Het menselijke motivatie systeem

15fa173452000d1d6afe4f671a83a086Wat mensen motiveert is in de basis simpel, maar niet simplistisch.

Mensen bewegen zich in die richting waarvan ze geloven dat het ze meer plezier en voortbestaan zal brengen.

En mensen bewegen zich weg van wat ze geloven dat ze pijn en minder voortbestaan zal brengen.

Dit motivatie systeem waar wij als mensen allemaal op draaien laat zien dat onze motivatie voor een belangrijk deel gebaseerd is op de gedachten, geloven en geloofssystemen die we bij ons dragen.

Menselijke motivatie beïnvloeden gebeurt daarom hoofdzakelijk door mensen bepaalde zaken proberen te laten geloven.

Religies, overheden, bedrijven en vele andere partijen proberen je hun gedachten, geloven en geloofssystemen te laten accepteren om zo invloed over je te krijgen. Ze willen je laten geloven dat als je hen gehoorzaamd of hun producten koopt je gelukkiger zult worden. En ze willen je laten geloven dat als je hen niet gehoorzaamd of hun producten niet koopt dat je dan ongelukkiger zult worden.

Beide manieren zijn bewezen effectief gebleken om hele volksstammen succesvol te manipuleren. Daarom is het van primair belang dat mensen verantwoordelijkheid nemen over hun eigen geloofssysteem. Doen ze dit niet dan zullen externe partijen proberen dit te kapen voor hun eigen agenda’s.

Osho zegt het mooi in onderstaande YouTube met Nederlandse ondertitels:
Eenieder die je een geloofssysteem probeert te geven is je vijand.

Daarom is het zeer verstandig zo niet noodzakelijk om jezelf bekend te maken met gereedschappen waarmee je je gedachten,  geloven en geloofssystemen kunt ontmantelen/transformeren. Zo kun je elk geloofssysteem wat je niet langer dient achter je laten. Hoe minder geloven je hebt hoe meer je eigen vrije wil weer de ruimte krijgt om eigen keuzes te maken.

10612963_754522537926654_2553256348184269299_n

Je eigen gedachten, geloven en geloofssystemen grondig onderzoeken en uitmesten maakt je leven simpeler en gelukkiger. 😀

Als mensen hun geloven en geloofssystemen succesvol hebben ontmanteld dan krijgen ze vanzelf weer meer en beter contact met hun innerlijke emotionele sturingssysteem. Mensen kunnen dan meer en meer op de eigen innerlijke sturing gaan varen inplaats van op externe geloven die externe partijen je bewust of onbewust proberen op te dringen.

Hierbij een aantal praktische gereedschappen voor mensen om hun geloofssysteem te onderzoeken en te ontmantelen:

-) De 5 stappen cyclus van creatie, hierin legt Pieter Stuurman helder uit hoe we onze realiteit vormgeven aan de hand van onze geloven en geloofssystemen.

-) Onderzoek je stressvolle gedachten, hierin legt Byron Katie een simpele en heldere methode uit hoe mensen hun geloven kunnen onderzoeken, omkeren en ontmantelen.

-) The tools & tricks negative beliefs use to hold you back from being your true self, een PDF van een lezing van Bashar in December 2014 onder de titel The Black Box waarin 27 tips worden gegeven om geloofssystemen te herkennen en 24 tips gegeven om ze te neutraliseren.

Hopelijk kunnen mensen met deze drie gereedschappen een begin maken met controle te krijgen over hun geloofssysteem. Mochten mensen zelf nog goede tips hebben over dit thema over geloofssystemen en hoe ze te ontmantelen deel die dan vooral in de reacties.

causesuffering

Met begrip van hoe ons menselijk motivatiesysteem werkt en de gereedschappen om geloven te ontmantelen kunnen mensen weer meer en meer in hun eigen kracht komen.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) De echte oorlog gaat over je verstand
-) De 5 stappen cyclus van creatie
-) Onderzoek je stressvolle gedachten
-) The tools & tricks negative beliefs use to hold you back from being your true self
-) 6 jarig jongetje laat zien hoe je je stressvolle gedachten kunt onderzoeken en transformeren
-) Leer je innerlijke sturingsmechanisme, wat via emoties werkt, beter te gebruiken
-) Omarm je negatieve emotie, het is je wegwijzer naar meer vrijheid en persoonlijke groei
-) Omarm je positieve gevoel, het is je wegwijzer naar meer persoonlijke groei en vrijheid
-) In het licht van voortbestaan

10003368_10153075726786512_4692094174945343639_n

12 gedachten over “Het menselijke motivatie systeem

 1. Werner

  Fijn artikel, het is als je eigen denken op de tafel leggen en daarover beginnen nadenken, het is een bijzondere oefening. Het zou kunnen dat diverse problemen smelten als sneeuw voor de zon, het heeft iets van een wonder. 🙂

  Reageren
  1. Douwe Bericht auteur

   Absoluut het is zo verschikkelijk fundamenteel aan de menselijke ervaring dat het eigenlijk absurd is dat we dit soort gereedschappen niet aan ieder kind leren zodra ze in staat zijn geloof te hechten aan bepaalde gedachten.

   Simpelweg je stressvolle gedachten, geloven en geloofssystemen onderzoeken, omkeren en ontmantelen brengt een enorme vrijheid te weeg bij mensen en uit persoonlijke ervaring kan ik melden dat je ook automatisch een stuk blijer wordt.

   Je ziet ook dat het pushen van bepaalde gedachten, geloven en geloofssystemen een enorme business is wat laat zien hoe invloedrijk je kan worden als je de juiste mensen jouw gedachten en geloven kunt aanpraten.

   Controle over je eigen gedachtenwereld terugnemen en alle geloven en geloofssystemen die je door de jaren heen zijn opgedrongen door ouders, school, de samenleving, de media, reclames onderzoeken en loslaten als ze je niet dienen is heerlijk, en ik hoop dat het andere mensen net zoveel plezier oplevert als het voor mij heeft gedaan.

   Reageren
 2. Pieter Stuurman

  “Mensen bewegen in die richting waarvan ze geloven dat het ze meer plezier en voortbestaan zal brengen. En mensen bewegen weg van wat ze geloven dat ze pijn en minder voortbestaan zal brengen.”

  Zo is het precies. Mensen doen datgene waarvan ze geloven dat het goed voor ze is.

  Maar mensen kunnen zich vergissen, al dan niet door misleiding van anderen. In dat geval zal het resultaat van hun doen, onverwacht en ongewenst zijn. Een ongewenst resultaat kennen we onder de noemer “probleem”. We geloofden iets te doen dat goed voor ons was, maar dat bleek niet zo te zijn. Ons geloof was een misvatting.

  Het ervaren van een probleem, wijst dus op het bestaan van een misvatting. Een vergissing. De (mentale) pijn die dat probleem oplevert, wijst ons erop dat we iets geloofd (en dus gedaan) hebben dat niet goed voor ons bleek te zijn. En dat we daar beter mee kunnen stoppen.

  Machthebbers doen niets anders dan mensen dingen laten geloven. Op basis van dat geloof gaan mensen dingen doen. En met dat doen, richten ze de wereld in.

  De bedoeling van macht, is dat mensen die wereld inrichten naar de zin en het profijt van de machthebber. En dus niet naar de zin van degenen die de machthebber geloven. Machthebbers doen daarom niets anders dan mensen laten geloven dat ze het juiste voor zichzelf doen, terwijl ze in werkelijkheid doen wat de machthebber wenst. En dat ten koste gaat van de gelovende mensen die het uitvoeren.

  Machthebbers liegen daarom altijd. Liegen is het aanpraten van een misvatting. Alleen en uitsluitend door misvattingen (voor waarheid aangenomen onwaarheden) gaan mensen systematisch dingen doen die niet goed voor ze zijn, en die alleen naar het profijt van de machthebber zijn.

  Dit is de enige aantrekkelijkheid van macht. Macht is het vermogen om mensen te verwarren. Zonder die verwarring deden die mensen zoveel mogelijk wat goed voor henzelf is. Als dat tevens goed zou zijn voor de machthebber, dan was macht overbodig, en dus onaantrekkelijk.

  Macht is dus altijd gevoed door geloofde misvattingen, en levert dus altijd problemen op voor degenen die deze misvattingen geloven (voor waarheid aannemen). Voor de niet-machthebbers dus.

  ALLE problemen in de wereld zijn daarom het gevolg van dit mechanisme. Hoe meer misvattingen, hoe meer ongewenste resultaten (problemen) en andersom. Die problemen wijzen ons erop dat we het verkeerde geloofd hebben, en dat we daar beter mee kunnen stoppen.

  Een wereld vol problemen, wijst op een wereld vol misvattingen. Hoe meer geloofsbereidheid, hoe meer macht voor de misleiders, en hoe meer problemen voor de gelovers.

  Zonder onze bereidheid de aangeboden leugens/misleidingen te geloven, kan macht onmogelijk bestaan. En de daaruit volgende problemen dus ook niet.

  Reageren
 3. Hans

  ///Zonder onze bereidheid de aangeboden leugens/misleidingen te geloven, kan macht onmogelijk bestaan. En de daaruit volgende problemen dus ook niet.///

  En wat zou die bereidheid dan kunnen zijn en waar komt het vandaan?
  Waarom geloven mensen al die leugens en misleidingen terwijl inmiddels heel wat mensen weten dat ze misleid worden?
  Waarom onderneemt een mens geen gecoördineerde actie, waarom staat de mens niet op?
  Waarom neemt de mens geen verantwoording voor zichzelf?

  Alles begint inmiddels behoorlijk duidelijk te worden om ons heen, iedereen heeft een mening en velen hebben goede en minder goede ideeën en initiatieven om mee aan de slag te gaan, en sommige nemen hun verantwoording en staan op maar op een meer persoonlijke basis.
  Toch gebeurd er collectief werkelijk niet inhoudelijk veel vanuit de mens behalve het doorgronden, in kaart brengen en benoemen.

  Zijn we gewoon met teveel om een gecoördineerde en doordachte actie ondernemen?
  Zijn we geografisch en etnisch en religieus teveel verdeeld om tot gecoördineerde en doordachte acties te komen?
  Zijn we overtuigd dat we toch niets kunnen uithalen tegen de heersende elite?
  Geloven we dat we machteloos zijn en ons daar dus ook naar gaan gedragen?
  Geloven we in al die angsten en misleidingen van onszelf zodat het ook onze werkelijkheid is?

  Het rare is dat een ieder die een beetje wakker aan het worden is zichzelf bovenstaande vragen op één of andere manier afgevraagd heeft en hierover op zijn minst zijn gedachte laat gaan.
  Wat is het dan toch dat wij niet eens zozeer collectief actie ondernemen en opstaan, maar dat er een soort apathie in en over ons heerst wat ons heel erg passief maakt in het maken van keuzes en beslissingen voor onszelf.

  Als we bijvoorbeeld naar een film zouden kijken waarin dit gebeurd met een fictieve samenleving zou een ieder op de bank precies weten wat te doen en het weten te belichten en doorzien.
  We zouden ons zelfs gaan ergeren en kwaad worden op al die filmpersonages dat ze zich zo laten knechten.
  We weten ook precies bij een ander of een ander deel van de samenleving de vinger op de pols te leggen en minimaal een oordeel/mening hierover te hebben.
  Maar zodra het persoonlijk wordt… “veilige” passiviteit.

  Waar zit dat knopje in ons wat ons betoverd houdt, wat ons in dat soort apathische toestand houdt..
  Wat is het in/van onszelf waar wij geen beslissende invloed op hebben?
  Het is niet de wil, de kracht en bereidheid op zich dat we tekort komen, het is de link tussen die bereidheid, kracht en wil en de macht tot het maken van keuzes waar wij op één of andere manier geen invloed op lijken te hebben..

  Reageren
  1. Douwe Bericht auteur

   Gedeeltelijk is het pure hersenspoeling en lichamelijke training. Kijk naar hoe we op dit moment met kinderen omgaan. Ze worden vanaf jaar 2 naar de kinderopvang gebracht en vanaf jaar 4 worden ze al snel een jaar of 14 volkomen gehersenspoeld door de staatsmachine die we school noemen. Niet alleen wordt hun hoofd zo volgepompt met geloven die allemaal de status quo dienen het lichaam wordt ook 14 jaar fysiek getraind om gehoorzaam te zijn aan autoriteit.

   Vervolgens als je dan eenmaal 18 bent dan gaan een boel jong volwassenen volkomen van niets wetend van ons geldsysteem grote schulden aan om te kunnen studeren omdat de hele maatschappij ze verteld dat dat goed, verstandig en slim is. Dan wordt je nog 4 tot 6 jaar gehersenspoeld en aan het einde daarvan heb je een dusdanig grote schuld dat de meeste mensen naarstig op zoek zijn naar wat voor werk dan ook. Ze hebben nu niet alleen 22 tot 24 jaar hersenspoeling gekregen maar zitten ook al aardig verstrikt in ons volkomen absurde en corrupte economische systeem.

   Dan ben je jong, met een boel studieschuld en dan mag je 40+ uur in de week gaan werken zodat je geen tijd overhoudt om zelf na te denken wat je waaschijnlijk sowieso niet kunt omdat je daar bewust uitgetraint bent de afgelopen 20 jaar en als je geluk hebt kom je een leuke partner tegen en ben je dom genoeg om een hypotheek van een paar ton af te sluiten en dan zit je tot in ieder geval je 40ste zo niet tot aan je pensioen vast in je werk waar je niet omheen kunt omdat je je studieschuld en hypotheek plus rente moet afbetalen… Je kunt de komende 40 jaar dus maar beter hard aan de bak, hebt geen tijd om echt na te denken en hebt geen positie om echt kritisch te zijn op het systeem omdat je anders uit je huis wordt geschopt als je je hypotheek niet betaald. En dan vergeten we nog even de mainstream media die elke dag angsten over je heen uitbraakt om je zo te manipuleren.

   Laten we zeggen dat het controlesysteem vrij geraffineerd en succesvol is opgezet. 😀
   Dat er uberhaupt nog mensen uit dit systeem weten te breken is op zich al wonderbaarlijk als je het mij vraagt.

   Oplossingen zijn jezelf en je familie afsnijden van alle leugens en manipulaties van de status quo. Steek jezelf nooit in de schulden voor je studie of een plek om te wonen en maak tijd voor jezelf vrij zodat je kunt nadenken over de wereld.

   Als er genoeg mensen zijn die dat kunnen dan kunnen die gaan samenwerken en betere systemen gaan opzetten en implementeren en zo langzaam maar zeker onze hele maatschappij van een broodnodige update voorzien. 😀

   Reageren
  2. Treowd

   Mogelijk ligt het bij het collectief dat dat proces stagneerd, mogelijk heeft de meerderheid het nog goed genoeg en heeft vrede met de huidige status quo, zolang het hun maar niet raakt en wellicht zal programmering via de media ook een rol spelen. Verder als men dan probeert op te staan en de straat op gaat wordt het als het ware meteen de kop in gedrukt. Men moet eerst echt klem zitten als men zelf geweld zou gaan gebruiken en geloof me er zijn niet veel mensen die graag met een geweldadige ME geconfronteerd worden of in paniek om zich heen slaande politie of daarin en daarbij zichzelf manifesterende machtswellustelingen in uniform.

   Die zitten zo in hun plichtsbesef dat ze niet eens meer zien of mogelijk niet willen danwel kunnen inzien dat ze vredelievende protestgangers tegenover zich hebben die daar mogelijk zelfs ook nog staan voor de betere toekomst van hun eigen kinderen. Blindelings volgen velen de macht op anders raken ze hun baan kwijt met alle gevolgen die daarbij kunnen komen. Vergeet niet dat er ook bij deze geuniformeerden een bepaalde groepsdruk aanwezig zal zijn.

   Reageren
 4. Douwe Bericht auteur

  //ALLE problemen in de wereld zijn daarom het gevolg van dit mechanisme. Hoe meer misvattingen, hoe meer ongewenste resultaten (problemen) en andersom. Die problemen wijzen ons erop dat we het verkeerde geloofd hebben, en dat we daar beter mee kunnen stoppen.

  Een wereld vol problemen, wijst op een wereld vol misvattingen. Hoe meer geloofsbereidheid, hoe meer macht voor de misleiders, en hoe meer problemen voor de gelovers.

  Zonder onze bereidheid de aangeboden leugens/misleidingen te geloven, kan macht onmogelijk bestaan. En de daaruit volgende problemen dus ook niet.//

  Inderdaad en daarom is een van de meest verstandige dingen die mensen volgens mij kunnen doen om al hun gedachten, geloven en geloofssystemen eens heel grondig door te lopen, te onderzoeken, om te keren en te ontmantelen. Een grote schoonmaak houden kortom in je eigen geloven.

  Heb jij eventueel nog tips hoe mensen dit zouden kunnen doen Pieter. Hoe heb jij dit zelf bijvoorbeeld gedaan en wat raad je mensen in je omgeving aan die je hierbij om hulp vragen bijvoorbeeld?

  Reageren
  1. Pieter Stuurman

   De beste manier om je te behoeden voor geloof, is het openhouden van een tweede mogelijkheid.

   Geloven is denken-te-weten. Als dat het geval is, dan worden andere mogelijkheden uitgesloten. Je meent het immers te weten, en dan is er geen aanleiding om het te herzien.

   Wanneer iemand (of iets – het nieuws bijvoorbeeld) je iets vertelt, dan kun je dat als een mogelijke waarheid beschouwen. Mogelijk is het waar, maar mogelijk ook niet.

   Besef van het feit dat de dingen mogelijk anders zijn dan je denkt, sluit geloof uit.

   Reageren
 5. Douwe Bericht auteur

  Hier een eerdere mailwisseling met Pieter over dit onderwerp (http://achterdesamenleving.nl/wp-content/uploads/2015/09/Bashar-The-Black-Box.pdf) wat ik hier ook graag even deel omdat ik denk dat Pieter een boel goede punten maakt.

  Het gaat inderdaad over hetzelfde verschijnsel. Ik kan me er dan ook prima in vinden, behalve in de term “positive beliefs”. Die bestaan namelijk niet.

  Alle “beliefs” zijn afkomstig uit het ego, en ego kan uitsluitend functioneren op basis van de overtuiging van ontoereikendheid. Het hele verschijnsel ego is gebaseerd op de overtuiging incompleet te zijn, en dat bestaansrecht daarom bevochten dient te worden. Oftewel, de overtuiging van voorwaardelijk bestaansrecht.

  Omdat dit onwaar is, is alles dat eruit voortkomt ook onwaar. Omdat onware overtuigingen de enige veroorzakers zijn van ongewenste situaties (problemen), zijn alle problemen een product van het ego, en dus van overtuigingen over ontoereikendheid/incompleetheid/gebrekkigheid.

  “Problemen” zijn daarmee een perfecte indicatie voor het hebben van “negative beliefs” oftewel het hebben van onware overtuigingen.

  Als een onware overtuiging eenmaal wortel geschoten heeft, is deze alleen recht te zetten door de waarheid erover te beseffen. Pas dan leer je dat de oude overtuiging onwaar was. Anders gezegd; onware gedachten over iets, zijn alleen onschadelijk te maken door besef van de waarheid over datzelfde iets.

  In de laatste zin van pagina 2 (punt 24) staat dat het niet onwetendheid is dat problemen veroorzaakt, maar geloof (denken te weten). Het is dus niet nodig om ALLE waarheid te leren kennen, maar wel om de vervuiling door ONwaarheid op te ruimen. Problemen zijn daarom een perfecte indicatie voor welke waarheid jij moet leren kennen om de onwaarheid op te ruimen. Welke waarheid voor jou van belang is. Welke waarheid voor jou van waarde is.

  En kennen van waarheid is tegenovergesteld aan “belief”. Het is dus niet mogelijk een “negative belief” te neutraliseren door een “positive belief”. Het enige middel voor het rechtzetten van een “negative belief” is bewustwording van de onwaarheid ervan, en dat kan alleen door middel van het leren kennen van de waarheid erover. En waarheid kan simpelweg niet geloofd worden. De term “positive belief” is daarmee een contradictio in terminis.

  Als je de basisonwaarheid van het ego eenmaal kent, dan zie je dat alle onware overtuigingen die eruit voortkomen, diezelfde basisonwaarheid weerspiegelen en dus per definitie onwaar zijn. En dat is altijd “ik ben ontoereikend, en ik moet dus vechten voor mijn bestaansrecht”.

  “Belief” (ieder belief) is afkomstig uit het ego. Dat komt omdat bewustzijn geen geloof kan kennen. Bewustzijn is namelijk weten, en geloof is denken te weten.

  En een vervolgreactie:

  Waarnemen is de enige manier om iets te leren kennen. Oftewel, de waarheid over iets te leren kennen. Waarnemen is daarmee tegenovergesteld aan geloven.

  Logica (het waarnemen van verbanden tussen waarheiden) helpt daarbij. Bijvoorbeeld: Als alles in de natuur is zoals het behoort te zijn, en alle levensvormen dus prima zijn toegerust om het leven te hebben zoals het voor die vorm bedoeld is (een kat is prima toegerust om kat te zijn, een boom is prima toegerust om boom te zijn etc.), dan geldt dat voor mensen ook.

  Ego hoort ook bij mensen en heeft dus ook een noodzakelijke functie. De overtuiging onvoldoende toegerust te zijn voor het leven (doodsangst dus), motiveert ons om de “tekortkomingen” aan te vullen of te repareren. Het is wat ons in eerste instantie drijft om ons potentieel te leren kennen en te ontwikkelen (technologie bijvoorbeeld). Het is nodig om daarvoor een gepercipieerde “noodzaak” te hebben. Ego (de overtuiging van die noodzaak) is dus nodig om dit proces in beweging te brengen. Dit is een proces van mentale volwassenwording. Een leerproces dus.

  Maar het is een proces dat verandert zodra de noodzaak vervalt. Zodra het besef (het bewustzijn) doordringt dat het niet noodzakelijk is om bestaansrecht te bevechten, vervalt die drijfveer, maar blijft het potentieel beschikbaar. Potentieel dat vervolgens verder ontwikkeld en ingezet kan worden uit liefde en waardering voor dat potentieel (bewustzijn ervan), en niet langer uit doodsangst (ego, dat wel de aanzet gaf).

  Dit geldt voor individuen (ego is noodzakelijk in de jeugdperiode) als voor de hele mensheid. Wij zijn als jonge soort nu ongeveer op dat punt, naar mijn inzicht.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.