Een gesprek over evolutie, moraliteit en religie

Een interessante lezing met oud landgenoot en primatoloog Frans de Waal die het gesprek aangaat met Jeff Schloss over evolutie, moraliteit en religie. Beide geven ze hun unieke standpunten op deze materie. Een plezier om naar te luisteren.

fransdewaal

 

Join The Veritas Forum for an in-depth conversation on evolution, morality, and religion between two experts, Professors Frans de Waal and Jeff Schloss.

Full library available AD FREE at http://www.veritas.org/talks.

Over the past two decades, The Veritas Forum has been hosting vibrant discussions on life’s hardest questions and engaging the world’s leading colleges and universities with Christian perspectives and the relevance of Jesus. Learn more at http://www.veritas.org, with upcoming events and over 600 pieces of media on topics including science, philosophy, music, business, medicine, and more!

9478_411402489016249_4733670481873970837_n

Op de hoogt blijven van nieuwe berichten? Like ons op facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Kennen dieren moreel gedrag?
-) Boeken Frans de Waal
-) Facebook pagina van Frans de Waal

4 gedachten over “Een gesprek over evolutie, moraliteit en religie

 1. jhon

  Grafschenners (archeologen) hebben nimmer een tussenvorm gevonden als bewijs van de evolutie theorieën van Darwin en consorten, ergo allemaal larie !

 2. cornelisdegoede

  de moraal heeft vooral vaak te maken met sexuele gedraging. ook al val je daar niemand mee lastig. verder mag je je als een beest gedragen tegen over je medemens. dat doet er niet veel toe

  1. Douwe Bericht auteur

   Dat is wel een interessante observatie om te zien waar wij als cultuur de nadruk hebben gelegd.

   Volgens Jermey Locke is het immoreel de vrijheid van andere mensen te vernietigen en in zijn boek, het einde van al het kwaad maakt hij daar een zeer sterk argument voor.
   http://achterdesamenleving.nl/het-einde-van-al-het-kwaad-het-tijdperk-van-de-oorlogen-op-aarde-is-voorbij/

   Maar in onze westerse cultuur wordt zelfs moord vaak als prima gezien als de juiste partijen het maar doen, overheden de VS etc.

   Daarnaast doen we inderdaad alsof moraliteit vaak over seks gaat en dan kijken we vaak helemaal niet naar wat mensen persoonlijk willen op seksueel gebied maar dan moeten ze vooral aan een soort opgelegd cultuur sociaal verwachtingspatroon voldoen en doen ze dat niet dan worden ze al vaak als immoreel bestempeld terwijl als je met dat gedrag niemands vrijheid beperkt daar absoluut geen sprake van is. Christopher Ryan gaat wat verder in de menselijke seksualiteit. http://achterdesamenleving.nl/seks-drugs-en-evolutie-met-christopher-ryan/

   Het is raar om te zien in ieder geval hoe geweld op de TV zeer gewoon is terwijl over naakt en seks vaak erg moeilijk wordt gedaan. We zouden ons kunnen afvragen of daar ook niet wat social engineering achter steekt. Seks beleven kan de agressie namelijk enorm doen afnemen en is een beproefd mechanisme in de Bonobo cultuur bijvoorbeeld om zo aggressie af te wenden. Het lijkt er echter op dat onze cultuur seks als schaamtevol probeert te bestempelen terwijl ze geweld als iets normaals en zelfs heldhaftigs ziet als je het voor de goede partij doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *