Permacultuur is een ontwerpsysteem wat naar slimme win-win oplossingen zoekt door zo veel mogelijk samen te werken met de natuur om o.a. ons voedsel te verbouwen. In dit artikel een verkenning van permacultuur toepassingen op grotere schaal. Hoe kan permacultuur worden toegepast op de boerderij in Nederland?
Een goede inleidende documentaire is: A Farm for the Future van Rebecca Hosking. In deze documentaire wordt ingegaan op de problemen die de huidige monocultuur landbouw met zich meebrengt en wordt gekeken bij verschillende boeren die o.a. via permacultuur oplossingen hebben gevonden voor deze problemen. De documentaire heeft Nederlandse ondertitels.
Er zijn telkens meer boeren die permacultuur principes aan het integreren zijn op hun boerenbedrijf. Om te beginnen een aantal voorbeelden uit het Nederlandse taalgebied:
-) Samenland is een CSA boerderij/bedrijf in het Vlaamse deel van België wat volledig met permacultuur principes werkt.
CSA is een afkorting voor “Community-Supported Agriculture” oftewel gemeenschaps gesteunde landbouw. Dit houdt in dat een landbouwer een partnerschap vormt met een aantal consumenten, waaraan hij direct zijn producten levert. De landbouwer wordt ondersteund doordat de consument zijn aandeel vooraf betaalt. Daardoor hoeft hij niet bij de bank aan te kloppen voor een lening. Ook wordt de landbouwer ondersteund doordat de consument een deel van het risico op zich neemt. Als een oogst mislukt is de landbouwer daardoor niet meteen geruineerd. Het voordeel voor de consument is een redelijke prijs, vanwege de directe verkoop. CSA is dus een win-win situatie voor consument en landbouwer!
-) Een andere serie bedrijven die een aantal permacultuur principes toepast in Nederland is puregraze. Zo laten zij kippen achter de koeien rouleren om cycli uit de natuur te simuleren wat voordelen voor het landschap en de dieren oplevert.
Daarnaast zijn er internationaal ook verschillende boeren die inspirerende dingen doen met Permacultuur:
-) Sepp Holzer heeft in Oostenrijk al vele decennia een succesvol boerenbedrijf wat werkt met permacultuur. Fruitbomen, groentes, varkens en vissen zijn een greep uit de producten die hij in zijn systeem gebruikt. Op youtube zijn verschillende filmpjes met hem te vinden waarin hij de principes die hij gebruikt helder uitlegt.
-) Joel Salatin maakt met zijn polyface farm in de Verenigde Staten furore en gebruikt vele van dezelfde principes die het bedrijf puregraze in Nederland ook toepast. Hij is een enthousiaste spreker van wie ook verschillende filmpjes op het internet te vinden zijn waarin hij zijn methodes uiteenzet.
-) En ook Mark Shepard heeft met zijn bedrijf New Forest Farm de principes van permacultuur centraal gesteld bij het opzetten en inrichten van zijn boeren bedrijf. Ook van Mark Shephard zijn verschillende filmpjes te vinden waarin hij toelichting geeft op het hoe, wat en waarom van zijn keuze voor permacultuur bij het inrichten van zijn bedrijf. Hieronder een korte beschrijving van Mark Shepard zijn New Forest Farm.
“Rijen bomen worden afgewisseld met rijen hazelnoten en o.a. asperges en courgettes, maar ook stroken weiland. Hij heeft koeien en varkens e.d. in dienst. Ze doen aan rotatiegrazen, plaagbeheer en meer. Doordat deze landbouwhuisdieren onderdeel zijn van het ecosysteem op zijn bedrijf heeft hij weinig kosten wat betreft inkoop van veevoer en heeft hij bovendien minder werk. Als het appelseizoen aanbreekt dan mogen de varkens de appels die vallen opeten, een prima manier van plaagbeheer want de appels waar wat mee is die vallen het eerst. Op een ander moment eten de varkens eikels, hazelnoten, moerbeien… En de koeien, die helpen met snoeien. daar waar de bomen gesnoeid mogen worden, worden de koeien binnengelaten. Ze grazen van de bomen en de kruiden en het gras.” (…) “Wat Mark Shepard op zijn bedrijf al 18 jaar doet is leren van de natuur, meteen de kortste definitie van permacultuur die ik ken. Het sluit ook prachtig aan bij het doel van permacultuur: voorzien in menselijke behoeften terwijl we de gezondheid van ecosystemen verbeteren of in stand houden.”
Bron: permacultuuronderwijs.nl
Mark Shephard heeft daarbij een prachtig boek geschreven over zijn ervaringen hoe je permacultuur centraal kunt stellen in je boerenbedrijf, dat boek is inmiddels vertaald naar het Nederlands en levert een prachtige bron van inspiratie op voor boeren in Nederland die willen kijken hoe zij hun bedrijf meer in harmonie met de natuur kunnen brengen via de principes van permacultuur.
Het vertaalde boek heet Herstellende landbouw, voor de liefhebbers is hier de inhoudsopgave en een voorwoord te bekijken. Een aantal pagina’s uit het boek van hoofdstuk 6 is hier te bekijken. Het boek is ondermeer te bestellen op: permacultuuronderwijs.nl & Clubgroen.nl
Met deze inspiratie uit verschillende hoeken zowel in film als in boekvorm is het mogelijk voor de Nederlandse boer om eens te kijken hoe hij of zij permacultuur zou kunnen gaan toepassen op het boeren bedrijf. Mochten er nog vragen zijn stel die dan vooral onder in de reacties en/of in de permacultuur facebookgroep. (9000+ leden)
Vanuit Achter de Samenleving zijn we een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je een boek koopt via de onderstaande link gaat 6% van de aankoop naar Achter de Samenleving. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀
-) Eerdere artikelen over permacultuur
-) Permacultuur facebookgroep (9000+ leden)
-) website – Samenland.be
-) website – puregraze.nl
-) Meer informatie over het boek: Herstellende Landbouw