India’s waterrevolutie, meer dan 1000 dorpen lossen hun waterproblemen (en armoede) op met goed watershed management.

Een serie inspirerende videos van permacultuur ontwerper en onderwijzer Andrew Millison.

Hij laat zien hoe mensen in India de afgelopen 10 jaar heel actief aan de gang gegaan zijn met goed watershed management in droge gebieden daar. Een watershed is het gehele gebied waar neerslag valt wat afloopt naar hetzelfde gebied.

Wat ze in India zijn gaan doen is om met dorpen een water competitie te organiseren. De dorpen worden gemotiveerd om al het regenwater wat valt zo goed mogelijk te vertragen,  de grond in te laten infiltreren en op te slaan. Dat doen ze door verschillende technieken en constructies te bouwen om zo het water zo hoog mogelijk in het landschap al de grond in te infiltreren en het water wat alsnog over de oppervlakte stroomt via constructies te vertragen en tot slot om een deel van het water op te slaan in het landschap via meren, etc.

Dorpen die al jaren last hadden van droogte lossen op deze manier hun waterproblemen op. Goed watershed management zorgt voor minder droogte, minder erosie van vruchtbare grond en minder vloed gevaar lager in de watershed. Bekijk de filmpjes om te zien wat voor succes dit heeft gehad in India!

Een grote playlist over wateropvang technieken en watershed management met zowel de technieken als voorbeelden uit China, India, Ethiopië en nog verschillende andere landen is hier te vinden.

Kunnen wij in het Westen ook nog wat leren van deze successen in India. Wellicht is een deel van deze kennis toe te passen in de drogere delen van Zuid-Europa.

En met het beter op orde brengen van de watersheds in het buitenland van onze grote rivieren  kan ervoor zorgen dat we zowel minder last van droogte hebben en het vermindert ook vloedgevaar.

Aanverwante artikelen en informatie
-) Ecosysteem herstel: Jordanië, het Midden-Oosten
-) Ecosysteem herstel: Burkina Faso, Afrika
-) Roeland Lelieveld vergroent Kenia
-) Website Permacultuur Nederland
-) Nederlandstalige facebookgroep over permacultuur
-) De 7 lagen begroeiing van een eetbare bostuin
-) Het belang van gezonde, levende gronden

Eén gedachte op “India’s waterrevolutie, meer dan 1000 dorpen lossen hun waterproblemen (en armoede) op met goed watershed management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *