Vraag en reflectie sessie met o.a. Pieter Stuurman – week 20

Hier een nieuwe vraag en antwoord/reflectie sessie op achter de samenleving. Zolang deze vraag en antwoord/reflectie sessies nog volop vragen en interessante onderlinge uitwisseling opleveren gaan we er vrolijk mee door. Dus ook deze week weer een nieuwe mogelijkheid om al je vragen te stellen, observaties te delen, statments te maken etc.

Communiceren is elkaar mogelijkheden laten zien. Door open vragen te stellen en reflecties daarop te delen kunnen alle deelnemende partijen hun bewustzijn groeien.

Communiceren is elkaar mogelijkheden laten zien. Door open vragen te stellen en reflecties daarop te delen kunnen alle deelnemende partijen hun bewustzijn groeien.

Communiceren is elkaar mogelijkheid laten zien. Door deze vorm kunnen we open en constructief met elkaar communiceren over onderwerpen die mensen zelf bezighouden op dit moment. Door elkaar mogelijkheden te laten zien kunnen we zo met zijn allen ons bewustzijn op bepaalde gebieden uitbreiden als we willen. Uiteraard dienen aangeboden reflecties altijd door de vragensteller zelf afgewogen en op waarde te worden geschat.

exchange-ideas

Gezichtspunten met elkaar uitwisselen kan het bewustzijn van alle betrokken partijen vergroten!

Zelf heb ik enorm veel geleerd van de heldere artikelen van Pieter Stuurman en daarom heb ik hem ook voor dit idee gepolst en hij heeft toegezegd hier graag aan mee te willen werken. Het idee is als volgt. Bezoekers kunnen vragen stellen over zaken waar ze mee zitten of waar ze nieuwsgierig over zijn en Pieter Stuurman en ikzelf (en ook andere bezoekers zijn van harte welkom) geven daar vervolgens hun reflecties op. Op die manier kunnen we gezichtspunten met elkaar uitwisselen op onderwerpen die bij mensen zelf op dit moment spelen.

Als mensen dit idee aanspreekt stel dan vooral je vragen in de reacties. Ik denk dat we eerst gewoon de vragen in de reacties ook gaan beantwoorden en in bijzondere gevallen kan een vraag als apart artikel worden behandelt maar eerst maar even kijken of en hoe het balletje gaat rollen.

Dus heb je iets wat je jezelf al langere tijd afvraagt, een prangende vraag of een brandende nieuwsgierigheid over iets, stel je vraag of geef je statement dan in de reacties en dan gaan we ervaren wat voor reflecties daarop terug komen!

social-business-why-what-how-24-638

Als ik jou een euro geef, en jij geeft mij een euro, dan hebben we beide een euro. Maar als ik jou een idee geef, en jij geeft mij een idee, dan hebben we beide twee ideeën!

27 gedachten over “Vraag en reflectie sessie met o.a. Pieter Stuurman – week 20

  1. Aladin

    Een observatie die ik graag wil delen mbt de samenleving.
    Overal waar mensen werken worden fouten gemaakt, dat is logisch, maar wat ik tegenwoordig steeds vaker zie is dat er storend veel ‚amateurisme’ is op allerlei gebied. En dan bedoel ik niet de goedbedoelende amateur die voor zijn liefhebberij ergens mee bezig is maar juist die professional die er niets van bakt o.a. door gebrek aan goede opleiding…

    Dit begint al bij de organisatie van werkend Nederland, de wet en regelgeving in Den Haag. Politici zijn gewiekst in politiek bedrijven, misschien de kern van alle problemen, maar worden op posten gezet waar ze de ballen verstand van hebben. Pure ‚onkunde’. Het gevolg is dat er van alles mis gaat. Het ene na het andere slecht doordachte stelsel of systeem wordt geïntroduceerd. Beroeps opleidingen die niet aansluiten bij de praktijk wat resulteert in ‚onhandige’ vakmensen tot ‚geneesheren’ waar je alleen maar zieker van wordt.
    Alles voor al gericht op de opbrengsten, het behalen van meer winst, meer salaris.
    Is dit iets van de laatste tijd?

    Daarom zou ik naast dat afschaffen van die ‚overheid’ toch nog eens willen pleiten voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen. Dan zouden mensen naast alle andere voordelen echt hun passie en interesse etc. kunnen, mogen gaan volgen, zonder consessies te hoeven doen en gebukt te gaan onder de constante druk en noodzaak van geld verdienen voor primair levensonderhoud.

    Dat zal mensen stimuleren om datgene te gaan doen wat ze echt leuk vinden en geeft ieder de mogelijkheid om daar ook weer waanzinnig goed in te worden… Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van! Het zal de persoonlijke groei, professionele trots, het geluksgevoel en het collectief als samenleving, een ongelofelijk positieve boost geven.

    1. Douwe Bericht auteur

      Ik denk dat een boel amateurisme simpelweg zichtbaarder wordt. De illusie van de status quo is telkens gemakkelijker te doorprikken omdat alles transparanter wordt. Mainstream media, banken en de politiek waren 100 en 50 jaar geleden net zo verrot, net zo machtsbelust en net zo op geld uit als nu. Alleen is het nu vooral dankzij het internet allemaal veel zichtbaarder. Hopelijk gaan mensen al deze instituten eens goed voor zichzelf onderzoeken en dan verliezen ze er vanzelf compleet het vertrouwen in lijkt mij.

      Wellicht kan een basisinkomen idd helpen maar ik zou je nieuwsgierigheid, interesse en passie volgen niet conditioneel maken aan eerst voldoende geld hebben. Geloven dat je niet genoeg geld hebt om je nieuwsgierigheid, interesse en passie te volgen is een negatief geloof wat je wellicht eens met The Work kunt onderzoeken, omkeren en transformeren.

      Ik ben mezelf op dit moment meer en meer aan het afvragen, waar kan ik in het hier en nu zelf verantwoordelijkheid voor nemen om mijn eigen leven en dat van de mensen om mij heen beter, fijner, plezieriger te maken? Met respect voor de vrije wil etc van anderen en zonder al te veel verwachtingen al blijft dat moeilijk in mijn ervaring :).

      Mijn vader zei altijd, ik ben met niets geboren en ik heb het meeste nog.
      Trap vooral niet in de val van veel geld lenen voor een studie of een huis en suf consumentisme want daar kun je gemakkelijk 40 jaar of een heel leven aan verliezen.

      Harrie Jekkers zei het heel mooi. Later is allang begonnen. Kijk waar je in het nu nieuwsgierig naar bent, interesse in hebt en een passie voor voelt en kijk hoe je daar nu actie op kunt nemen etc. Maak dat vooral niet afhankelijk van een overheid die iedereen gratis geld zou moeten geven want de kans is aanwezig dat je dan tot het einde der dagen blijft wachten.

      1. Hans

        //Ik ben mezelf op dit moment meer en meer aan het afvragen, waar kan ik in het hier en nu zelf verantwoordelijkheid voor nemen om mijn eigen leven en dat van de mensen om mij heen beter, fijner, plezieriger te maken?//

        Altijd en alleen voor JEZELF, je bent de enige voor wie je verantwoording kan nemen als je de vrije wil van ieder ander respecteert.
        Wil nog niet zeggen dat een andere persoonlijkheid blij is met deze beslissing als diegene het niet zo erg vindt om zijn verantwoording op jou af te schuiven, zo’n beetje de hele mensheid..
        Het beter, fijner en plezieriger maken voor een ander gaat over het algemeen niet goed samen met verantwoordelijkheid nemen voor die ander.
        Een ander helpen is natuurlijk altijd geweldig, maar helpen is nog geen verantwoording nemen.
        Een ieder is uiteindelijk altijd verantwoordelijk voor de beleving van zijn eigen leven.

        //Met respect voor de vrije wil etc van anderen en zonder al te veel verwachtingen al blijft dat moeilijk in mijn ervaring :).//

        Verwachtingen zal je altijd hebben als je het een ander beter, fijner en plezieriger wilt maken.
        Je wilt tenslotte weten hoe die persoon het er vanaf brengt, en dat laten ze je meestal wel fijntjes weten.
        Verwachtingen maakt afhankelijk, het tegenovergestelde van zelf verantwoordelijkheid.
        De vrije wil respecteren van een ander doe je door puur en alleen verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf.

        Als jij integer vanuit je eigen verantwoordelijkheid in het leven staat hoeft je geen verwachtingen te hebben.
        Het resultaat van een verwachting voel en beleef je altijd zelf, en daar heb je verantwoording voor genomen.
        Ken JEZELF.

          1. Hans

            Niet.. voor wat mijn zelf verantwoording betreft.
            Een ieder zal begrijpen dat een onvoorwaardelijk basisinkomen vooral heel voorwaardelijk zal blijken te zijn..
            Het is een afhankelijkheid.
            Maar ik ben ook niet blind voor het feit dat er centjes op tafel dienen te komen en in eerste instantie zal dit een zegen voor velen zijn.

            Ik heb hier vaker gezegd dat geld buiten zijn fysieke waarde vooral een energie is wat zijn desastreuze invloed op de mens heeft.
            Als men echter zelfbewust en onafhankelijk van die invloed omgaat met dat geld zonder daaraan enige vorm van persoonlijkheid te verbinden, dan kan het ook weer de ruimte geven voor zelfrealisatie waar de meesten nu niet aan toe komen omdat ze volop moeten werken voor die poen.

            Ik kan alleen voor mezelf praten en in die zin zeg ik dat buiten bovenstaande weinig vertrouwen heb in het woord “onvoorwaardelijk” als het van overheidswege komt.

          1. Hans

            🙂 tja, laat een ieder in zijn waarde en zijn zelf verantwoordelijkheid.
            Het zijn tenslotte de pijlers van “vrije wil”.
            Dat staat buiten je medelevende gevoel en gevoelsmatige morele “plicht” om anderen te willen helpen.

            Help ik iemand als ik weet dat het probleem van die persoon niet wordt opgelost maar hij eventjes uit zijn ellende verlost is om een tijdje later (bewust of onbewust) weer opnieuw te beginnen omdat iemand er niets van geleerd heeft?
            En als iemand niets aan zijn ellende kan doen is helpen altijd goed, als het bij één keer blijft. Anders is er weer niets geleerd?
            Blijft lastige kwestie, soms help je iemand door hem niet te helpen, maar dat zal niet gezien worden als helpen.
            Soms help je iemand door hem te helpen, maar kan gezien worden als van de regen in de drup.
            En dan hebben we het nog niet eens over onszelf gehad.

            Goed voorbeeld doet goed volgen.

      2. Aladin

        Douwe, Ik heb The Work van Bryan Katie een paar jaar geleden pas ontdekt en ik moet zeggen dat ik dat principe eigenlijk, zonder daar iets van te weten, heb toegepast vanaf het moment dat ik voor mijzelf ben gaan werken, bijna 30 geleden. Ik had natuurlijk geen internet en wist toen überhaupt weinig of niets van spiritualiteit, althans geen theorieën, laat staan Brian Katie of Bashar. Ik nam gewoon de gelegenheid brutaalweg om dit te doen. Weinig verdienen maar zat kans om mezelf te ontwikkelen omdat ik weinig kosten had omdat ik nog bij mijn ouders woonde. (is ook een soort basisinkomen/zekerheid…)

        Nu moeten jonge mensen net klaar van hun opleiding nog een baan vinden en in veel gevallen een mega studieschuld aflossen. Zeker de wat meer hoogopgeleiden met een universitaire studie worden gelijk opgezadeld met een enorme last en verantwoordelijkheid.
        Het is nu eenmaal zo dat jezelf ontwikkelen en daarmee onderzoeken waar jouw passie precies ligt veel makkelijker gaat als je niet die druk voelt en nog een beetje kan en mag spelevaren. Gelijke kansen voor arm en rijk gaat tegenwoordig helaas niet meer op, hoeveel je je ook hebt ingelezen in theorieën van Katie of anderen.

        Door de maatschappelijke druk die onze huidige samenleving mensen oplegt werkt dat m.i. amateurisme in de hand. Het is de wet van de minste weerstand; waar geld mee te verdienen is, dat lokt, ook al is het helemaal niet jouw beroep of opleiding, laat staan passie. En dan hebben we het maar even niet over de (r)overheid, georganiseerde misdaad, de politiek en het bankwezen, in één adem te noemen.

        Als tussenvorm zie ik ook mogelijkheden in een basisinkomen voor jonge mensen, of kwijtschelden van studieschulden als ze iets willen beginnen… Natuurlijk zou studeren sowieso gratis moeten zijn. Ook daar is de samenleving toch bij gebaat? Nou ja, ik snap wel dat de elite niet gebaat is bij wel onderwezen bevolking, maar dat terzijde.

        ‚Later is allang begonnen’ een liedje uit mijn tijd. Dat heeft mij toen misschien wel geholpen om dingen bewust anders te doen en bepaalde tegendraadse beslissingen te nemen…

        1. Douwe Bericht auteur

          Het zijn toch ook echt keuzes van mensen zelf. Mensen kiezen er zelf voor om een studieschuld aan te gaan, mensen kiezen er zelf voor om een dikke hypotheek te nemen. Door zelf andere keuzes te nemen kun je in hele andere situaties terecht komen, ook op financieel gebied.

          En in mijn ervaring kun je prima beginnen met nu al je passie te gaan volgen. Mijn passies zijn althans vooral op informatief en communicatief gebied en dankzij het internet en de YouTube zit ik daardoor in een enorme overvloed.

          Ik zou vooral zeggen maak je passie volgen niet van externe factoren afhankelijk waaronder geld.

    2. Jos

      Aladin,

      Je geeft precies aan wat het doel is van onder-wijs.
      De bedoeling is mensen onder de wijsheid te houden, zodat ze makkelijk te sturen en te onderdrukken zijn.
      Dit geldt voor alle lagen, van hoog tot laag.
      Immers, slavernij kan niet worden uitgeoefend over zelfdenkende mensen.
      Vandaar dat een incompetent figuur als ene Rutte gewoon zijn gang kan gaan, hij dient zijn meesters.
      Vandaar dat artsen niet genezen, ze weten niet beter daar hun opleiding door hetzelfde kartel betaald is.
      Etc.
      Vandaar dat zowat alles wat goed voor ons is verboden is of onmogelijk gemaakt.
      It’s all part of the plan om de hele planeet in bezit te krijgen, Aarde Ltd.
      Na alle bestuderingen en bevindingen kan ik er weinig anders meer van brouwen.
      Vraag blijft wat WIJ daar aan gaan doen.

      Groet,
      Jos.

      1. Aladin

        Ja Jos, dat was ook mijn eerste vraag: Hoe ga je om met alle kennis en inzichten?
        Inmiddels geleerd dat je alleen verantwoordelijkheid kan dragen voor je eigen doen en laten en dat doe ik dan maar zoveel mogelijk.

        1. Jos

          Dag Aladin,

          Bedankt voor jouw reactie.
          Het nemen van eigen verantwoordelijkheid is naar mijn mening de enige weg naar innerlijke vrijheid.
          Een kwestie van in je eigen macht, kracht gaan staan.
          Onafhankelijk leven, doch vandaar uit mét de ander.
          Regeer jeZelf.

          Fijne dag,
          Jos.

  2. Aladin

    @Bernadette
    Negatieve inkomstenbelasting, dat klinkt bij vele misschien al beter in de oren dan ‘gratis geld’. 😀

    Iedereen die zich er een klein beetje in verdiept ziet gelijk de enorme voordelen en de rechtvaardiging ervan. Dat een overheid het ‘verstrekt’ of we het onszelf ’toebedelen’ is maar hoe je het wilt inkleden.

  3. Aladin

    Wat is het grootste voordeel van een Basisinkomen voor iedereen?
    En wat is de reden dat het er waarschijnlijk nooit van zal komen?

    Armoede is daarmee in een klap zo goed als verdwenen.
    En daarmee ook slavernij.
    De gezondheid van mensen zal beter zijn dan ooit door het ontbreken van stress als de belangrijkste ziek maker. (geen ontspanning>in engels is: dis-ease)
    Oorlog en onderdrukking hoort tot het verleden omdat de mensen die nu noodgedwongen een baan accepteren om voornamelijk de elite te dienen bv als soldaat, voor de oorlogsindustrie etc. zich daar niet meer voor zullen lenen.

    @Hans
    ” …dat geld buiten zijn fysieke waarde vooral een energie is wat zijn desastreuze invloed op de mens heeft”

    Wie nog niet voor een basisinkomen is, ongeacht de vorm of uitvoering, zou eens bij zichzelf moeten onderzoeken in hoeverre jij nog onder die invloed staat?
    Als je de vraag: ‘Zou jij je werk gratis willen doen, als wonen en leven geen geld meer zou kosten?’ met JA kan beantwoorden, sta je niet meer onder de ‘Dodelijke macht’ van het geld.
    Als de dokter bereid is mij gratis te helpen en de bakker bereid is gratis brood voor mij te bakken, kortom als wij elkaar willen helpen is geld overbodig geworden.

    Een interessant verhaal van Al Bielek over zijn trip in de toekomst waar geld geheel meer bestaat.
    https://www.youtube.com/watch?v=nZj2zYnM6hc

    1. Het vijfde element

      Zolang de mens(heid) nog geobsedeerd is door het eigen ego gaat de dokter niet gratis helpen en de bakker niet gratis bakken. En komt het basisinkomen uiteraard ook niet. In de wereld van het ego bestaat gratis niet. En ik zie het niet gebeuren dat de mens(heid) zomaar collectief het ego vaarwel zegt. Eigenlijk zie ik er vrijwel niks van.

  4. Aladin

    @Het vijfde element

    Dat is natuurlijk het klassieke antwoord he: „Ik wil wel maar die mens(heid) wil en doet alleen zus en zo…of die zullen daar zeker misbruik van maken.”
    Over een ander is er vaak zo’n vooroordeel…

    Het gaat in eerste plaats natuurlijk om wat je ZELF wilt en bereid bent te doen. Vraag je eens af, heb ik zelf een te groot ego? Komt dat misschien omdat ik ook een ‚baan’ heb voor het geld en niet in de eerste plaats om mijn medemens te dienen..het enige dat echt voldoening geeft?

    De beloning in de vorm van geld en daarmee te kopen materiële ‚rijkdom’ is zo kortstondig en maar een doekje voor het bloeden.

    Dus, inderdaad, zelfkennis; een van de eerste stappen richting die nieuwe ‚samen-leving’.

  5. Het vijfde element

    @Aladin

    Ik kan geen ego hebben. Ego is een spiegelbeeld. Zelfkennis leert mij dit. En aan de hand van wat anderen spiegelen zie ik ook of zij een vermeend ego menen te bezitten.

    Vraag je verder eens af waar in de huidige maatschappij die gratis diensten blijven. Ook werkende mensen beschikken over vrije tijd. Maar die verkiezen om op de diverse fora te klagen over het gebrek aan zorg. Maar in de verzorgingshuizen zelf kom ik ze niet tegen….

    Natuurlijk is er nuance. Toen ik door omstandigheden bepaalde huishoudelijke taken niet kon doen schreef ik me in op een site voor gratis hulp van vrijwilligers. Van de 2 klussen werd er toch 1 gedaan.
    Door een dame die ook een full time baan had.

    Maar grosso modo zijn dit de uitzonderingen. In de gratis geld samenleving zullen de rot klussen blijven liggen. Ook in onze samenleving zie je dat we voor de rotklussen buitenlanders halen. Asperges steken is niet zo ons ding…..

  6. Aladin

    Dat is nou juist het mooie van een Onvoorwaardelijk Basisinkomen, je mag er bij blijven werken. Door de marktwerking die dan optreedt zullen een hoop mensen die nu ‚rotklussen’ doen misschien minder willen gaan werken of iets heel anders willen gaan doen.

    Daardoor ontstaan er een verschuiving op de arbeidsmarkt, meer banen en vraag naar mensen die deze jobs willen doen. Door deze vraag zal de beloning hiervoor hoger (moeten) worden. Dan zijn er wel mensen graag bereid een dagje goed betaald wc’s te boenen of asperges te steken.
    De veelverdieners worden de mensen die de dirty jobs willen doen, en dat is in mijn ogen zeer terecht.

  7. Het vijfde element

    Dat goed betaald wc’ s boenen of asperges steken zal ook wel moeten.
    Het geld moet immers ergens vandaan komen. Dus de aspergesteker zal flink moeten afdragen voor de financiering. Waarmee de asperges nog meer onbetaalbaar worden dan dat ze nu al zijn.

    Hetgeen de deur weer zal openzetten naar zwart werken. Net zoals we zagen toen de WAO gebruikt werd als dumpplek voor gezonde mensen. Ego kruipt toch waar het niet gaan kan. En des te meer belasting er ontweken wordt, des te wankeler het systeem. Immers: er is ook nog het “ik schilder jouw huis als jij mijn cv ketel repareer”.

    1. Douwe Bericht auteur

      Ook hiervoor als dit iets is waar je echt gepassioneerd over bent kijk dan hoe je het praktisch handen en voeten kunt geven in je eigen buurt en in Nederland. Wat kun jij doen om een basisinkomen een stapje dichterbij te brengen? Wat voor informatie is goed om te verspreiden, hoe lopen de proefprojecten die wereldwijd en in Nederland draaien, met welke partijen is samen te werken, hoe kun je politiek draagvlak kweken? Etc Zijn er facebookgroepen, kun je een meetup organiseren van gelijkgezinden? Lijkt me zeker nuttig als mensen hier hun tijd en energie in gaan steken om het te verwerkelijken als hun interesse en passie hier ligt.

  8. Astrid van Triet

    Gezichtspunten van dingen die je zelf niet leeft bieden alleen maar precies dat: het is een gezichtspunt vanuit het niet-leven van datgene waar je het over hebt. Het is dus jouw afstand tot dat punt.

    Ik laat al sinds 2006 maandelijks BestaansGeld doorstromen. Niet om iemands armoede op te heffen. Iemands financiele staat is niet het issue.

    Ik laat doorstromen naar mensen die vanuit BesaansGeld kiezen te leven.

    Dat betekent
    – dat ze aan zichzelf refereren als iemand die vanuit BestaansGeld kiezen te leven
    – zelf ook een deel door laten stromen als ze meer dan BestaansGeld hebben
    – niet met subsidies werken, ook niet voor projecten
    – nooit meer een lening bij de bank zullen afsluiten.

    Leningen bij banken zijn geen leningen. Het is gewoon geld aanmaken voor jezelf. Met tonnen tegelijk. En dat mogen alleen mensen die alles al hebben. Als je daar boven op dan ook nog eens 3 ton ‘lening’ voor jezelf aanmaakt heb je dus in 1 klap 25 jaar aan Basisinkomen voor jezelf aangemaakt, terwijl anderen dat niet mogen. Dat doen we dus niet meer.

    Wie zijn ‘we’?

    ‘We’ zijn degenen die dat niet meer doen.

    Iedereen die voor basisinkomens is kan maandelijks 1 of meer euro door laten stromen naar 1 persoon in jullie midden. En als die haar of zijn volledige BestaansGeld heeft, dan naar de volgende… etc… Het is zo eenvoudig dat je broek er van af zakt .

    Als je oprecht gelooft in de waarde van iets, dan laat je mensen het leven.

    Ik laat al sinds 2006 doorstromen.

    Als je oprecht gelooft in de waarde van iets, dan laat je mensen de ervaring leven.

    En dat noem je dan niet ‘een proef’….. een proef voor wie? Voor alle mensen die nog altijd tonnen extra geld voor zichzelf aan maken? Om hen iets te bewijzen? Dat zal toch zeker niet?

    Gun jezelf (je jezelf) de ervaring op aarde dat iemand in jouw/jullie eigen midden zonder meer vanuit BestaansGeld kan leven. Dat is jouw eigen gelukservaring als het werkelijk jouw waarde ervaring is: als iemand daadwerkelijk die normale ervaring kan leven. Die bied je dan ook echt.

    Waarom zou je het iemand in jullie midden onthouden, zogenaamd uit naam van ‘de hele maatschappij die over moet gaan’…… wat denk je verschuldigd te zijn aan die maatschappij?

    Zolang je nog systemisch aan het denken en rekenen bent, sta je dus niet echt in contact met een waardenbeleving van jezelf.

    Bied de ervaring gewoon aan een echt mens in jullie midden.

    En projecteer dan vervolgens niets op die mens. Niets….

    Goeie leerschool voor jezelf.

    Ik laat al doorstromen sinds 2006.

    En iedereen naar wie ik laat doostromen ervaart het als onvoorwaardelijk vanuit mij.

    Omdat dat oprecht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *