Studium Generale: Hoe (on)betrouwbaar is het nieuws?

Een interview/gesprek van Studium Generale met Cees Hamelink (emeritus hoogleraar) en Janneke Monshouwer (30 jaar ervaring als journalist) over de (on)betrouwbaarheid van de Nederlandse “mainstream media”. Er wordt gesproken over hoe de mainstream media in het verleden meermalen oorlogen heeft verkocht aan het Nederlandse volk op valse gronden met heldere voorbeelden uit de praktijk zoals de Vietnam oorlog en zowel de eerste als de tweede golfoorlog in Irak.

Ook laten ze zien hoe zowel de politiek als de mainstream media opnieuw heel Nederland nu tegen Rusland probeert op te zetten voor een volgende oorlog op volkomen onware gronden. Wederom met meerdere praktische voorbeelden uit de praktijk.
nos

Mocht het aanspreken dan het verzoek om dit soort informatie te delen met familie, vrienden, kennissen etc. Deze continue en aanwijsbare leugens die opzetten tot oorlog zijn niets anders dan zwaar beschamend te noemen voor de Nederlandse mainstream media, grenzend aan volksverraad.

Met het internet en sociale media kunnen we elkaar nu informeren en zolang mensen in Nederland zich niet laten meeslepen door deze overduidelijke oorlogspropaganda dan kunnen we hopelijk een boel ellende voorkomen.

14591737_1276691089042541_1245785694632101721_n

En tot slot zou ik toch ook elke mainstream media journalist in Nederland willen vragen om dit te bekijken, te delen met hun collega’s en op hun redacties te bespreken met elkaar. Houdt alsjeblieft op met het Nederlandse volk massaal voor te liegen op commando van internationale persbureaus vanuit de VS en de UK. Helemaal als dit de veiligheid van je eigen land en dus je eigen familie, kinderen etc.  in gevaar brengt, zoals dat op het moment met deze volkomen ongefundeerde oorlog ophitserij tegen Rusland het geval is.

9200000052047763Er is tegenwoordig veel kritiek op de berichtgeving van de zogenaamde Main Stream Media. Aan de lopende band verschijnen boeken met kritiek op de journalistiek. Onlangs nog Arnold Karstkens in Nederland met zijn boek – Journalist te koop. Maar eerder al boeken van Udo Ulfkotte – Gekaufte Journalisten – recent verschenen in de Nederlandse vertaling – Gekochte Journalisten – en in eigen land o.a. Janneke Monshouwer met haar boek – Ander Nieuws – wat het journaal niet uitzond.

Iemand anders die kritisch is op het nieuws en daar op de Universiteit van Nederland college over gaf onder de titel ‘Waarom moet je niet geloven wat er in de krant staat‘, is emeritus hoogleraar prof. dr. Cees Hamelink.

Het past volledig in de tijdgeest van o.a. klokkenluiders als Julian Assange en Edward Snowdon, dat manipulatie en corruptie alom plaats zouden vinden. Maar geheimen kunnen niet langer bewaard worden. Mocht je denken dat dat vroeger beter was, kom dan op deze avond naar Janneke Monshouwer en Cees Hamelink luisteren. De praktijk ontmoet hier de academie. Hamelink doceerde aan de UvA en VU en Monshouwer werkte jarenlang in Hilversum bij het nieuws.

gekochte-journalistenCoen Vermeeren gaat met hen in gesprek over het nieuws en de betrouwbaarheid van de media aan de hand van historische gebeurtenissen en de actualiteit.

Onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers met onder andere binnen- en buitenlands nieuws van de afgelopen decennia. Van de moord op John F. Kennedy tot de Vietnamoorlog en van Eerste Golfoorlog naar de Tweede. Van Obama naar Putin en van de EU naar de VS. Van Brexit naar Nexit en van de Eurocrisis naar de ecologische crisis. Kortom over van alles en nog wat.

Een perfecte avond voor iedereen die de complexe gebeurtenissen en de berichtgeving daarover in de wereld wil kunnen duiden.

ander-nieuwsJANNEKE MONSHOUWER

Werkte ruim 30 jaar voor de Nederlandse TV (op de redactie maar ook als journalist). Daarbij stond zij in nauw contact met alle verschillende afdelingen maar ook met overheidsinstellingen, beleidsmakers, wetenschappers, defensie en bijvoorbeeld directeuren van banken en bedrijven. Daarnaast is zij documentairemaakster en schrijfster van het boek: Ander Nieuws; Wat het Journaal niet uitzond.

CEES HAMELINK

Cees Hamelink is emeritus hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus hoogleraar Media, Religie en Cultuur aan de Vrije Universiteit. Professor Hamelink heeft zich op vele terreinen ingezet voor de mensenrechten. Ook was hij persoonlijk adviseur van de toenmalige Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Boek: Ander Nieuws; Wat het Journaal niet uitzond
-) NOS liegt heel Nederland voor en stuurt aan op een conflict met Rusland
-) Schokkende bekentenis – Denktank in de VS ziet graag oorlog tussen Europa en Rusland
-) Udo Ulfkotte waarschuwt tegen gemanipuleerde oorlog tussen Europa en
Rusland

-) Oud NOS medewerker klapt uit de school
-) Mainstream media liegt Nederlanders voor onder druk van de CIA
-) 10 aantoonbare grote leugens van de mainstream media
-) Mainstream media – Wie betaalt, bepaalt!
-) Wie verdienen er aan oorlog? 
-) Het militair industrieel complex
-) Overzicht van 54 valse vlag aanvallen van Zweden tot aan de VS

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennissen, collega`s, etc. Graag zelfs, hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

spreading-the-word

14 gedachten over “Studium Generale: Hoe (on)betrouwbaar is het nieuws?

 1. Douwe Bericht auteur

  Ter aanvulling deze recentie nieuwe onthulling wat inmiddels vrij viraal gaat hopelijk ook in de VS en UK zelf.

  Pentagon Paid PR Firm $540 Million to Make Fake Terrorist Videos
  http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2016/october/02/pentagon-paid-pr-firm-540-million-to-make-fake-terrorist-videos/

  BREAKING: Pentagon Caught Paying PR Firm $540 Million to Make Fake Terrorist Videos
  According to a new joint investigation by the Sunday Times and the Bureau of Investigative Journalism, the Pentagon paid a PR firm based in the U.K. over half a billion dollars to make fake terrorist videos in Iraq as part of an enormous propaganda campaign.
  http://thefreethoughtproject.com/pentagon-fake-terrorist-videos/#kp3oZvqZtw7zWJfy.99

  Fake News and False Flags – How the Pentagon paid a British PR firm over $500 million for top secret Iraq propaganda
  http://labs.thebureauinvestigates.com/fake-news-and-false-flags/

  1. Douwe Bericht auteur

   Dat is wel de intentie vanuit de politiek en de mainstream media zo lijkt het. Misschien dat wij als volk nog duidelijk moeten maken dat we dit niet langer wenselijk/acceptabel vinden. Het is toch raar dat de NOS gewoon bewust drie keer keihard de feiten verdraaid, betrapt wordt, niet haar excuses aanbiedt en dan vervolgens doorgaat met Europa tegen Rusland opzetten onder dwang van bepaalde krachten in de VS.

 2. Rik Min

  Rel bij Universiteit Twente

  Bij Studium Generale werd 20 september j.l. (2016) de Midden Oosten aktivist en bestuurslid van de NCPN Twente, Rik Min, de toegang geweigerd nadat hij bij de ingang van het Amphitheater in de Vrijhof op de campus van de Universiteit Twente de deskundigheid en de partijdigheid van NOS-journalist Lex Runderkamp en de Volkskrant-journalist Sakir Khader bij een paar aanwezigen in twijfel trok. Hij vertelde – als oprichter van het aktiekomitee ‘Stop Medialeugens over Syrie’, buiten aan de deur van de Vrijhof tegen belangstellenden dat hij al vijf jaar met zijn informatie over de situatie in Syrie aan de bel trekt bij de Volkskrant en de NOS en dat hun partijdigheid – en hun niet reageren op tegen-informatie – maakt dat het grote publiek in Nederland een verkeerd beeld krijgt van de strijd die zich daar voltrekt. De wetenschappelijkheid en de integriteit van het fenomeen Studium Generale (plus die van de mede-organisator, de Wetenschapswinkel) – en daarmee van de universitaire waarden – staan met een dergelijk verbod om mee te discussiëren, ook nog op het spel.

  De organisatoren van Studium Generale hebben met een verbod aan Rik Min om naar binnen te gaan een democratisch recht verbroken.

  Rik Min is jarenlang lid van de universiteitsraad en diverse faculteitsraden geweest. Heeft al vaker oppositie gevoerd op de campus, maar is – naar zijn zeggen – nog nooit zo behandeld.

  ’s Middags verboden dezelfde mensen die hem tegen hielden, hem al in de kantine en de gangen van de ‘Vrijthof’ folders (over o.a. Syrie) uit te delen. “Ze deden niet aan politiek” (“alleen aan cultuur”), werd er gezegd. Toen ik het uitdelen ’s avonds – noodgedwongen – voor de buitendeur bij de bezoekers van Studium Generale deed – waren ze vergeten dat ze zelf zwaar politieke dingen deden, namelijk over Syrie vertellen! Met drie vooringenomen NOS- en Volkskrant-journalisten, mensen die ons al vijf jaar niet te woord staan en alleen maar Amerikaanse persbureaus napraten. (Wat dat dan met ‘cultuur’ te maken heeft, snapt niemand.)

  Dat noemt zich dan een wetenschappelijk instituut! Wat voor wetenschap en welke vorm van democratie is dat? Is de universiteit nog wel een tempel der wetenschap die ze nog steeds zegt te zijn? Worden studenten politiek nog wel goed voorgelicht?

  Rik Min, Enschede, 20 september, 22.00 uur.

  1. Douwe Bericht auteur

   Elke universiteit heeft zijn of haar eigen profesoren/partijen die het studium generale organiseren. Je bent dus sterk afhankelijk van die lokale organisatoren waar wel en niet ruimte voor is. Maar ik zou zeggen als je je verhaal kwijt wilt dan is het wellicht effectiever om nieuwe media website te benaderen. Voor een overzicht daarvan kijk bijv. eens op: http://www.nieuwemedianieuws.nl/

   En je kunt natuurlijk ook een eigen website beginnen. Met wordpress is dat tegenwoordig niet zo moeilijk meer en dan kun je je eigen gezichtspunt zelf met de wereld delen inplaats van dat je afhankelijk bent van een studium generale van een ander.

 3. Douwe Bericht auteur

  US seeks to enforce global dominance by unleashing war on countries who oppose it – Assad

  Washington’s pursuit of hegemony has fallen short of its goal, causing havoc and collapse of states, Bashar Assad said in a new interview. Syria’s head believes that US meddling in the conflict aims to “save what is left” from its fading global preeminence.

  In an interview to Iranian magazine Tehran Foreign Policy Studies Quarterly on Wednesday, the Syrian president argued that the US resort to force every time it fears a challenge to its clout and ability to control the international agenda unilaterally.

  “United States builds its position on hegemony over other states and it has been the case since they took advantage of the USSR collapse and established unilateral control over this world up to this day,” the president said, adding that the real motive behind US military interventions into foreign countries is to coerce them to submit to American authority, as in the case with Syria.

  “Today, the United States are waging wars with the only goal to cement its project of total control by launching attack on everyone, who opposes its dominance,” Assad said, noting that Washington “rejects” and “refuses to acknowledge” the nascent balance of powers in the world affairs and the rise of other states.

  Assad believes that while Washington has been losing its grip, it cannot accept the fact it’s not being in charge of the global affairs, and tries to reaffirm, if not to strengthen, its positions in the world.

  “What is happening in Syria is an attempt to save what is left from the American and western hegemony in the world,” Assad said.

  According to the Syrian president, “the only one thing the Americans have succeeded is creating problems and destroying states, no more than that.”
  https://www.rt.com/news/361623-assad-syria-american-hegemony/

 4. Douwe Bericht auteur

  Een reactie die via de mail binnekwam inclusief attachments.
  -) 2016-05-20-nrc-kuitenbrouwer-regeren-per-sprookje
  -) 2016-09-28-mh17-reactie-ir-heetebrij-op-persconferentie-jit-versie-b
  —-
  Geachte heer Beerda, beste Douwe,

  Met grote belangstelling nam ik kennis van jullie initiatief “Achter de samenleving” en sluit me daarbij van harte aan. Al geruime tijd constateer ik berichtgeving waar bijgaande column van Jan Kuitenbrouwer een uitstekende karakterisering van is.

  Mijn achtergrond em levensloop hebben mij op behoorlijk niveau internationaal de gelegenheid gegeven de wereld op heel wat manieren langs zien komen. Erg nuttig in de wereld waarin we nu leven. Met zowel Amerikanen als Russen en vele andere nationaliteiten heb ik intussen aardig wat afgeleefd.

  De confrontatie Oost-West of om een andere differentiatie aan te brengen de groeiende tegenstellingen tussen opkomende en de Westerse landen, onder aanvoering van de VS, heeft al geruime tijd mijn grote aandacht. De MH17 tragedie speelt daarbij overigens een wat grotere rol dan velen in hun naïviteit en opgejut door de mainstream media denken. Ze laten zich verleiden tot het innemen van een in mijn ogen nogal bedenkelijke en gevaarlijk opstelling waarvan de negatieve consequenties verstrekkend kunnen zijn.

  Afgelopen zondag volgde ik in de Buitenhof uitzending met groeiende verbazing en irritatie de discussie ter zake van die MH 17 tragedie. Dat gaf mij aanleiding direct na de uitzending de reactie van Buitenhof bijgaand bericht met attachments te sturen. Benieuwd of ik ooit nog iets van ze terug hoor.

  Gezien de actualiteit van het onderwerp leek het mij nuttig jullie als initiatiefnemers van “Achter de samenleving” ervan copie te doen toekomen. Tot nadere toelichting eventueel bereid.

  Ook het NRC heb ik er onder de rubriek “Opinie en Debat” op aangesproken. De reactie:”Goed stuk, maar we zitten al vol met MH17 berichten”. Als NRC lezer volg ik o.a. de berichtgeving over de MH17 en zie dan een algemene lijn die keurig in de voorgekauwde mediapas loopt. Op het moment dat ik ze daar opmerkzaam op maak is dat uiteraard niet waar.

  Goed, benieuwd naar jullie reactie,
  Met vriendelijke groet,

  Geachte redactie,

  Zojuist volgde ik als trouwe kijker vandaag uw uitzending. Dat was met gemengde gevoelens. Enerzijds met veel genoegen het deel waarin de heer Wijffels als goede bekende van mij optrad en bij wiens woorden ik me van harte aansluit, anderzijds met irritatie en teleurstelling het deel waarbij het ging over de MH 17 tragedie.

  Als oud luchtmachtofficier, opgeleid aan de KMA, heb ik als militair de Koude Oorlog confrontatie met de Westerse visie daarop met de paplepel ingegoten gekregen. Na mijn vertrek uit de luchtmacht heb ik een tweetal jaren in de VS gewoond, heb er intensief zaken mee gedaan en heb mijn visie op de Oost West verhoudingen uit persoonlijke waarnemingen aardig moeten bijstellen. Dat ook als afgeleide van toenemende nauwe contacten met Rusland en de ontwikkelingen in brede zin in het Westen, vooral na 1989-1991, de val van de muur en het uiteenvallen van de Sovjet Unie .

  Wat betreft het gebeurde na de val van de Muur verwijs ik graag naar de indrukwellende rede van president Gorbachev ter gelegenheid van de val van die Muur in 2014. Zie http://eng.globalaffairs.ru/book/Gorbachevs-full-speech-during-the-celebrations-of-the-25th-Anniversary-of-the-Fall-of-the-Berlin-Wal .

  Tegelijkertijd verwijs ik naar de positie die Premier Putin na zijn aantreden als President in 2000 maar het Westen innam. George Bush Jr. noemde hem zelfs zijn “vriend” en de relaties met de NAVO waren uitgesproken vriendelijk. Voor meer details zie https://en.wikipedia.org/wiki/NATO%E2%80%93Russia_relations .

  In de loop der jaren, met als keerpunt de toespraak van President Putin voor de Internationale Veiligheidsconferentie in Munchen in 2007, zie https://www.youtube.com/watch?v=ZlY5aZfOgPA verslechterde de relatie zienderogen. De redenen waarom:

  1. De bouw van het raketschild zgn. tegen Iran, maar feitelijk, zeker wat betreft het gevoel van de Russen, tegen Rusland bedoeld;

  2. Het feitelijk, op basis van de Wolfowitz doctrine, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfowitz_Doctrine en http://freedom-articles.toolsforfreedom.com/wolfowitz-doctrine-us-plan-global-supremacy/ , nastreven van een wereld onder de hegemonie van de VS. Pres. Putin zag dat in 2007 intussen scherp in en heeft zich vanaf dat moment, met verwijzing naar o.a. zijn Munchen rede, daar dan ook sterk tegen verzet. Het zelfde kan worden gezegd van de toenemende en vergelijkbare opstelling van China. In het Westen wordt de diepere betekenis van die Wolfowitz doctrine en de voortdurende toepassing ervan onvoldoende onderkend. Donald Trump en Hillary Clinton verwoorden het allebei ook, weliswaar op hun eigen manier, in hun campagnes;

  3. De opstelling van de VS in het Oekraïne conflict. Wie wat dieper duikt in de geschiedenis voorafgaand aan de Maidan staatsgreep in Oekraïne ziet daarin vanaf al 2004 de hand van de VS. Via destabilisatie van Oekraïne als splilland tussen Oost en West, zeker als draaischijf wat betreft de gashandel, heeft de VS sinds 2004 in die richting actief politiek en maatschappelijk geopereerd. Dat bij tegelijkertijd het oprukken van de NAVO naar de grenzen van Rusland, ondanks de terzake gemaakte afspraken. Zie rede Gorbachev. De goede verhoudingen die tot dan toe nog bestonden van Rusland met Europa werden daar grondig door verstoord. Saillant detail is daarbij de wijze waarop John Mc Cain wel erg duidelijk de belangen van de VS als schaliegas exploitant en exporteur, erg lijkend op “klappen uit de school”, etaleerde. Zie https://sputniknews.com/business/20141203/1015468795.html . Dat direct na de Maidan staatsgreep !

  De Wolfowitz doctrine ligt naar mijn stellige overtuiging ook aan de basis van TTIP en TPP. Daarbij gaat het veel meer over een sluipende ontwikkeling waarbij neo-kolonialisme in feite veel meer de nadruk heeft dan vrijhandel. Het ISDS is daarbij o.a. de grote steen des aanstoots.

  De verstoorde relatie van het Westen met Rusland acht ik in dat verband dan ook niet in de eerste plaats aan Rusland, maar aan de VS te wijten. Daarvan is voldoende bewijs terug te vinden. Jammer dat dat zo weinig wordt onderkend en aan de orde wordt gesteld.

  De MH 17 tragedie heeft, afhankelijk van de wijze waarop men bereid is er naar te kijken, daarbij z’n eigen plaats. Bij een ramp als deze past geen politiek misbruik, maar een gedegen onderzoek, zonder dat politieke motieven daarbij een rol mogen spelen. Dat is uitdrukkelijk en op een uiterst storende manier wel gebeurd met alle ernstige gevolgen van dien. Zie als achtergrond het voorgaande en ook de bijgevoegde column van Jan Kuitenbrouwer uit het NRC.

  Ik vraag daarom, teneinde erger te voorkomen en ter verrijking van het inzicht ter zake, aandacht voor mijn bijgevoegde reactie naar aanleiding van de recente presentatie door het JIT van hun onderzoek. Eventueel gaarne bereid in een van uw uitzendingen mijn visie ter zake verder toe te lichten.

  In afwachting van uw gewaardeerde reactie,
  Met vriendelijke groet,
  Ir Jan C.G. Heetebrij

  1. Douwe Bericht auteur

   Dank heb de video toen die uitkwam wel gezien maar vond de kwaliteit uiteindelijk niet goed genoeg om er een los artikeltje aan te wijden. Maar het is voor mensen met interesse in deze materie zeker de moeite om eens te bekijken.

 5. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Nederland telt bijna 17 miljoen grijze gehaktballen. Dat komt door het 8-uur journaal van de Nederlandse regering.

  1. Douwe Bericht auteur

   Dank, prachtige documentaire inderdaad.
   Eigenlijk kan ik al het werk van Adam Curtis van harte aanbevelen. The Power of Nightmares is bijvoorbeeld ook heel sterk en veel van zijn andere werk ook. En het meeste is online wel via de YouTube te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *