Er is maar 1 persoon nodig voor (innerlijke) vrede, en die persoon ben jezelf

11068368_1021593164536712_2413253961092565808_n (1)Het klinkt voor mensen die (nog) veel geloof hechten aan hun (stressvolle) gedachten waarschijnlijk vrij absurd maar verdediging is de eerste stap in oorlog. Op het moment dat mensen dat begrijpen snappen ze ook dat er maar 1 persoon nodig is om vrede te kennen op aarde en die persoon ben je zelf. Het enige wat je hoeft te doen om vrede te kennen is ophouden met jezelf te verdedigen.

Mensen die dit totale lariekoek lijkt, nodig ik van harte uit om zichzelf bekend te maken met The Work van Byron Katie. Zij nodigt mensen uit om hun eigen gedachten te onderzoeken en om te kijken wat het geloof wat ze aan gedachten hechten voor effect heeft op hoe ze zichzelf voelen en hoe ze anderen behandelen.

5 stappen cyclus

Afbeelding met dank aan Pieter Stuurman – pieterstuurman.blogspot.nl

Geloof hechten aan een gedachte die in je opkomt zorgt voor de activatie van deze 5-stappen-cyclus. Door geloof te hechten aan een gedachte wordt er emotie geactiveerd.  Die geactiveerde emotie bereidt het lichaam voor om de benodigde handelingen uit te kunnen voeren. Met die handelingen creëren we vervolgens de fysieke wereld om ons heen. Een fysieke realiteit, geschapen door geloof te hechten aan een bepaalde gedachte zal eigenlijk altijd die gedachte reflecteren en daarmee bevestigen. Het zogenaamde Zie je wel! effect.

1959859_745359018844540_5217651928588294834_nMensen die dit proces niet kennen, weten vaak niet goed waar ze in moeten grijpen als ze iets willen veranderen.

Byron Katie nodigt mensen uit om te beginnen met het onderzoeken van hun gedachten en om voor zichzelf te ervaren wat er gebeurt zodra ze geloof hechten aan die gedachtes. Hoe ze zichzelf voelen en hoe ze anderen behandelen vanuit dat geloof, gehecht aan een bepaalde gedachte. En wat er gebeurt als ze het geloof in die gedachte vervolgens loslaten.

Om te weten met welke gedachten je het beste kunt beginnen te onderzoeken kun je simpelweg je emoties gebruiken. Welke gedachte geeft je negatieve emoties; een onplezierig, onrustig gevoel? Schrijf die gedachte op en ga die gedachte onderzoeken en ervaar voor jezelf wat er gebeurt.

1922171_10152674842649150_4821233623500372365_nEen handige introductie is wellicht deze video waarin Byron Katie en Oprah spreken over een heleboel zaken en onder andere ook over hoe verdediging de eerste stap in oorlog is.

Vervolgens is het aan mensen zelf om daadwerkelijk te gaan onderzoeken wat voor effect het heeft om geloof te hechten aan de gedachten die bij hen opkomen. Een eerder artikel wat mensen wellicht kan helpen bij het leren onderzoeken van hun gedachten is: Onderzoek je stressvolle gedachten.

Uit persoonlijke ervaring kan ik melden dat ik zeer goede ervaringen heb met deze methode van Byron Katie en hoe je via het onderzoeken van je gedachten en er minder of geen geloof meer aan te hechten je veel negatieve emoties kunt laten oplossen. Maar goed, dat is voor eenieder om voor zichzelf te bepalen.

11205056_979907768721462_60395745823579187_n

The Work doesn’t help anyone; it’s your answers that help you.
~ Byron Katie

“A thought is harmless unless we believe it. It’s not our thoughts, but our attachment to our thoughts, that causes suffering. Attaching to a thought means believing that it’s true, without inquiring. A belief is a thought that we’ve been attaching to, often for years.”
~ Byron Katie

“Since the beginning of time, people have been trying to change the world so that they can be happy. This hasn’t ever worked, because it approaches the problem backward. What The Work gives us is a way to change the projector—mind—rather than the projected. It’s like when there’s a piece of lint on a projector’s lens. We think there’s a flaw on the screen, and we try to change this person and that person, whomever the flaw appears on next. But it’s futile to try to change the projected images. Once we realize where the lint is, we can clear the lens itself. This is the end of suffering, and the beginning of a little joy in paradise.”
~ Byron Katie

10556404_10152508345379150_6956651596182330760_nZodra mensen begrijpen dat ze hun fysieke realiteit scheppen vanuit het hechten van geloof aan bepaalde gedachten, zullen mensen begrijpen hoe ontzettend belangrijk en krachtig het is om onze gedachten eerst grondig te gaan onderzoeken voordat we er geloof aan hechten. Het kan letterlijk onze wereld volledig veranderen.

PeaceQuoteEn het kan in mijn ervaring vrede brengen voor ieder individu. En zodra er vrede heerst in genoeg individuele mensen zal dat op termijn ook automatisch een reflectie hebben in onze gezamenlijke fysieke realiteit.

“If there is peace in your mind you will find peace with everybody. If your mind is agitated you will find agitation everywhere. So first find peace within and you will see this inner peace reflected everywhere else. You are this peace! You are happiness, find out. Where else will you find peace if not within you?”
~ Papaji

causesuffering

[bol_product_links block_id=”bol_57d83d70acccd_selected-products” products=”1001004007959420,9200000018589672″ name=”byron katie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”555″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Vanuit Achter de Samenleving zijn we een partnerprogramma met Bol.com begonnen. Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld, dan gaat 6% van het aankoopbedrag naar Achter de Samenleving. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Leer je stressvolle gedachten onderzoeken
-) Nederlandstalige introductie tot The Work
-) Website Byron Katie – thework.com
-) Blog van Byron Katie – byronkatie.com
-) Loosing the Moon, dialogues on non-duality, truth and other lies
-) Facebook groep van mensen die bezig zijn met The Work van Byron Katie (15.000 leden)
-) Leer je angsten te transformeren naar openheid en nieuwsgierigheid
-) Het einde van al het kwaad – Het tijdperk van de oorlogen op aarde is voorbij
-) De kracht van communicatie – The Power of Speech

10858469_738805962868728_8175497587781668162_n

53 gedachten over “Er is maar 1 persoon nodig voor (innerlijke) vrede, en die persoon ben jezelf

 1. Michael Jacobs

  Net zoals velen maakt Byron Katie een onderscheid tussen de denker en zijn gedachten. De kloof die daardoor ontstaat en in stand gehouden wordt – ‘ik ben hier en daar is mijn beleving’ – veroorzaakt stress. De mens is immers een scheppend wezen. Wij genereren ook eigen werkelijkheid, dus inclusief onze gedachten. De idee dat je nota bene je eigen fantasie met een methode zou moeten sturen is misschien goed voor de industrie, maar zij verslaaft de mensen.

  1. Douwe Bericht auteur

   Is dat waar?
   Kun je absoluur zeker zijn dat dat waar is? 😀

   De basisaannames die je doet bevatten in mijn ogen al een aantal onwaarheden en die gedachten zou ik maar eens voor jezelf onderzoeken. Het idee dat jij hier bent en je beleving ergens anders is in mijn ervaring niet het geval en ook niet wat Byron Katie zou beweren. Je hecht geloof aan een gedachte, dat geeft een bepaalde beleving, je hecht geen geloof aan een gedachte wat ook een bepaalde beleving geeft. De beleving is nooit buiten jou, er is alleen een verschil in beleving afhankelijk van of je wel of geen geloof hecht aan een stressvolle gedachte. Het is zinvol daar eigen ervaring mee op te doen, dat het wel of geen geloof hechten aan een gedachte een enorm verschil kan maken in je beleving van het nu.

   Ook dat wij onze gedachten zouden scheppen is niet waar. Heb jij controle over je gedachten? Byron Katie zegt we worden gedacht. Gedachten komen voorbij drijven als wolkjes, en zodra we geloof hechten aan een bepaalde gedachte gebruiken we die gedachte om fysieke realiteit mee te scheppen. Ik kan niet voor anderen spreken maar ik bepaal niet welke gedachten ik wel of niet heb, ik kan alleen mijn gedachten onderzoeken en bepalen aan welke gedachte ik wel of geen geloof hecht.

   Je eigen fantasie is over het algemeen niet stressvol dus zolang er geen stress is heeft het geen enkel nut achterliggende gedachten te onderzoeken. Daarbij stuur je niets, het gaat alleen om ervaring op te doen met wat er gebeurt als je geloof hecht aan een gedachte en als je dat niet doet omdat je een gedachte hebt onderzocht.

   En zeggen dat je eigen gedachten onderzoeken verslavend zou zijn… is dat jouw ervaring? Mijn ervaring is juist omgekeerd namelijk dat de meeste mensen van alles verzinnen om juist maar niet hun eigen gedachten te onderzoeken. De meeste mensen geloven hun gedachten standaard en dus treedt automatisch de cyclus van creatie in werking die dan ook het hele proces camoufleert via het zie je wel effect.

   Deze methode is volledig gratis beschikbaar, het enige wat iemand hoeft te doen is het zelf toe te passen en dan voor zichzelf te bepalen of het iets is waar ze wat aan hebben. Het enige wat mensen hoeven te investeren is hun eigen tijd en aandacht. En als ze dat niet willen is dat ook prima. Maar als je liever minder stress hebt dan beveel ik mensen aan hun stressvolle gedachten te onderzoeken met deze methode.

   The Work doesn’t help anyone; it’s your answers that help you.
   ~ Byron Katie

 2. Pieter Stuurman

  Met onze gedachten creëren we, via emotie en handelen, onze realiteit (zowel de fysieke als de beleefde realiteit). Wanneer die gedachte een onware gedachte is, een gedachte niet aansluit bij waarheid (een misvatting is), dan creëren we logischerwijze een onverwachte en ongewenste realiteit. Achter iedere ongewenste realiteit, ligt een onware gedachte.

  Omdat die realiteit voortkomt uit de initiële gedachte, zal die realiteit de achterliggende gedachte weerspiegelen en zo wordt die gedachte door de daaruit voortvloeiende realiteit bevestigd. Ik noem dat het “Zie je wel!” effect. Hierdoor lijkt de onware gedachte, toch “waar” te zijn.

  Wanneer we ons niet bewust zijn van het feit dat we die ongewenste realiteit zelf gecreëerd hebben, lijkt die realiteit ons te “overkomen”. Het lijkt alsof we “slachtoffer” zijn van iets.

  Als we denken “slachtoffer” te zijn van de realiteit, dan kunnen we die realiteit niet veranderen. We zijn er dan immers van overtuigd dat het “niet aan ons ligt”. Dat we “er niets aan kunnen doen”. En dan zullen we er ook niets aan doen. Zo zetten we onszelf gevangen.

  Alleen het besef dat we de realiteit zelf creëren en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het resultaat van die creatie, kan ons dan bevrijden. Daarom zijn vrijheid en verantwoordelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  We hoeven daarvoor eigenlijk niks bijzonders te doen. Alleen het besef van ons enorme creërende vermogen is voldoende. Wanneer we ons daarvan bewust zijn, zullen we er vanzelf zorgvuldig mee omgaan.

 3. Kristof

  Het punt is dat er vaak voorbij gegaan wordt aan de associatie van de bron, de meeste mensen beschouwen zichzelf niet als de bron van de gedachten die ze hebben, objectief is er geen sturing van gedachten van buitenaf, iedere mens zou de houding moeten hebben daar eens objectief naar te zien, onafhankelijk, dan zal je zien dat gedachten losstaand invloed hebben op de gedachten van de mens zelf en dat zie je duidelijk in het gedrag die voortkomt uit die gedachten als oorzakelijk verband als bron, de vijf stappen zijn hierin een goeie methode om dat te toetsen !

  Kijk, jaren waar ik rond met de naam ‘Geel Kristal Ster’ op verschillende forums en ben door lichte autisme geplaagd ! Vermakelijk is dat ik zelf geen autisme heb in de werkelijke zin van het gedrag die daaraan het gevolg van zijn. Immers de diagnose zelf is bepaald door testen en observaties door een psychiater dus ik associeer de gedachten niet als dat van mij want dit vertegenwoordigt enkel mijn karakter niet mijn werkelijke persoonlijkheid.

  Goed, gedachten en taal is een nog werkbaar issue voor mij, daaraan ben ik nog volop mee bezig om een beetje rekening te houden met de taal die standaard gebruikt wordt op de werkvloer, de meeste hebben liever simpele duidelijke begrijpbare taal die ze begrijpen en kennen, maar op een ander niveau is er nog eens verschil in de wijze hoe de verschillende afdelingen binnen een hiërarchische bedrijf hun taal aanpassen volgens de geldende vakgebieden, een technieker zal eerder amicaler te werk gaan maar onder collega’s technische begrippen hanteren, een gewone werkmens heeft hier daar niets mee !

  Groeten

  1. Douwe Bericht auteur

   In mijn ervaring zijn mensen zelf ook niet per se de bron van gedachten, ze komen simpelweg op in mensen en mensen kunnen niet iets niet of wel denken. Dus gedachten zijn, het punt is alleen of je er geloof aan hecht of niet. Zodra je gedachten gelooft zetten ze een hele creatie cyclus in werking. Door je gedachten eerst te onderzoeken met de methode van Byron Katie bijv. dus zul je zien dat er een keuze is, je hoeft niet elke gedachte te geloven. En sterker nog als een gedachte je stress geeft dan is dat een goede indicatie om die gedachte eerst maar eens goed te onderzoeken voordat je er geloof aan hecht. En de methode is dusdanig simpel dat iedereen zijn of haar eigen gedachten kan gaan onderzoeken.

   Onderzoek: de vier vragen en omkering

   1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
   2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
   3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
   4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

   Keer de gedachte om. Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

   Meer info in het Nederlands via:
   http://www.thework.com/downloads/little_book/Dutch_LB.pdf

   1. Kristof

    Niet perse, natuurlijk niet, maar het erkennen dat gedrag een uitvloeisel is van die gedachten waar je geloof aan hecht of niet is het punt dat ik duidelijk wil maken !

    Even omkeren en zeggen is het ‘wel waar’ wat ik denk dat er in mij opkomt ?

    Nou, ik ga het even anders stellen !

    Stel, ik loop ergens rond en ben op zoek naar een winkel maar ik vind die niet direct dus vraag ik aan de mensen in mijn directe omgeving waar ik die bewuste winkel kan vinden, als het onderwerp over die winkel gaat zijn ze vriendelijk en zeggen ze mij de weg daar naartoe.
    Dat is niet het probleem, het probleem is de vraag aan wie je dat stelt, kieskeurig zijn is geen overbodige luxe als je erg spanningsgevoelig bent en eventueel erg visueel bent in de omgang met andere mensen. Het gevolg hiervan is dat ik in regel rustig de vraag stel of ze plaatselijke bewoner zijn en de bewuste winkel kennen, en er op let dat ik die vraag ook niet stel aan een erg onstabiele persoon die als reactie “zinloos geweld” kan toepassen !
    Diegene die “zinloos geweld” toepast negeert zichzelf als de bron van het gedrag die afkomstig zijn van diens eigen gedachten en of inbeelding waaraan diezelfde persoon zich aan blootstelt en gemakshalve er vanuit gaat dat die geen “zinloos geweld” heeft toegepast !

    Dat bedoelde ik met ‘zichzelf beschouwen als bron’ van de eigen gedachten en de daaraan gekoppelde gedragingen… het menselijke gedrag kent een laag bij de grondse allooi die het gevolg zijn van iemand gedachten en of inbeelding waarin hij/zij gelooft dat daar toe een rechtvaardiging voor geldt !

    Groeten

    1. Douwe Bericht auteur

     Ik geloof niet dat ik begrijp wat je precies wilt zeggen.

     Misschien is het zinvol gewoon eerst eens zelf ervaring op te gaan doen met The Work? En dan kun je voor jezelf kijken of het voor jou een werkbaar en zinvol proces is en zo ja dan kun je het eventueel aan anderen aanraden.

     1. Kristof

      In eerste instantie begrijp je niet dat gedrag en denken samengaan, dus ik kijk de werkelijkheid anders dan de meeste mensen aannemen.

      Wat begrijp je zelf niet ?, want geloven en begrijpen zijn voor mij twee verschillende zaken.

      Geloven heeft nooit met begrip te maken, andersom kun je niet geloven dat je dient als instrument op iets op te leggen wat uiteraard niet voor iedereen geldt !

      Ikzelf zie de werkelijkheid voor wat het is, ik beleef ze zoals het echt is en die keuze maak ik op dit moment, is ze veilig ? Gemiddeld, je weet maar nooit hoe de mens zal reageren op bepaalde gebeurtenissen ?

      Het is door middel van emoties en gedachten dat de bron vormt voor het gedrag die buiten de gebruikelijke fatsoen ligt, lieg je over het feit dat je iemand hebt vermoord ?…dat noemt men een geweten en die geweten is de bron van jouw beleving van deze realiteit, er is niets mis mee met de vraag waarom iemand een ander zou doden ?

      Simpel gezegd, jij bent zelf de eigenaar van je eigen gedachten en emoties, wat je er mee doet ben je zelf verantwoordelijk voor, als deze basisstelling niet begrepen wordt dan kun je ook nooit begrijpen dat gedrag zich uit door middel van die gedachten en emoties, er is geen andere weg noch dat er van buitenaf beinvloeding daartoe is, buiten de instrumenten van de nieuwsmedia zoals TV en Radio !

      Groeten

     2. Douwe Bericht auteur

      Ik zou het anders formuleren. Je bent verantwoordelijk over of je wel of niet geloof hecht aan gedachten. En dus verantwoordelijk voor welke input je gebruikt voor je cyclus van creatie.

      Maar in mijn ervaring kan ik niet bewust mijn gedachten kiezen. Gedachten komen me in me op, ik heb geen idee waarvandaan precies. Het enige waar ik wel bewust invloed over kan uitoefenen is of ik geloof hecht of niet aan die gedachten die in me opkomen.

 4. Pieter Stuurman

  Klopt Kristof, je bent verantwoordelijk voor je eigen gedachten.

  Mensen kunnen niet NIET denken. Ook kun je het jezelf niet verbieden een gedachte te hebben. Wel kun je een bestaande gedachte of overtuiging vervangen door een andere. Je kunt anders gaan denken over iets. Het best gaat dat als je inziet dat je oude gedachte onwaar was (en je hem dus niet langer gelooft).

  1. Kristof

   Je zou het anders kunnen zeggen, het is niet uit te sluiten dat je niet NIET kunt denken. Maar het kan wel dat je er boven kunt staan, voorbij laten gaan, er niet op ingaan. Dat is het gevaar van geloof !

   Immers met geloof kun je een overtuiging geloven dat het bestaat en dat er de mogelijkheid is dat er noodzaak toe is om leiders te hebben die de boel zitten te verneuken, bij wijze van spreken, maar het is ook zo, ik kan er geen andere conclusie van maken.

   Ik heb een theorie waarvan ik denk dat verreweg de meerderheid van de mensen collectief blijft steken op de grenzen tussen het zuivere donkere en het zuivere licht !
   Daarvan wilt het zuivere donkere het zuivere licht vernietigen maar dat gaat niet dus is de denkwijze van de meerheid gebed op dat geloof dat het zuivere donkere wint van het zuivere licht wat nooit zou gebeuren ! (je weet dat NWO en zo gedoe, daar slaat het op !)

   Ik ben er zeker van dat de “wil” van de mens geheel verwaarloosbaar ‘willoos’ is, je kunt van dat donkere geen knoop aan vast hangen omdat het zuivere licht geen behoefte kent tot iets wat maar als tijdelijke woon/verblijfplaats word beschouwd. Wel zijn de gevolgen van de laatste decennia duidelijk zichtbaar geworden in de werkwijze van de wisselwerking tussen licht en donker, wetende dat licht absoluut zonder donker kan bestaan maar dat het donker absoluut niet zonder licht kan om diens bestaan te rechtvaardigen of claimen of anderzijds geen toegang heeft tot wat het licht werkelijk is !

   1. Pieter Stuurman

    Daar kan ik me in vinden Kristof.

    Het is de klassieke dualiteit. Je kunt het licht/donker noemen. Maar ook waarheid/onwaarheid, bewustzijn/ego, hemel/hel, God/satan etc. Het betekent allemaal hetzelfde. Het eerste is steeds zelfbestaand en kan zonder zijn tegenhanger. Het tweede niet. Het eerste is daarmee onvoorwaardelijk, het tweede is voorwaardelijk.

 5. Treowd

  ” Mensen kunnen niet NIET denken. Ook kun je het jezelf niet verbieden een gedachte te hebben. Wel kun je een bestaande gedachte of overtuiging vervangen door een andere.”

  Beste Pieter,
  daar maak je een punt wat zeer zeker een goede richting kent, toch vind ik het niet helemaal compleet.
  Mensen bezitten hun denken en het denken bezit de mens zelf niet als alles goed is, vandaar dat ik mee
  wens te gaan in de gedachte dat je je gedachten kunt vervangen door een andere. Vervolgens is het wel zo dat je zeker wel controle kunt hebben over je denken, dus bestaat er ook de mogelijkheid tot niet te denken. Je laat je gedachten zijn en accepteerd de stilte. het Niet denken.
  Je gedachten zijn er altijd maar je hoeft ze niet altijd aan te gaan.
  Vanuit die stilte, het NIET denken, kan alles ontstaan, ter verduidelijking de volgende video :
  Eckhart Tolle – Stop Compulsive Thoughts
  https://www.youtube.com/watch?v=HMhWHMxjk84

 6. Treowd

  Om vervolgens wat meer aan te sluiten op het onderwerp van dit artikel wil ik graag het volgende naar voren brengen. Vanuit het Niet denken, kun je zijn daar waar je vredige Zelf aanwezig is. Het is een status wat ontstaat doordat je jouw gedachten kunt laten zijn, daarin kun je – Je kalmte ervaren die bestaat in het niet hebben of niet aangaan van gedachten. Hierdoor kom je in een kalme status terecht.
  Je hersenen komen tot rust en je energie wordt vanuit de kosmos aangevult. Het is een status van waaruit je vredige ZIJN een connectie of resonantie heeft met vredelievendheid, het is Het Vredige ZELF.
  Het heeft dezelfde golflengte gelijk aan peacefullness of verdelievendheid als het ware. Het is de basis van creatie , een neutrale status van waaruit alles kan ontstaan en ook gelijk is – aan – van waaruit alles ontstaat bekend als Al-Wat-Is en ook wel als DE BRON bekend. Waarom ik dit naar voren wens te brengen is omdat dat het complete verhaal is als het ware en dat doe ik voornamelijk omdat het alsmaar bezig zijn met gedachten ook een verslaving zou kunnen worden of zelfs al kunnen zijn die niet opgemerkt is geworden. Het is dus geen aanval op de aangedragen methoden in de goede artikelen op dit blog welke ook bijzonder goed zijn om richting overzicht en kalmte te kunnen komen , het is eerder bedoeld ter aanvulling. We komen als mensheid uit een tijd waardoor we ons niet bewust waren dat we te veel vanuit onze gedachten leefden. De overgang van het vissen tijdperk naar het waterman tijdperk, (2012) een overgang waardoor we ons nu bewust gaan worden dat we vanuit De Stilte, het ZIJN kunnen gaan creeren. The Stlilness of Being. De stilte in het ZIJN. Dus de gedachten zijn er, en alleen als wij die aangaan en alleen dan wanneer wij die wensen aan te gaan, behoeven we met die gedachten bezig te zijn of vanuit praktische doeleinden natuurlijk. Deze bewustheid in het denken de ascentie voorbij het ego betekend dat we bewust wetende kunnen zijn dat we het Ego zijn en het nederig behoren te houden en het ZIJN dus het loslaten van gedachten de neutrale basis is, het vredelievende Zelf is de beste creatieve basis van waaruit de mogelijkheid bestaat om te creeeren.
  Ter verduidelijking een andere video over het doorbreken van excessief denken waardoor je als het ware kunt oefenen om vanuit het kalme ZELF , de stilte van het Niet denken gedachten op te gaan pakken of aan te gaan of bijvoorbeeld The Work te gaan beoefenen of andere methoden kunt uit proberen.

  How do we break the habit of excessive thinking?
  https://www.youtube.com/watch?v=dTFDfR47dl4

 7. Treowd

  Niet helemaal beste Budh, je onbewuste gedachten kun je beter laten zijn.
  Het zit hem daar in, als je alles kunt laten zijn, het volledige loslaten, dat brengt die volledige leegheid van waaruit de mogelijkheid juist gaat bestaan, alles te kunnen aangaan of dat het gaat worden wat je wenst, de basis, de weg van Creatie is in haar of zijn start nl. een volledige NEUTRALE ENERGIE.
  Op het moment van het gaan creeeren treedt ook weer je onbewuste mee in werking.
  Pas op het moment zelf, de start van Creatie komt de vorm ( toestaan of aangaan van gedachte, richting) hetgeen zich manifesteerd in positieve of negatieve energie, de emotie of richting die je eraan gaat verbinden. De vrijheid, de keuze, de richting…. Loslaten is de hoogste vorm omdat je vanuit LIEFDE volledig durft te vertrouwen in het ZIJN, jij wordt 1 met HET, het Collectieve ZIJN door die acceptatie, het bewuste weten dat alles loslaten die status brengt – die Space – die Ruimte in het denken – Het Niet denken
  Vandaar dat Bashar en anderen adviseren of leren vanuit je hoogste passie te leven. Dat is Pure Creatie.
  Pure Creatie ontstaat in of vanuit DIE LEEGTE, daar is de ruimte aanwezig om te vernieuwen, het creatieve uit DE COLLECTIEVE KRACHT – De ENERGIE van de bewustheid komend van HET COLLECTIEF die is het grootst. Het is de aansluiting met Al-Wat-IS. Als je niet vanuit die leegte – die Stilness- uit die Leegheid van gedachten komt, ben je minder krachtig en echt creatief, dan herhaal je oude patronen of je puzzelt met oude gedachten vanuit herhaling, repetitie, vanuit de bron van het Zelf , het carnale denken en niet uit de bron van ZIJN. Dan is de CREATIEVE KRACHT niet volledig ten volste bereikbaar.

  1. Douwe Bericht auteur

   Mooi omschreven. Dat is wat Bashar ook wel Higher Mind noemt toch. Als je leeg bent met je gedachten denken kun je direct contact maken met higher mind. Je voorstellingsvermogen. Dat is de plek waar een boel kunstenaars hun inspiratie uit putten bijv. Het is een soort flow waar je op wordt aangesloten, downloads kun je het ook noemen wellicht?

   Mag ik vragen wat jou heeft geholpen en helpt om in de toestand die je omschrijft te komen Treowd? Ieder pad is wellicht verschillend voor mensen maar het is wellicht wel interessant wat jouw stappen geweest zijn om daar te komen. Wie weet kan een ander ook wat van die stappen leren om het eigen inzicht ook weer te vergroten.

   1. Treowd

    ” Mag ik vragen wat jou heeft geholpen en helpt om in de toestand die je omschrijft te komen Treowd? ”

    Zoals ik het beschreven heb in de vorige reacties beste Douwe, eigenlijk beschrijf ik dat in vorige reacties al . Dat doe ik dan vanuit een soort van half channelende toestand, een draadje met het Universum van waaruit ik het neer schrijf vanuit het ZIJN in combinatie met levenservaring en lessen en wat ik heb bijgeleerd heb en opgestoken van Eckhart Tolle. Dat viel op zijn plek als een soort van sleutel.
    Dat voelt zo als ik het schrijf , dat gebeurd automatisch. Het is als het ware een poging om in zo duidelijk mogelijke eigen woorden het pad te beschrijven wat men kan bewandelen tot het hogere ZELF. Vanuit de observatie van verschillende ‘goeroes’ die op het Net te vinden zijn, maar voornamelijk Tolle. Die kleine studies fungeren als de sleutels, die mijn woordelijke visie voor mij compleet maken. Herkenning.
    Ik probeer zo goed mogelijk na te denken over de vorm dus over hoe het te brengen, omdat het onnoembare zo ongrijpbaar in woorden kan zijn en daardoor verloren zou kunnen raken in woorden.
    Uiteindelijk wens ik die visie te delen vanuit een gevoelde passie om het te delen zodat als men het leest daaruit misschien ook wel een sleuteltje aangereikt krijgt en kan groeien. Zonder egoische bijbedoelingen verder of enig nascisme, verre van dat , gewoon een gevoelde passie betreffende levensfilosofieen.
    Loslaten blijft de Key in alles 🙂

   2. Treowd

    ” Ieder pad is wellicht verschillend voor mensen maar het is wellicht wel interessant wat jouw stappen geweest zijn om daar te komen. Wie weet kan een ander ook wat van die stappen leren om het eigen inzicht ook weer te vergroten.”

    Mijn pad om de theorie zelf te leren was om zoveel mogelijk te verzamelen youtube (nog steeds) dat wat resoneert met mijn innerlijke leergierigheid. Downloaden omzetten in podcasts en voor het slapen gaan luisteren of overdags als het uitkomt en juist omdat Eckhart Tolle bewust ruimtes laat tussen zijn woorden en zinnen krijg je de mogelijkheid om te observeren of je in het Nu bent gebleven en kunt blijven. Eigenlijk vang je twee vliegen in een klap je leert en je mediteerd tegelijk door je focus in het Nu te houden en toch de materie tot je te nemen. Wellicht neemt de leercurve daardoor toe. Het tijdstip van voor het slapen gaan kan ieder tijdstip worden waarin je een mogelijkheid ziet of hebt om te leren.
    Met pen en papier woordelijk van Engels naar Nederlands een video vertalen en ontleden. Ben nog steeds lerende en voorlopig nog niet uit geleerd maar wat ik al vat als het ware wat compleet voelt dat deel ik in time met anderen. Ik hoop dat ik zo voldoende en bevredigend heb beantwoord aan je vraag. Fijne dag verder! 🙂

    1. Douwe Bericht auteur

     Helder, hartelijk dank voor de toelichting 😀
     Heb je naast Eckhart Tolle toevallig nog andere mensen waar je persoonlijk sterk mee resoneerde voor een wat groter deel van het pad?

     Of is het vooral YouTube gebruiken en daar random mensen bij langs gaan?

    2. Treowd

     Graag gedaan ! You’re welcome.
     Dat laatste eigenlijk dat is het wel, random youtube eigenlijk, alsof ik soms ergens naar toe getrokken wordt als het resoneert. Ook veel artikelen of pdf files, maar dat betreft andere onderwerpen of richtingen. Soms gebeuren er ook dingen met een bepaalde synchronisiteit dat is mooi en geeft een soort van bevestiging dat je op je plek was en het pad volgt wat het Universum voor je in gedachten zou kunnen hebben. Verder ben ik wel geinteresseerd in syncretisme omdat het een wat breder wetenschappelijk veld is een combinatie van verschillende wetenschappen, maar ik heb nog zeer veel te leren en tegelijk weer los te laten. 🙂

 8. Hans

  …… onbewuste gedachten……

  Als je niet aan het denken bent zal er zich toch een wereld voor je neus vormen.
  Die wereld die zich vormt is de wereld van toen.. van even geleden.
  Wat je vandaag bent zal morgen je werkelijkheid zijn..

  Die werkelijkheid vormt zich vanuit het onderbewustzijn, als jij onbewust bent van jezelf dus.
  Die werkelijkheid vormt zich vanuit je bewustzijn, als jij je bewust bent van jezelf dus.

  Wat is je bewust worden? Niet meer onbewust zijn en bewust die taak van je onderbewustzijn overnemen.
  Je onderbewustzijn regelt de boel als jij je er onbewust bent, iets moet het doen..

  Er is geen moment van creëren, dat gebeurt één op één, altijd en eeuwig want jij bént de creërende creatie.
  Wat je creëert hangt af van de mate van je staat van bewustzijn, je perspectief.

  Wat je vandaag bent zal morgen je werkelijkheid zijn..

  Bewustzijn zelf denkt niet voor je, dan regelt je onderbewustzijn het als jij het zelf niet bewust doet.
  Bewustzijn heeft jou nodig om te denken, zodat je kan doen waarvoor jij als bewustzijn bestemd bent om te doen..

  Wat je vandaag bent zal morgen je werkelijkheid zijn..

  Stoppen met denken is niet het NU, jij bént het NU anders was er nu niets.
  Stoppen met onbewust denken leidt je naar het Nu.
  Vanuit bewust-zijn denken is altijd NU.
  Want als je je bewust van jezelf bent denk je altijd in en vanuit het NU.

  Bewust denken is je voorstellingsvermogen gebruiken.
  Onbewust denken is je herinneringen gebruiken.

  Wat je vandaag bent zal morgen je werkelijkheid zijn..

  Denken is een creërende sturende gift, gebruik het bewust.
  Denken is een creërende sturende gift, het overkomt je onbewust.

 9. Douwe Bericht auteur

  Er zijn maar weinig verlichte mensen die ik ken die de vrije wil en vrijheid van andere mensen onderdrukken. Dus in die zin vormen ze niet het probleem.

  Ik denk persoonlijk dat als mensen ophouden met hun geluk afhankelijk te maken van externe factoren dat er dan maar weinig psychopaten overblijven om de vrije wil en vrijheid van andere mensen te onderdrukken en te vernietigen. Dat zijn toch vaak mensen die zelf behoorlijk wat stressvolle geloven hebben waarmee ze hun realiteit scheppen inplaats van hun eigen stressvolle gedachten eens nader te onderzoeken en om te keren.

  1. Douwe Bericht auteur

   Mensen zelf zijn de enige die vrede kunnen realiseren in hun leven in mijn ervaring. En mensen die dat gevonden hebben zijn maar zelden de initiator van geweld.

   Daarnaast zou het wellicht helpen als meer mensen simpelweg zouden ophouden met meewerken aan personen en organisaties die de vrijheid en vrije wil van anderen onderdrukken en vernietigen.
   http://achterdesamenleving.nl/het-einde-van-al-het-kwaad-het-tijdperk-van-de-oorlogen-op-aarde-is-voorbij/#.VZvsnfntlBc

 10. Marcel

  Ik ken de methode wel, maar ik doe het denk ik op mijn eigen manier

  Ik persoonlijk ken toch soms momenten dat ik niet denk. Blijkbaar verzonken in zijn en geen idee van time of een tijdelijke ander bewustzijn.

  Interessant is dat je het opkomen, begin van een gedachte kan waarnemen, als je in een rustige modus bent. Als je observeert zit je niet in al die gedachten.
  Het gaat er bij mij om is deze gedachte nuttig, laat ik het voor wat het is. geef ik het waarde.
  Hocus, pocus het gaat om de focus…
  Dwaal ik weg krijgt ook dat mijn focus en ga weer naar zijn…de mind keeps trying LOL

 11. Aladin

  Tja, het is al vaak gezegd hier…door meerdere mensen.
  Maar het ego wil altijd weer iets nieuws horen. van een ander persoon of vanuit een andere invalshoek…en zal innerlijke vrede (of gelukzaligheid) daarom nooit vinden. Hooguit kortstondige te-vreden-heid.

  De grap is dat dat wat innerlijke vrede wil, het allang heeft.
  Het wordt alleen steeds overschaduwd door die twitterende Muppets in het denkhoofd.

  Vrede is direct toegankelijk voor iedereen…maar alleen vanuit ontspanning en aanwezigheid in het moment…

 12. Treowd

  Als je er naar zoekt raak je wellicht de weg kwijt, omdat het er is en altijd al was en het nooit anders is geweest en het zal altijd zo blijven.
  Het is niet te noemen kent geen naam maar je kunt het observeren het is aanwezig in het NU 🙂 Daar woont ook vrede….

 13. Douwe Bericht auteur

  Innerlijke vrede is ook in mijn ervaring inderdaad altijd al in het hier en nu beschikbaar voor iedereen.

  De vraag is dan in mijn ogen hoe mensen zich dat kunnen realiseren. Hoe kunnen mensen – als we het zo willen zeggen – intappen op die frequentie van innerlijke vrede.

  Er zijn gelukkig meerdere ‘permission slips’ die mensen daarin wellicht kunnen ondersteunen. Ik deel hierbij de ‘permission slip’ die mij persoonlijk enorm heeft geholpen daarbij – thework.com

  Maar onderzoek alles en volg vooral wat resoneert met jezelf. En deel inderdaad vooral ook wat jezelf heeft geholpen. Hoe meer mensen innerlijke vrede vinden hoe beter wat mij betreft. En hoe meer paden we daar naartoe aan kunnen rijken voor mensen om uit te proberen voor zichzelf hoe groter de kans dat meer mensen het zich kunnen en zullen realiseren. 😀

  1. Treowd

   De vraag is dan in mijn ogen hoe mensen zich dat kunnen realiseren. Hoe kunnen mensen – als we het zo willen zeggen – intappen op die frequentie van innerlijke vrede.

   Stop met of stap uit het geconditioneerde denken, ga geen opkomende gedachten aan omarm de stilte die tegelijk vrede en rust zal aandienen die door je bewuste obsevatie bemerkbaar zal worden daarmee aard je als het ware automatisch in het NU…

   Eckhart Tolle on awareness of the present moment
   https://www.youtube.com/watch?v=xvkuP3e_Uvk

   1. Aladin

    Je moet ook afstappen van het idee dat je iets moet DOEN om daar toegang tot te krijgen.
    Ontspanning is de poort, wees alert en bewust van wat je ziet, hoort, ruikt, voelt etc. Wees daarmee aanwezig. Kijk naar een bloem en zie hoe de bloem gewoon aanwezig is. Geen inspanning. Dan opent zich de ruimte voor je van geen gedachten, geen verhalen, geen geloof, geen overtuiging, een staat van van het Niet Weten. In die staat van niet weten maak je contact met een intelligentie en creativiteit die velen malen groter is dan alles wat je met je hoofd (ego) kunt bedenken.

    En dan als je het ervaren hebt niet gaan denken (ego) dat je het weet want dan is en blijft het weg. 🙂
    Dan is het de kunst om te letten op gedachten die je onvrijwillig uit die staat van Zijn trekken…

     1. bernadette

      Aladin..

      Jij bent zeker geen Trol..maar puur mens.
      Dat hebben we kunnen aanschouwen , bij je Fluit ceremonie,
      prachtige natuurlijke klanken kwamen daar uit voort .
      En je maakt ze ook nog met je eigen handen ..knap hoor.
      Blijf gewoon lekker jeZelf.

      Échte trollen die op you tube en andere sites rondwaren,
      die worden hier op deze site meteen herkent en weg- gefilterd ,
      toch Douwe ?

 14. Marcel

  Tja er is somes een noodprocedure nodig

  …don’t mind the mind als de potmeters van slag zijn

  Vlieg eens lekker uit de bocht, des te eerder staat de potmeter weer in de juiste stand…LOL

 15. Marcel

  @Alandin

  Nou vooruit..je ego wil wat nieuws horen.

  Guru Holy salami swami explains enlightenment.

  Life is just like pain in the ass, I am very glad I have one.

  So if you feel good,…..fore sure nobody starts to try to feel bad.
  Is it?
  If you feel bad,…. so why you try be such a fool to change that?

  It’s yo simple for the complex of mind

 16. Wat is waar

  Ik heb veel aan Earl Purdy.
  Zijn uitleg is simpel en voor wie er voor open staat goed te volgen als je een beetje engels kunt verstaan.
  In dit filmpje legt hij uit waarom je je vervelend voelt en hoe je dat zelf in no time kunt veranderen.

  Komt er op neer: Dat als je je niet happy voelt om wat voor reden dan ook, je met je gedachten in het verleden of in de toekomst zit en niet in het nu. En jij bent zelf degene die betekenis geeft aan wat je ziet of voelt. Dus als je je ongelukkig voelt in een situatie heb jij die situatie een betekenis gegeven die jou ongelukkig maakt.

  Earl Purdy – A Course of Love – NO EFFORT IS REQUIRED
  https://www.youtube.com/watch?v=gT3OXa3ZkZU

  Wat mij betreft vind ik Earl Purdy veel practischer als Tolle en leonard Jacobson, Benitho, Mooji, en al die anderen waar ik het idee altijd bij krijg dat het theoretisch wel klopt voor zover ik ze kan volgen , maar practisch moeilijk zo niet onuitvoerbaar. Met Purdy’s uitleg en voorbeelden kun je zo aan de slag.

 17. Aladin

  Wat is waar,
  Ieder heeft inderdaad zijn eigen ingang, voorbeeld- persoon en methode die werkt voor hem of haar.
  Velen komen tot de slotsom…dat er eigenlijk niets is wat wij kunnen doen…of het gebeurt of het gebeurt niet.
  Zelfs de ‘leraren’ komen er niet uit, kunnen het niet voor een ieder helder maken en onder woorden brengen.
  Het verstand luistert naar woorden maar die woorden zitten vaak alleen maar in de weg. 🙂

  Richard Sylvester, Tim Freke and David Bingham – Non Duality Panel – part 1 – Iain & Renate https://www.youtube.com/watch?v=vyO9E1hQxKQ

  1. Wat is waar

   ////Ieder heeft inderdaad zijn eigen ingang, voorbeeld- persoon en methode die werkt voor hem of haar.////

   Helemaal mee eens. Ik heb wel eens filmpje gekeken waar ik van te voren precies wist wat hij (Leonard Jacobson) ging vertellen. Helaas kon ik er in de praktijk niets mee. Ik kon het niet gebruiken om mijn eigen gecreëerde werkelijkheid te verandering. Earl Purdy geeft me handvatten om mijn realiteit daadwerkelijk te veranderen.

   ///Velen komen tot de slotsom…dat er eigenlijk niets is wat wij kunnen doen…of het gebeurt of het gebeurt niet./////

   Met de practische tips die Earl Purdy geeft lukt me dat wel.

   Bijvoorbeeld met deze lezing: “Purging old beliefs”

   https://www.youtube.com/watch?v=VrP9CP-9QQw

   1. Douwe Bericht auteur

    Dankjewel voor het delen.
    Ik ben wel van fan how to methodes. Gewoon lekker praktisch iets waar mensen zelf direct mee aan de slag kunnen.

 18. Marcel

  Verlichting…..een paradox

  Alles wat je denkt of voorstelt wat het is, is het niet.
  Het is ook niet iets wat je kan bereiken, want het is er al.

  Het overstijgt alle , concepten, methodes
  Wees stil in jezelf, want daar vind je wat je zoekt.

  1. Het vijfde element

   Nou Marcel…het staat hier anders vol met concepten hoe te vinden wat je zoekt.
   Zelf geef je er ook een (Wees stil in je zelf)

   Doe ik er gewoon ook nog een: Besef dat de stilte gevuld wordt met je zelf.

   Hier boven wordt Tolle aangehaald met zijn Nu. Maar die man zwamt ook maar wat…probeer er maar eens uit te komen! Met de stilte (is eigenlijk hetzelfde) is het ook zo: probeer er maar eens uit te komen.

   De zoekende geest zoekt zich wezenloos en vind uiteindelijk Niets.

  1. Het vijfde element

   Marcel, het is ook heel bijzonder. Het ontstijgt de concepten. Kan het brein bevatten dat Niets en Alles equivalenten zijn? Kan het brein bevatten dat alles in Alles aanwezig is en Alles in alles?

 19. Marcel

  Nou 5de element

  Ik ken jou brein niet, dus die vragen moet jezelf zien te beantwoorden.

  Ik zoek het daar niet….LOL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *