Pieter Stuurman over waarheid, manipulatie, leugens en politiek

Regelmatig komen hier artikelen voorbij van Pieter Stuurman. Persoonlijk kan ik de heldere uitleg van Pieter over verschillende onderwerpen altijd zeer waarderen en heb dan ook een boel geleerd van zijn inzichten die hij heeft opgeschreven.

Daarom was het des te leuker om te zien dat Pieter Stuurman nu over veel van dezelfde onderwerpen spreekt in een wat langere video in gesprek met Mirande Slob.

In het gesprek gaan ze onder meer in op de vraag wat waarheid nu precies is en waar het te vinden is, wat leugens zijn en waarom mensen leugens vertellen aan anderen en waarom politici per definitie afhankelijk zijn van het voorliegen van mensen.

Mensen die na het zien van deze video meer van Pieter Stuurman zijn inzichten willen lezen, kunnen daarvoor terecht op zijn blog: pieterstuurman.blogspot.nl.

Aanverwante artikelen en informatie: 
-) Is planeet aarde een slavenkolonie?
-) Onvoorwaardelijke liefde
-) Overige artikelen van Pieter Stuurman op Achter de Samenleving

13 gedachten over “Pieter Stuurman over waarheid, manipulatie, leugens en politiek

 1. John

  Zwaartekracht is de term die we doorgaans gebruiken om aan te geven dat dingen die zwaarder zijn dan lucht naar beneden vallen, en de dingen die lichter zijn dan lucht omhoog stijgen. Zwaartekracht als kracht is weer een mentaal concept.
  Om de waarheid over de dingen te kunnen begrijpen moeten ze onderzocht worden.
  Voor ieder de vraag, hecht je aan je denkbeelden en comfortabele overtuigingen of hecht je meer waarde aan het ontdekken van de waarheid.

  1. Pieter Stuurman

   Inderdaad. Het zijn altijd denkbeelden en overtuigingen (geloof) die het vormen van een correcte(re) visie op waarheid in de weg staan.

 2. John

  Dank je Pieter. Maar, hoe kun je mensen aanzetten om zich te verdiepen in iets (van fundamenteel belang) als het gaat om een onderwerp dat bij eerste kennismaking zoveel weerzin oproept en bij vrijwel iedereen tegen eigen overtuiging en geloof in gaat?

  Ik kan meer voorbeelden noemen maar de heftigste is wel die van de vlakke aarde realisatie (!) die nu viraal gaat op social media.
  Zoals je zegt: wat wij op jonge leeftijd leren, als ons kritisch denkvermogen nog niet ontwikkeld is, daar kunnen we nog geen verantwoordelijkheid voor nemen.

  1. Douwe Bericht auteur

   Misschien is het verstandiger om jezelf te verdiepen in waar jezelf een oprechte nieuwsgierigheid, interesse en passie in hebt. En geef andere mensen de ruimte om zich te verdiepen in waar zij een oprechte nieuwsgierigheid, interesse en passie in hebben.

   Denk zelf na en gebruik je eigen onderscheidingsvermogen en geef andere mensen de ruimte om hetzelfde te doen. Respecteer je eigen vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken en respecteer de vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken van je medemens. Ga zelf vanuit je hart actie nemen op waar je passie ligt met integriteit en gun andere mensen de ruimte om actie te nemen vanuit hun hart waar hun passie ligt met integriteit.

   Neem zelf je scheppende kracht terug in handen en schep je eigen leven naar je eigen voorkeur en geef anderen de ruimte hun scheppende kracht terug te nemen zodat zij hun eigen leven kunnen gaan scheppen naar hun voorkeur.

   Het gaat vaak mis wanneer persoon a denkt te moeten bepalen voor persoon b waar hij of zij nieuwsgierig naar zou dienen te zijn en waar hij of zij zich in zou dienen te interessen en wat zijn of haar passie zou moeten zijn, etc.

 3. John

  @Douwe, mijn punt is: er zijn veel omstreden onderwerpen, vaak ‘complotten’ genoemd, die door onafhankelijke ‘journalisten’ en onderzoekers van websites zoals deze terecht aan een kritisch inhoudelijk onderzoek onderworpen worden.
  Daarbij zijn vaak de soms ongemakkelijke waarheden wel onomstotelijk aangetoond. Ik noem ‘false flags’. Zeker als je de moeite neemt om je verder te verdiepen, en dat doe je inderdaad alleen als je daar passie voor hebt.

  De dokter, de bankmedewerker, de olieboer, de leraar, de politicus en de ‘wetenschapper’ ze hebben hun belangen en het is logisch, ze horen niet graag kritiek op hun ‘werk’ terwijl het wel van groot maatschappelijk belang is dat bijvoorbeeld de dokter op de hoogte is van de schadelijkheid van chemische drugs en vaccinaties, de bankmedewerker wel op de hoogte is van de malafide methode van geldcreatie enzovoort. Kortom dat de mensen op bepaalde posities ‘wakker worden’ door het opdoen van kennis en zo hun verantwoordelijkheid nemen.

  Ik snap best dat de zakenman zijn passie volgt en graag een berg geld verdient terwijl het noodzakelijk is dat hij weet dat dat over de ruggen gaat van …

  Samengevat; wie heeft geinvesteerd in een bepaalde ‘droom’ laat zich lastig wekken, die wil liever geen waarheid horen, houdt zich daarom liever van de domme. Hebben we niet allemaal een klein beetje boter op ons hoofd?

  1. Douwe Bericht auteur

   Het is in mijn ogen helemaal niet jouw of mijn verantwoordelijkheid om anderen te wekken. Door onze eigen frequentie te verhogen en van daaruit actie te nemen en zo je scheppende kracht op een positieve manier te gebruiken trek je andere mensen vanzelf omhoog en die worden dan uit zichzelf wel wakker. Door onszelf verder te ontwaken kunnen mensen je als voorbeeld gebruiken om zelf wakker te worden als dat relevant voor hen is.

   Mensen worden wakker wanneer ze daar klaar voor zijn. Dat kun en moet je niet willen forceren. Ga gewoon zelf vanuit je eigen vrije wil en vanuit je hart je scheppende kracht aanwenden om een mooier leven voor jezelf, de mensen om je heen en moeder aarde te scheppen. Wat anderen vervolgens wel of niet doen is aan hun, respecteer hun vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken.

  2. Pieter Stuurman

   @ John

   Zoals ik in het interview ook zeg: leugens hebben alleen het beoogde effect als ze worden geloofd (voor waarheid aangenomen). Naarmate minder mensen de leugens geloven, zal het effect ervan dus afnemen.

   Natuurlijk worden mensen die de leugens doorzien, daarom bestreden (ze ondermijnen immers de effectiviteit van de leugens). Dat gebeurt o.a. door pogingen ze belachelijk te maken. Bijvoorbeeld door ze te voorzien van het etiket “complotdenker”. Dit om te voorkomen dat ze anderen inspireren om de leugens ook te doorzien.

   Natuurlijk is het voor veel mensen behoorlijk pijnlijk of lastig om te beseffen dat ze lange tijd onwaarheden (leugens) hebben geloofd. Ze komen dan voor de keuze te staan om OF deze pijn te doorgaan, OF te blijven geloven in de leugens (met de consequenties van dien).

   Dat mensen in staat zijn om ervoor te kiezen niet langer de leugens te geloven, wordt bewezen door de snel groeiende groep die dit doet, en bereid is daarvoor de moed op te brengen. Mensen zoals jij (en ik, en steeds meer anderen bijvoorbeeld). Mensen die daarvoor hun initiële weerzin tegen het herzien van hun overtuigingen en geloof opzij zetten. Naarmate deze groep groter wordt, zullen meer mensen het voorbeeld volgen en zal die groep harder gaan groeien. Het proces vraagt (net zoals iedere wezenlijke verandering) om blijvende inspanning en geduld.

   Maar ik ben het met je eens: het is erg lastig om iemand een leugen te laten doorzien, als zijn positie en inkomen afhangen van het in stand houden van die leugen (bankiers, politici etc.). Om die reden kunnen we de noodzakelijke veranderingen niet van bovenaf verwachten (van mensen die hun posities danken aan de leugens). De verandering zal dus moeten komen vanuit de brede onderlagen van de bevolking, die in aantal en omvang veruit de grootste zijn.

  1. Douwe Bericht auteur

   Prima, dat is ook een interesse van mij en de reden dat ik dit blog gestart ben.
   Het is niet zo moeilijk om een wordpress site op te zetten. Misschien iets om te overwegen voor jezelf? En kun je het niet zelf dan kun je iemand er wat voor betalen maar ik denk niet dat dat meer dan 500 euro zou hoeven kosten.

   Andere mensen beginnen YouTube filmpjes te maken zoals bijvoorbeeld Miranda Slob heeft gedaan met dit filmpje met Pieter Stuurman, anderen schrijven een boek zoals bijv. Ad Broere, met – Geld komt uit het Niets. Er zijn dus een heleboel mogelijkheden om verdere acties te nemen op die passie van je.

   Het voordeel van je eigen website starten, of eigen filmpjes maken, of eigen boeken en blogs schrijven is dat je volledig de inhoud kunt sturen en kunt agenderen wat jij belangrijk vindt. En mensen die dezelfde interesse hebben komen in mijn ervaring dan vanzelf in meer verbinding met je.

 4. Tom

  Het “Al” is onbenoembaar en oneindig.
  Juist de Ratio is Irrationeel.

  “If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite.
  For man has closed himself up, till he sees all things thro’ narow chinks of his cavern.”

  “Dead Man” clip.
  https://www.youtube.com/watch?v=n6aCMgy0ES4

 5. jenne

  Ten eerste wat is waarheid, ten tweed wat heb je er aan, om het te weten, de waarheid duurt net zo lang tot hij leugen wordt, als je maar lang genoeg wacht wordt iedere leugen tot waarheid en visa versa, ’t is maar hoe je het bekijkt, en bekijken wilt, soms heb je meer aan een leugen dan aan welke waarheid ook, dit is de logiek van de holle vaten, nee comunicerende vaten, of ging het om lege tonnen die het hartste klonken, nou ja wat doet dit er toe toch, als we maar gelukkig zijn, ja dat zou mooi zijn, in deze tijd van leugenachtige waarheden, beste mensen ga niet proberen om dit uit te leggen, geniet van al die leugens, de echte waarheid kon wel eens heel erg tegenvallen, Groet Jenne

  1. Douwe Bericht auteur

   Waarheid is heel belangrijk omdat als je de waarheid over iets kent je er over het algemeen betere beslissingen kunt nemen voor je eigen voortbestaan en geluk en ook die van de mensen om je heen.

   Mark Passio legt het in deze slide heel helder uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *