Permacultuur in je moestuin

Onderstaande tekst is geschreven door Lucas. Foto’s o.a. met dank aan Lucas en Maranke.

Permacultuur in je moestuin

10425132_10202476697673342_7830827939133185748_nPermacultuur in je moestuin is de vertaling en bewerking van The vegetable gardener’s guide to permaculture: Creating an edible ecosystem (2013). Het oorspronkelijke boek is geschreven door Christopher Shein en Julie Thompson.

Christopher Shein ontwerpt tuinen en geeft les in permacultuur. Van kinds af aan werkte hij al op buurtmoestuinen. Een echte doener, en eentje uit een familie van tuiniers en maatschappelijk betrokken mensen. Bij het schrijven heeft Shein samengewerkt met een professionele andere auteur, Julie Thompson. Zo is hun werk een overzichtelijk boek geworden, dat in de vertaling de titel Permacultuur in je moestuin heeft gekregen.

Het boek is hier en daar flink bewerkt door de vertalers, Lucas Brouns en Maranke Spoor, een eveneens ervaren maar Nederlandse permacultuurdocente. Het feit dat allerlei planten en ook veel foto’s kwamen uit een het andere klimaat (Californië) waar Christopher Shein woont, was een reden het boek zo sterk te bewerken, het is omgeschreven naar het klimaat hier.

plaatje6

Permacultuur toegepast op de Nederlandse moestuin.

Het is een heerlijk praktisch boek, een van de eerste lezers ervan gaf al aan: “Dit is precies wat ik nodig heb, je bekijkt het, gaat naar buiten en je doet het!” Een ander voordeel is dat het veel veelgestelde vragen over permacultuur beantwoordt, en voor zover dat nog niet zo was hebben de vertalers hier en daar antwoorden op zulke veelgestelde vragen toegevoegd, wederom voorzien van vele duidelijke kleurenfoto’s. Op bijna iedere pagina is haast wel een foto te vinden!

plaatje5Het boek Permacultuur in je moestuin leert je je tuin goed bekijken, en dan gestructureerd op een passende manier, creatief te werk te gaan. Waardoor je je kunt aanpassen aan jouw eigen situatie. Een voordeel kan zijn dat je tuin beter bestand raakt tegen langere periodes van droogte of juist nattigheid. Een ander voordeel kan zijn dat je meer biodiversiteit in je tuin toelaat, wat op zichzelf al waarde heeft maar wat de tuinier ook een deel van het werk kan besparen. Het boek helpt je te zien wat er goed gaat en waarom, zodat je daarop kunt voortborduren en erop kunt inspelen.

Het mooie van permacultuur is dat je als mens jezelf als deel van het ecosysteem gaat zien. Je ontwikkelt vaardigheden om goed te kijken wat er gebeurt, hoe de natuur werkt. En je verweeft je gedrag met de ecologische realiteit. Zo laat je biodiversiteit samengaan met het oogsten van groenten, fruit, kruiden en als je wilt zelfs paddenstoelen uit je tuin.

Permacultuur in je moestuin heeft een uitgebreid hoofdstuk over het winnen en bewaren van zaden. Christopher Shein heeft op dit gebied veel ervaring. Zijn praktische kennis is in onze tijd erg welkom, want er is een groeiende vraag naar traditionele rassen van groentes en kruiden. Een variëteit (ras) van een soort is vaak generatie op generatie doorgegeven. Van zulke veredelde rassen moet je die te pakken krijgen die het in jouw regio goed doen. Zelf zaad bewaren helpt je hierbij, want je bewaart het zaad van de planten die zich zo gedragen als jij het liefste ziet. Bovendien ondersteun je de biodiversiteit door zaden van allerlei soorten te ruilen met andere mensen.

seeds

In de stad, tussen stenen muren, heb je in België en Nederland wel microklimaatjes die goed opwarmen. Zulke microklimaatjes zijn in het bewerkte boek duidelijk vermeld. Het is dus zeker ook interessant voor stadslandbouwers en balkontuiniers. Verder zijn er veel gewassen vervangen door soorten die het juist goed doen in het Belgisch-Nederlandse buitenklimaat. Hoe je een tuin verzorgt gaat in een koel en vochtig klimaat anders dan in een warm klimaat, dus hier hebben de vertalers waar nodig ook praktische aanpassingen gedaan.

Voor de mensen die meer willen weten en willen zien. Hier kun je gratis een aantal paginas van het boek bekijken om een indruk te krijgen.

plaatje4

Vruchten van de mispel. Een minder bekende fruitsoort die prima in Nederland groeit.

Er is voor gezorgd dat Permacultuur in je moestuin in principe overal te bestellen is, van lokale boekwinkels tot grote webshops, maar ook rechtstreeks online bij de makers van dit boek: de vertalers en de uitgever. Zij hebben het gezamenlijk, als pioniers mogelijk gemaakt dat dit boek is vertaald en bewerkt. Bestel je het bij hen, dan steun je deze kleine bedrijven omdat het ook bij de verkoop van boeken zo is dat de verkoper commissie krijgt voor het afhandelen van de bestelling. Ook hier kun je dus stemmen met je voeten.

Permacultuur in je moestuin
Auteurs: Christopher Shein en Julie Thompson
Vertaling en bewerking: Lucas Brouns en Maranke Spoor, Stichting Permacultuur Onderwijs – www.PermacultuurOnderwijs.nl

ISBN: 978-90-6224-535-2 Uitgeverij Jan van Arkel – www.clubgroen.nl
Oorspronkelijke titel: The Vegetable Gardener’s Guide To Permaculture.
Creating an edible ecosystem
(2013).

Mochten mensen nog vragen hebben over dit boek stel ze vooral in de reacties dan kan ik kijken of Maranke en Lucas antwoord kunnen geven.

Aanverwante informatie en artikelen 
-) Website – Stichting Permacultuur Onderwijs
-) Website – Club Groen
-) Eetbare Planten en Paddenstoelen Database (400+ soorten)
-) Tuinieren zonder eigen grond

Eeuwig moes, een meerjarige koolsoort waar je vele jaren achter elkaar van kunt oogsten.

Eeuwig moes, een meerjarige koolsoort waar je vele jaren achter elkaar van kunt oogsten.

5 gedachten over “Permacultuur in je moestuin

  1. Johan

    Top initiatief! Ik ga er 1 bestellen om mijn toekomstige moestuin tot permacultuur paradijs om te toveren 🙂

    Hoe te bestellen vond ik op http://www.PermacultuurOnderwijs.nl
    U kunt Permacultuur in je moestuin rechtstreeks bij de vertaler/bewerker Stichting Permacultuur Onderwijs bestellen … Daarmee steunt u ons werk … U bestelt het boek door €29,95 euro + €3,84 [verzendkosten binnen Nederland] = €33,79 over te maken op rek.nr. NL58 RABO 0347 3714 34 t.n.v. Stichting Permacultuur Onderwijs, te Utrecht (nadere gegevens). Vergeet u niet uw adres achter te laten via een mailtje naar Boeken@PermacultuurOnderwijs.nl … U krijgt van ons bij het boek een gratis zakje verrassingszaad.

    Reageren
    1. Douwe Bericht auteur

      Je kunt eens in de facebookgroep rondvragen of mensen er daar ervaring mee hebben en hoe die zijn. De groep heeft inmiddels bijna 8000 leden. https://www.facebook.com/groups/permacultuur/

      ik geloof dat er een tijdje geleden ook over werd gesproken maar dat sommige mensen het wel wat aan de prijs vonden of iets dergelijks. Maar goed in de groep kun je eens je licht opsteken mocht je meer willen weten over gebruikerservaringen etc. van die halve bal.

      Reageren
      1. Budh

        Hij is idd aan de dure kant maar zelf maken is relevant
        Ik heb nog geen facebook, ik bak soms een te grove koek. 🙂

        Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.