Onderzoek je slecht voelende gedachten, leer ervan en transformeer je leven

1922171_10152674842649150_4821233623500372365_n

Een gedachte is onschadelijk totdat we er geloof aan hechten. Het zijn niet onze gedachten, maar het geloof wat we hechten aan onze gedachten, wat lijden veroorzaakt.

Het meeste mentale lijden dat mensen in de wereld ervaren wordt veroorzaakt doordat mensen geloof hechten aan hun slecht voelende gedachten. Ze mis-identificeren zichzelf met hun stressvolle gedachten.

Byron Katie leert mensen gratis een simpele en systematische methode van zelfonderzoek aan waardoor mensen hun stressvolle gedachten kunnen onderzoeken, omkeren en zo transformeren. Op die manier kunnen mensen hun mis-identificatie met hun slecht voelende gedachten oplossen en verdwijnt het mentale lijden.

Via haar heldere methode zijn mensen in staat om hun mentale lijden gedachte voor gedachte op een simpele en systematische manier te transformeren. Iets waar iemand de rest van zijn/haar leven baat bij heeft. Hieronder de officiële introductie met een duidelijke uitleg van haar zelfonderzoek methode: thework.com/nederlands

INTRODUCTIE

Hoe gaat het met je buiten wat je denkt en gelooft?

Hoe gaat het met je, buiten wat je denkt en gelooft?

The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die lijden veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen.

Byron Kathleen Reid werd ernstig depressief toen zij in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht.

Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte—in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren. Het gevolg was dat een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt.

Meer >>
Het Kleine Boekje, dat enkele passages bevat uit:
Vier vragen die je leven veranderen
 (Mirror)

thework.com
byronkatie.com 

causesuffering

Totdat je onderzoekt wat je gelooft, blijf je de onschuldige oorzaak van je eigen lijden.

Vind een gedachte die je stress oplevert, die slecht voelt. Onderwerp die gedachte aan het onderzoek.

ba0a5d106d57ccc63ca093544bcb9a03Onderzoek: de vier vragen en omkering

1. Is het waar?
(Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)

2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)

3 a. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
3 b. Hoe behandel je andere mensen als je deze gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Keer de gedachte om. Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

En om het in de praktijk aan het werk te zien hier een voorbeeld van haar werk. In deze video gaat het over een heel algemeen onderwerp wat nog wel eens voor wat stress wil zorgen: geld. De video heeft Nederlandse ondertitels.

En in onderstaande speellijst legt ze het hele proces in al de verschillende stappen uit.

Op haar website zijn daarnaast nog vele video’s te bekijken in verschillende categorieën zoals relaties, gezondheid, de dood, etc.

Ik heb mezelf de afgelopen jaren veel bezig gehouden met The Work en heb het als uitermate bevrijdend ervaren. Het is de meest simpele en systematische methode die ik ken waarmee mensen hun eigen gedachten kunnen onderzoeken, ervan leren en zo hun leven kunnen verbeteren. Als je openstaat voor zelfonderzoek kan deze heldere methode je enorm vooruit helpen. Hieronder een aantal recensies van mensen over haar boek: Vier vragen die je leven veranderen.

“Helder boek met een misschien iets zweverige lijkende boodschap (hangt natuurlijk van jou als lezer af hoe je dat ervaart). Als je even moeite doet toch alle gesprekken door te lezen blijkt het minder zweverig en juist zeer praktisch toepasbaar. De gesprekken lijken eerst langdradige uitwerking van het principe maar helpen wel om de kern te pakken te krijgen. Om gedachtengangen te begrijpen. Het vergt wel een oprechte kijk in jezelf met als doel te leren. Zeer de moeite waard!”

“Met dit boek kon ik eindelijk door allerlei drama en verhalen uit mijn leven prikken. Voorgoed! Ik kan nu bepaalde overtuigingen die ik had, gewoon niet meer geloven. Het is een vrij simpele methode, die je gewoon thuis zelf kunt doen. Je bent niet afhankelijk van een therapeut of een praatgroep, je kunt het doen wanneer je wilt, want je hebt alleen pen en papier nodig. En het werkt echt, omdat het om je eigen ideeën gaat.”

“Byron Katie heeft weten te doorbreken waar andere spiritueel leraren op blijven steken; het bereiken van een doeltreffende methode.
Onze “Mind” houdt nou eenmaal van methodes. Iets waarmee het de illusie kan voeden dat alles beter wordt in de toekomst en dat dit met allerhande trainingen, workshops, sessie en retraites bereikt kan worden. Prachtig gegeven waar Byron Katie doeltreffend gebruik van maakt om zo de “Mind” zichzelf te laten ontmantelen.
Want keer op keer kom je met “The Work” tot het gegeven dat je met lege handen staat omdat elke gedachte losstaat van de feitelijk realiteit, die in wezen neutraal is, maar wordt ingekleurd door ons geconditioneerde verstand.
Lezen dat boek! Zeker als je vaak door gepieker wordt geteisterd. Alleen zo kom je tot de conclusie dat het allemaal maar verhalen zijn die niets met de realiteit te maken hebben.”

10409014_877457128970860_4356963312306782935_n

Je lijdt niet vanwege de dingen die je meemaakt. Je lijdt omdat je denkt dat wat gebeurt niet zou moeten gebeuren.

Aanverwante informatie en artikelen:
-) 7 redenen om je slecht voelende gedachten te onderzoeken
-) Leer je kinderen hoe ze met hun slecht voelende gedachten om kunnen gaan
-) Nederlandstalige introductie tot The Work
-) Website Byron Katie – thework.com
-) Blog van Byron Katie – byronkatie.com
-) Facebook groep van mensen die bezig zijn met The Work van Byron Katie (18.000 leden)
-) Loosing the Moon, dialogues on non-duality, truth and other lies

12193618_10153330136289150_2252903963927561216_n

-) Leer je innerlijke sturingsmechanisme optimaal te gebruiken
-) Kies de beste voelende gedachte waar je toegang tot hebt in dit moment 
-) 10 veelgebruikte manieren hoe mensen zichzelf goed / beter laten voelen
-) Volg je nieuwsgierigheid, interesse en passie met integriteit en zonder verwachtingen
-) Innerlijke vrede, je passie volgen en multidimensionaliteit

10612963_754522537926654_2553256348184269299_n

Geluk is niet afhankelijk van wat je hebt of wie je bent; het is volledig afhankelijk van wat je (niet) denkt.

3 gedachten over “Onderzoek je slecht voelende gedachten, leer ervan en transformeer je leven

  1. Douwe Bericht auteur

    De Arcturianen leren hun kinderen blijkbaar dat gedachten dingen zijn.
    Arcturians – Thoughts are Things.

    Het is wel interessant om het vanuit die manier te benaderen. Dat gedachten niet iets zijn wat jij bent maar dat gedachten externe dingen zijn die je mee kunt slepen of niet. De manier van Byron Katie leert mensen deze les van de Arcturianen zelf inzien door erzelf ervaring mee op te doen.

    En als je dan in staat bent alle dingen/gedachten die je niet dienen los te laten zodat je ze niet langer meer overal mee naartoe sleept dan kan dat een enorme verlichting betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *