Waarheid als tegengif tegen Chaos – Jordan Peterson

Sinds ik een tijdje geleden een interview van Joe Rogan met Jordan Peterson zag heb ik via het YouTube kanaal van Jordan Peterson verschillende van zijn lezingen gezien en daar een boel van geleerd. Jordan Peterson is klinisch psycholoog en doceert daarnaast aan de universiteit van Toronto.

Onder andere de volgende lezingenseries zijn van harte aan te bevelen.
-) Maps of Meaning: The Architecture of Belief
-) Personality and Its Transformations
Hij heeft recent ook een boek gepubliceerd met de titel: 12 Rules for Life – An antidote to chaos.
Hieronder een recente presentatie op YouTube over zijn boek waarin hij zijn 12 punten bespreekt hoe chaos bestreden kan worden. De waarheid spreken en zelf verantwoordelijkheid nemen zijn twee belangrijke punten.  

Mocht de video aanspreken dan kun je het boek eventueel ook bestellen voor jezelf of voor een familielid, goede vriend, etc.

[bol_product_links block_id=”bol_5b0c76cc3c9ea_selected-products” products=”9200000091316914,9200000077627133,1001004001444992″ name=”jkli” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Ik ben benieuwd wat mensen ervan vinden en of we zo inderdaad de chaos in onszelf en de chaos in onze maatschappij kunnen terugdringen.

Aanverwante artikelen en informatie: 
-) YouTube kanaal Jordan Peterson
-) Joe Rogan interviews met Jordan Peterson
-) Website – www.selfauthoring.com

9 gedachten over “Waarheid als tegengif tegen Chaos – Jordan Peterson

 1. Douwe Beerda

  Hier een vraag die ik kreeg via facebook met mijn antwoord daarop. Wellicht dat het nuttig kan zijn voor anderen hier.

  Heb je zijn boek al gelezen? zo ja ben benieuwd of je het boek aanbeveelt. Ik heb verschillende van zijn toespraakjes geluisterd en ben er nog niet helemaal over uit wat ik er van vind. Hij weet in ieder geval een nieuw licht te schijnen op zeer klassieke thema’s die ik normaal gesproken bij het oud vuil zet als reli-onzin. Maar net als Jung mij fascineert moet ik zeggen dat zijn gedachten mij ook nog wel even fascineren.

  Ik ben halverwege het boek en het is best interessant en het zijn hele werkbare en praktische adviezen. Persoonlijk vind ik wel dat hij heel veel christelijke verhalen erbij haalt ter illustratie en daar ben ik op een bepaalt niveau toch een beetje allergisch voor maar dat is wellicht iets persoonlijks.

  Het archetypen idee wat hij in zijn boek en ook in zijn lezingen aanhaalt van Jung spreekt mij zelf ook erg aan en hij haalt er ook een boel evolutionaire biologie bij wat ik ook erg fascinerend vind..

  Ik vond zijn lezingenserie van Maps of Meaning, The Architecture of Belief wel heel interessant. Ik zou dat mensen absoluut aanraden die eens te bekijken en als dat ze aanspreekt zal het boek ze denk ik ook aanspreken.
  https://www.youtube.com/playlist?list=PL22J3VaeABQAT-0aSPq-OKOpQlHyR4k5h

 2. Johan Bosman (werktuigkundige)

  The lying Dutchman goes international:

  Lying Dutchman: Netherlands’ FM Loses His Job For Spreading Fake News About Putin
  https://www.youtube.com/watch?v=mar_Op7cLjw

  Dutch Foreign Minister Lied About Meeting With Putin to ‘Protect Source’
  https://www.youtube.com/watch?v=eVonU-nAioA
  enz. enz.

  Eigenlijk moeten we heel blij zijn met Halbe Zijlstra. Want bij al die smerige leugens van “onze” politici hebben ze nu eindelijk diep in eigen vlees gesneden. De hele wereld lacht die stumpers uit!

  1. Douwe Bericht auteur

   Het laat wel mooi zien dat leugens chaos brengen en ons naar de hel leiden. Alle leugens over Poetin en Rusland kunnen leiden tot een oorlog wat niets minder dan chaos is. Doordat de waarheid nu boven komt zijn we weer een stapje verder weg bij die oorlog.

   Het bizarre is alleen dat de hele politiek en mainstream media zo aan het liegen zijn op dit soort onderwerpen en dat deze clubs de gewone mensen dus rechtstreeks richting de chaos en de hel leiden. Daarom is het zo belangrijk dat mensen zelf gaan nadenken, zelf hun waarheid wel spreken en tegen de leugens van anderen ingaan als dat nodig is en zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

   Jordan Peterson heeft er een vrij heldere hypothese over dat hoe meer mensen de waarheid spreken en hoe meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen hoe meer we richting een wenselijke wereld gaan, noem het de hemel als je wilt en aan de andere kant dat hoe meer mensen oneerlijk zijn, geen verantwroodelijkheid nemen we richting de hel gaan.

   En hij geeft aan dat we in de vorige eeuw die hel op een flink aantal punten gezien hebben, onder Mao, onder Stalin, onder Hitler. De oplossing hiervoor is in Peterson zijn ogen de vrijheid en verantwoordelijkheid van het individu.

   Persoonlijk lijkt me die redenatie goed te kloppen. 😀

  2. only you

   Desondanks worden we door de bestuurders toch om de tuin geleid. De heersende elite zijn op het maatschappelijk schaakbord de burger altijd een of twee zetten voor?

   1. Douwe

    @ only you

    Ja klopt, ze hebben het geldsysteem in handen, ze hebben de mainstream media in handen, ze hebben de politiek in handen en daarmme de geheime dienst, leger, ME en politie van dat land. Ze hebben alle tijd in de wereld om hun machtspositie te consolideren en verder uit te bouwen terwijl de gemiddelde jan lul in Nederland 30 jaar lang jaar in jaar uit moet werken om de hypotheek af te lossen…

    Ik denk eerlijk gezegd dan ook niet dat de elite dit spel op korte of lange termijn gaat verliezen. Eerder het omgekeerde. Net als met monopolie eindigt uiteindelijk alles in de handen van 1 speler. We zien nu al dat 85 mensen meer bezitten dan de 3.5 miljard armsten en dat de 1% meer geld onder controle heeft dan de rest van de 99%.

    De paar oneffenheden in hun totale dominatie worden nu rechtsgestreken door afschaffing van het referendum en het actief bestrijden van nepnieuws, lees informatie wat de elite vervelend of storend vind. Ondertussen wordt het wingewest Nederland meer en meer geintegreerd in een totalitair Europa om zo de managementkosten van het geheel wat verder terug te brengen.

 3. Witte Wolf

  misschien dan toch maar niet meer stemmen op je eigen onderdrukking zou ik zeggen !!
  Want zolang wij meedoen met deze fascistische maatschappij zijn net zo veel dader als slachtoffer.
  En het begint toch echt bij je zelf .
  Maar blijf vooral je gal spuien want er verandert zo toch niks .
  denk dat ik moeder aarde maar eens vraag om een gunst .
  Misschien dat ze een virus kan creëren dat alleen de parasieten en graaiers treft.
  blijven de natuurvolkeren van zelf over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *