Er is inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant in Nederland!

In de afgelopen jaren zijn er op vele plaatsen eetbare bostuinen en voedselbossen aangeplant. Recent heeft de organisatie – van Akker naar Bos – mensen gevraagd om hun eigen voedselbos(sen) en eetbare bostuin(en) aan te melden op een overzichtskaart om zo te zien wie er waar allemaal bezig zijn. Dat kaartje leverde een prachtig overzicht op met daarnaast de geweldige conclusie dat er op dit moment al meer dan 100 hectare aan voedselbos is aangeplant in Nederland!

Een prachtig begin zullen we maar zeggen. Want we zijn nog steeds druk op zoek naar voedselboswacht(st)ers die zelf in hun eigen buurt ook willen beginnen met het aanplanten van een bostuin of een voedselbos. En met praktische voorbeelden beschikbaar in inmiddels elke provincie in Nederland is dat gemakkelijker dan mensen wellicht denken.

We zijn dan ook nog steeds op zoek naar voedselboswachters!

Hier een introductie tot het onderwerp van voedselbossen.

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen en plukroutes sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig.
Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: Openbaar groen wordt oogstbaar groen. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen, dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Ook is sinds januari 2017 deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw vrij te bekijken op YouTube.

Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

En ook op de website www.voedselbosbouwnl.nl kun je een boel informatie over voedselbossen vinden.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±12.900 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±5.000 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken  is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Wouter van Eck en Xavier San Giorgi zijn al vele jaren actief en hebben verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie plantenlijst).

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Forest_Garden_TCP

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt.  Daarom deze oproep naar voedselboswachters. 

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geinteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen. Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website van Van Akker naar Bos waar vele voedselbossen op staan. Vind een voedselbos in je buurt en ga daar eens langs om inspiratie op te doen.

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
– Leer meer op de website www.voedselbosbouwnl.nl
De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
Openbaar groen wordt oogstbaar groen
– Vrij te downloaden – Handboek aanleg en beheer van voedselbossen (mirror)
– Vrij te downloaden – Studie over voedselbossen door de provincie Flevoland (mirror)
– Vrij te downloaden – Ambitie document; Eetbare Woonwijk met Voedselbossen Rijnvliet in Utrecht (mirror)
– Bekijk op YouTube deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw.
– Er zijn verschillende goede boeken beschikbaar over het aanleggen van een voedselbos:
[bol_product_links block_id=”bol_573b68e0855db_selected-products” products=”9200000037719502,9200000049771947,9200000026872787,1001004000761032,1001004007797939,1001004002588672″ name=”food forest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
Permacultuur facebookgroep (±12.900 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (±5.000 leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden.
–  Bekijk de Voedselbossenkaart van Nederland en België om een voedselbos in je eigen buurt te vinden.
-) Contacteer je eigen buurt op eigen initiatief om zo lokaal mensen te vinden die enthousiast zijn over het aanleggen van een voedselbossen. Mocht het klikken dan kunnen je met ze samenwerken om lokaal een voedselbos te realiseren. Hieronder een voorbeeld hoe je dat zou kunnen doen.

14102218_10206470678557272_9094475795034045845_n

Een mooi voorbeeld van wat je kunt doen om mensen uit de buurt bij het project te betrekken en zo gezamenlijk met geïnteresseerde mensen uit de buurt een lokaal voedselbos kunt beginnen te realiseren.

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten- en paddenstoelendatabase om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stekplanten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

Mocht je vragen hebben, stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen, gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. :)

En bij voorkeur een fruit- of notenboom. 🙂

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! 

Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collegas, etc!

36 thoughts on “Er is inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant in Nederland!

 1. Douwe Bericht auteur

  Een leuk filmpje met artikel van RTV Oost over voedselbossen en permacultuur!

  Voedselbos, een lekkere paardenbloemsalade of zevenbladpesto:
  http://www.rtvoost.nl/pl.aspx?nid=243656

  Er is in Nederland inmiddels meer dan 100 hectarevoedselbos aangelegd. Maar in Overijssel lopen we achter. Hier plukken we nog steeds niet onze eigen eten in het bos.

  Geüpload op 6 mei 2016
  https://www.youtube.com/watch?v=9ovK798NIPI

  Bekijk het hele bericht op: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=243656

 2. Douwe Bericht auteur

  Via de facebook.

  In elke provincie is op dit moment in ieder geval 1 voedselbos te vinden. Dus wil je zelf aan de slag maar je weet niet goed hoe, neem contact op met het dichtsbijzijnde voedselbos en vraag of je eens langs mag komen om te horen hoe zij het hebben aangepakt.

  Door van elkaar te leren zowel van wat goed ging als niet goed ging kunnen we zo met zijn allen sneller meer en betere voedselbossen realiseren.

  Laten we van een voedselbos in elke provincie naar een voedselbos in elke gemeente proberen te gaan. 😀

 3. g74

  Zinloos,

  goed initiatief, maar hier, gemeente apeldoorn wordt er gekapt bij het leven.
  Tis net of ze geld nodig hebben in deze gemeente, triest

  1. Douwe Bericht auteur

   Misschien maken ze ruimte voor voedselbossen 😀

   Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit vrij downloadbare onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

   En je kunt altijd als je zelf een tuintje hebt kijken of daar een (klein) voedselbos van te maken is.

  2. hydra

   Hier in de bossen ten westen van Gees (Drenthe) en bij Schoonoord hebben ze zo ontzettend veel bomen weggekapt dat ik de tranen in mijn ogen krijg telkens als ik er langs ga. Een kaalslag.

 4. Budh

  Hoe meer ze kaal slaan hoe beter het nieuwe voedselbos zal staan.
  Ze doen alvast het werk voor de voedsel tuinieren.
  klapt alles in elkaar, dan Zullen we ’t met eetbaar groen versieren.
  Niets kunnen die ambtenaren na de “Collaps” meer versperren.
  Dit staat nu toch eenmaal al meen ik in de sterren.
  Growing Food When S.H.T.F.
  https://www.youtube.com/results?search_query=+growing+food+when+shtf

  HEALTHY FOOD SONG
  https://www.youtube.com/watch?v=5iS8h0J_Ows

 5. Kirsten

  Meer voedselbossen is goed nieuws!

  Maar er is ook nog een hoop werk aan de winkel, 100hectare lijkt veel maar het is eigenlijk nog maar zoveel als het land van 2 middelgrote veeboeren/akkerbouwers…

 6. bernadette

  Over hoe het komt dat Cuba zo’n kleine ecologische voetafdruk heeft, dat een stad als Havana met meer dan 2 miljoen inwoners in staat is zichzelf te voeden, gaat het volgende artikel. Over een stille, onbekende revolutie die mondiaal een KEERPUNT in het denken en handelen teweeg zou moeten brengen …
  Voor wie geïnteresseerd is in allerlei nieuwe en energiezuinige methodes en machines om voedsel te produceren hierbij een tweedlige film over hoe Cubanen de voedselproblematiek in eigen land hebben aangepakt na de “speciale periode”. Ook in Nederland kunnen de landbouwbedrijven en de boeren gaan omzien naar een werkwijze die minder energie vraagt en afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

  https://www.alertgroepen.nl/2017/07/25/cubas-groene-revolutie-in-de-landbouw/

  1. Budh

   Heya🌺 Bernadette.
   Heb jij een BalkonTuin? en doe je’t via je kruin?ᛉ
   Ze hebben nodig een Spaciebak anders zet je ze voor kak.💩

   Trouwens mijn plaatjes zijn niet meer zichtbaar😎
   Want zo’n +-300💲 Dollar betalen doe ik niet zo maar.!
   Dus laat ik die Photobucket👏 los en begraaf ik ze onder een laag mos.😁

   ♫Picture me♫
   https://www.youtube.com/watch?v=RIyzJoagd_4

 7. bernadette

  Ja , Buddy Budh .. dat is wel nodig zo’n Spaciebak o.i.d ( use your imaginations ) 🙂
  Ook van die planten leiders / houten stokjes – framewerk naar boven toe richting the Sunny Sky,
  voor de versteviging van de planten stengels én regelmatig water besproeien.

  Je weet inmiddels dat ook ik net als jij met wat aandoeningen te kampen heb.
  Maar ik hou van de Natuur , van Mensen , én zeker de Dieren.
  Ik probeer net als jij … Mensen van dienst te zijn op allerlei wijze.
  Zodat … zeker ook onze jongere generatie er wat mee kan.

  Ik heb het geluk dat er in mijn buurt een prachtige Biologische tuin aanwezig is.
  Waar men Oergondische groenten kan kopen van het best bewaarde Edelzaad .
  ( De Tuinders zijn er Anti Monsanto / Syngenta ) Géén pesticiden of ander sproei gif .
  Er wordt geteeld op Paardenmest
  Ook Bramen , Wijn bessen , Aardbeien , binnenkort de zongerijpte Tomaten , Bieten ,
  Rode Kool , 3 rassen Aardappels , 3 rassen Bonen .. Uien , Knoflook .. Tuinkruiden enz..
  en er loopt een prachtig sterk Kippenras (onkruid wieders ) 🙂 de tussen de tuinpaden,
  En de Eieren zijn zo heerlijk én vers / Néé voor mij geen supermarkt eieren meer.

  En ja, die Photobucket was soms zo lastig om te openen ,
  ik heb de laatste 3 of 4 niet meer kunnen openen van je .

  1. Budh

   Mooi ! Mooi ! Gisteren lekker veel regen ☂gevallen.
   Dan kunnen mijn kruiden 💐weer lekker knallen.😎
   Alleen de onderste blaadjes van mijn bonen zijn niet goed,
   door dat langzaam kruipend slakken gebroed.😂
   ‘k-word er een soort ziek van➳ escargot’s in de pan !
   ───▄▄▄
   ─▄▀░▄░▀▄
   ─█░█▄▀░█
   ─█░▀▄▄▀█▄█▄▀
   ▄▄█▄▄▄▄███….💩………………..😜

   1. Witte wolf

    waarom geef je ze niet een laatste bierbad. daarvan worden ze zeker zat .
    ik had er vorig jaar wel 300 laten zwemmen in een bakje vol met bier hebben zij ook eens vertier.

 8. bernadette

  Ik zal de komende week voor je vragen wat je tegen slakken kunt doen , Budh
  Ik denk dat de kippen familie hier , de Slakken opeten op het terrein.
  En… ik denk zo ook … omdat jij er geen pikkende kippen snavels tussen hebt lopen ?
  Dat je er Goudsbloemen omheen moet zetten , ( Slakken houden niet van die Geur-sappen )
  Ik vraag het in ieder geval voor je , of er nog andere alternatieven voor zijn.

 9. Budh

  Hihi & Ha-LoL Ik begraaf ze levend als een Mol.
  Vorig jaar was het wel erg toen had ik er ook 200 op een berg.
  Dit jaar door de droogte valt het wel mee. En ik gebruik niet eens spray.😁
  Gelukkig zijn ze niet zo groot want dan neem ik ze op m’n brood.😜

  IT’S HUGE! Giant Black Slug!
  https://www.youtube.com/watch?v=15I8eIqh9iI

 10. bernadette

  Buddy Budh ,
  ik hoop niet dat die Slakken van je , als uitgeroeide Black Giant Slakken
  jou in je nachtelijke Dromen komen bezoeken 🙂

  Maar okay , ben vanmorgen in mijn nabij gelegen Biologische tuin geweest,
  en heb ze gevraagd wat men tegen het Slakken fenomeen kan doen.

  Dit waren de adviezen ;
  1 Eend aanschaffen … , of Veel Koffie drab om je planten deponeren,
  Koperdraad spannen 2 x en Batterij er op plaatsen.
  Of inderdaad wat Witte Wolf al aangaf , de Slakken op een Bierfeestje trakteren

  1. Budh

   O.K. Thanckz Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Bernadette, maar dit geeft mij geen Zielepret.
   Voor een Eend heb ik geen water♒ in mijn tuin.
   Met koffie doe ik Slak🐢 auw op z’n bruin.
   Bro/Sis-Slak🐢. zo Traag en Gracieus als Tai-Chi,
   Vriendelijk ✌ Vredeliefend & Flexible als Bami,
   op ‘t-juiste ↬spoor↫ & hindernissen nemend gaat ‘t-maar door.
   Die wil ik niet vermoorden, ‘t-hoort bij Gaia’s oorden.
   Slak geef je toch geen🍷of bier. Dat doe je bij een oranje archontische klier.
   Ik gooide ze achter mijn Bamboe maar ‘t-kroop terug naar’t jong groen🍀 toe.
   ik vermoord nog liever de🐉koning♛, dan zo’n lieve Slak🐢 onder z’n woning.
   Laat’m mijn Bonenblaadjes maar eten, jammer genoeg is het niet z’n middageten.😎
   Luister eens hoe Slak🎸 klinkt, dit is toch niet wat je 🌊verdrinkt…🚑
   🎸Snail🎸Ukelele🎸
   https://www.youtube.com/results?search_query=Snail+Ukulele

    1. Budh

     !!! MOOI~-MOOI !!!
     ‘k-Heb die bonen met 5★stokken in een spaciebak,
     Dus die tip met dat koper daar ga ‘k-van uit m’n dak.🙌
     (̶◉͛‿◉̶)
     SNAIL move : Animal Video for Kids
     https://www.youtube.com/watch?v=5qmAoTSw63w ………

     Snails can be found in gardens, in ponds and even in the sea. They belong to a group of animals with a soft body called molluscs (mollusks) which are related to oysters, clams, and other shellfish. Characteristically they have soft, unsegmented bodies. Normally, their soft bodies are protected by a hard shell. The scientific name for the garden snail is Helix aspersa. It is a gastropod which in latin means, gastro for stomach and pod for foot or just “a belly footed animal”. The body of the snail is long, moist and slimy. It has a shell to protect its soft body. When the snail is disturbed, it simply withdraws or pulls itself back into its shell. The snail also retreats into its shell and seals the entrance in dry weather to protect its body from drying up. A snail is most active at night and on cloudy days. It does not like the sunshine very much. During very cold weather or winter, it hibernates in the ground.

 11. bernadette

  Mooi Slakkenfilmpje , Budh

  In Maasbree is men ook goed bezig ,

  . Het bedrijf, met de naam People’s Farm teelt in een speciale moestuin meer dan dertig verschillende soorten seizoen groenten. Het bedrijf vertegenwoordigt een nieuwe manier van landbouw die dicht bij de consument staat, waarbij de communicatie tussen boeren en burgers wordt vergroot. Het gaat hierbij om pure en eerlijke producten, die worden geteeld ín en met respect voor de omgeving. Bij de moestuin in Maasbree kunnen consumenten, bedrijven en horeca een groot en divers assortiment groenten en fruit van het seizoen afnemen. Vanaf het voorjaar van 2015 telen de initiatiefnemers jaarlijks ruim 30 soorten groenten in hun eigen moestuin in Maasbree. Niet alleen de standaard rassen, maar ook onderscheidende en typisch Hollandse producten. Iedere week wordt uit deze moestuin ’t Verskratje samengesteld.

  https://www.youtube.com/watch?v=QqTMs-JR5pk

 12. bernadette

  Intratuin schijnt omzet belangrijker te vinden en zich niet te bekommeren om
  Bijen , Hommels, Vlinders , Rupsen die het loodje leggen door de pesticiden
  waar hun bloemen – planten mee behandeld zijn.
  Deze Multinational zal hierdoor veel klanten gaan verliezen op den duur ,
  en vele filialen zullen gaan sluiten.
  Mensen willen geen giftige planten in hun woonkamers – tuinen.
  Zelf zaadjes met elkaar ruilen en planten zelf telen wordt de natuurlijke Hobby

  http://www.henkvanstraten.nl/intratuin-en-de-bloemen-des-doods/

 13. bernadette

  Waarom het echt verstandig om al ons voedsel zelf te verbouwen op eigen grond
  of waar het al maar mogelijk is in nabije omgeving.

  https://www.youtube.com/watch?v=0qMh9jJk4fQ

  Syngenta = Syn- Gen- ta
  Dochteronderneming van Monsanto – Bayer.

  Het wordt zo vertrouwd gebracht , dat men het gewoon gaat geloven .
  Alle Supermarkten nemen hun groenten en fruit af van deze Genetische gemanipuleerde Teelt.
  Ook nog mooi ,, vak-kundig,, bespoten..
  Dus beter is om Supermarkten links te laten liggen .
  Weet wat U eet , en wat U bij uw kinderen op hun bordje legt.
  Kijk eens hier hoe mooi het gebracht wordt ,

  https://www.youtube.com/watch?v=czcNREpkHfw

  Op onderstaande site , 5de foto wordt kentekenplaat wazig gemaakt , WAAROM ?

  https://www.syngenta.nl/onze-locaties

  Ook draait het puur om de omzet van de Uien $$
  NIET om de gezondheid van U en Uw kinderen , ( genetische afwijkingen van nageslacht )
  Rabobank sponsort Syngenta ;

  https://www.youtube.com/watch?v=IUlA0YUA5G4

  Lekkere ,, gezonde,, Tomaten ?

  https://www.youtube.com/watch?v=tex17M_wAB0.

  Al wat U koopt in de Supermarkten komt van …

  https://www.youtube.com/watch?v=x6l_AYEa9FA

  Pitloze Druiven , Mandarijnen zonder Pit , Watermeloen met nog nauwelijks kern zaden,
  is dit een goddelijke creatie , of hebben mensen in Laboratoriums daar aan zitten knoeien .
  En sproeien met pesticiden en andere gif mengsels .. .is gezond voor Mens en Dier ?
  Draait het om het Geld/ omzet .. of gezond verteerbaar voedsel ?
  Doe Uw onderzoek .

  https://www.youtube.com/watch?v=NPU1Fcvpung

 14. bernadette

  Reactie van ook wakkere lezer ;
  Syngenta is een bedrijf dat planten patenteert en appelleert aan de high tech mythe dat we de klimaat problemen kunnen aanpakken met techniek, maar we zouden die niet moeten veroorzaken door high tech, dwz duurzame kunst – meststoffen, duurzame gewassen (niet terminator) en eliminatie van energie intensieve landbouw en het vergeten van de massamarkt. Syngenta is ook actief in Brazilie waar het zich in de suikerriet en soya productie mengt, zonder dat daar werkelijk behoefte aan is. 

 15. bernadette

  Toekomst van ons voedsel.
  Supermarkten kunnen langzaam aan gaan verdwijnen.
  Mensen kunnen allemaal zelf gaan beslissen waar ze hun voedsel laten groeien ,

  In this film, organic market gardeners Frank and Josje discuss the issues with the supermarket system and how Community Supported Agriculture fits into a new story for sustainable food growing.

  Organic Sustainable Farming is the Future of Agriculture
  https://www.youtube.com/watch?v=hWkYtZxpQUo

  https://happenfilms.com/

  1. Douwe Bericht auteur

   Misschien kan Lucas overwegen om Voedselboswachter te worden.
   Er zijn gelukkig telkens meer mensen die zelf nu hun eetbare bostuin of voedselbos beginnen.

   Wouter van Eck over Voedselbossen
   In Groesbeek bij Nijmegen ligt Ketelbroek, één van de eerste voedselbossen van Nederland. Initiatiefnemer Wouter van Eck was hiermee in 2010 echt een pionier. Het voedselbos heeft zich ontwikkeld tot een bijzondere biotoop met jaarlijks rijkere oogsten maar ook steeds meer soorten (zeldzame) dieren en insecten, die er een ideale leefomgeving vinden. Wouter bewijst hiermee dat het kan: landbouw én natuur samen in één gebied.
   https://youtu.be/fQ2udqitScM

   1. bernadette

    Ja, Douwe .. een nuttige Informatie geeft Wouter van Eck .
    Ben verheugd , dat er zo’n mensen zijn die hun kennis aan anderen
    willen over brengen met enig enthousiasme .
    Vindt deze ook geweldig van hem ,

    https://www.youtube.com/watch?v=ueqjSVaTxaA

    https://www.facebook.com/foodforestketelbroek/?ref=br_rs

    En.. zo’n voortuintje als dit is.. ook wel gunstig 🙂
    de video eindigt met een zonnige tour door een mooi stuk voedsel bos ,

    https://www.youtube.com/watch?v=I5Msk6alQT0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.