Zo kickstart je zelf de nieuwe economie – 7 Tips

Dit artikel is overgenomen van SoChicken.nl Een erg leuke site vol met interessante een leerzame artikelen. De site is zeer de moeite waard om eens uitgebreid te bekijken.
—–

Zo kickstart je zelf de nieuwe economie – 7 Tips

We gaan onze economie hervormen, dat staat vast. En mocht je net zo ongeduldig zijn als ik: hier zijn zes dingen die je vandaag al kunt doen om deze nieuwe wereld een schop onder de kont te geven.

We kopen zaken niet met geld maar met tijd van ons leven.

We kopen zaken niet met geld. We kopen ze met uren van ons leven.

We hebben een betere economie nodig

Ja, een economie die werkt voor alles dat leeft in plaats van een systeem dat werkt voor zichzelf, ten koste van alles dat leeft (lees ook Getallen en moestuinen – Wanneer economische krimp eigenlijk groei is). Een economie die duurzaam is, die ons echt kan bieden wat we nodig hebben in de 21ste eeuw.

De wereld is in beweging, de eerste contouren van onze nieuwe economie worden zichtbaar. Efficiënter, menselijker, duurzamer. Stap voor stap zullen nieuwe technieken, nieuwe denkbeelden en nieuwe generaties onze maatschappij op zijn kop zetten.

Sta jij al te trappelen om deel te nemen aan deze nieuwe wereld? Er zijn behoorlijk wat dingen die jij vandaag al kunt doen om de ontwikkeling te versnellen. Hieronder vind je zeven tips!

1. Maak jezelf minder afhankelijk van je inkomen

Klinkt raar, is niet raar. Ja, ik weet het: “Money makes the world go ’round”. Maar toch kan het anders. Je kunt minder afhankelijk worden van je inkomen en tegelijkertijd de kwaliteit van je leven verhogen. En nee, je hoeft er niet rijk voor te zijn.

Dit is de oude manier: zoveel mogelijk geld verdienen, het geld uitgeven aan veel dingen die je niet perse gelukkiger maken, omdat het kan. Het gevoel krijgen dat er ‘iets’ mist, maar niet weten wat. Hard moeten blijven werken omdat al die luxe spullen moeten worden onderhouden.

Dit is de manier die past bij onze nieuwe economie: uitzoeken welke levensstijl je gelukkig maakt. Uitzoeken welke spullen en hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Aan jezelf werken zodat je gelukkiger kunt zijn met minder. Werk doen dat bij je past en dat je voldoening geeft. Meer tijd overhouden voor zaken die je echt belangrijk vindt. Zoals vrienden, je gezin, familie, gezond eten, natuur en tijd voor jezelf.

Laten we eens kijken.

 • Stel je eens voor dat je 300 euro per maand kunt besparen. Dan houd je 300 euro per maand over. Dan lijkt het net alsof je 300 euro meer bent gaan verdienen. I know, it’s magic. Stel je nou eens voor dat je nu een dag minder gaat werken. Dat kost je misschien nog minder dan die 300 euro. Meer vrije tijd én meer geld over. Gekke wereld.
 • Zeg bijvoorbeeld je tv abonnement op. Scheelt je jaarlijks veel geld (zeker als je zo’n HD harddisk plus abonnement hebt met alles erop en eraan), levert je ontzettend veel tijd op, maakt je hoofd rustiger en maakt je minder materialistisch (scheelt veel geld).
 • Gooi overbodige meuk uit je huis. Verkoop het bijvoorbeeld. En koop minder overbodige meuk. Scheelt je veel geld. En als je minder tv kijkt zul je automatisch minder willen kopen. Bovendien heb je meer tijd om je huis op te ruimen, dus het gaat eigenlijk vanzelf.
 • Oké, en dit is een grote. Stel, je hebt een annuïteiten hypotheek van 200.000 euro tegen 4% rente. Weet je hoeveel je na 30 jaar bruto hebt betaald voor je huis? Precies: 353.880 euro. Huh? Door je hypotheek versneld af te lossen betaal je minder rente. En dat gaat je behoorlijk wat geld schelen op de lange termijn.
 • Gooi een paar zonnepanelen op je dak. Kan je al snel 300-500 euro per jaar besparen.

In de onderstaande artikelen vind je nog veel meer tips om minder afhankelijk te worden van je inkomsten, en tegelijkertijd de kwaliteit van je leven te verbeteren.

En ik heb er ook een heel leuk eBoek over geschreven, vol met praktische tips om financieel onbezorgd te leven op een manier die bij jou past. Ja, mooi spul.

2. Investeer in je veerkracht

Verandering is altijd turbulent. En als het hard waait zijn het de stijve bomen die als eerst omvallen. Door te werken aan je veerkracht (of je buigzaamheid) maak je jezelf beter bestand tegen problemen en tegenslagen.

Dit doe je op twee manieren: Praktisch en mentaal.

Praktische veerkracht heeft o.a. te maken met de tips in stap 1. Minder consumeren, je eigen energie opwekken, wat eigen voedsel verbouwen in de tuin, een permacultuur tuin aanleggen, je financiën op orde brengen etc.

Mentale veerkracht heeft te maken met leren loslaten, leren genieten van ieder moment, ontdekken hoe je goed in je vel kunt zitten ook al gaan de dingen niet zoals je zou willen.

Het ontwikkelen van veerkracht is ontzettend leuk. En het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Fijn als je daarnaar op zoek bent.

En ja, ook over veerkracht heb ik meer tips klaarstaan voor je.

3. Omarm ‘pay as you live’

Veel mensen noemen onze nieuwe economie de ‘wij-economie’. En met reden. Niet alleen zullen we ons hyperindividualisme inruilen voor meer contact en menselijkheid. We zullen ook meer gaan delen, mede dankzij innovatie platforms op het internet.

 • We hebben geen kasten vol met CD’s meer nodig. Diensten als Spotify en Netflix geven ons wat we willen, waar en wanneer we het willen. Soms zelfs gratis, soms tegen betaling, maar nooit met vaste contracten.
 • Via AirBnB slaap je tegen betaling thuis bij gastvrije mensen overal ter wereld die hun huis ter beschikking stellen. Via CouchSurfing slaap je gratis bij alle vrienden die je nog niet ontmoet hebt.
 • Diensten als Peerby stellen je in staat om spullen te lenen, uitlenen, huren of verhuren van of aan mensen in de wijk.
 • Via Thuisafgehaald voorzien buurtgenoten elkaar van gezond en lekker eten, tegen een kleine vergoeding.
 • Via diensten als Greenwheels kun je beschikken over een auto wanneer je het nodig hebt. Als je weinig rijdt is dat een perfect alternatief op het bezitten van een auto.
 • Via diensten als SnappCar verhuur je je eigen auto aan buurtgenoten, of huur je zelf een auto ván buurtgenoten.

En deze trend is pas net begonnen. Nieuwe technieken en innovaties gaan meer mensen bij elkaar brengen, en de efficiëntie en menselijkheid van onze economie verhogen. Trends als elektrische zelfrijdende auto’s en 3D printen zullen de wereld interessanter, socialer en een stuk duurzamer maken.

4. Steun lokale bedrijven

Veerkracht draait om decentralisatie. Globalisatie met just-in-time-management is ontzettend efficiënt, maar niet veerkrachtig. Het maakt grote groepen mensen kwetsbaar voor kleine onderbrekingen in de productieketen.

Een flinke stijging van de olieprijs zet onze huidige economie bijvoorbeeld helemaal op zijn kop. Niet alleen omdat onze brandstof en elektriciteit duurder wordt, maar ook omdat onze hele voedselketen samenhangt van olieproducten (transport, koeling, verpakking, bestrijdingsmiddelen, kunstmest, brandstof voor de boeren etc.).

In een meer decentrale economie is dit effect minder. De olieprijs stijgt, maar de windmolens blijven draaien. De duurzamere lokale boerderijen, daktuinen en stadsboerderijen kunnen blijven leveren aan de lokale bevolking. Fietsen, OV en elektrische auto’s blijven ons vervoeren. Ja, veel producten worden duurder maar de crisis wordt aanzienlijk minder diep.

Om lokale veerkracht te bevorderen kun je vaker kopen bij lokale bedrijven. Bijna iedere euro die je achterlaat bij een multinational verlaat direct de lokale economie. Ja, de lokale werknemers ontvangen salaris. Maar het grootste gedeelte verdwijnt richting het hoofdkantoor in het buitenland.

Investeer je echter in een lokaal bedrijf, dan blijft je geld langer hangen. En hoe vaker je euro van handen wisselt in jouw regio, des te meer de lokale economie floreert.

Dat is ook het doel van lokale, alternatieve munten die in de toekomst een plaats zullen hebben naast de euro. Door meer geld uit te geven bij lokale ondernemers help je je eigen economische ‘hub’ sterker en veerkrachtiger worden. Dus: terug naar de groenteboer, de bakker en het lokale koffiezaakje.

5. Investeer in een sterke lokale community

Simpel zat: maak eens een praatje met je buren. En dan nog eens, en nog eens. Leer elkaar kennen. En vergroot je lokale sociale netwerk.

Lokale connecties maken een wijk leuker, leefbaarder en gelukkiger. En het blijkt een wijk ook veerkrachtiger te maken. Hoe meer mensen elkaar kunnen helpen, des te sterker het vangnet is wanneer dingen lastig worden.

Leer mensen kennen in de plek waar je woont. Begin klein. Glimlachen en begroeten. En grijp je kans wanneer er een aanleiding is om een praatje te maken. Investeer in menselijk contact.

De toekomst van onze globale economie draait niet om steeds grotere interventies. Het draait om het versterken van alle kleine onderdelen waaruit het grote systeem is opgemaakt. En jouw wijk is zo’n onderdeel. Tijd voor een kopje koffie met de buurvrouw dus.

6. Zet je geld in op de vooruitgang

In onze nieuwe economie zullen we meer gaan inzetten op duurzaamheid. Aan de ene kant zullen we hard aan het werk gaan om onze impact op de wereld te verkleinen. Aan de andere kant zullen we moeten investeren in klimaatadaptatie: het verhogen van de dijken, het opvangen van extreme weersomstandigheden (overstromingen en droogte) en het herstellen van ecosystemen.

Daarnaast zullen we investeren in verrijking. Ofwel: het ongedaan maken van de schade. CO2 uit de lucht halen, groen aanplanten, de oceanen schoonmaken, grondvervuiling opruimen en zelf uitgestorven diersoorten terugbrengen in herstelde ecosystemen
(ja echt, opnieuw, gekke wereld – hoewel het ook gek was om de dieren te laten uitsterven, dus zo gek is het misschien niet).

Met andere woorden: er is genoeg te doen. Als je deze beweging wilt stimuleren, zet je geld dan aan het werk in deze richting. Investeer in duurzame bedrijven, ondersteun innovatie, beleg in duurzame fondsen, stap over op een duurzame bank (zoals Triodos Bank of ASN Bank).

Op deze manier stimuleer je nuttige groei, en zorg je ervoor dat jouw financiële gezondheid toeneemt. Kortom: veerkracht voor jou én de wereld om je heen.

7. Maak je klaar voor een nieuwe wereld

De wereld verandert. Er liggen talloze ontwikkelingen aan de horizon die stuk voor stuk de wereld kunnen veranderen. En ze komen niet één voor één. Ze komen allemaal tegelijk.

Het is lastig te voorspellen wat de toekomst precies gaat brengen. Maar één ding is zeker: alles wordt anders.

We zijn de mensheid en onze plek in de wereld opnieuw aan het uitvinden. Een spannende en geweldige periode in onze wereldwijde ontwikkeling. Er zullen problemen ontstaan, er zullen conflicten zijn, het zal soms moeilijk zijn. Maar met de juiste stimulatie komen we er aan de andere kant beter uit.

En jij kunt daar vandaag al aan bijdragen. Grote dingen zet je soms in beweging in je eigen voor- en achtertuin. Dus plant de zaadjes voor een betere wereld vandaag nog. En geniet van de mogelijkheden en de vooruitgang.

Er staat een mooie wereld op ons te wachten, we hoeven haar alleen een duwtje in de juiste richting te geven.

Meer inspiratie? 5 Tips voor een betere wereld (+ Video & eBoek)

soChicken volgen en gratis dingen downloaden

Wil je meer weten over soChicken of de maker ervan, Jelle Hermus? Volg hem dan op Twitter, volg soChicken op Twitter en download de soChicken App.

[bol_product_links block_id=”bol_5b96cf769de26_selected-products” products=”9200000079578855,666824365,9200000094402799,9200000024267786″ name=”klo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”560″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

12 gedachten over “Zo kickstart je zelf de nieuwe economie – 7 Tips

  1. bastiaan

   Dank voor het overnemen van dit leuke artikel.
   Ik wilde graag vermelden dat, hoewel ze niet tot de kern van de boodschap van dit betoog horen, Spotify en Netflix absoluut niet in dit artikel thuis horen.
   Beide zijn zeer destructief voor de partij die creëert, en ondermijnen een goed en gezond verdienmodel voor zelfstandige muzikant/filmmaker etc.
   Wil je echt helpen in de geest van dit artikel, koop dan een CD van de artiest die je waardeert via zijn eigen website of lokale platenzaak (niet via bol). Of ga naar een concert of steun een crwodfunding actie via voordekunst.nl

 1. Douwe Bericht auteur

  Yes!!!! http://www.hurenvanburen.nl is klaar. De website waar je spullen en diensten kan verhuren. Verhuur jezelf in de eigen wijk als huishoudster, chauffeur, klusser, boodschappen doener, hondenoppas, babysit, etc. Of verhuur in je eigen buurt jouw ladder, kruiwagen, auto, brommer, hogedrukreiniger, tegelsnijder, acculader, etc. Plaats een gratis advertentie verdien wat extra en doe wat moois in je eigen buurt. De buurt weer het centrum van de wereld.

 2. Treowd

  Thanks Douwe, leuk artikel 🙂 de tijd is er rijp voor – de aarde is er klaar voor en de planeten om ons heen ondersteunen ons, as they always did in time. Time voor a major change – tijd voor de grote verandering, gebruik hierbij de wet van creatie en manifestatie —- visualiseer het in gedachten — verhoog je frequentie doodat jij er gepassioneerd over bent en voelt —- het maakt je inwendig blij om het straks te kunnen vervolmaken —- de mogelijkheid schept er naartoe te werken, mentaliseer het —- het gaat er komen dat weet ik zeker 🙂 🙂 ga het uitvoeren —- creatie breng het richting manifestatie —- de vervolmaking —- woww het is er yeahhh 🙂 The pele report – thanks voor de vertaling Irma Schiffers 🙂 en voor de op youtube vertaalde manifestatie door Bob Kukler 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=qpwz-rk55N4

 3. positivo

  Je kunt het natuurlijk proberen,helaas loopt de staat dan veel inkomsten van BTW ,wegenbelasting etc etc mis,daarbij is een stuk grond in NL erg duur om je eigen voedsel op te verbouwen,en wat denk je van onroerend goed belasting op je extra lapje grond?
  Tegen die belastingen kun je bijna niet opwerken.
  Als veel mensen dit gaan doen gaat de staat dit nog extra belasten ook.
  Nederland is gewoon een erg vervelend land om hieraan te beginnen.
  Ik heb zelf een stukje grond gekocht,in Thailand 3200 vierkante meter met wat fruitbomen e.d. kosten 2500 Euro en 50 eurocent,de ,die 50 eurocent waren dus om het op naam te zetten ,geen belasting,eerste paar kuub water vrij,een aantal kW elektriciteit vrij,je kunt bouwen wat je wilt,er zit een nadeel aan,het kan niet op mijn naam,maar staat op mij vriendin haar naam.
  Maar op die manier kun je nog wat beginnen

 4. formidable

  punt 6 kan ik niet geheel in meegaan mn:
  Deze banken zijn onderdelen van de 3 grootbanken, dus je wordt maar wat wijsgemaakt!
  De overheid moet ontwikkelingen van meer banken mogelijk maken om de concurrentie mogelijk te maken!
  De voorliefde om de banken zo groot mogelijk te maken, moeten we vanaf, TO BIG TO FAIL, probeer het kleine initiatief mogelijk te maken, daarmee schep je verantwoordelijkheidsgevoel voor de samenleving en niet van:”Zeg het is 5 voor 5, tijd om naar huis te gaan”?(als ik mijn geld maar heb kan voor mij part de boel in-mekaar-storten)

 5. Jan Blaauboer

  Grappig, op bijna al deze sites zie je alleen positieve reacties. Ik ben dus een eenling… Iemand die gelooft dat er niets mis is met geld verdienen. Geld maakt niet gelukkig, maar zeker ook niet ongelukkig. En ik heb absoluut geen behoefte om spullen te delen met anderen. Het lijkt wel of gewoon hard werken niet meer mag. Dat we allemaal ‘groen’ moeten zijn. Waarom moet ik altijd aan het communisme denken als ik deze verhalen lees? Ik vind het best dat mensen nastreven wat hier beschreven wordt. Laat echter andersdenkenden in hun waarde. Als ik hard wil werken en geld wil verdienen is dat OK, als iemand anders dit niet wil is dat ook OK. Dit heet vrijheid…

  1. Douwe Bericht auteur

   Als je geen behoefte hebt om spullen te delen dan wordt je toch gewoon niet lid van groepen die delen?… Wel vraag ik me af als wat in dit artikel besproken wordt niet resoneert met je waarom je er dan wel onder reageert maar goed… Voor zover ik weet wordt ieders vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken gewoon gerespecteerd in alle besproken initiatieven in bovenstaand artikel.

   Volg je eigen nieuwsgierigheid, interesse en passies. Resoneert iets met je doe er dan aan mee, resoneert iets niet met je ga dan wat anders doen. Zo moeilijk is het allemaal niet lijkt mij.

 6. bernadette

  @ Jan Blaauboer.

  Natuurlijk laat men andersdenkende mensen in hun eigen-waarde.
  En zeker.. als jij hard wil werken en geld wil verdienen, ga je gang.
  Het woord vrijheid geeft een heerlijk gevoel .
  Echter bedenk…dat… met hard werken , Geld verdienen , wat je daar aan over houdt ?

  “20% Van wat je voortbrengt mag je zelf houden; 80% breng je naar de eigenaren van de wereld en hun incassobureaus. Hoe dat werkt? De rauwe realiteit in minder dan 20 minuten.”
  Wordt hier o.a op deze site uitgelegd ;

  https://handjecontantje.org/

  https://www.facebook.com/hacontantje/

  http://pieterstuurman.blogspot.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *