Peer to peer permacultuur planten en zaden ruilnetwerk

Deel dit initiatief a.u.b. zo breed mogelijk!

9200000049661865

Zelf zaden telen, basisboek voor zaadteelt in de moestuin. Uitgegeven door www.clubgroen.nl

Het in stand houden van een grote diversiteit gezonde voedselgewassen ligt aan de basis van een gezonde, veilige en diverse voedselvoorziening voor een bevolking.

Daarom hebben Permacultuur Nederland en Spullen Delen de handen ineengeslagen om een planten- en zadenbank voor het Nederlandstalige taalgebied op te zetten waar gewone mensen de hoofdrol in spelen. Het gaat om het onderling delen van zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare gewassen. We nodigen iedereen uit om hieraan mee te doen.

Om het ruilen van zaden en planten makkelijker te maken is het handig om kennis te hebben van technieken om planten te vermeerderen. Hieronder een heldere uitleg van verschillende technieken om planten, struiken en bomen te vermeerderen:

-) I Stekken
-) II Afleggen
-) III Marcotteren
-) IV Copuleren
-) V Oculeren
-) VI Enten

Ook is het nuttig om meer te weten over het oogsten, bewaren en ruilen van zaden.  Meer informatie daarover in de volgende links:

-) I – Zaden oogsten en bewaren
-) II – Het versturen van zaden via de post
-) III – Seed Saving Handbook

seeds

Doe mee aan een gezamenlijk peer to peer zaden en planten ruilnetwerk.

Hoe kan ik meedoen aan dit ruilnetwerk?

Ga naar www.spullendelen.nl. Hier kun je je registreren en beginnen. Registreer de zaden, knollen, stekken, etc.  van eetbare planten die je over hebt en het delen kan beginnen. Het is het meest praktisch om je aanbod in de categorie “zaden, stekjes, planten, kruiden” aan te bieden.

Ook kun je zelf zaden en planten krijgen van mensen die deze aanbieden. Ga naar “spullen” en bekijk daar vervolgens de categorie “zaai- & pootgoed”. Hier kun je een uitgebreid aanbod van planten en zaden vinden.

Ga naar www.spullendelen.nl om mee te doen aan het planten- en zadenruilnetwerk.

Ga naar www.spullendelen.nl om mee te doen aan het planten- en zadenruilnetwerk.

Bedenk dat het niet uitmaakt of een plant die je over hebt al een paar keer wordt aangeboden. Voeg ook heel gewone planten toe. Op spullen delen kunnen mensen onder meer zoeken op afstand tot hun locatie, bijvoorbeeld binnen een straal van 1, 5 of 10 kilometer. Het gaat in deze database juist om het zo lokaal mogelijk beschikbaar maken van zoveel mogelijk planten.

Mochten er problemen zijn met inloggen, het registreren, etc. stuur dan een mailtje naar info@permacultuurnederland en/of martin@spullendelen.nl en dan kijken we of we de problemen kunnen helpen oplossen.

Waarom dit initiatief?

Momenteel ligt het grootste deel van de planten- en zadendiversiteit bij een beperkt aantal trans-Atlantische corporaties, actief in de chemische sector, die dit puur voor de commercie doen zoals Monsanto, Bayer, DuPont, Dow en Syngenta (zie deze pdf voor de details – seedindustry).

loesje-monsantoDeze bedrijven proberen de biodiversiteit van het leven zo veel mogelijk te monopoliseren / kartelliseren en hiermee mensen afhankelijk van ze maken. Als dit eenmaal is gelukt, is er een boel geld te verdienen voor deze bedrijven.

Hoewel deze strategie als bedrijfsmodel prima werkt is het letterlijk levensgevaarlijk voor de biodiversiteit en alle mensen die daarvan afhankelijk zijn voor hun directe voortbestaan.

De algemene diversiteit in eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en deze grote bedrijven, die vaak beursgenoteerd zijn en over veel lobbykracht beschikken, weten zich in telkens meer onderzoeksinstuten (zoals de Universiteit van Wageningen) en overheden in te kopen en zo hun eigen agenda erdoorheen te drukken.

Wellicht het meest bekende voorbeeld hiervan is Monsanto. Een documentaire die de vele wanpraktijken van Monsanto belicht, gemaakt door een Franse onderzoeksjournaliste is: De Wereld Volgens Monsanto (met Nederlandse ondertitels).

Van de mensen voor de mensen!

Naast dat een peer to peer planten- en zadenruilwerk tussen gewone mensen erg leuk is, is het ook echt heel belangrijk omdat we zo de biodiversiteit van gewassen in stand kunnen houden en vrij toegankelijk kunnen houden voor eenieder!

Dit is te belangrijk om over te laten aan grote trans-Atlantische corporaties waarbij winst behalen het belangrijkste doel is.

Daarom nodigen we iedereen uit om mee te doen!

[bol_product_links block_id=”bol_56e0228b26429_selected-products” products=”9200000049661865,9200000027451765,9200000028103980,9200000026872787″ name=”bla” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”560″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
saving
Aanverwante informatie en links:
-) Website Permacultuur Nederland – www.permacultuurnederland.org
-) Website Spullen Delen – www.spullendelen.nl
-) Website Reclaim the Seeds NL – www.reclaimtheseeds.nl
-) Website De Nationale Proeftuin – www.denationaleproeftuin.nl
-) Overzicht van openbare bibliotheken die inmiddels ook een zadenbank functie hebben – www.mijntuin.org/seed-libraries/all
-) Website Seedsavers – www.seedsavers.nl
-) Website – Seed Saving Handbook
-) Facebookgroep over Zaden Ruilen
-) Permacultuur Facebookgroep (9500+ leden)

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennissen, collega`s, etc. Graag zelfs, hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collega's, etc!

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collega’s, etc!

 

3 gedachten over “Peer to peer permacultuur planten en zaden ruilnetwerk

 1. Pietje puk

  Bedankt voor het artikel!

  Ik wil toch even een kanttekening plaatsen. Wellicht dat reclaimtheseeds.nl er zelf ook niet helemaal duidelijk in is maar waar het vooral om gaat is dat de biodiversiteit wordt gewaarborgd door absoluut geen GMO oftewel Genetische gemanipuleerde zaden te verhandelen!

  Gentech zorgt voor de eenvormigheid van gewassen en is een techniek waarvan we de gevolgen niet zomaar kunnen overzien. Misschien duurt het wel generaties voordat we er achter komen wat voor vernietigend effect het kan hebben.

  Zo heb ik meegemaakt dat sommige zaadruilers niet met 100% zekerheid konden zeggen of hun zaaigoed ecologisch was en dus gentech vrij. Het zou dus kunnen dat er zaaigoed is verhandeld dat genetisch gemodificeerd is en dat vind ik een slechte zaak.

  Neem dus a.j.b. geen zaden mee waarvan je niet weet of het puur natuur is om te verhandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *