Wat kan Californië met hun bosbranden en overstromingen leren van Ethiopië, India en China?

Droogte, bosbranden, overstromingen en modderstromen zijn allemaal symptomen van hetzelfde probleem. Het onderliggende probleem zijn vernielde ecosystemen die hun natuurlijke functies niet meer goed kunnen vervullen. Deze tragische ‘natuurrampen’ zijn een direct gevolg van het niet begrijpen en vernielen van ecosystemen met dramatische gevolgen voor mens en natuur.

Er zijn oplossingen voor deze problemen. Grond stabilisatie, waterinfiltratie binnen een stroomgebied van de top tot aan de bodem, en vervolgens het introduceren van geschikte biologie om verdere grondstabilisatie en waterinfiltratie te versterken werkt. Deze methodes worden succesvol toegepast over de hele wereld. Van Ethiopie tot aan China en van India tot aan Rwanda.

Het is belangrijk dat wij, onze kinderen en eventuele kleinkinderen dit leren begrijpen zodat we een boel toekomstige ‘natuurrampen’ kunnen voorkomen. Daarnaast is een positief bij effect dat we in meer harmonie met de natuur leren te leven waar alle partijen voordeel van hebben.

In deze playlijst zijn video’s verzameld die deze materie tot in details uitleggen. Zowel de theorie wordt helder uitegelegd en daarnaast worden voorbeelden getoond uit gebieden waar dit succesvol is geimplementeerd.

Zo heeft China een gebied wat volledig vernield ecosysteem was ter groote van Nederland volledig gerestaureerd.

In India hebben meer dan 1000 dorpen hun droogte en daarmee ook grotendeels hun economische problemen opgelost.

In Rwanda en Ehtiopiê worden grote gebieden hersteld waardoor zowel moeder aarde als de mensen die er wonen grote voordelen ervaren. En ook zie je dat dit op individueel niveau in landen als Portugal, de VS, etc. wordt toegepast. De vraag is nu hoe we deze kennis zo breed mogelijk kunnen verspreiden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer mensen met deze oplossingen aan de gang gaan.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) India’s waterrevolutie, meer dan 1000 dorpen lossen hun waterproblemen (en armoede) op met goed watershed management
-) Voedselbossen laten zien dat voedselproductie en natuurwaarde prima samen kunnen gaan
-) Stadstuin van 55m² ingericht als een eetbare bostuin!
-) Website PermacultuurNederland.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *