Verbouw voedsel in, aan en op je huis

Vanuit Eetbaar Nederland en de Permacultuur netwerken komt regelmatig de vraag naar voren hoe mensen kunnen tuinieren als ze geen eigen grond hebben. In dit artikel een poging tot een oplossing daarvoor.

Kweek voedsel in, op en aan je huis

Begin zo dicht mogelijk bij huis. Het is het handigst om voedsel te verbouwen waar je zelf bent, en als je zelf geen grond hebt denk dan creatief. Begin bijvoorbeeld in je eigen huis met het telen van voedsel. Zo zijn er uitgebreide instructies te vinden hoe je kunt raamtuinieren in je eigen vensterbank.

En naast binnen kun je wellicht ook buiten tuinieren op plaatsen waar je nog niet eerder aan had gedacht. Kun je bijvoorbeeld een tuin beginnen op je balkon of op je dak? Of heb je ooit overwogen om van je buitenmuren een tuin te maken? Hoe lokaler je voedsel kunt verbouwen hoe gemakkelijker. Zie eventueel ook het artikel: Tuinieren op flats en balkons van A tot Z voor binnen of buiten.

balcony garden

Verander je balkon in een eetbare groene oase! – www.verticalveg.org.uk

Toegang tot, en niet bezit van, is de sleutel
Stel dat mensen inmiddels achter hun raam, aan hun buitenmuren en op hun balkon en dak en reeds druk bezig zijn met het verbouwen van voedsel maar toch meer willen doen.

Praktische permacultuur voor in potten, het balkon en de moestuin. Uitgegeven door www.clubgroen.nl

Praktische permacultuur voor in potten, het balkon en de moestuin. Uitgegeven door www.clubgroen.nl

Bedenk dan dat – bezit van – niet belangrijk is maar dat – toegang tot – de sleutel is. Er zijn een boel mensen die wel grond hebben maar geen idee hebben wat ze ermee moeten doen. Je kunt dus kijken of er in de buurt mensen zijn met grond waar niets mee gebeurt en benader die mensen met de vraag of je niet een deal met ze kunt sluiten, jij wilt voedsel verbouwen op hun grond en in ruil tot toegang tot hun tuin daarvoor krijgen zij bijvoorbeeld een bepaald deel van de oogst.

Het vergt wellicht wat moed maar het is puur een kwestie van vraag en aanbod bij elkaar brengen dus trek de stoute schoenen aan en vraag. In België is speciaal hiervoor een website tuinen delen in het leven geroepen: www.tuindelen.be. In Nederland kan je onder meer terecht op de website: www.spullendelen.nl of de facebook groep tuinen delen, maar nogmaals gewoon de stoute schoenen aantrekken en mensen direct benaderen is verreweg het meest effectief. Nee heb je en ja kun je krijgen zoals mijn wijze ouders altijd zeiden. 🙂

Ontwerpen voor tuin, balkon en terras van 6 tot 66 m2. Genieten van heerlijk fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen van ‘eigen grond’ kan ook met een kleine tuin of balkon. Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016.

Gebruik openbaar groen
Als je reeds in je eigen huis al volop groente verbouwt en fruitbomen en struiken in de tuin van je buren hebt geplaatst en nog steeds meer wilt doen denk er dan eens over om het openbaar groen in de buurt te gebruiken om voedsel te verbouwen. Je kunt dit legaal gaan doen door de gemeente te benaderen en ze te wijzen op de 10 voordelen van gemeenschapstuinen:

1) Besparing gemeentelijke kosten
2) ‘Parken op zakformaat’
3) Lichaamsbeweging
4) Verbeterde diëten
5) Voedselproductie
6) Het stedelijke ecosysteem
7) Jeugdeducatie
8) Culturele kansen
9) De therapeutische werking van tuinen
10) Criminaliteitspreventie

Veel gemeenten zullen je met open armen ontvangen als je een stuk openbaar groen voor jezelf of met een groep mensen wilt onderhouden als je ze op al deze voordelen wijst. En je slaat zelf ook 10 vliegen in een klap naast dat je nu de ruimte hebt om voedsel te verbouwen in je eigen buurt.

En kijk voor de zekerheid eens even bij het netwerk van Eetbaar Nederland want misschien zijn er al mensen in de buurt actief met het eetbaar maken van lokaal openbaar groen.

10307374_10201130800991536_8064708118010282788_n

Een mooi voorbeeld van een handige daktuin!

En kijk ook eens op www.plukdestad.nl waar je eetbare planten in de openbare ruimte kunt vinden, aanmelden en eventueel zelfs zelf kunt gaan aanplanten.

Ter inspiratie van wat er mogelijk is in het openbaar groen bekijk ook deze korte TED Talk met Pam Warhurst.

Wat moet een gemeenschap doen met haar braakliggende land? Voedsel planten, natuurlijk. Met energie en humor vertelt Pam Warhurst bij TED het verhaal van hoe zijzelf en een groeiend team van vrijwilligers samenkwamen om stukken ongebruikt land om te vormen tot gemeenschappelijke groentetuinen.

En mochten overheden niet willen meewerken dan kun je altijd nog minder legaal in het openbaar groen aan het werk gaan. Kraak een stuk land en/of ga lekker Guerilla Gardenen. In Nederland vind je tips over het hoe en wat hierover op: www.guerrillagardeners.nl

Hier een ervaring van iemand die gewoon begonnen is in Nederland:

Je vindt geen grond, je eigent je gemeenschapsgrond toe en je baseert je op natuurrecht waardoor je van niemand toestemming nodig hebt. Zo hebben ik en mijn man al meer dan duizend bessenstruiken uitgezet, en al honderden fruit- en notenbomen geplant. Alles in voor iedereen toegankelijk plukbaar gebied.

Leer voedsel verbouwen via een vrijwillegersorganisatie
En tot slot is er nog de mogelijkheid om bij een boer in de buurt mee te gaan werken. Er zijn met het interenet inmiddels verschillende organisaties actief die bemiddelen tussen organische boeren en burgers, mensen kunnen op deze plekken meehelpen en leren hoe ze gezond en vers voedsel kunnen verbouwen en krijgen kost en inwoning in ruil voor de arbeid van vier tot vijf uur per dag van deze mensen die de boer zo meehelpen. Via Workaway (www.workaway.info) en HelpX (www.HelpX.net) kun je zo op vele projecten aan het werk binnen Nederland, Europa en zelfs de hele wereld.

Tot zover eerst de tips, mochten mensen zelf nog goede tips hebben laat het vooral weten in de reacties!

Aanverwante artikelen:
-) Permacultuur Facebookgroep 14.000+ leden
-) Eetbaar Nederland; lokaal, vers en gezond voedsel voor iedereen!
-) Tuinieren zonder eigen grond
-) Gezonde levende gronden
-) De kruidenspiraal
-) De gemakkelijke moestuin
-) Van grasveld tot groentetuin
-) De buurtmoestuin
-) De 10 voordelen van gemeenschapstuinen
-) De eetbare bostuin
-) Peer to peer zaden- en plantenruilnetwerk
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Permacultuur, een introductie
-) Bekijk de vrij downloadbare introductiecursus over Permacultuur
-) Permacultuurnetwerk in het Nederlandse taalgebied

-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro-industrie – Deel I- Monsanto
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro-industrie – Deel II-A – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro-industrie – Deel II-B – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro-industrie – Deel II-C – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro-industrie – Deel III – Zuivelindustrie

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennissen, collega`s, etc. Graag zelfs. Hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreading-the-Word

10 gedachten over “Verbouw voedsel in, aan en op je huis

 1. Kristof

  tuinieren zonder tuin ?

  Het kan wel hoor, geen probleem, ik weet zelfs nog een trend te benoemen om in ver verstedelijkte gebieden op daken wat meer groen te voorzien of bloemen a volonte, er zijn op verschillende plaatsen al binnen de straal van verstedelijkte gebieden zelfs beperkte bijenkassen gebouwd…

  Over de trend als naam schiet me even kwijt..had een naam hoor, mijn verontschuldiging voor dit maar de omschrijving staat er wel !

  Ik huur een appartement, ik heb weinig ruimte om zoiets te doen tenzij op het dak van dit gebouw waarin ik woon…maar ben niet zeker in hoeverre dat zal toegelaten worden door de eigenaar, moet daarvoor via een ladder tegen de muur opklimmen en dan bedenken hoe ik al dat werk daar op dat dak te krijgen met touwen en alles…dus geef ik dat een tijdje op of ik verhuis of ik kan binnen het appartement zelf naar boven verhuizen en dan via het raam zelf een hangende trap stelling bouwen die me op het dak kan brengen…maar ja, dan krijg ik de gemeente op het dak wegens onveilige of onwettige bouwregels en mag ik het gaan afbreken..dus ben even aan het nadenken of ik het wel zie zitten verder te blijven huren, kopen van een woning met tuin is voorlopig uitgesloten ondanks eventuele hulp van ouders…
  Of ik huur een appartement met een redelijke terras aan maar dat idee kan ik ook opbergen omdat zo’n appartementen niet beschikbaar zijn aan de huurprijs die ik nu voor het huidige betaal !

  Groeten

  1. Douwe Bericht auteur

   Zonde, lijkt er een beetje op dat ze er wat in ten onder gegaan is. Maar goed, dan lekker zelf doen. Met wat google en youtube werk en een bereidwilligheid wat te knutselen, falen en te verbeteren moet je een heel eind komen.

 2. Martin

  Inderdaad zo lokaal mogelijk beginnen. Onze voortuin staat al vanaf het begin dat we hier wonen vol met fruitboompjes en op het noorden hebben we jarenlang een groentetuintje gehad. Ondanks het weinige zonlicht hier toch kilo’s boontjes, brocolli, bloemkool etc kunnen oogsten.

  Voor de mensen die op zoek zijn naar een stukje grond om eigen groente en fruit te verbouwen, vergeet dan ook niet de volkstuincomplexen in de buurt. Wij hebben nu sinds 2 jaar een volkstuin van 600m2 op loopafstand ( 700 meter ) van ons huis.

  Heel veel volkstuinen hebben last van leegstand dus ook zij zullen erg blij zijn als er meer leden komen die gezellig komen tuinieren 🙂

 3. Vincent Rondwijk

  Leuk om te lezen dat je ook voedsel aan je muur kan verbouwen. Wellicht zou ik dat ook kunnen doen thuis. Gelukkig heb ik net een tuinslang met haspel gekocht zodat ik de planten aan de andere kant van mijn huis ook gemakkelijk water kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *