Voedselbossen laten zien dat voedselproductie en natuurwaarde prima samen kunnen gaan

In Groesbeek bij Nijmegen ligt voedselbos Ketelbroek, één van de eerste voedselbossen van Nederland. Initiatiefnemer Wouter van Eck was hiermee in 2010 echt een pionier. Het voedselbos heeft zich ontwikkeld tot een bijzondere biotoop met jaarlijks rijkere oogsten maar ook steeds meer soorten (zeldzame) dieren en insecten, die er een ideale leefomgeving vinden. Wouter bewijst hiermee dat het kan: landbouw én natuur samen in één gebied

Gelukkig worden er ook in Nederland steeds meer eetbare bostuinen en voedselbossen aangelegd. Er is inmiddels een facebookgroep specifiek over voedselbossen met meer dan 13.000 leden. Hier kunnen mensen vragen stellen, informatie uitwisselen, elkaar inspireren etc.

Ook zijn er verschillende goede boeken beschikbaar over hoe mensen hun eigen tuin met meerdere lagen begroeiing eetbaar kunnen maken. Zowel over een kleine stadstuin als op hoe mensen meerdere hectares grond kunnen gaan inrichten als voedselbos.

Mochten mensen vragen hebben over eetbare bostuinen en voedselbossen stel ze vooral hieronder in de reacties!

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Geen eigen tuin? Verbouw voedsel in, aan en op je huis!
-) De 7 tot 9 lagen begroeiing van een eetbare bostuin
-) Stadstuin van 55m² ingericht als een eetbare bostuin!
-) Minidocumentaire – Voedselbossen en natuurlijke landbouw
-) Er is inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant in Nederland!
-) Voedselboswachters gevraagd!

 

3 gedachten over “Voedselbossen laten zien dat voedselproductie en natuurwaarde prima samen kunnen gaan

 1. Douwe

  @ Budh & Bernadette

  Voedselbossen stellen mensen in staat om lokaal, gezond, divers en vers voedsel te verbouwen op een manier die een meerwaarde heeft voor de mens, de natuur en de aarde. Je kunt daar je energie in steken als het met je resoneert of niet. Het is in mijn ogen een enorme stap de goede kant op in vergelijking met onze monocultuur manier van landbouw.

  Als je hier nieuwsgierig naar bent zou ik er zelf mee aan de gang gaan. Er is een voedselbossen facebookgroep met meer dan 5000 leden, en er is een permacultuur facebookgroep met over de 13.000 leden. Wellicht dat er anderen in die groepen zitten met dezelfde interesse waar je wellicht eens een experimentje mee kunt opzetten.

  En even voor de duidelijkheid, het gaat hier over voedselbossen niet over telefoonmasten en 4G en 5G netwerken. Als jullie onderling daarover willen uitwisselen ga je gang en mail elkaar maar ik wil hier graag de ruimte bieden aan voedselbossen niet aan wat anders. Jullie reacties zijn offtopic en daarom heb ik ze weggehaald.

  Als je de wereld graag wilt informeren over zaken als 4G, 5G etc. begin dan een eigen blog, op die manier kun je altijd precies aan de orde stellen wat je op dat moment bezig houdt. Of schrijf een gastartikel en stuur dat naar verschillende nieuwe media websites en kijk of zij dat willen publiceren. Op die manier kun je dat zelf aan de orde brengen zonder dat je offtopic hoeft te reageren op een artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *