij onze opvoeding was aangeleerd, maar dat betekent niet dat het niet te doen is.

      Eén ding is zeker: voor degenen die het doen, is de beloning enorm. Bovendien zullen zij wel in staat zijn om de volgende generatie (hun kinderen) hierin de begeleiden.

     4. Hent

      Het is zeker wel te doen 🙂

      Sterker nog het is heerlijk om te doen, ontdekken dat er nog een kind in je leeft dat alles wil onderzoeken en ontdekken wat mogelijk is, wat verantwoordelijkheid en vrijheid is. 🙂

   2. Johan Bosman (werktuigkundige)

    Psychopaten worden nooit geplaagd door de afwezigheid van hun geweten. Daarom slapen politici ’s nachts prima en ook hun laatste woorden zullen er niet toe doen. Hun grootste pathologische kick is steeds dezelfde: het afnemen van vrijheden van diegenen die ze met geweld (politie, justitie) aankunnen.

    1. Douwe

     Was net even op zoek om nog wat meer plaatjes aan het artikel toe te voegen en kwam dit pareltje tegen wat alle stermmers en momenteel nog politiek gelovigen ook een mooie spiegel voorhoudt.

 2. bernadette

  Ja,, Pieter het wordt zeker tijd dat de Ego’s in dit Egoland hun maskers afzetten en hun ware Mens-zijn
  kunnen gaan tonen om de ontstane problemen eens daadwerkelijk op te gaan lossen .

  Op deze Site kunnen alle Ego’s van hun Hoogmoed-waanzin afkomen
  én aan hun conditionering gaan werken. (Snelcursus mens-zijn )
  Aan de rechtse kant een balk met zeer interessante informatie , te beginnen onderaan Nr. 1 .
  In Nr . 50 wordt o.a door Jan van Rossum uitgelegd , wat gedachten in ons hoofd doen .
  Waar komen gedachten vandaan ? Wat kunnen we ermee ? Hoe van piekergedachten af te komen ?

  http://www.a-dvaita.nl/podcast.html

  http://waarheid.com/

 3. Douwe

  Via Pieter Stuurman

  INTEGRITEIT is doen wat je zegt. Politiek is het tegenovergestelde doen van wat je zegt.

  Als politici zeggen: “Wij willen meer werkgelegenheid”, dan leiden hun maatregelen tot meer werkloosheid.

  Als politici zeggen: “Wij willen economische groei”, dan dwingen ze bezuinigingen af, wat hetzelfde is als economische krimp.

  Als politici zeggen: “Wij willen vreedzame integratie”, dan zullen ze etnische conflicten stimuleren of te genereren.

  Als politici zeggen: “Wij vertegenwoordigen het volk”, dan vertegenwoordigen ze de belangen van de rijke elite.

  Politiek is het tegenovergestelde van integriteit. Politiek is liegen.

  De werkelijke bedoelingen van politici zijn dus eenvoudig te zien: draai hetgeen ze zeggen 180 graden om en je weet het.

 4. jhon

  iteindelijk moeten we als samenleving misschien overwegen om psychopathie-screening verplicht te stellen voordat elke politicus of ambtenaar zijn/haar kandidatuur presenteert, voordat elke militaire rekruut wordt geworven, en voordat elke kandidaat in welke positie van macht dan ook die een openbare invloed heeft wordt overwogen. Net zoals we niet zouden toestaan dat een kleurenblind persoon gevaarlijk werk verricht, bijvoorbeeld als luchtverkeersleider (aangezien het onvermogen om bepaalde kleuren te onderscheiden grote aantallen nietsvermoedende mensen in groot gevaar zou brengen…), zou de maatschappij waarschijnlijk niet moeten toelaten dat een klinisch gediagnosticeerde psychopaat in een positie van macht terechtkomt (nogmaals, geef de pyromaan geen vuur of laat een pedofiel niet werken in een crèche).
  https://nl.sott.net/article/2889-Reflectie-op-Politieke-Ponerologie

 5. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Behandel de overheid zoals de overheid ù behandelt: ALS EEN GROTE NUL.

  Dus niet meer stemmen beste mensen. Stemmen is een anti-democratische daad. Het is zaken doen met terroristen en kiezen uit 17 soorten poep. Het is nog erger dan niets doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *