Het is essentieel om je eigen onderscheidingsvermogen te (leren) gebruiken

Discernment-WS

Onderscheidingsvermogen is de capaciteit om te kunnen onderscheiden wat relevante informatie is voor jou op dit moment.

Een goede YouTube van Gigi Young waarin ze uitlegt waarom het belangrijk, zelfs essentieel is dat mensen hun eigen onderscheidingsvermogen (leren) gebruiken. Ze geeft goede, praktische tips hoe mensen dit kunnen doen en hoe ze zelfvertrouwen in deze capaciteit kunnen krijgen.

Een eerste tip van Gigi is dat mensen goed naar hun eigen intuïtie en hart luisteren.
Een tweede tip van Gigi is om te kijken wat voor meta-doel gegeven informatie heeft.
Probeert de informatie mensen tegen elkaar op te zetten, tegen elkaar uit te spelen, probeert het mensen bang te maken voor zichzelf, voor anderen voor bepaalde problemen etc? Of is het informatie die probeert mensen te verenigen in diversiteit, mensen te empoweren, aan te leren hoe mensen beter en vriendelijker met zichzelf, elkaar en moeder aarde kunnen omgaan etc.

Hier de video van Gigi:

Een derde tip die ikzelf vaak gebruik is simpelweg kijken of de gegeven informatie voldoet aan de standaard moraliteit van Natural Law. Respecteert de inhoud van de boodschap de vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken van jezelf en andere mensen? Of probeert de inhoud van de boodschap juist de vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken van mensen te onderdrukken en te vernietigen?

En tot slot heb ik een boel voordeel van de simpele tip van Pieter Stuurman gehad. Hij geeft heel helder aan dat als je informatie uit welke bron dan ook tot je neemt, bedenk jezelf simpelweg dat het ook anders kan zijn. Door dat te doen voorkom je dat je ooit iets gaat geloven en daarmee op voorhand andere gezichtspunten uitsluit.

12063848_998317686916055_7093730299936341737_nMochten mensen zelf nog goede tips hebben om het onderscheidingsvermogen te oefenen en te optimaliseren, laat het weten onder in de reacties. 

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Valse profeten en het belang van vertrouwen hebben in je eigen denkvermogen
-) Een einde aan de slavernij, stap 2: Kennis & Onwetendheid
-) Leer hoe je elk onderwerp kunt bestuderen
12345621_707770422657184_3715552810700598767_n

11 gedachten over “Het is essentieel om je eigen onderscheidingsvermogen te (leren) gebruiken

 1. Douwe Bericht auteur

  Ik weet niet of ik begrijp wat je precies probeert te communiceren.

  Voor de goede orde ik toets zelf informatie die iemand reflecteert aan Natural Law. Als het informatie is die in strijd is met Natural Law dan is dat voor mij persoonlijk een rode vlag. Ik weet niet of je de videoserie van Mark Passio kent? Dit als achtergrond wat ik precies met Natural Law bedoel.
  http://achterdesamenleving.nl/the-natural-law-lessen-over-het-menselijke-bewustzijn/

  Sinds ik zelf bekend ben met Natural Law gebruik ik dat in mijn onderscheidingsvermogen zowel om bronnen van informatie aan te toetsen als ook mensen waar ik mee om ga. Voor mij is dat een heel fijn criteria. Bronnen van informatie die die oproepen om Natural Law niet te eerbiedigen zijn in mijn ogen psychopatisch van aard en in die zin negatief. Mensen die Natural Law niet eerbiedigen doen dit in mijn ervaring omdat ze nog een groot aantal stressvolle geloven bij zich dragen waar ze tot toe geen verantwoordelijkheid voor hebben genomen om te onderzoeken, om te keren en transformeren. En omdat ze in die zin dus onder controle staan van die geloofssystemen vertonen ze vaak psychopatisch gedrag zonder dat ze zichzelf daar uiteraard van bewustzijn. Maar dat soort mensen kun je beter arm dan rijk zijn in je omgeving als je doel althans is plezier te ervaren waar vrijheid een basisvoorwaarde van is.

  Niemand moet ooit iets, iedereen heeft een eigen vrije wil en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Ik probeer dus geen waardeoordeel of dogma neer te leggen. Ik deel alleen wat ikzelf gebruik in mijn persoonlijke onderscheidingsvermogen en hoe ik dat gebruik. Als mensen daar wat mee kunnen mooi, als mensen daar niets mee kunnen is dat ook prima. Het is sowieso de verantwoordelijkheid van mensen zelf.

  1. Douwe Bericht auteur

   In mijn ervaring kan ik alleen maar verantwoordelijkheid nemen voor mezelf en informatie wat mij geholopen heeft delen.

   Ik kan gezonder eten, ik kan meer en meer mijn tijd besteden aan waar mijn nieuwsgierigheid, interesse en passie ligt etc.

   Ik weet niet of je heel specifieke vragen hebt maar juist je eigen onderscheidingsvermogen is van enorm belang voor mensen om zich los te maken van alles angstporno die continue via de mainstream media over mensen wordt uitgebraakt. En als mensen dat laten liggen en inplaats daarvan hun aandacht en tijd richten aan het opzetten van voedselbossen etc kunnen ze vanuit hun eigen scheppende kracht een wereld gaan bouwen die meer naar hun voorkeur is.

   Ik weet niet of je heel specifieke vragen hebt?

  2. Douwe Bericht auteur

   Ik weet niet wat jij precies onder onderscheidingsvermogen verstaat. Wat is je definitie daarvan precies. Want in mijn ogen is het essentieel dat mensen hun eigen onderscheidingsvermogen leren gebruiken. Hoe of wat zou daar in je ogen ooit negatief aan kunnen zijn?

   Mensen dienen zelf informatie af te wegen en zelf na te denken. Zonder dat te doen heb je mensen die op het denken van andere mensen navigeren en dat kan in mijn ogen alleen maar tot een bepaalde staat van mentale slavernij lijden. Ik zie zelf niet hoe ooit iemand individueel of als onderdeel van een groep voordeel daarvan zou kunnen hebben.

  3. Douwe Bericht auteur

   Je moet werken met wat je hebt neem ik aan. Als dat maar 10% is laten we dan in ieder geval die 10% zo goed mogelijk gebruiken.

   Do what you can, with what you have, where you are.

   Door het eigen onderscheidingsvermogen goed te gebruiken voorkom je in ieder geval dat je een boel tijd gaat spenderen aan zaken die minder relevant voor je zijn en kun je in die zin je eigen tijd optimaliseren om te besteden om je eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie etc. te volgen.

   En hoe meer we dat doen, wie weet komt er dan wel meer van de 90% capaciteit beschikbaar voor ons. 😉

 2. Aladin

  “Het is essentieel om je eigen onderscheidingsvermogen te (leren) gebruiken”

  Ieder doet dat toch, op zijn eigen manier?
  Of je vindt dat dat te weinig gebeurt? Of durf je niet iets voor waarheid aan te nemen? Ik snap niet zo goed wat je probleem of punt is, kun je een voorbeeld geven?

  1. Douwe Bericht auteur

   Dat is niet altijd mijn ervaring helaas. Gigi zegt een boel zinvolle dingen in deze video van haar. Sommige zaken die ze bespreekt zijn wellicht voor een aantal mensen een open deur maar soms kan het toch goed zijn dit soort essentiele zaken nog eens te onderstrepen.

   Kijk bijvoorbeeld met deze video en aanvullende tips een avondje mainstream media televisie. En probeer daar eens consequent je eigen onderscheidingsvermogen op toe te passen in het kader van de in het artikel genoemde tips. Ik denk dat meer dan de helft van de informatie duidelijk manipulatief zal blijken te zijn in negatieve richting.

   Daarnaast is dit ook zinvolle informatie als mensen zelf met channelen etc bezig gaan. Soms hebben mensen bepaalde angsten die als ze deze boodschap van Gigi goed begrijpen zouden dienen te verdwijnen. En ook vallen ‘guru’ en ‘valse profeet’ effecten weg als mensen begrijpen dat zij zelf volledig verantwoordelijk zijn voor het toepassen van hun onderscheidingsvermogen op alle informatie die ze tot zich nemen.

   Gelukkig zijn er telkens meer mensen die dit al keurig doen maar ik merk dat er ook een boel mensen nog moeite hebben hiermee en ik hoop dat die weer een stapje verder kunnen komen met deze zinvolle reflecties van Gigi op dit punt.

 3. Aladin

  Volgens Aristoteles:

  “Het is het kenmerk van een ontwikkelde geest, met een gedachte te kunnen spelen zonder deze direct te accepteren of te verwerpen”

 4. Douwe Bericht auteur

  Ik snap wederom niet wat je nu probeert te communiceren.

  Jij lijkt ergens heftig gefrustreerd over te zijn maar het is me volkomen onduidelijk waarover. Heb je de lezing van Mark Passio ooit bekeken. Is je duidelijk wat Natural Law inhoudt? Ik krijg zelf het gevoel van niet en dat daar wellicht een gedeelte van de verwarring uit voorkomt.

  Daarnaast het vriendelijke doch dringende verzoek op te houden met je scheldpartijen. Leg gewoon helder, logisch en rationeel uit waarom iets in je ogen onwenselijk is.

 5. AAHJ Kantelberg

  Geloof is opium voor het normale volk. Intuïtie gaat niet gepaard met geloof, maar met je vermogen om niet te denken. Of anders gezegd: hoeveel ruimte en diepte zit er in je als persoon? Neem je iedere gedachte aan voor “de waarheid”, of ben je in staat om een gedachte slechts te zien als één van duizend mogelijke manieren om een standpunt te bezien en te beoordelen.

  Een tip om het intuïtie vaker te laten te laten spreken in je leven is deze: neem niet iedere gedachte serieus. Of anders gezegd: wees “aanwezig” als de observeerder van je gedachten. Creëer “gaten”, of ruimtes, tussen gedachten. Dan besef je al snel dat jij de ruimte bent waarin gedachten, emoties en zintuiglijke waarnemingen plaatsvinden. Het is uit die ruimte, die véél dieper is dan het verstand, en het verstand te boven gaat, dat het “weten” dat we intuïtie noemen, zich kan uiten in nieuwe gedachten als plotselinge inzichten.

  Door meditatie, zelfobservatie van het eigen ego (dat geheel bestaat uit gedachten, emoties en zintuiglijke waarnemingen en het geloof dat je slechts je lichaam bent, afgescheiden van anderen), komt deze tekst hierboven denk ik aardig overeen met de observatie van de heer Anton Wilson.

  1. Het vijfde element

   Mooi omschreven, AAHJ Kantelberg. Het gaat om degene die observeert. Wie dat begrip op zijn waarde weet te schatten, weet dat observeren stil staan is. Gedachten, emoties, zintuigelijke waarneming en geloof dat je je lichaam bent is beweging. Er is iets wat stil staat, terwijl wij mensen uitgerust zijn om alleen beweging waar te nemen. We weten dus waar we NIET moeten zijn, namelijk alles wat beweegt. En geloof is ook beweging. Of ik nu in God, het socialisme of wat dan ook geloof….het is allemaal beweging omdat het een tegengestelde kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *