Voormalig Westboro Baptist Church lid vertelt wat uiteindelijk haar hersenspoeling doorbrak

Megan Phelps-Roper groeide op in de beruchte Westboro Baptist Church, in de volksmond beter bekend als de – God Hates Fags – club.

Megan verliet de cult in 2012 en ze vertelt openhartig hoe het was om in zo een omgeving op te groeien en hoe je directe omgeving een enorme invloed heeft op wat voor gedachten, geloven en geloofssystemen je overneemt.
Ze vertelt ook hoe uiteindelijk mensen van buiten de kerk haar inspireerden om haar gedachten, geloven en geloofssystemen onder de loep te nemen. Dit gebeurde onder meer door de discussies die ze voerde via het internet, o.a. twitter. Ze geeft daarbij aan dat er vier belangrijke punten waren die zij achteraf kan identificeren die belangrijk zijn als je in een zinvolle discussie wilt treden met een ander.

1) Ga niet uit van kwade wil bij de andere partij
Ga er vanuit dat mensen die wat anders denken en geloven dan jezelf niet direct slechte mensen zijn. Bedenk dat een boel mensen simpelweg de gedachten, geloven en geloofssystemen overnemen van hun directe omgeving om aansluiting te vinden bij die groep om hun voortbestaan te verzekeren. Net zoals jij dat zelf waarschijnlijk ook hebt gedaan.

2) Stel vragen
Een ander belangrijk punt is om in te gaan op waarom de andere partij denkt en gelooft wat ze denken en geloven. Hoe zijn ze bij dat huidige standpunt gekomen? Waar komt het vandaan? Op wat voor informatie hebben ze dit gebaseerd? Op wat voor autoriteiten hebben ze het gebaseerd?

3) Blijf rustig
Vaak zijn we zo versmolten met onze gedachten, geloven en geloofssystemen dat het een onderdeel van onze identiteit is geworden. Als mensen dan iets zeggen wat daar volledig tegenin gaat, dan kan ons ego heftig gaan protesteren omdat als wat die persoon zegt waar zou kunnen zijn we onze huidige ego identiteit niet langer in stand kunnen houden. Begrijp hoe dit mechanisme werkt voor jezelf en voor anderen en dan is het gemakkelijker om de rust in het gesprek te bewaren.

4) Maak je argument
Tot slot is het belangrijk dat je je eigen argument duidelijk maakt. Leg helder en rustig uit hoe je tegen de materie aankijkt en waarom je het eventueel oneens bent met het gezichtspunt van de andere partij. Probeer hierbij goed aan te geven op wat voor informatie jouw visie gebaseerd is. Op die manier kunnen mensen ook eventueel na de tijd zichzelf inlezen en hun eigen onderzoek gaan doen.

Als zelfs mensen opgegroeid en geïndictrineerd uit de Westboro Baptist Church in staat zijn hun gedachten en geloven te herzien en te veranderen dan zou het toch bijna voor iedereen mogelijk moeten zijn. 😉

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Megan Phelps-Roper bij Joe Rogan
-) 7 redenen om je slecht voelende gedachten te onderzoeken
-) Leer je (klein)kinderen hoe ze met hun slecht voelende gedachten om kunnen gaan
-) Leer je (groot)ouders hoe ze met hun slecht voelende gedachten kunnen omgaan

-) Homoseksualiteit, aangeboren, aangeleerd of…
-) 5 spirituele gezichtspunten op homoseksualiteit
-) Homoseksualiteit in het dierenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *