Een gezonder en beter leven begint bij de voeding die je eet.
Twee tips die kunnen helpen bij het beter begrijpen van voeding en het effect ervan op het lichaam zijn het boek: De Voedselzandloper, en de film: Hungry for Change.
Als eerste het boek: De Voedselzandloper. Dit boek is geschreven door de jonge arts Kris Verburgh. Hij vond het vreemd dat hij als dokter zo weinig leerde over het belang van voeding op de gezondheid van zijn patiënten.
Hij ging op onderzoek uit, en loste dit gebrek aan informatie op door een prachtig boek te schrijven over hoe voeding een impact op onze gezondheid heeft en hoe je zelf langer en beter kunt leven door gezonder te eten.
Het boek is al meer dan 300.000 maal verkocht dus mochten mensen het nog niet gelezen hebben, koop het, vraag eens rond bij je vrienden en familie of je het kunt lenen of breng een bezoekje aan je lokale bibliotheek.
In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces.
Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek.
Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!
In onderstaande afbeelding de samenvatting van het boek. Het boek geeft aan wat verstandig is om te eten in productgroepen en wat verstandig is om meer van te eten in productgroepen en je kunt zo ook meteeen zien welke producten je voor wat voor andere producten kunt vervangen.
Daarnaast is de film Hungry for Change ook een fijne bron van informatie grotendeels over hetzelfde onderwerp. Er wordt uitgebreid ingegaan op welke verschillende soorten voedsel welke effecten hebben op het lichaam. Hieronder zijn de eerste 20 minuten gratis te bekijken.
HUNGRY FOR CHANGE exposes shocking secrets the diet, weight loss and food industries don’t want you to know about deceptive strategies designed to keep you coming back for more.
Zowel het boek als de film laten zien dat onze gezondheid enorm beïnvloed wordt door wat wij ons lichaam aanbieden via het voedsel wat wij eten. Ook laat het zien dat de voeding die we kiezen iets is waar wij de volledige controle over hebben, en dat onze keuzes daarin grote gevolgen hebben voor zowel de lengte als de kwaliteit van ons leven.
Als mensen nog goede aanvullingen hebben qua andere goede boeken en documentaires/films deel ze dan vooral in de reacties. Moge deze informatie een gezonder leven voor eenieder mogelijk maken.
Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website – De Voedselzandloper
-) Overzicht de Voedselzandloper
-) Website – Krisverburgh.com
-) Website – Hungry for Change
-) 10 step action plan for better health
-) De 7 lagen van een eetbare bostuin
-) De gemakkelijke (permacultuur) moestuin
Soja is voor velen funest. Het heeft een blokkerende werking op de schildklier. Wie dus soja gebruikt (en dat hoeft niet eens veel te zijn) loopt risico op te weinig schildklierhormoon in bloed en weefsels. Bij kinderen heeft dat negatieve effecten op de groei en cognitieve functie (lees intelligentie). Bij volwassenen leidt het tot verschijnselen van een langzame schildklier: vermoeidheid, gewichtstoename, verstopping, huidproblemen, depressie en nog veel meer ellende. Verder zit er een oestrogeenverwante stof in, die risico geeft op veranderingen in vruchtbaarheid, verdenking op meer borstkanker, vervrouwelijking bij jongetjes etc.
Wie van het het blanke ras is, is over het algemeen zeer goed bestand tegen melkproducten en heeft daar ook qua gezondheid wat aan omdat het ras daar genetisch op ingericht is (95% maakt op volwassen leeftijd de benodigde enzymen aan). Matige hoeveelheden melk, boter, kaas en yoghurt (niet persé in de hoeveelheden van het Voedingscentrum) worden doorgaans goed verdragen en hebben geen nadelige gevolgen. Wie niet van het blanke ras is, doet er beter aan om melkproducten te mijden of er zeer voorzichtig mee te zijn.
Op http://www.echtgezondafvallen.nl/voedselzandloper/ is wel een interessante bespreking van het boek te vinden en zij leggen duidelijk uit waarom ze het boek van Kris Verburgh over het algemeen heel goed vinden maar zij zijn ook van mening dat hij bij soja producten inderdaad een steekje heeft laten vallen.
Tor mijn verbazing zie ik de melkproducten bovenin staan.
Zoals Vroon zegt zijn Europeanen al duizenden jaren gewend aan verteren van melk en haar afgeleide producten. Mijn mams kan er niet tegen omdat ze indo is. Ik kan er dankzij mijn blanke paps wel weer tegen.
Soja is ook weer zoiets.
Onze voorouders, in ieder geval die in Europa aten geen soja.
Het is in principe een oneetbaar goedje tenzij bewerkt en dan nog.
Het enige wat echt eetbaar is zijn de gefermenteerde producten die als smaakmaker dienst doen.
Vaak zijn dat van die kleine bruine flesjes met Indonesische namen, ben de namen even kwijt.
Ketjap ofzo of was dat weer een merknaam?
Simpelweg kan je stellen dat je het beste lokaal geteelde en onbewerkte producten kan eten alsmede van het seizoen.
Daar zijn onze lichamen nou eenmaal op ingesteld.
Wie genen van buiten Europa heeft, een genetische afwijking heeft of andere problemen, kan wellicht bepaalde producten beter laten staan.
Zo hoeven vetten geen probleem te zijn mits men voldoende beweegt en de overbodige suikers uit het dieet haalt.
Een wortel bevat ook suikers dus vlees met wortels is al voldoende. Laat inderdaad de dikmakers en volledig doodgemaakte industriële producten als pasta en rijst staan alsmede aardappelen.
Last but not least kunnen Europeanen net als Afrikanen ook gemakkelijk alkohol verteren.
Aziaten kunnen dat vrijwel niet.
Daarentegen kunnen Aziaten juist weer tegen gepeperde spijzen.
Douwe, ik ruik weer aan artikel van mijn hand over de suiker en vet verbranders.
Onze voorouders waren vetverbranders en de meesten van ons zijn suikerverbranders met alle gevolgen van dien.
Ik heb al een concept artikel maar deze kunnen wij bewerken en later deze maand plaatsen.
Ik vergeet nog iets over rood vlees.
Onzin dat dit niet goed zou zijn!
Stel weer dat je als Europeaan de winter door moet.
Buiten of in de stal staat een beest met rood vlees bijv. een koe.
Die maak je dood en daar eet je elke dag van.
Denk aan een biefstuk maar ook aan de sudderlapjes, stoofpotjes en worsten.
Statistisch gezien zou kunnen dat…
Nou las ik laatst iets over het dieet van beesten met rood vlees.
Vroeger stonden die beesten in de wei dan wel op stal met hooi.
In die US-of-north-A eten die beesten vooral mais.
Uiteraard verandert de samenstelling van het beest.
Het beest wordt ziek en de mens die het eet ook.
Dan kan rood vlees opeens niet meer.
Overigens is de mais van nu niet de mais van vroeger.
Ooit was het een klein tarwe achtig dingetje tot men het ding door veredeling op ging blazen.
Tarwe met gluten is ook zoiets. Die dingen zijn opgeblazen dus worden de gluten een probleem.
Los daarvan moeten wij die grassen ook niet eten. Het is alleen om hongersnood te overleven of om de koe mee te voeren…
De mensen zijn er nog niet goed op aangepast.
Germanen en Kelten aten volgens mij weinig of geen brood, wel rood vlees van graseters…
Last but not least mis ik insekten!
Wie hip is eet gebakken rupsen of sprinkhanen om wat beestjes te noemen.
Vroeger werden die beestjes gewoon gegeten.
Er zijn als het voedsel aankomt uiteraard heel veel theorieën en je zult ook zeker naar regio’s en hun historie moeten kijken. Ik vond zowel dit boek en de film echter een hele goede basis geven om mensen goed te laten nadenken over hun eigen gezondheid. Het lijkt een stuk eerlijker in ieder geval dan wat het voedingscentrum betaalt door unilever voor voedseladviezen geeft in ieder geval. 😀
En als mensen verder nog goede boeken of documentaires weten dan zijn die van harte welkom.
Je haalt er telkens boeken van anderen aan.
Die zijn vooral geschreven om geld te verdienen anders stond het wel gratis op Internet.
Het is echt doodsimpel, gebruik je eigen verstand en ga met je eigen lijf experimenteren.
Ondanks alle stress en mijn leeftijd, presteer ik als een jonge vent, zowel in sport als seks.
Menig potentiele kleindochter vindt opa maar wat aantrekkelijk.
Laatst schatte een jongedame van 17 mij op een leeftijd wat mijn zoon had kunnen zijn.
Ze wilde een date…
Okay, ik verf mijn haar maar verder is het puur natuur.
Menig persoon zou gruwen van mijn dieet.
Ik ga zo kip met groente eten, kop koffie zonder suiker na.
Geen toetje, geen dingen met zetmeel en suiker.
Mijn ontbijt is vaak gebakken eieren of zalmfilet, deze aangevuld met een rauwe paprika, een tomaat of een stuk komkommer.
Mijn avondeten is vaak een bakje volle yoghurt met lijnzaad, zonnebloempitten en wat havermout, aangevuld met een stuk fruit uit de natuur zoals het niet al te zoete Mamão. In het begin vond ik het heel vies maar nu zweer ik erbij.
Ook eet ik vaak als avondeten een stuk schimmelkaas met allerlei noten die nog in de dop zaten zoals paranoten, amandelen, hazelnoten en walnoten, eventueel nog wat olijven en een droge rode wijn.
Ik eet geen tussendoortjes en ben matig met fruit aangezien dit vaak ook suikerbommen zijn, denk aan bananen en sinaasappels.
Er is een hoop vergeten fruit welke veel minder zoet zijn zoals frambozen, bramen, bosbessen, kersen, kruisbessen en ga zo maar door.
Ook hier in Brazilië zijn er fruitsoorten die minder zoet zijn zoals Goiaba, Lichia, Jabuticaba, Carambola, Caqui en het beroemde Açaí. Of wat te denken van Caju, jullie eten alleen het gebakken nootje genaamd cashew terwijl er heel lekker fruit aan zit. Het nootje groeit in een doosje aan de buitenkant van het fruit.
Wat jullie eten is voornamelijk bepaald door de commercie en dus worden jullie ziek.
Pinda’s, cashew en pistache noten zijn niet om te eten, eenmaal verhit is de geest eruit net als met andere verhitte zaken.
Alleen vlees en sommige groentes als rode biet, wortel en broccoli mag je lichtjes verhitten. Wij doen vlees vrijwel altijd in een pan met wat water, olijfolie en groentes als ui en knoflook en maken dat zo klaar. Geen problemen met te grote verhitting van vetten en vlees.
Trouwens, veel wat wij groente noemen is in wezen ook fruit alleen is het niet zoet.
Tomaat maar ook komkommer zijn fruit, bedoelt om door beesten te worden gegeten om zodoende de zaadjes te verspreiden bijv. via de ontlasting.
Dus stoppen met de commerciële en tropische suikerbommen die ook nog eens van ver komen.
Ik stuur jou vandaag het artikel.
Op verzoek van Douwe hier het artikel in spee…
Fat Burner versus Sugar Burner…
Suikers zijn zoet smakende stoffen welke behoren tot de koolhydraten. Niet zoete koolhydraten zoals het zetmeel in rijst, aardappelen en brood worden tijdens de vertering alsnog omgezet in het zoete suiker en daarna opgenomen in het bloed.
Verreweg de meeste mensen zijn verslaafd aan suiker en worden daarom ziek, denk aan diabetes, overgewicht en reuma maar ook kanker.
Lange tijd dacht men dat suiker geen kwaad kan.
Ook dacht men dat vet en dan met name de dierlijke verzadigde vetten slecht zijn voor je gezondheid.
Daar zit hem de verwarring. Decennia lang heeft de industrie leugens verspreid en heerste er ook verwarring bij de wetenschappers. De consensus was dat vet slecht was en dan met name verzadigde vetten maar ook het cholesterol in eigeel. Echter blijkt de laatste tijd uit nieuw onderzoek dat niets minder waar is.
Vet maakt niet dik maar suiker maakt dik. Teveel aan suiker wordt opgeslagen als vet en zorgt tevens voor een teveel aan cholesterol.
Ook zorgt teveel aan suiker voor pieken en dalen in het bloedsuiker niveau. Men gaat van nerveus naar moe en moet om de paar uur iets eten.
Doordat we constant suiker in ons bloed hebben wordt het reeds opgeslagen vet niet meer aangesproken. Dan wordt het vet een probleem want het wordt nog wel opgeslagen.
Het lichaam gaat in de “sugar burner” modus. Omdat suiker snel is verbruikt en het teveel omgezet in vet heeft het lichaam constante voeding met koolhydraten nodig. Vandaar de constante trek in koolhydraten van de meeste mensen.
Maar als je jouw lichaam dwingt om vet te verbranden dan heb je een constante suikerspiegel en wordt je minder dik.
Dit omschakelen kan door een maand alle koolhydraten te mijden. In het begin voel je je slap maar al na enkele weken voel je meer kracht dan ooit en kan je gerust een halve dag zonder welk voedingsmiddel dan ook terwijl je energie niveau hoog blijft. Na die maand mag je weer koolhydraten hebben maar altijd met mate en niet het teveel van het moderne dieet.
NB Mensen die in de “sugar burner” modes zitten lopen tevens het risico op spierafbraak en botontkalking.
Eiwit en vet is iets uit de natuur en koolhydraten en suiker uit de fabriek. Een stuk zoet fruit kan geen kwaad maar dag in dag uit eten wij door de industrie geproduceerde en op goedkope koolhydraten gebaseerde voedingsmiddelen. Deze missen vaak ook de vezels, vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten alsmede allerlei andere vaak nog onbekende stoffen welke belangrijk zijn om gezond te blijven. Ons lichaam is niet gemaakt voor de troep die de supermarkt verkoopt.
Sinds enige tijd gebruik ik nauwelijks suiker meer.
Ook matig ik met voedsel waar suiker in is gedaan.
Daarnaast eet ik minder pasta, rijst, brood en aardappelen waar koolhydraten zoals zetmeel in zit.
Met een koolhydraat arm dieet krijg je veel meer essentiële voedingsstoffen binnen zoals eiwitten waarvan sommige aminozuren (onderdelen van eiwitten) essentieel zijn, dwz. kan ons lichaam niet maken. Maar ook diverse soorten vetten waarvan sommige essentieel zijn en daarnaast nog vezels, vitaminen en mineralen.
De basis van je voedsel moet hetgeen zijn onze voorouders aten, het zogeheten paleo dieet.
Vlees, vis, ei, naturel noten bijv. walnoten en andere ongebrande noten (liefst nog in de dop), olijfolie van de koude pers voor bv. over de sla, groente en fruit. Eventueel nog aangevuld met volvette zuivel (dus geen magere melk/yoghurt),
Ik voel me echt stukken beter.
Een aantal andere zaken moet je ook vermijden:
– kunstmatige zoetstoffen met name aspartaam
– smaakversterkers
Deze hebben invloed op je energie en denkvermogen.
Wat juist wel mag zijn een paar glazen drank per dag.
Dit is zelfs bewezen goed voor de gemiddelde Europeaan.
Een paar peuken per dag ga je ook niet dood aan.
Wel aan suiker!
Zoek voor de grap ook eens op Fat Burner en Sugar Burner.
Er zal een wereld voor je open gaan!
Hartelijk dank voor de info, ken je deze documentaire ook, die lijkt sterk te beamen wat jij zegt en hij richt zich heel erg op micronutrients. Erg leuke documentaire met de titel:
Fat, sick and nearly dead – Full Movie
https://www.youtube.com/watch?v=V-WUP5psyuM
Ik ben nu halverwege met kijken.
Deze man kende ik nog niet.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Joe_Cross_%28filmmaker%29
Wat hij deed is ongeveer hetzelfde mijn maand zonder suikers om daarna een definitief dieet aan te houden.
Dit volgende lijstje heb ik in het Engels opgesteld ivm. mijn reactie op een Engelstalig forum maar ik denk dat vrijwel iedereen dit lijstje wel begrijpt.
Your daily meal should be based on the next four domains.
meat
fish
egs
soya
milk
yogurt
butter
cheese
nuts
seeds
oil from seeds such a olive oil
butter from coconut
fruits
vegetables
Avoid next items.
sugar
bread
pizza
potatoes
pasta
rice
modern grains like corn
cake
soda drink
alcohol
fried foods
processed food
fast food
Sometimes a little brown bread,brown pasta or brown rice can do no harm.
Better sweet potato which is rich in fibers.
Avoid smoked fish.
Avoid sea food which lives on the bottom.
Stay with swimming true fish.
Raw vegetables are prefered but cooked carrot e.g. has more value.
Nuts and seeds should be raw.
Oil should be cold pressed.
A little alcohol can beneficial, think of 2 to 3 drinks per day.
When climat is hot you need extra salt but when you don’t sweat much you need to lower your salt intake.
A healthy life style is based on four principals.
1. enough rest
2. natural diet
3. enough exercise
4. happiness
PS
In order to speedup your transition from sugar burner to fatburner one can best avoid all carbohydrates for one month. Only meat, vegetables, dairy, eggs and nuts are permitted. One should avoid any food with wheat or some other type of modern grains because they contain exessive carbohydrates.
Wellicht nog een leuke site:
http://lunchenzonderbrood.nl/
Mensen zijn geen carnivoren hebben een totaal ander voedselverwerkings systeem dan vleeseters.
Mensen zijn er niet op gebouwd om vlees te eten onze tanden zijn ervoor gemaakt om te malen de beweging van onze kaken liggen in de lijn van paarden en koeien e.d. Veel ziektebeelden zijn te wijten aan een vleesbevattend diet mede omdat onze lichaamsbouw er niet aan voldoet.
Volgende onderstaand youtube video link legt daar meer over uit.
Food that kills Dr. Michael Klaper
https://www.youtube.com/watch?v=KNCGkprGW_o
Dr. Michael Klaper zijn website : http://doctorklaper.com/
Vergeet vooral niet de linken na te lopen welke zichtbaar worden als je show more ontvouwt, die zijn enigzins verborgen op die wijze.
Forks Over Knives http://cosmosdocumentaries.blogspot.nl/2013/07/forks-over-knives-documentary-film.html
Zo te zien is er een ware strijd om die video geweest en mogelijk nog gaande om die video absoluut betaald te houden zodat mensen eerder afhaken. En dat kost wat moeite op het web…. Google 404 not found….
Daily motion zoals bovenstaande link blocked…. Dat is veelzeggend…
Zou dat zo kunnen zijn omdat er zo gigantisch veel verdient wordt aan vlees? Naast het feit dat er natuurlijk ook een geweldig — haha –graantje — meegepikt wordt door de “gezondheids-industrie” om zieke mensen hun behandeling te kunnen geven na de jarenlange mishandelingen van hun lichamen door vlees te eten.
Mis handelen = fout handelen en fout handelen = jezelf – met een omnivoor gebouwd lichaam als een carnvoor gedragen – door je dus als planten en granen eter jezelf te gedragen als een vleeseter.
Ik ben toen ik terug kwam uit Costa Rica vorig jaar praktisch gezien vegetarier geworden. Je moet even goede recepten zoeken maar mijn lichaam geeft aan dat het liever groentes, fruit, noten en paddenstoelen eet.
Inderdaad Douwe , het lichaam geeft je dat als het ware aan doordat je je gezonder gaat voelen beter in balans met wat je bent, een planten en zaden eter, fruit leverd de benodigde suikers en vezels haal je uit granen e.d. vetten haal je uit noten. Veel mensen die vegetarier worden vallen in het begin af , maar als je tevreden bent met je bouw en je lichaamslengte t.o.v. en je gewicht is redelijk in orde, dan kun je om dat op te vangen kokosvet gaan eten/toevoegen aan je dieet/voedsel. In kokosvet zitten goede vezels en veel goede vetten voor je lichaam.
Als er b.v. zwakke patienten in het ziekenhuis aankomen worden ze soms aan een infuus gelegd daarin zit dat kokosvet het sterkt je direct aan.
Extra zout-mineralen kun je uit zeezout halen , het gewone tafelzout daar zit helemaal niks in, die extra mineralen komen in je bloed terecht en dat brengt het beter in balans. Je bloed bevat van nature de zouten zoals in de zee in een bepaalde verhouding.
Te is natuurlijk niet goed, dat geldt zo met alles. Om b.v die mineralen uit dat zeezout aan te vullen kun je sol aanmaken. Dan neem je een flesje het liefst van glas b.v een oud olijfolie flesje (250ml) en dat vul je voor 1/3 met zeezout en de rest vul je af met water. Goed door elkaar schudden en even laten staan. Als je de wat later kijkt ligt het zout wat over is op de bodem en het water is verzadigd met de opgeloste mineralen uit het zout. Iedere morgen een theelepeltje vol of niet helmaal vol afhankelijk van je lichaamsgrote en je hebt je dagelijkse portie mineralen binnen.
Je kunt wel vlees eten als – het vlees zwak is – lust/lekker – maar nodig of noodzakelijk is het gewoonweg niet. Ik weet het , het is wel erg lekker, , dat doet de werking van het vet in je hersenen de smaak van de kriuden e.d., een soort van ‘ heroine’ om je goed te voelen volgens je receptoren.
Het is zelfs een wat hypocriete houding tegenover dieren in het algmeen, veel mensen schreeuwen moord en brand als je aan hun hond of huisdier komt maar als het om eten gaat , dan even niet ….
Vergat nog even te melden dat als je dat flesje sol aanmaakt of wilt aan gaan maken, (voor de extra zout-mineralen) je het in de koelkast moet bewaren en als je het in de koelkast bewaard en je gebruikt het niet ook al ben je pas 20 het blijft je leven lang goed in dat gekoelde flesje. Goed spul he 😉
O, ja als verdere tip, het beste zeezout is Himalaya-zout en Keltisch zeezout, kost wel wat duurder maar het is het zeker waard.
Over Orthomoleculair Therapeut / Gezonde Levensstijl Juglen Zwaan ;
http://www.ahealthylife.nl/over-ons/
http://www.ahealthylife.nl/author/juglen/
Ik vind persoonlijk dit wel een goede website:
http://degezondekeuze.nl/
Staat ook veel informatie over het op een gezonde manier afvallen 🙂
Max..
http://www.warriorsforhealth.com/gezonde-voeding.html
http://gedachtenvoer.nl/page/gezondheidsradio-2015.html
Deze heb ik van Buth ;
http://healthbytes.me/category/categorieen/homeopathie/
Ook Ralph Moorman voedingcoach is een goede ;
http://www.ralphmoorman.com/en/product/de-boodschappencoach#prettyPhoto
Werd doorgelinkt naar dit artikel, had het nog niet gelezen.
Die voedselzandloper lijkt mij een goede manier om je eetgewoontes gezonder te maken.
Een tabel met voedingsstoffen die mij erg geholpen heeft met gezond te gaan eten:
Vitamines;
Voedingsstof; Voedsel;
Vitamine A wortel, mango, broccoli
Vitamine B yoghurt, noten
Vitamine C Paprika, kiwi, sinaasappel
Vitamine D Kaas, eieren
Vitamine E Zaden, granen, plantaardige oliën
Vitamine K Bloemkool, doperwtjes
Mineralen;
Voedingsstof; Voedsel;
Calcium Spinazie, vijgen, sardines
Magnesium Cacao, bananen
Kalium Zaden, noten, zeewier
Fosfor, Zuivel, vlees
Natrium Keltisch zeezout
Chloride Of Himalaya zout
Spoorelementen;
Voedingsstof; Voedsel;
ijzer Sojabonen, zaden, pitten
Chroom Mais, tomaten
Koper Avocado, champignons, pruimen
Jodium Zeewier, yoghurt, aardbeien (zie ook zout)
Mangaan Eieren, bessen, rode bieten
Selenium Zilvervliesrijst, havermout, ui
Molybdeen Groene bladgroenten, bonen, orgaanvlees
Vetzuren;
Voedingsstof; Voedsel;
Omega 6; Linolzuur Saffloerolie, zonnebloemolie, kokosolie,
Omega 3; Alfa-linoleenzuur Lijnzaadolie, walnootolie, vette vis, palmolie
Aminozuren;
Voedingsstof; Voedsel;
Fenylalanine Amandelen, soja
Isoleucine Sesam, kalkoen
Leucine Kip, kalkoen, vis
Lysine Vis, vlees, limabonen
Methionine Eieren, melk
Threonine Eieren, aardappels
Tryptofaan Kwark, vis, vlees
Valine Mais, tarwe
Semi-essentiële aminozuren;
Voedingsstof; Voedsel;
Arginine Noten, vis, havermout
Histamine Noten, spinazie, kiwi
Let op:
6 gram zout per dag, 25 gram suiker per dag, geen (sterk) bewerkt voedsel.
Geen frisdrank; wel water, thee en koffie.
Met dit overzicht kan je gericht gaan zoeken op hoeveel voedingsstoffen er in bepaalde voedingsmiddelen zitten, en waar je meer of minder van zou moeten eten.