Hier een nieuwe vraag en antwoord/reflectie sessie op achter de samenleving. Zolang deze vraag en antwoord/reflectie sessies nog volop vragen en interessante onderlinge uitwisseling opleveren gaan we er vrolijk mee door. Dus ook deze week weer een nieuwe mogelijkheid om al je vragen te stellen, observaties te delen, statments te maken etc.
Communiceren is elkaar mogelijkheden laten zien door onze eigen gezichtspunten aan elkaar te reflecteren. Door deze vorm kunnen we open en constructief met elkaar communiceren over onderwerpen die mensen zelf bezighouden op dit moment. Door elkaar mogelijkheden te laten zien kunnen we zo met zijn allen ons bewustzijn op bepaalde gebieden uitbreiden als we willen. Uiteraard dienen aangeboden reflecties altijd door de vragensteller zelf afgewogen en op waarde te worden geschat.
Zelf heb ik enorm veel geleerd van de heldere artikelen van Pieter Stuurman en daarom heb ik hem ook voor dit idee gepolst en hij heeft toegezegd hier graag aan mee te willen werken. Het idee is als volgt. Bezoekers kunnen vragen stellen over zaken waar ze mee zitten of waar ze nieuwsgierig over zijn en Pieter Stuurman en ikzelf (en ook andere bezoekers zijn van harte welkom) geven daar vervolgens hun reflecties op. Op die manier kunnen we gezichtspunten met elkaar uitwisselen op onderwerpen die bij mensen zelf op dit moment spelen.
Als mensen dit idee aanspreekt stel dan vooral je vragen in de reacties. Ik denk dat we eerst gewoon de vragen in de reacties ook gaan beantwoorden en in bijzondere gevallen kan een vraag als apart artikel worden behandelt maar eerst maar even kijken of en hoe het balletje gaat rollen.
Dus heb je iets wat je jezelf al langere tijd afvraagt, een prangende vraag of een brandende nieuwsgierigheid over iets, stel je vraag of geef je statement dan in de reacties en dan gaan we ervaren wat voor reflecties daarop terug komen!
brand los beste mensen. deze kan leuk worden
Oke, Cornelis ik gooi er weer eentje in. 🙂
Hebben wij ‘helden’ nodig of kan de mens het wel in zijn eentje rooien?
Een held als inspirerend voorbeeld wat je motiveert om een beter mens te worden lijkt me zeer waardevol. Voor mij is Vandana Shiva bijvoorbeeld een van mijn heldinnen. Maar er zijn vele mensen die me in die zin positief inspireren en eenieder die dat doet kan in een mate als een held worden gezien. In die zin kent mijn leven vele helden en heldinnen en ben ik er een groot voorstander van.
En hoe denk je er zelf over Aladin? Is Aladin één van je helden? 😀
Iemand die jou inspireert en voor wie je bijzondere waardering hebt, zou je een held kunnen noemen. Zo iemand zou een voorbeeld kunnen zijn voor jezelf en voor je eigen acties. Dat lijkt me prima.
Een “held” die zich opwerpt als “redder” en die beweert de verantwoordelijkheid te nemen voor jou of anderen, is geen goed idee. Het leidt onherroepelijk tot teleurstelling, of erger.
@Pieter
Je spreekt met een zekere beschouwende zakelijke afstand, maar mogen wij weten wie jouw inspirerende held is?
Om eerlijk te zijn is dat niet een enkele persoon. Wel zie ik in heel veel mensen verschillende dingen die me inspireren, waar ik waardering voor heb, of die me aanspreken.
Om een paar voorbeelden te geven:
Ik heb waardering voor de gedrevenheid van Douwe, voor de heldere inzichten (en de verwoording daarvan) van Mark Passio, voor de muziek van Miles Davis, voor de bijzondere fotografie van mijn vriendin Miranda, voor de humor van Herman Koch, voor de autocoureurs uit de jaren ’60 en ’70, voor briljante technici, en nog veel meer.
Maar ook voor “gewone” mensen die geen opvallende publieke prestaties leveren, maar vaak wel heel inspirerende inzichten kunnen hebben of mooie dingen doen.
Daarnaast word ik ook geïnspireerd door mensen die dingen doen die ik afschuwelijk vind. Die me daarmee laten zien welke dingen ik zelf absoluut niet zou willen.
Bedankt voor je reactie Pieter!
Mooi om te lezen dat je op zo veel gebieden bij mensen inspiratie vindt.
Er zijn ook veel mensen die ik kan waarderen voor wat ze doen en voor wie ze zijn, als ik ze iets beter leer kennen, en daar zit vaak de crux. Onbekend maakt nu eenmaal onbemind.
Bij iemand die ik als ‘held’ beschouw zijn er meerdere aspecten van die persoon die mij aanspreken of echt raken. Daarvoor moet zo’n persoon zich ook laten kennen, in zijn werk of in zijn houding en zich kwetsbaar durven op te stellen. Bepaalde schrijvers en dichters kunnen dit. En bepaalde muzikanten en kunstenaars. Ik heb dit bij een paar goede vrienden.
Maar als al deze zaken dan ook nog samen komen in 1 persoon is de ‘held’ wel geboren. 😀
Een goed voorbeeld was voor mij de veel te jong gestorven Bram Vermeulen. De ene helft van Neerlands hoop. Een topsporter die zijn volleybalteam keer op keer naar de top bracht. Een schrijver, kunstenaar dichter en zanger van Nederlandstalige songs met echte inhoud. Een gedreven man met een missie als je het hebt over wetenschappelijk en spirituele en maatschappelijke zaken. Een intellectuele denker en dromer…zoveel raakvlakken; als de grote broer die ik nooit gehad heb. Bijna jaloers op de mensen die hem persoonlijk hebben gekend, die ik dan weer over hem hoor spreken…
Of uit de oude geschiedenis: Leonardo Da Vincie. Het moet een eer geweest zijn om hem te hebben gekend. (lees bv het boek van Michael Gelb, Denken als …)
Douwe, ik denk dat mensen helden nodig hebben om idd als voorbeeld en inspiratie te dienen, die het in jouw ogen helemaal perfect doen of zijn…
Tot er weer een andere Rambo, Batman, meester of Goeroe opdoemt die het nog beter doet of je ontdekt dat zo’n ‘held’ ook zijn zwakke, donkere kant heeft. En dat maakt hem of haar dan juist vaak nog aantrekkelijker want dat is zo lekker menselijk en maakt de voorbeeldfunctie weer iets gemakkelijker om te volgen. 🙂
Ik denk dat het kunst is je eigen held te worden…uiteindelijk niemand meer te willen, hoeven volgen in doen of laten…zonder verder beter te willen -weten- je eigen pad lopen…maar terwijl ik dit typ besef ik dat dat ook wel een eenzaam pad kan, zal zijn.
Aladin, het sprookje van de kruimeldief die steelt om te overleven. Hij kreeg hulp van een dijnn, een geest uit een olielamp die al zijn wensen vervulde en een ring die hem in nood ten alle tijden naar huis kon brengen…wat wil een mens nog meer? 🙂
Aladin is best een mooie held inderdaad. 😀
Ja idd. zolang je de helden als inspiratiebron gebruikt lijkt me dat best nuttig. En of dat ooit ophoudt. Ik denk dat er altijd mensen of andere entiteiten zijn die je in die zin een bepaald pad reflecteren waar je je tot aangetrokken voelt en waarbij zij je van dienst kunnen zijn. Maar misschien heb ik nu de definitie van held wat te veel verwatert. 😉
Ja..Aladin
Mooi is jou sprookje eindigend in..
,,Ten alle tijden naar huis kon/kunnen brengen.,,
We kunnen innerlijk al beseffen dat we al thuis zijn..in ons binnenste.
Men kan zich zichzelf niet in de steek laten, dan loopt je verloren rond.
Mijn held / wederhelft / gelijke = Marco van Delft in voor-beeld
https://www.youtube.com/watch?v=FG5lVS5zV-Q
Éen Bewustzijn in beweging.