10 veelgebruikte manieren hoe mensen zichzelf goed / beter laten voelen

5ba274a2e5183f043512ec9cc529d7b6-21-52-50Het is me telkens duidelijker aan het worden dat mensen hun eigen sleutel naar het ervaren van geluk bezitten.

Als eerste is het me helder geworden dat we, vaak onwetend, ons eigen lijden veroorzaken doordat we geloof hechten aan onze stressvolle gedachten, geloven en geloofssystemen inplaats van dat we deze onderzoeken, omkeren en zo transformeren en integreren.

En daarnaast laten we onze eigen gemoedstoestand regelmatig een reflectie zijn van onze directe omgeving, inplaats van dat we zelf actief onze gemoedstoestand zo bewust mogelijk kiezen.

Om mensen gereedschappen te bieden bij het zelf bewuster kiezen van hun gemoedstoestand, hierbij een top tien van meest gebruikte manieren hoe mensen zichzelf goed / beter laten voelen.

CTLdQ27UwAE0lK4Ik heb in de verschillende facebookgroepen van Abraham Hicks (rond 59.200 leden), Bentinho Massaro (rond 11.600 leden), Byron Katie (rond 18.400 leden), Channeling Erik (rond 4.700 leden) en Teal Swan (rond 13.700 leden) gevraagd wat leden daar doen om zichzelf goed / beter te voelen. Oftewel wat ze doen om hun frequentie/vibratie bewust te ‘verhogen’. (zie originele vraag – het kan zijn dat je lid moet worden van de facebookgroep om de vraag te kunnen zien)

Hierop kwamen een heleboel antwoorden. Dat waren er zo veel dat ik ze overgezet heb naar een aantal categorieën. Vervolgens heb ik die categorieën aan mensen voorgelegd en gevraagd hoe vaak mensen die categorie gebruiken. Dit om zo een inzicht te krijgen in hoeveel mensen een bepaalde ’techniek’ gebruiken om zichzelf goed / beter te voelen. (zie vervolg vraag)

Uit deze twee vragen in deze groepen is daarmee een top tien verschenen die ik hier graag deel met mensen.


9041b5a716649bed593d224bee778a9b1) Maak een connectie met de natuur
Dit is de meest gebruikte techniek die naar voren kwam die mensen gebruiken om zichzelf goed / beter te voelen. Hoe je de connectie precies maakt varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen gaan simpelweg een wandeling door het bos maken, andere gaan juist in detail moeder natuur bestuderen door in te zoomen op de bladeren en andere details en andere mensen gaan liever de interactie aan door te tuinieren. Dus zoek voor jezelf een manier die werkt en onthou dat moeder natuur altijd voor je klaarstaat om je beter te laten voelen.

2) Volg je nieuwsgierigheid, interesse, passie
De daarna meest gebruikte techniek die mensen aangaven te gebruiken is door hun eigen nieuwsgierigheid te volgen, door met hun interesse en passie aan de gang te gaan. Dit is uiteraard buitengewoon persoonlijk maar de meeste mensen weten van zichzelf waar ze nieuwsgierig naar zijn en het kan zo simpel zijn als dat in te typen in de google of youtube zodat je gemakkelijk meer over dat onderwerp kunt leren. (Hier een link naar de complete formulie van het volgen van je nieuwsgierigheid, interesse, passie)

11698774_952279141512795_1514275468378712523_n3) Bekijk materiaal wat je goed laat voelen
Dit kan heel breed zijn. Voor sommige mensen is dit een video bekijken van een favoriet YouTube kanaal. Voor een ander was het een favoriete film kijken. Verschillende mensen gaven aan dat ze zaken bekeken waar ze om moesten lachen, bijv. stand up comedy. Maar ook gaven mensen aan inspirerende kunst te bekijken, grappige kattenplaatjes, inspirerende quotes, prachtige afbeeldingen via pinterest etc. 

4) Maak contact met mensen die je goed laten voelen
Mensen gaven aan dat contact zoeken met mensen die hun goed laten voelen goed voor ze werkte. Voor de een zijn dit familieleden, voor de ander zijn het vrienden, en ook verschillende mensen gaven aan dat het hun ook hielp contact te maken met mensen die een interesse of passie deelden via bijvoorbeeld sociale media. Zelf heb ik ervaren dat in verschillende facebook groepen mensen zeer vriendelijk en constructief met elkaar omgaan en je zo gemakkelijk een groep mensen met dezelfde specifieke interesse om je heen kunt verzamelen om daar informatie en ervaringen mee uit te wisselen.

f242d397d7a1a52a6eabb575a7c1bf655) Luister naar materiaal wat je goed laat voelen
Muziek is een veelgebruikt middel om jezelf goed te laten voelen bleek uit de respons. Een boel mensen gaven aan dat naar hun favoriete muziek luisteren hun snel goed / beter laat voelen. Naast muziek werden ook interessante luisterboeken, lezingen en podcasts een boel genoemd.

6) Wordt fysiek actief
Fysieke activiteit helpt een boel mensen ook om goed te voelen. Een goede work out doen, een eind stevig fietsen, klimmen, trimmen, zwemmen. Ook actief dansen werd meermalen genoemd. Het lichaam activeren is een veelgebruikt middel om je goed te laten voelen. Seks werd ook verschillende malen genoemd wat ik ook maar even in deze categorie van fysieke activiteit heb geschaard. 🙂

7) Wees dankbaar
Een boel mensen geven aan dat bewust realiseren waar ze dankbaar voor zijn op dit moment hen helpt om zichzelf goed te voelen. Dankbaarheid is een sterk gevoel en als je dankbaar bent is er maar weinig ruimte over om je niet goed te voelen. Simpel maar effectief. Sommige mensen gaven aan elke dag 3 zaken op te schrijven waar ze dankbaar voor zijn die dag. Andere hebben actieve lijsten gemaakt van waar ze dankbaar voor zijn in uiteenlopende categorieën. Deze lijsten kunnen er dan altijd bij worden gepakt in situaties waarin je graag je dankbaarheid wilt oefenen. Een aantal mensen gaven aan dat ze zelfs specifieke lijsten voor bepaalde personen maakten. Het gaat hier vooral over mensen die erg dichtbij staan en waarmee je juist ook wel eens frustraties ervaart zoals partners en familieleden. In plaats van lang boos en gefrustreerd te blijven kan een keer over deze lijst heengaan van aspecten waar je dankbaar voor bent in die specifieke persoon de boel weer snel in balans brengen.

8) Maak een verbinding met water
Net als een verbinding maken met de natuur is een verbinding maken met water ook een veelgebruikt middel om jezelf goed te voelen. Van een glas water drinken, tot een douche of een bad nemen tot zwemmen in een lokaal meertje of een wandeling maken langs een rivier of de zee. Zelfs dansen en zingen in de regen kan goed helpen om jezelf goed te voelen volgens verschillende mensen. Ook hier is het weer aan mensen zelf welke connectie ze precies de voorkeur geven maar als je je beter wilt voelen kan het volgens vele mensen helpen om een verbinding met water op te zoeken!

9) Eet lekkere en/of gezonde dingen
Een gezonde smoothy, versgeperst fruitsap en je favoriete maaltijd eten kan ook helpen jezelf beter te voelen. Koffie en chocolade zijn populair maar een boel mensen gaven ook aan dat doordat ze gezonder en beter zijn gaan eten ze hun welzijn significant hebben verbeterd. Het is dus zeker de moeite waard om voor jezelf uit te zoeken waar je qua eten zowel op de korte als de lange termijn blij en gezond van wordt.

ce998f6d4b06cbbef66d8f0d715ce6de10) Lees materiaal wat je goed laat voelen
Een interessant boek, een grappige blogpost, een favoriet stripboek, van alles leesbaars wordt gebruikt door mensen om goed / beter te voelen. Tegenwoordig zijn er via de bibliotheek en het internet vele zaken te vinden die interessant en opbeurend zijn om te lezen.


Met deze top tien hebben mensen in ieder geval een mooi arsenaal beschikbaar om zichzelf goed / beter te laten voelen. Om hun frequentie te verhogen wanneer ze dat maar willen.

En voor de mensen die het totaal omgekeerde willen zijn hier 10 praktische tips voor een verschrikkelijk leven. 😀

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Innerlijke vrede, je passie volgen en multidimensionaliteit
-) 7 redenen om je angst en gebrek gebaseerde gedachten te onderzoeken en te transformeren
-) De volledige formule om je nieuwsgierigheid, interesse en passie te volgen
-) Leer hoe je jezelf goed kunt voelen wanneer je maar wilt
-) Leer je innerlijke sturingsmechanisme optimaal te gebruiken
-) Angstporno moe

12019853_963495707029335_5036106479166189524_n

12238150_10153730708158658_1942823518900542211_o

Houd van jezelf, zodat je beter in staat bent om van anderen te houden.

 

29 gedachten over “10 veelgebruikte manieren hoe mensen zichzelf goed / beter laten voelen

 1. Anna

  Nogmaals en misschien iets duidelijker, lijkt me dit deels toch wishfullthinking als het om Palestijenen gaat.
  “Het is me telkens duidelijker aan het worden dat mensen zelf hun eigen sleutel naar het ervaren van geluk bezitten. ”
  Hoe zie je dit voor je vraag ik me werkelijk af?

  1. Douwe Bericht auteur

   Waarom zouden Palestijnen ongelukkig zijn volgens jou? En kun je daar zo specifiek mogelijk op antwoorden want dan wordt het wellicht duidelijker welke stressvolle gedachten er achter zitten. Zelfs angst voor de dood is uiteindelijk iets wat vooral in je hoofd zit. Door je gedachten te onderzoeken, om te keren en te ontmantelen kun je dit zien. En ik weet dat dat wat gemakkelijk klinkt daarom hier twee heftige voorbeelden uit de praktijk.

   Als eerste deze video wat over een Palestijn gaat.

   Finding Asylum
   A young man who grew up as a Palestinian in Lebanon questions the thoughts that have crippled him with guilt and shame. With Byron Katie’s help, he discovers that all his suffering is self-inflicted. His whole identity begins to crumble, as, with gasps and laughter, he begins to find the only true asylum: the asylum he can give himself. “To be at home in yourself,” Katie says, “is to be at home in your country. We all have the power to be happy human beings under any circumstances.”
   https://www.youtube.com/watch?v=UiH_utXKzIc

   En als tweede een moeder die haar kind verloren heeft in een auto ongeluk.

   My Daughter Was Killed in a Car Accident
   Watch as Byron Katie guides a mother step-by-step through a Judge-Your-Neighbor Worksheet on the death of her daughter. Katie gently helps her to identify the moment when it really hit her that her daughter was dead. In stillness, the woman revisits this moment and finds her central thought for the Worksheet: “I am devastated because I don’t have Hannah.” The woman then questions this thought and the others on her Worksheet, and through her questioning begins to find peace. This video contains crystal-clear guidance for those new to The Work, and also for those with some experience of it.
   https://www.youtube.com/watch?v=xS76V7GhfAc

   Daarnaast kunnen zowel de Palestijn als de moeder in deze filmpjes altijd deze tien tips ook toepassen om zichzelf beter in het moment te voelen. Alleen omdat je iets meemaakt wat je niet per se prefereert houdt dat niet in dat dat het ervaren van geluk in de weg hoeft te zitten. Sterker nog als je kunt leren geluk vast te houden in jezelf ondanks de omstandigheden om je heen, dan ben je een meester geworden in deze materie.

   1. Anna

    Douwe, ik waardeer je optimistische levensinstelling en je openhartigheid.
    Maar persoonlijk denk ik dat je een basis hebt meegekregen van huis uit die dit tevens (ook) mogelijk (heeft) maakt (gemaakt).
    Velen hebben die basis echter niet.
    Wat betreft de Palestijnen (en er zijn uiteraard nog vele anderen meer):
    Mensen die in een continue staat van levensbedreiging moeten overleven hebben niets aan bovenstaande punten.
    Mensen die moeten leven tussen het puin van kapot gebombardeerde huizen.
    Mensen die moeten leven met de verschrikking van kapot geschoten kinderen en andere dierbaren.
    Mensen die moeten leven met een gebrek aan basisbehoeften als voedsel, een veilige leef- en slaapplek, laat staan een eigen plek…
    Altijd op je hoede moeten zijn voor terreur die uit elke onverwachte hoek kan komen.
    Dit vormt je als mens, dit mismaakt je als mens, omdat je jezelf wel waardig kan achten, maar overgeleverd bent aan een stel psychopaten die er anders over denken.
    Wij in ons ogenschijnlijk vrije westen (…), kunnen ons daar geen voorstelling van maken, ondanks alle zogenaamde empathie.
    Hoe overleef je in de jungle van terrorisme?

    Vervolgens denk ik dat de Byron methode een methode is voor mensen die alles ogenschijnlijk al hebben.
    Dus feitelijk een luxeprobleem.
    De heftige gevallen, en daarmee bedoel ik behoorlijk getraumatiseerde mensen die óók voorkomen in onze Westerse samenleving, die hebben aan deze methode helemaal niets.
    Feitelijk denk ik, dat ze er alleen maar meer door in de problemen komen.
    Er wordt ze een nog groter schuldgevoel aangepraat lijkt me.
    Maar hopelijk hebben deze mensen nog nooit gehoord van Katie Bryon.

    1. Douwe Bericht auteur

     Dit zijn allemaal aannames van jou kant toch? Ik zou zeggen voel wat goed voelt en wat niet goed voelt en onderzoek wat niet goed voelt. Of niet maar wat schiet jij ermee op om je ongelukkig te voelen over deze zaken in je eigen leven? En wat schieten de Palestijnen ermee op dat jij jezelf ongelukkig maakt met hun situatie? Is het niet zinvol dat als ik een liefdevolle basis heb gehad ik die zo goed mogelijk gebruik om anderen zo goed mogelijk te assisteren als me dat aanspreekt?

     Op het moment dat jij jezelf niet gestrest maar daarentegen gelukkig voelt staat je verder niets in de weg om deze mensen te helpen zo goed als je kan. Je capaciteit om Palestijnen of andere mensen bij te staan waarvan je denkt dat ze gebaat zijn bij je hulp neemt niet af door bij jezelf je gedachten die lijden te veroorzaken weg te nemen. En jezelf gelukkig te laten voelen door een verbinding met de natuur te maken en je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Sterker nog als jij nieuwsgierig bent naar hoe je deze mensen kunt ondersteunen hebben zowel jij als zij daar baat bij. En daarbij kun je ze het voorbeeld geven van een persoon die in staat is geluk te ervaren in het oog van onplezierige omstandigheden.

     Er is lijden in de wereld in allerlei vormen en allerlei maten.
     En je kunt geloven dat dat niet in de wereld zou moeten zijn of je kunt accepteren dat het een onderdeel is van deze aardse ervaring.
     In mijn ervaring werkt het tweede het beste omdat dat simpelweg is wat is.
     En vervolgens kun je voor jezelf een beslissing maken of je mensen wilt helpen en assisteren of niet.
     En dat kun je net zo goed vanuit een positie van geluk doen als vanuit een positie van jezelf depressief voelen over dat lijden in de wereld.

     In mijn ervaring kun je niet weten wat er in andere mensen omgaat, je weet niet welke gedachten ze hebben, je hebt geen toegang tot hun emotionele sturingssysteem en je weet niet wat hun wensen zijn. Jezelf ongelukkig maken door al dit soort zaken voor anderen in te vullen en zo je eigen lijden te veroorzaken door hun reflectie, is iets wat ikzelf in het verleden ook gedaan heb maar in mijn ervaring schoot ik er zelf niets mee op en ook die andere partijen niet.

     Het is in mijn ervaring een vrij hardnekkig misverstand dat wij op de een of andere manier andere mensen van dienst zouden zijn door onszelf af te sluiten van ons geluk. Als we ongeluk zien geloven we dat we goede mensen zijn als we ons daar zelf dan ook ongelukkig over voelen. Dat is een geloof wat niet waar blijkt te zijn in mijn persoonlijke ervaring. Het is verder aan jezelf om dat wel of niet te willen geloven maar als je dat zou willen onderzoeken voor jezelf om te kijken wat er van onverblijft na het te onderzoeken en om te keren dan heb je nu in ieder geval 1 methode tot je beschikking.

  2. Renée

   Veel mensen leggen hun geluk of welzijns bestek bij iemand anders bijvoorbeeld, dor die persoon of datgene ben ik ongelukkig. Door wat die persoon doet of zegt ben ik ongelukkig. in plaats daarvan focus je op je eigen energie en talenten, je eigen schoonheid en de schoonheid die je in dingen ziet. waardoor jeje dat vanzelf aantrekt. Als jij iets negatiefs over iemand anders of jou denkt zal dat invloed hebben op jou en of iemand anders. Het tegenovergestelde geld ook. En daarnaast leef in het nu niets is belangrijker dan het moment. (we leven misschien dan wel 100 jaar maar het kan zo voorbij zijn 😉 )

 2. Margreet

  Een heel belangrijk aspect heb ik hier niet gelezen. In je gevoel gaan kijken. Waar komt het vandaan. Erkenning en acceptatie van het nare gevoel laat het als sneeuw voor de zon verdwijnen. Boosheid, verdriet wil erkenning net zo goed als geluksgevoel. Niets mis mee. Het hoort bij LEVEN. 😀

  1. Douwe Bericht auteur

   Hallo Margreet,

   Dat was zeker een antwoord wat meermalen gegeven is en staat ook vernoemd als 1 van de categorien in de vraag die ik gesteld heb op facebook. Zie: https://www.facebook.com/groups/336863633071053/permalink/870254146398663/?qa_ref=qd (Kan zijn dat mensen eerst lid moeten worden van de facebookgroep voordat ze de vraag kunnen zien)

   Deze is echter niet in de top 10 doorgedrongen maar op plaats 14 geëindigd. Voor de duidelijkheid alle genoemde onderwerpen werken prima om jezelf goed/beter te voelen. Het waren er alleen zoveel geworden dat ik ook een quantitatieve analyse heb gedaan. In de facebook vraag staan verschillende andere nog heel construciteve en nuttige antwoorden dus zeker de moeite waard om ze allemaal eens door te lezen.

   1. Anna

    Vind dit een welkome reactie van Margreet, ondanks dat ie maar op de 14e plek staat 😉
    Geeft wat mij betreft aan hoe slecht het gesteld is met ”voelen en gevoelen(s)” in onze Westerse maatschappij waar alles maar moet kunnen, denkt men…
    Vooral dat denken is een groot probleem.
    Denken kan het voelen namelijk niet vervangen.
    Men gaat vervolgens denken over wat men voelt.
    Dit is de weg dus niet, voelen, gevoel, gevoelens moeten naast het denken een rechtmatige plek krijgen omdat deze het licht laten schijnen op wat waar is…

    1. Douwe Bericht auteur

     Dat ben ik grotendeels met je eens. Niet dat er iets mis is met denken maar denken moet in dienst staan van het hart van het gevoel.

     Dat is iets waar wij in het Westen vanaf ons vierde jaar uit getraint worden via ons verplichte onderwijssysteem wat kinderen aanleert dat gehoorzaamheid aan autoriteit belangrijker is dan gehoorzaamheid aan je eigen innerlijke sturingssysteem wat via emotie werkt.

     Zie eventueel ook dit artikel:
     -) Leer je innerlijke sturingssysteem, wat via emoties werkt, optimaal te gebruiken

 3. Pietje Puk

  Ja, dat al van Byron Katie is heel leuk maar uiteindelijk zijn er gewoonweg slechte mensen die met een pennenstreek oorlogen, moord en doodslag bewerkstelligen. En dan kun je je gedachtegangen heel zweverig wel na gaan maar op het moment van een explosie heb je daar geen tijd voor. Vluchten is dan het enige wat je kan.

  En dan wijst iemand als Mark Passio er op dat het de ordervolgers zijn die de trekker overhalen en dat dus zij fout zijn want zij zijn gewelddadig. Moeten wij hen dan zogenaamd tot de verantwoording roepen?

  En zo blijft eenieder apart van elkaar en zonder actie achter in een illusie. Die dat het allemaal in jezelf ligt besloten. Ieder opgesloten in zijn eigen matrix. Maar het gaat m.i. verder dan dat. Ten eerste je eigen verantwoordelijkheid maar ook zeker die van de ander. Samenwerken is tegenwoordig één van de moeilijkste dingen in deze hyper geïndividualiseerde samenleving.

  Byron Katie draait m.i. ook de boel op een bijna Orwelliaanse manier om. Verdediging zou de eerste handeling van oorlog zijn. En hier slaat ze, finaal de plank mis. Een aanval is simpelweg het woord voor aanval en verdediging heeft gewoonweg de betekenis van wat het woord zegt. Je moet de zaken niet gaan omdraaien!

  Mensen die menen heel wijs te zijn binnen het gehele ‘new age’ gebeuren moeten zich vooral suf mediteren en het geluk in zichzelf zoeken. En zo dromen we lekker verder. Bijna schaakmat.

  1. Pieter Stuurman

   Natuurlijk bestaan er kwaadaardige zaken in de wereld. Natuurlijk zijn er mensen die niet het beste voor hebben met andere mensen. Maar het feit dat deze dingen bestaan, is een gegeven. Anders gezegd: je kunt dat niet in je eentje zomaar veranderen.

   Wel heb je zelf grote invloed op de mate waarin je eronder lijdt. Mensen beleven dezelfde zaken zeer verschillend, afhankelijk van hun eigen gedachten en overtuigingen erover. Dit deel heb je dus wel degelijk zelf in de hand.

   Daarnaast zijn er ook heel veel mensen ongelukkig in gebieden waar helemaal geen oorlog is. Mensen die geen armoede lijden en niet ziek zijn. Voor deze mensen zijn bovenstaande tips prima bruikbaar.

   En natuurlijk zijn er (enkele) mensen die oorlog willen, of er baat bij menen te hebben. Maar de ordervolgers (soldaten) geloven altijd aan de “juiste” zijde te vechten. Ze geloven altijd de verdedigende partij te zijn, en dat is het geval aan beide zijden.

   Ook hier gaat het dus om geloof. Als deze ordervolgers bereid zouden zijn hun geloof te onderzoeken, dan zou er veel minder bereidheid bestaan tot het (daadwerkelijk) voeren van oorlog, en dan zou er dus veel minder oorlog bestaan.

  2. Douwe Bericht auteur

   @ Pietje Puk

   Ik heb hier zelf ook mee gezeten. Hoezo veroorzaken mijn gedachten mijn lijden? Pieter legt een boel zaken al heel helder uit maar hier nog wat aanvulling vanuit mijn gezichtspunt. Ten eerste, ik heb het uitgeprobeerd voor mezelf in de praktijk. Haar methode systematisch toegepast en ik heb er zelf hele goede resultaten mee geboekt. Ik kan dus voor mezelf constateren dat mijn lijden veroorzaakt werd doordat ik geloof hechte aan mijn stressvolle gedachten. Of dat voor jou ook zo is kan maar 1 persoon onderzoeken en dat ben jezelf.

   Dan merk jij en ook Anna heel terecht op in mijn ogen. Ja maar wat dan met het lijden van een ander persoon? Ten eerste geeft dat je je daar zorgen over maakt volgens mij aan dat je over een groot empatisch vermogen beschikt en dat je dus sympathie hebt met anderen. Dat is alleen maar mooi en bewonderenswaardig.
   Maar vervolgens worden er in mijn ogen wat zaken met elkaar verward.

   Ten eerste is zowel fysieke pijn als lijden iets wat binnen een lichaam en een mind gebeurt van een persoon. Dus als een goede vriend zijn hand brand voel ik die pijn niet. Als een ander depressief is heb ik die depressie niet. Dat is ergens heel praktisch want op die manier zijn mensen in staat elkaar te helpen.

   Waar ik zelf lange tijd in gelooft heb is dat ik me niet goed zou mogen voelen als er anderen zijn die lijden. En of dat nu andere mensen, dieren, of moeder aarde was maakte niet echt uit. Maar ik ben er achter gekomen dat dat niet klopt. Als ik een ander persoon, dieren, etc. wil helpen met iets dan kan ik dat doen terwijl ik mezelf goed en gelukkig voel en ik kan het doen terwijl ik mezelf boos en verdrietig voel. Niet alleen hoef ik niet te lijden omdat een ander lijdt, het is vaak helemaal niet praktisch of nuttig voor die ander. Ik ben erachter gekomen dat ik anderen veel beter kan helpen als ik mezelf gelukkig en blij voel.

   Ik hoop dat dat punt duidelijk is want dan kunnen we ook wat andere zaken ontwarren.
   Moraliteit zoals Mark Passio omschrijft en Jeremy Locke het ook uitlegt in zijn boek vind ik persoonlijk zeer nuttig. Het respecteren van de vrije wil van jezelf en anderen en het respecteren van de vrijheid om eigen keuzes te maken van jezelf en van anderen is moreel. Het niet respecteren hiervan is immoreel.
   Hoe ik mij zelf daarbij voel, gelukkig of ongelukkig heeft daar weinig mee te maken. Ik kan als ik gelukkig ben me nog steeds uitspreken tegen immorele zaken. Ik kan vanuit blijdschap een voedselbos aanleggen om zo lokaal, vers en gezond voedsel te groeien op een manier waarbij ik de natuur ook vooruit help. Het ervaren van geluk, en een moreel mens zijn wat zich inzet tegen immoraliteit kan dus prima samen gaan. Net zoals een gelukkig mens zijn en anderen helpen prima samen kan gaan.

   Byron Katie heeft het, hoe ik het begrijp, als ze over verdediging is de eerste handeling van oorlog praat, het over wat anders dan waar Mark Passio het over heeft. Zij heeft het over hoe zij haar verstand waarneemt. Met verdediging bedoelt ze weerstand en om conflict te laten optreden in je denken, is er altijd weerstand nodig. Weerstand tegenover hoe de realiteit is. Dus geloven dat de realiteit anders zou moeten zijn dan dat ze op dit moment is. Maar nogmaals dit gaat vooral over hoe je verstand werkt. Dit wordt veel uitgebreider toegelicht in het artikel over dat er maar 1 persoon voor vrede nodig is en dat ben jezelf.

   Er is geen enkele reden om jezelf te laten lijden of om zelf ongelukkig te zijn. Je dient daar niemand anders mee. Of jij anderen wilt helpen en assisteren is volledig aan jezelf en dat kun je in mijn ervaring vaak zelfs beter doen vanuit een positie van geluk. Als jij moreel wilt zijn kan dat net zo goed vanuit jezelf goed voelen als jezelf slecht voelen.

   Je hebt controle over jezelf, Je kunt je eigen lijden elimineren, althans dat is mijn ervaring dat ik mijn eigen lijden heb kunnen elimineren via haar manier. Daarbij kun je ook grotendeels je eigen staat van geluk bepalen, en daar gaat dit artikel vooral over hoe anderen dat over het algemeen doen.

   En als je vervolgens zonder lijden, en vanuit geluk de mensen om je heen ook in staat stelt hun lijden op te lossen en hun eigen geluk grotendeels te kunnen beinvloeden dan krijgen we persoon per persoon een wereld waarin lijden geelimineerd wordt en we meer en meer gelukkige mensen hebben.

   Kortom je eigen stressvolle gedachten onderzoeken is niet alleen goed voor je eigen gemoedstoestand, je komt ook in een positie terecht waarin je beter in staat bent anderen te assisteren als dat je keuze is. Meer hierover in het artikel: 7 redenen om je op angst en gebrek gebaseerde gedachten te onderzoeken en te ontmantelen.

   1. Pieter Stuurman

    Uitstekend beschreven Douwe.

    Mensen die gelukkig zijn, staan in hun kracht en zijn inderdaad veel beter in staat om adequaat te reageren op lastige of ongewenste situaties. En daarmee beter in staat zichzelf en anderen te helpen als dat nodig is.

    1. Douwe Bericht auteur

     Dank Pieter,

     Het is een punt wat opgebracht wordt waar ik zelf ook lang mee gezeten heb. Op een gegeven merkte ik dat ik lijden in mezelf opriep via anderen. Dus geloven dat anderen niet zouden moeten lijden veroorzaakte mijn eigen lijden. Die gedachte zelf is stressvol kwam ik achter en zo veroorzaakte is mijn lijden bij proxy om zo maar te zeggen.

     Ik heb die gedachte toen met haar methode onderzocht en kwam er toen achter dat mensen niet alleen mogen lijden maar dat het ook nog eens heel zinvol is omdat het het contrast schept en het verlangen om dat lijden in zichzelf te beeindigen.

     Voor liefhebbers hier die stressvolle gedachte uitgewerkt op papier volgens The Work.

     Stressvolle gedachte:
     Mensen zouden niet moeten lijden

     Is deze gedachte waar?
     ja

     Kan ik er absoluut zeker van zijn dat deze gedachte waar is?
     nee

     Wat voel ik als ik deze gedachte geloof?
     Gestrest verdrietig, alsof de wereld schuurpapier is, soort op slot zitten van zowel mijn hart als hoofd

     Hoe behandel ik andere mensen als ik deze gedachte geloof?
     Voel alsof ik de wereld op mijn schouders moet dragen, afstandelijk, als een martelaar voor hun geluk

     Wat voel ik als ik dit verhaal (tijdelijk) loslaat?
     Relaxed, lachend, gecentreerd, vrij, vrolijk

     Omkeringen. Maak omkeringen en zoek naar andere invalshoeken op je gedachte die even waar of meer waar zijn voor jezelf. Gebruik mijn denken in plaats van ik of een abstracte zaak bij omkeringen als het niet over anderen gaat.

     – Origineel, people shoudn’t suffer

     Omkering 1, People should suffer
     1) Free will is respected, if they feel like suffering they have every right to
     2) In my experience, as long as people attach belief to their stressfull thoughts they will have to suffer
     3) They should so they can gain the wanting of ending their suffering

     Omkering 2, I shouldn’t suffer
     1) I can start with myself and give the good example to others
     2) I can always research my own stressfull thoughts and pick my highest resonating thoughts
     3) I have tools to make suffering optional, so choose what you want for yourself first

     Omkering 3, I shouldn’t suffer when it comes to other people
     1) I break my own alignment if I use other people to project my lack beliefs on.
     2) Put you own happiness before anything else
     3) The best way to help others is to give them a real example that suffering is optional

     Ik wil nooit meer:/Ik ben bereid om/Ik kijk ernaar uit:
     Ik kan mijn eigen alignment dan testen. I can laugh about it. Welcom to planet earth.

     Inzichten:
     Maybe that is exactly why we are here, to learn to transform our own suffering and if we wish so be able to inspire to help others help themselves as well.

     Hoe dient dit mij?
     Het geeft me een vals gevoel van zingeving. Ik ben zo goed dat ik lijd voor anderen. In de realiteit schiet niemand er echt iets mee op. Niet luisteren naar inner guidance mag, maar of het heel effectief is… 😀

     1. Renée

      Hey heel leuk dat je een stressvollle gedachten hebt uitgewerkt !! Alleen qat handig zou zijn is als je er een positieve gedachten voor in de plaatst zet inlaadt van die stressvollle gedachten uitwerkt, dus wat zou ik inlaats vaan deze genoemde gedachten op dit genoemde moment kunnen denken ?
      Voorbeeld : Iedereen is gelukkig op zijn manier, iedereen kan geluk ervaren en is geliefd. Iedereen voelt de liefde die ik ervaar. Of als je zwervers ziet. Mensen willen vrij zijn en beleven hun eigen avontuur. Of er gewoon niet op Letten maar je focus leggen op andere dingen of mensen. It’s simply just not there …
      I’m happy my family is happy my friends are happy and my city is happy. a lot of birds are happy al is in sync

     2. Douwe Bericht auteur

      Dan begrijp je deze methode van Byron Katie niet als je denkt dat je negatieve geloven door positieve geloven denkt te moeten vervangen. Geloof hechten aan iets maakt je altijd star en rigide en het is volkomen overbodig. Door nergens geloof aan te hechten, niet aan de negatieve nog aan de positieve versie blijf je open staan voor alle mogelijkheden en die openheid voelt in mijn ervaring beter dan geloof hechten aan een positieve versie van een gedachte.

      Zodra mensen inzien dat ze niet hun gedachten, geloven en geloofssystemen zijn, dan hervinden ze een stuk vrijheid en openheid die je in mijn ervaring niet weer in wilt leveren door geloof te gaan hechten aan ‘positieve’ gedachten.

      Maar ik zou zeggen probeer het vooral voor jezelf uit. Onderzoek eens een gedachte of 10 met deze methode en kijk dan of je liever geen geloof hecht of liever geloof hecht aan een van de positieve omkeringen.

 4. Pietje Puk

  Waar het mij om gaat is dat deze techniek het vooral laat bij jezelf. Op zich mooi maar ik wil me toch willen kunnen binden met gelijkgezinden.

  Wanneer we elkaar niet meer kunnen aanspreken op onze morele verantwoordelijkheid is de samenleving failliet. En je ziet nu al dat mensen hun eigen buren niet eens kennen. Dus je kunt mediteren of andere (gedachten)technieken hebben maar het maakt wel een beetje dat je dan je kop in het zand steekt.

  Een beetje ‘new-age deception’ naar mijn mening.

  En begrijp me niet verkeerd ik geloof dat bewustzijn eerder komt dan het volslagen materialisme dat tegenwoordig bombastisch overheerst en naar mijn mening de oorzaak zijn voor hoe mensen zich voelen.

  Vooral leeg. En rusteloos. Op zoek naar het volgende hebbedingetje.

  1. Douwe Bericht auteur

   Er is maar 1 persoon die toegang heeft om te ervaren welke gedachten plezierig voelen en welke gedachten onplezierig voelen. Daarbij is er maar 1 persoon die kan ervaren van welke activiteit hij of zij zich goed/beter gaat voelen. Geluk is een inside job.

   Als jij niet langer getriggerd raakt door bepaalde gedachten en je weet hoe je jezelf goed kunt laten voelen dan doet dat niets af aan je capaciteit om je te binden met gelijkgezinden. Sterker nog volgens mij neemt die capaciteit toe, dat is mijn ervaring althans.

   Hetzelfde gaat voor anderen aanspreken op hun moraliteit. Als jij gelukkig bent kun je jezelf net zo goed uitspreken tegen immoraliteit dan wanneer je ongelukkig bent. Ik zie mezelf als een gelukkig persoon en ik ben net minder over het respecteren van de vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken gaan schrijven. In tegendeel omdat ik denk dat mensen die (on)bewust immoreel zijn met dat gedrag het ervaren van geluk van zowel henzelf als dat van anderen saboteren. En in mijn ervaring zijn het vooral verwarde mensen die geloof hechten aan hun stressvolle gedachten die immoreel handelen. Hoe minder mensen hun stressvolle gedachten geloven, en hoe gelukkiger ze zijn hoe moreler hun gedrag ook wordt. Althans dat is mijn observatie tot nu toe.

   Als jij gelooft dat het waarde heeft om geloof te hechten aan je stressvolle gedachten inplaats van ze te onderzoeken dan is dat uiteraard aan jou. Maar of je dat wel of niet doet, doet niets af aan je capaciteit om je wel of niet te verbinden met anderen, het doet niets af aan het naleven van moraliteit en je uitspreken tegen immoraliteit en het doet ook niets af aan je mogelijkheid om wel of niet een kennismakingspraatje met je buren te gaan maken.

   Op het moment dat je je angst en gebrek gebaseerde gedachten leert onderzoeken, om te keren en te ontmantelen en daarbovenop leert hoe je je goed en gelukkig kunt voelen ongeacht wat er in je directe omgeving aan de hand is stelt dat je juist in staat je aan de angst en bangmakerij Matrix van de elite te ontsnappen. En daarnaast stelt het je in staat om anderen te assisteren bij het beeindige van hun lijden en het ervaren van hun geluk.

   In mijn ervaring kun je de wereld het best en het snelst verlichten door jezelf te verlichten en als anderen om je heen die wens ook hebben hen zo goed mogeljik proberen daarbij te assisteren.

  2. Pieter Stuurman

   @ Pietje Puk,

   Deze technieken kun je gebruiken als instrument om beter voor je eigen welzijn te zorgen. Voor je eigen welzijn zorgen, betekent niet dat je je niet bekommert om anderen. Ook sluit het verbinden met gelijkgezinden niet uit. En ook staat het volkomen los van het al dan niet aanspreken van anderen op morele verantwoordelijkheid.

   Waarom zou je denken dat mensen die op een goede manier zorg dragen voor hun eigen welzijn, zich niet om anderen zouden bekommeren? Of hun kop in het zand zouden steken?

 5. Treowd

  Pietje Puk , de NewAge deception is dat de mensheid debet is aan de slechte moraliteit. Als je goed onderzoek doet blijkt dat slechts een symptoom te zijn. De ware lage moraliteit of het gebrek daaraan ligt bij de leiders en aanstuurders van deze wereld. De mensheid wordt als het ware gemanipuleerd richting dat egocentrisme en dat refelecteren de samenlevingen. Individualisering wordt als het ware gepredikt op het vierkante platte kastje waar nog veel te veel mensen naar lijken te kijken en dat is pure mind-control.

  1. Douwe Bericht auteur

   Toch moeten we ook niet te veel in de slachtoffer rol kruipen. Het is een co-creatie wat we nu ervaren. Wat de elite doet is de algemene bevolking bang en onwetend houden. Het bang houden zorgt dat ze hun bewustzijn niet verder ontwikkelen en leren inzien dat wij allemaal medescheppers zijn van deze wereld.

   Als wij niet langer bang te maken zijn door deze elite en telkens beter begrijpen hoe wij deze wereld scheppen dan kunnen we stuk voor stuk ophouden met orders opvolgen en uitvoeren van deze elite en meer en meer op ons eigen inzicht, moraliteit gaan varen en acties gaan doen die met onszelf in overeenstemming zijn.

   De elite kan nooit voor ons scheppen, het kan ons alleen misleiden waardoor we onbewust onze eigen scheppende kracht voor hun doelen aanwenden inplaats van voor onze eigen. Denken dat de elite meer macht of scheppende kracht heeft dan onszelf is een ontkenning van onze eigen vermogens. 😀

   Ik zou zeggen, leer je eigen vermogens kennen en ga je acties in overeenstemming brengen met een wereld die je graag wilt zien! Wellicht is een voedselbos aanleggen in je eigen gemeente een goed begin? 😀

 6. Treowd

  Je hogere frequentie aantrekken is eigenlijk simpelweg dat doen wat je hart je ingeeft , dus je passie volgen in alles wat je doet of onderneemt. Je hoogste voeling volgen met wat je hebt met iets wat je doet of onderneemt. Door je hart te volgen – doe je altijd datgene wat moreel juist zal zijn – en is – en daarmee goed voelt – je opereert nl vanuit Liefde – daarmee verhoog je automatisch je innerlijke frequentie.

  Omdat je daarmee ook je uiterlijke frequentie verhoogt ( dat wat je uitzendt) zal de Kosmos dat op je pad sturen wat daarmee correspondeert en daarmee trek je dus ook dingen met een gelijkende frequentie aan, er ontstaat dan op een gegeven moment een soort van sychroniciteit. Deze synchroniciteit is dan eigenlijk te bezien als een teken vanuit de Kosmos dat jij vanuit je authentieke Zelf en Liefdevol je meest goed voelende pad volgt.

  Dat vehoogt je frequentie automatisch, het voelt gewoonweg goed om te doen 🙂 Je verzet je niet meer tegen het leven zelf – door b.v. een betere toekomst te eisen of moment voor jezelf – door jezelf als het ware te kaderen vanuit dat mindere verleden/moment (innerlijke reflectie). Je laat daarmee oude negativiteit ( zaken/dingen van mindere frequentie ) volledig los en je accepteerd het Leven zoals het Is – je aard in het NU en laat negatieve denkpatronen – welke dan als het ware die basis vormden – los.

  Je accepteerd het leven onvoowaardelijk zoals het Is – dat vormt die nieuwe basis en projecteerd het betere in je leven door ernaar te gaan leven – je gaat voldoen aan die frequentie – ermee te gaan corresponderen – daarmee trek je automatisch dingen aan waarmee je het kunt vervolmaken.

  Dat loslaten vormt dan een lege onvoorwaardelijke Liefdevolle basis (blanco sheet) waarin je vertrouwt dat het Leven zelf, je zal brengen wat nodig is – Je opereert vanuit je ZIJN – Being – en geloof (gestuurd vanuit die pure innerlijke gevoelde Liefde voor het Leven) er maar in dat de Kosmos nooit iets op je pad zal sturen waarvoor je niet klaar zult zijn dat correspondeerd namelijk niet met de frequentie welke je uitzendt dat is een wetmatigheid van correspondentie – een law of Nature – een Natuurlijke wetmatigheid.

  Namaste ! 🙂

  1. Douwe Bericht auteur

   Dat heb je prachtig verwoord. 😀

   Als mensen het eenmaal doorhebben is het onlogisch om nog anders te gaan doen dan je eigen vrije wil en vrijheid om je eigen keuzes te maken zo goed mogelijke te gaan volgen.

 7. Douwe Bericht auteur

  Voor de duidelijkheid, dit zijn simpelweg reflecties. Het is een verzameling van wat mensen in het algemeen doen om zichzelf goed / beter te voelen. Het is aan mensen zelf om te bekijken wat ze wel of niet met die reflecties willen doen.

  Gebruik je vrije wil en vrijheid om je eigen keuzes te maken en respecteer de vrije wil en vrijheid van andere mensen om hun eigen keuzes te maken. En gebruik je eigen gezonde vertand, luister naar je eigen innerlijke sturingssysteem en gebruik je eigen onderscheidingsvermogen.

  Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun leven en voor de acties die ze nemen naar zichzelf en anderen toe.

 8. bernadette

  Justin Rhodes en zijn vrouw Rebbeca en hun 4 kinderen ,
  gaan voor 365 dagen touren door de staten van USA .

  We mogen er met onze ogen getuige van zijn , van de prachtige opnames die hij daarbij maakt.

  Geniet , van de trips en de vele onverwachte views die de Natuur ons laat zien en beleven.
  Groot Beeld opzetten.. verdient de totale indruk van hun avontuur.
  Enjoy it …. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=BaJ54EeQuY4

  Er komt nog een grote riedel er achteraan … écht mooi om dit te zien .
  Waar je.. jezelf zeker beter van gaat voelen

  https://www.youtube.com/watch?v=pUAS5cB0Wf8&list=PLc-T0ryHZ5U-EiD0u3BIRVRKzCvd1v9uH

 9. Hathor

  Douwe, wat een mooie topic, dank
  Wel grappig dat mensen van allerlei van byron katie vinden, als je nooit hebt meegemaakt hoe het floept, dan kan je je dat gewoon niet voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *